Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
mirza_15
#9551 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nemoj dedo tako. Zamjerice ti gau. Obaras mu teze. 
- fatamorgana
#9552 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Priznajem iako mi je više mrsko nego lijeno.piupiu wrote:
Ti i fatamorgana, lijeno vam citati....
Što se čitalo , čitalo se ....
- GAU8
#9553 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Joj jest se neko uvrijedio...piupiu wrote:Eki? Bilo neko istrazivanje? Gdje, kada, kako zasto, sta su rekli, je l’ ovo zakljucak ili? kakav je bio uzorak?GAU8 wrote:A statistika je neumoljiva.![]()
Ili je ovo samo teorija o ateistickom ubermenschu? Onaj zadnji zakljucak je degutantan, s oprostenjem.
Jesmo rekli da necemo propovijedati i siriti propagandu?
Koliko su puta ateiste popljuvali na ovoj temi ne zelim ni pokusati prebrojati...
-
Edouard
#9554 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
piupiu wrote:Aha … i ima jos jedan dio koji je, mislim, sustina one rasprave o tome kako u odsustvu nekog ‘okvira’ razlikovati dobro od zla?
"Humanistički svjetonazor priznaje postojanje odnosno mogućnost antihumanog u čovjekovoj ličnosti, ali podrazumijeva nastojanje oko maksimalnog ograničavanja snage i područja utjecaja mračne strane ljudskog bića. Pri tome, humanizam je duboko uvjeren da su ljudi u stanju sve uspješnije i sigurnije obuzdavati svoje negativne osobine u procesu samousavršavanja čovjeka i postupnog razvoja svjetske civilizacije."
@piupiu, slažeš li se ti s navedenim? Ja ne. A kao potvrdu nalazim u događanjima modernog vremena, vremena 20. stoljeća u kojem su se desila dva svjetska rata, holokaust, totalitarizmi svih vrsta i boja. Ni traga ni spomena ljudskom dostojanstvu, a bujica svega neljudskog. I to u periodu od kojeg se u smislu napretka mnogo očekivalo, a u nauci je bio prilično već i postignut.Pri tome, humanizam je duboko uvjeren da su ljudi u stanju sve uspješnije i sigurnije obuzdavati svoje negativne osobine u procesu samousavršavanja čovjeka i postupnog razvoja svjetske civilizacije."
Humanizam iz copy-paste-a je jedna od utopija, kabinetski uradak koji nema veze sa stvarnošću, kako ni sadašnjom, a tako, uvjeren sam, ni s budućom.
-
Lopov-eliminator
#9555 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma hajde. Ako je tako, alal vera tebi, oo elitni supercovjece, epitomu nadljudske mudrosti, ateističkog übermenscha, vodiču iz budućnosti koga su poslali u daleku prošlost koja se zove 21. stoljeće.GAU8 wrote:Samo sto nije umisljanje, vec cinjenice, stvarnost.Lopov-eliminator wrote:
...ili tesko varim kad neko sebi umislja da je nesto posebno samim tim sto je vjernik ili ateista. Mislim naravno na ovu sliku sa statistikom. Prethodni Clarkov citat je odlican.
- S4mpion
#9556 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ateisti se mogu i često se vode drugim svjetonazorima, koji veze nemaju s humanizmom, pa bi bilo dobro da se držimo teme koja se zovepiupiu wrote:Evo da ja uradim jedan copy-paste na zadatu temu:
"S predmetno-sadržajne točke gledišta, humanizam je svjetonazor u čijem je središtu ideja čovjeka kao najviše vrijednosti s obzirom na sve druge moguće duhovno-tjelesne vrijednosti. Ličnost se u humanizmu definira kao polazišna realnost, apsolutna u odnosu na sebe samu i relativna (jedna od mnogih) u odnosu na sve ostale vrijednosti.
S humanističke točke gledišta postoji ili mora postojati ravnopravnost čovjeku u odnosu na drugog čovjeka, prirodu, društvo i sve ostale, njemu poznate ili još nepoznate, realnosti i bića. To znači da humanizam ne prihvaća postojanje bilo čega višeg od čovjeka, bio to neki princip, neki socijum ili, recimo, Bog.
Humanizam dopušta mogućnost geneze, evolucijskog razvoja, stvaranja i izgradnje ličnosti, ali ne prihvaća redukciju, tj. svođenje biti čovjeka na bilo što, što nije čovjek, i što je bezlično: priroda, društvo, onostranost, nebitak (ništa), nepoznato itd. Bit čovjeka je ono što čovjek sam stječe, izgrađuje i ostvaruje u sebi i u svijetu u kojem se rađa, živi i djeluje. Čovjek je stvor, biće, koje u završnoj fazi svoj nastanka sudjeluje u rađanju sebe kao bića razumnog, samosvjesnog, dostojnog i ravnopravnog sebi sličnima, društvu i svijetu.
Sekularni humanizam je svjetonazor čiji je tvorac sam čovjek, to je svjetovni, univerzalno-građanski svjetonazor koji se prenosi od čovjeka čovjeku i izražava ideju apsolutnog dostojanstva ličnosti, njegovu samostalnost izvanjski relativnu, ali nezaustavljivo napredujuću prema apsolutu, samodostatnost i ravnopravnost pred licem društva i svijeta, poznatog i nepoznatog u čovjeku.
Psihološki, humanizam je moderni oblik životne orijentacije čovjeka koja u sebi uključuje racionalnost, kritičnost, skepticizam, empatiju, stoicizam, toleranciju, suzdržanost, opreznost, optimizam, ljubav prema životu, slobodu, odvažnost, nadu, fantaziju i stvaralačku imaginaciju. Kao način mišljenja, humanizam je afirmativan i pozitivan, svojstvena mu je uvjerenost u neograničene mogućnosti samousavršavanja čovjeka, u neiscrpnost njegovih emocionalnih, spoznajnih, adaptivnih, preobrazujućih i stvaralačkih sposobnosti.
Humanizam je nije zatvoreni svjetonazor, on je otvoren svakome, tko se sam ne smatra njegovim protivnikom, humanizam podrazumijeva otvorenost, dinamizam i razvoj, mogućnost radikalnog preispitivanja vlastitih zasada pred licem promjena i novih perspektiva čovjeka i svijeta (princip falibilizma)."
"Na čemu ateisti baziraju svjetonazor?"
Dakle, bez pretjeranih idealiziranja i prišivanja utopijskih svjetonazora.
-
belfy
#9557 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nevjerovatno... ovakva glupost zasluzuje uputu na citanje. niko nece ni pokusati da ospori to sto si rekao. ne zato sto nemoze, nego zato sto to zahtijeva previse slova. previse iza svake granice. nevjerovatno kako ljudi misle da jednim pljucanjem mogu postici nesto.Edouard wrote:piupiu wrote:Aha … i ima jos jedan dio koji je, mislim, sustina one rasprave o tome kako u odsustvu nekog ‘okvira’ razlikovati dobro od zla?
"Humanistički svjetonazor priznaje postojanje odnosno mogućnost antihumanog u čovjekovoj ličnosti, ali podrazumijeva nastojanje oko maksimalnog ograničavanja snage i područja utjecaja mračne strane ljudskog bića. Pri tome, humanizam je duboko uvjeren da su ljudi u stanju sve uspješnije i sigurnije obuzdavati svoje negativne osobine u procesu samousavršavanja čovjeka i postupnog razvoja svjetske civilizacije."@piupiu, slažeš li se ti s navedenim? Ja ne. A kao potvrdu nalazim u događanjima modernog vremena, vremena 20. stoljeća u kojem su se desila dva svjetska rata, holokaust, totalitarizmi svih vrsta i boja. Ni traga ni spomena ljudskom dostojanstvu, a bujica svega neljudskog. I to u periodu od kojeg se u smislu napretka mnogo očekivalo, a u nauci je bio prilično već i postignut.Pri tome, humanizam je duboko uvjeren da su ljudi u stanju sve uspješnije i sigurnije obuzdavati svoje negativne osobine u procesu samousavršavanja čovjeka i postupnog razvoja svjetske civilizacije."
Humanizam iz copy-paste-a je jedna od utopija, kabinetski uradak koji nema veze sa stvarnošću, kako ni sadašnjom, a tako, uvjeren sam, ni s budućom.
ti ako barem pocnes generalizovati napravit ces pomak. da ne kazem dalje... sramota brate.
- piupiu
#9558 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Cuuuuj? Pa, hajde nam ti malo, za pocetak, pojasni sekularni humanizam i njegovu NEvezu sa ateistickim svjetonazorom?S4mpion wrote: Ateisti se mogu i često se vode drugim svjetonazorima, koji veze nemaju s humanizmom, pa bi bilo dobro da se držimo teme koja se zove
Ova tema se nalazi na PDF-u Filozofija, pa, eto, da malo rastabirimo te filozofske pravce. Bilo bi dobro i da dodas i napises koju o tim “drugim svjetonazorima kojima se ateisti vode” (da upotrijebimo najblizu konstrukciju ovoj originalnoj iz gornjeg posta), a koji “nemaju veze sa humanizmom”. To nek bude tvoj doprinos.
Na primjer, hajde da krenemo od definicije:
*Sekularni humanizam je filozofski pravac koji odbacuje vjeru i vjerske dogme (ili bilo kakve druge ideološke dogme) kao temelj ljudske moralnosti, sreće, ili potrage za istinom. Umjesto toga naglašava važnost konstantnog objektivnog preispitivanja ljudskog djelovanja i njegovih posljedica, mogućnost življenja ispunjenog i sretnog života bez vjere u nadnaravno, te potrebu primjene znanstvene metode u otkrivanju svijeta koji nas okružuje.*
Na koji nacin ovo nema veze s temom?
- piupiu
#9559 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije se niko uvrijedio, nije cak niko ni reagovao. Ja te pitam - ima li kakvo istrazivanje iza tih statistika? Jer inace, ovo samo neka ‘nako teorija o superiornom ateistickom bicu.GAU8 wrote:Joj jest se neko uvrijedio...piupiu wrote:Eki? Bilo neko istrazivanje? Gdje, kada, kako zasto, sta su rekli, je l’ ovo zakljucak ili? kakav je bio uzorak?GAU8 wrote:A statistika je neumoljiva.![]()
Ili je ovo samo neka popularna teorija o ubermenschu?![]()
Jesmo rekli da necemo propovijedati i siriti propagandu?
Koliko su puta ateiste popljuvali na ovoj temi ne zelim ni pokusati prebrojati...
- fatamorgana
#9560 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Moj antiklerikalni svjetonazor baziram na antisihirizmu, na antiprimitivizmu i zaostalosti, na antilicemjerstvu kao legitimnoj odbrani protiv novokomponovanih klerovjernika kao i na neprihvatanju neukog miješanja duhovnosti i sujevjerja prisutnog kod domaćeg življa i šire. (ukratko)S4mpion wrote:
Ideš li još na te sihir seanse? Ako ideš daj nam koju informaciju iz prve ruke!
- nasa
#9561 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vjernicima se spocitava da grade svoj svjetonozar na nedokazivim uvjerenjema odnosno na vjeri, nadi ili kako god definisali samu religioznost.Ali ono sto mene interesuje je gdje ateisti ali stvarno, osim deklarativno, ostavljaju prostor mogucnosti da grijese...Kad citamo teme svi su poprilicno uvjereni da ispravno razmisljaju, nesto sam sigurna da su ljudi to oduvijek kontali
a cesto su grijesili...
Iz toga proizilazi i pitanje uvazavanja drugacijeg koje je @lopov cesto potezeao na ovim temama, gdke se u antiteizmu ostavlja prostor za drugacijeg po pitanju religioznosti.Istina, nije to pitanje samo za ateiste moglo bi se postaviti i vjernicima spram ateista, razlicitih religija, pravaca itd. ali nije prikladna tema.
Dalje, isto vezano za svjetonozar, sta mislite o Dennettu i njegovom osvrtu na svijest,
a i simpatican je, meni se cini manje agresivan, mozda cak i mnogo bolje cilja na korijene religioznosti od ostalih popularnih i ponekad profesionalnih
ateista...ipak, cinimi se i da se ateisti radije ugledaju na agresivu...
PS Posto sam s @Ninom jednom malo komentarisala o njemu, pozdrav za mog bivseg kolegu
Iz toga proizilazi i pitanje uvazavanja drugacijeg koje je @lopov cesto potezeao na ovim temama, gdke se u antiteizmu ostavlja prostor za drugacijeg po pitanju religioznosti.Istina, nije to pitanje samo za ateiste moglo bi se postaviti i vjernicima spram ateista, razlicitih religija, pravaca itd. ali nije prikladna tema.
Dalje, isto vezano za svjetonozar, sta mislite o Dennettu i njegovom osvrtu na svijest,
a i simpatican je, meni se cini manje agresivan, mozda cak i mnogo bolje cilja na korijene religioznosti od ostalih popularnih i ponekad profesionalnih
PS Posto sam s @Ninom jednom malo komentarisala o njemu, pozdrav za mog bivseg kolegu
- fatamorgana
#9562 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vjera se najviše prenosi u kući I porodici od malih nogu, ona se usađuje kao i odgoj bio on dobar ili loš, to je svojevrsno ugrađivanje mentalnog programa, softvera u neispisani hardver, hard disk koji je dječji mozak.nasa wrote:Vjernicima se spocitava da grade svoj svjetonozar na nedokazivim uvjerenjema odnosno na vjeri, nadi ili kako god definisali samu religioznost.Ali ono sto mene interesuje je gdje ateisti ali stvarno, osim deklarativno, ostavljaju prostor mogucnosti da grijese...Kad citamo teme svi su poprilicno uvjereni da ispravno razmisljaju, nesto sam sigurna da su ljudi to oduvijek kontalia cesto su grijesili...
a i simpatican je, meni se cini manje agresivan, mozda cak i mnogo bolje cilja na korijene religioznosti od ostalih popularnih i ponekad profesionalnihateista...ipak, cinimi se i da se ateisti radije ugledaju na agresivu...
Tu dijete nema mogućnost izbora, informacije budu pohranjene a kad odraste onda se ima utisak da se radi o vlastitom izboru glede pohranjenih misli i informacija jer je vremenom došlo do potpune identifikacije, informacije su postale uvjerenje!
Ako i kad te informacije koje su vremenom postale uvjerenje budu iz bilo kojeg razloga dovedene u pitanje onda ih identifikacija sa sobom zvana "Ja" spremno brani iz prirodnog i razumljivog poriva odbrane tog uvjetovano formiranog "sebe" i vlastitog mentalnog teritorija.
Nekritički, uglavnom samo na osnovu iskrenog ubjeđenja u ispravnost istog no sama iskrenost naravno da nije nikakva garancija za ispravnost bilo kog vlastitog ubjeđenja.
Ja npr. mogu biti ubijeđen na osnovu pogrešne informacije koju sam negdje i nekad dobio da pingvini žive u Africi no to moje ubjeđenje koliko god da bilo iskreno i jako ipak nije u skladu s realnošću.
- fatamorgana
#9563 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I od mene pozdrav za NIN-a starog antiklerikalca! 
- GAU8
#9564 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Au, nisam znao da jedna obicna statisticka analiza moze da tako ubode u zivac....Lopov-eliminator wrote:Ma hajde. Ako je tako, alal vera tebi, oo elitni supercovjece, epitomu nadljudske mudrosti, ateističkog übermenscha, vodiču iz budućnosti koga su poslali u daleku prošlost koja se zove 21. stoljeće.GAU8 wrote:Samo sto nije umisljanje, vec cinjenice, stvarnost.Lopov-eliminator wrote:
...ili tesko varim kad neko sebi umislja da je nesto posebno samim tim sto je vjernik ili ateista. Mislim naravno na ovu sliku sa statistikom. Prethodni Clarkov citat je odlican.
- GAU8
#9565 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I meni je cudno, do sad sam samo nailazio na tekstove o tome da je ateisticko bice nepotpunopiupiu wrote:
Nije se niko uvrijedio, nije cak niko ni reagovao. Ja te pitam - ima li kakvo istrazivanje iza tih statistika? Jer inace, ovo samo neka ‘nako teorija u superiornom ateistickom bicu.![]()
-
Lopov-eliminator
#9566 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije ona ubola nigdje, samo kazem alal ti vera kad sam sebe ubjedjujes da si nesto posebno samo zato sto si ateista. Spusti nos malo, ispara nebo skroz.GAU8 wrote:Au, nisam znao da jedna obicna statisticka analiza moze da tako ubode u zivac....Lopov-eliminator wrote:Ma hajde. Ako je tako, alal vera tebi, oo elitni supercovjece, epitomu nadljudske mudrosti, ateističkog übermenscha, vodiču iz budućnosti koga su poslali u daleku prošlost koja se zove 21. stoljeće.GAU8 wrote: quote="Lopov-eliminator"
...ili tesko varim kad neko sebi umislja da je nesto posebno samim tim sto je vjernik ili ateista. Mislim naravno na ovu sliku sa statistikom. Prethodni Clarkov citat je odlican. /quote
Samo sto nije umisljanje, vec cinjenice, stvarnost.
-
Lopov-eliminator
#9567 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kako mislis "gdje" ateisti ostavljaju prostor? Valjda u svojoj svijesti, ne znam na sta mislis pod ovim gdje. Uostalom, cak i kad bi se gledalo deklarativno, tu su ateisti opet ispred vjernika, ima mnogo postova u kojima vjernici ne ostavljaju apsolutno nikakav prostor da su u krivu. To su otvoreno govorili ljudi poput Edouarda i Chagalja. Uostalom, ateisti nemaju nikakve svete naredbe po kojima svi koji se ne slazu s njima trebaju biti kaznjeni najtezom kaznom samo zato sto ne dijele isto misljenje.nasa wrote:Vjernicima se spocitava da grade svoj svjetonozar na nedokazivim uvjerenjema odnosno na vjeri, nadi ili kako god definisali samu religioznost.Ali ono sto mene interesuje je gdje ateisti ali stvarno, osim deklarativno, ostavljaju prostor mogucnosti da grijese...Kad citamo teme svi su poprilicno uvjereni da ispravno razmisljaju, nesto sam sigurna da su ljudi to oduvijek kontalia cesto su grijesili...
Pitanje odnosa prema drugom i drugacijem sam namjerno potezao s obzirom na realni svijet na Balkanu u kojem se tezi zgaziti druge i drugacije. Upravo u tom odnosu je sustina, rjesenje kako Balkan izvuci iz krize. Zbog takvih stvari se na Balkanu svako malo ratuje.
Taj isti svijet se oslikava i ovdje na forumu gdje se bolesne diskriminacijske teze umotavaju u celofan.
.
Konkretno na forumu, da li neko ostavlja prostor da je u krivu ili ne, moze se nerijetko poznati po odnosu prema drugim i drugacijim u postovima, da li ima dvostruke arsine prema vjernicima u odnosu na ateiste i obrnuto, da li se vrsi konstantna satanizacija onih drugih, da li se bjezi od diskusije nakon sto se iznese set najgorih optuzbi na adresu onih drugih itd.
- piupiu
#9568 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Sto si nekonstruktivan?GAU8 wrote:I meni je cudno, do sad sam samo nailazio na tekstove o tome da je ateisticko bice nepotpunopiupiu wrote:
Nije se niko uvrijedio, nije cak niko ni reagovao. Ja te pitam - ima li kakvo istrazivanje iza tih statistika? Jer inace, ovo samo neka ‘nako teorija u superiornom ateistickom bicu.![]()
![]()
Daj malo te statisticke ‘poledjine’, nadji istrazivanje, da protabirimo.
- nasa
#9569 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
@fatamorgana, to je osvrt na vjernike sto nije ni tema niti moje pitanje.
@lopov, ja sam napisala antiteizam plus pitanje je gdje se tolerantnost od istih konkretizuje osim deklarativno.Slozices se da nije odgovor na to pitanje vjernici su jos gori i sl.Mozemo pricati i o toleranciji vjernika, postavis pitanje na prikladnoj temi ....
Pitanje je jednostavno, npr. @GAU8 treba da opise drustvo kavom tezi u relnim okvirima mogucnosti i trenutnih saznanja, isto podrazumjeva vjernike, e gdje sta i kako s vjernicima u takvom drustvu i kako tece suzivot i tolerantnost @GAU8 i vjernika.Eto, nije tesko? A nije ni provakacija vec smatram kljucno pitanje za svakog od nas, svjesnost i promisljanje o sopstvenim uvjerenjima i implikacijama istih na realnost drustva u kojem zivimo, teznje glede tog istog drustva i sl.
@lopov, ja sam napisala antiteizam plus pitanje je gdje se tolerantnost od istih konkretizuje osim deklarativno.Slozices se da nije odgovor na to pitanje vjernici su jos gori i sl.Mozemo pricati i o toleranciji vjernika, postavis pitanje na prikladnoj temi ....
Pitanje je jednostavno, npr. @GAU8 treba da opise drustvo kavom tezi u relnim okvirima mogucnosti i trenutnih saznanja, isto podrazumjeva vjernike, e gdje sta i kako s vjernicima u takvom drustvu i kako tece suzivot i tolerantnost @GAU8 i vjernika.Eto, nije tesko? A nije ni provakacija vec smatram kljucno pitanje za svakog od nas, svjesnost i promisljanje o sopstvenim uvjerenjima i implikacijama istih na realnost drustva u kojem zivimo, teznje glede tog istog drustva i sl.
- S4mpion
#9570 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Odgovor na ovo pitanje ti je već dato. Ne možeš neku utopijsku, nikad ostvarenu, ideju i neki utopijski scenarij trpat tamo gdje mu nije mjesto. To što si navela je samo definicija, mrtvo slovo na papiru i ne odgovara ovoj temi.piupiu wrote: Na primjer, hajde da krenemo od definicije:
*Sekularni humanizam je filozofski pravac koji odbacuje vjeru i vjerske dogme (ili bilo kakve druge ideološke dogme) kao temelj ljudske moralnosti, sreće, ili potrage za istinom. Umjesto toga naglašava važnost konstantnog objektivnog preispitivanja ljudskog djelovanja i njegovih posljedica, mogućnost življenja ispunjenog i sretnog života bez vjere u nadnaravno, te potrebu primjene znanstvene metode u otkrivanju svijeta koji nas okružuje.*
To što si napisala bi se odlično uklopilo na temu "Na čemu bi ateisti trebali bazirati svoj svjetonazor?" i tu ti stvarno ništa ne bih mogao reći.
Međutim, na ovoj temi se trebamo baviti realnošću, onakvom kakva ona jeste, a ne onakvom kakva bi ona, u nekom idealnom scenariju, trebala biti, kakvom je mi zamišljamo.
- GAU8
#9571 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ama spusti loptu malo.Lopov-eliminator wrote:
Nije ona ubola nigdje, samo kazem alal ti vera kad sam sebe ubjedjujes da si nesto posebno samo zato sto si ateista. Spusti nos malo, ispara nebo skroz.
Valjda i sam znas da se svaka statistika moze tumaciti na mnogo nacina.
Ja sam potpuno svjestan da se ne moze uzeti zdravo za gotovo. Samo sam frapiran reakcijom s tvoje strane.
No i to je informacija, zar ne?
npr. broj razvoda - sasvim je moguce da ce se "statisticki" manje razvoditi, ako se manje odlucuju da se uopce vjencaju.
Kuzis.
Ovo je bilo vise kao "zezancija", ali izgleda da kod vjernika jos nema mjesta humoru kod ovakvih tema
Stvarno nisam mislio da ces se ovako navuci. Zaista.
Last edited by GAU8 on 02/05/2015 13:26, edited 1 time in total.
- fatamorgana
#9572 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Naso, tvoj um je kao GMO, kloniran, 
- piupiu
#9573 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Slazem se da svi ateisti nisu neophodno i sekularni humanisti. Ne znam sta znaci to da je sekularni humanizam nikad ostvarena utopija? Svjetonazor ne mora biti ‘otjelovljen’ u drzavi ili instituciji da bi bio neciji svjetonazor? Cinjenica je da veliki broj ateista nalazi svoj siri svjetonazorski ‘okvir’ u sekularnom humanizmu.S4mpion wrote:Odgovor na ovo pitanje ti je već dato. Ne možeš neku utopijsku, nikad ostvarenu, ideju i neki utopijski scenarij trpat tamo gdje mu nije mjesto. To što si navela je samo definicija, mrtvo slovo na papiru i ne odgovara ovoj temi.piupiu wrote: Na primjer, hajde da krenemo od definicije:
To što si napisala bi se odlično uklopilo na temu "Na čemu bi ateisti trebali bazirati svoj svjetonazor?" i tu ti stvarno ništa ne bih mogao reći.
Međutim, na ovoj temi se trebamo baviti realnošću, onakvom kakva ona jeste, a ne onakvom kakva bi ona, u nekom idealnom scenariju, trebala biti, kakvom je mi zamišljamo.
- S4mpion
#9574 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Baš kao što je činjenica da veliki broj ateista veze nema sa sekularnim humanizmom.piupiu wrote: Cinjenica je da veliki broj ateista nalazi svoj siri svjetonazorski ‘okvir’ u sekularnom humanizmu.
- nasa
#9575 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislim da je samo tvoj komentar papanskifatamorgana wrote:u!nasa wrote: @fatamorgana, to je osvrt na vjernike sto nije ni tema niti moje pitanje....
Joj tebe, pa vi se na ovoj temi gurate k'o papci u trajvanu!
@piupiu
To je recimo kao ideal, isto kao sto vjernici imaju ideale ali se u stvarnosti bakcu s milionima vjernika koji za iste nisu ni culi I zive vjeru "po svom"...Plus i kad bi zivjeli I shvatali potpuno opet postojanje drugacijih svjetonozaro dovodi do potrebe kompromisa, tako se sigurno svi mi svakodnevno suocavamo s dilemama I odlukama koje su miljama daleko od ideala kojem god izvoru isti pripadali.
Mozda bi mnogi vjernici promislili i revidirali svoje stavove da se suoce s potrebom da iste zive, tako jednako i ateisti...Shvatas, nisam sigurna da bi bas mi svi zajedno proveli u stvarnost sve ideje i navodne teznje o kojim pisemo na temama, bar se nadam...zato sam postavila pitanje kakvo bi to drustvo bilo, sta bi zaista mijenjali...nije bas pitanje za tebe, vise za ove s radikalnijim idejama