Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
Deda Kurcoje
#9526 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa, Rusija i Srbija su trebali biti sravnjeni sa zemljom u svinjskom slucaju (prouzrokovanju zemljotresa).
-
statixx
#9527 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Koliko je samo teorija bilo u vezi zemljotresa na Haitiju. Ako u danasnje vrijeme ljudi povezuje prirodne fenomene sa bogovima, kako li je tek u proslosti bilo. Kod nas zaljuljalo 4,3 po Rihteru i odma smo imali stotine komentara sa vjerskom podlogom. Kad su poplave bile mnogi su pisali da je to zbog toga sto narod ne ide u dzamije.
-
Deda Kurcoje
#9528 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Primitivan i neuk zivalj.
- drug_profi
#9529 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zanemareno obrazovanje, ali bas OBRAZOVANJE, a ne ova sprdacina od skole i skolovanja, produkuje da se vracevi slusaju vise nego doktori.
- GAU8
#9530 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Evo jedan odličan citat u smislu teme:

-
Deda Kurcoje
#9531 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo je autor prave SF, daj mi ovo, a ne price "gorit ces u vatri, pakao te ceka". Dosadno, stalno pakao i djavo/sejtan. jeftina literatura.
- GAU8
#9532 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A statistika je neumoljiva.

-
Lopov-eliminator
#9533 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
GAU8, i kakve ovo veze ima s temom, šta hoćeš da kažeš ovim?
- GAU8
#9534 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne znas prevesti, iliLopov-eliminator wrote:GAU8, i kakve ovo veze ima s temom, šta hoćeš da kažeš ovim?
-
Lopov-eliminator
#9535 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
...ili tesko varim kad neko sebi umislja da je nesto posebno samim tim sto je vjernik ili ateista. Mislim naravno na ovu sliku sa statistikom. Prethodni Clarkov citat je odlican.GAU8 wrote:Ne znas prevesti, iliLopov-eliminator wrote:GAU8, i kakve ovo veze ima s temom, šta hoćeš da kažeš ovim?
- GAU8
#9536 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Samo sto nije umisljanje, vec cinjenice, stvarnost.Lopov-eliminator wrote:...ili tesko varim kad neko sebi umislja da je nesto posebno samim tim sto je vjernik ili ateista. Mislim naravno na ovu sliku sa statistikom. Prethodni Clarkov citat je odlican.GAU8 wrote:Ne znas prevesti, iliLopov-eliminator wrote:GAU8, i kakve ovo veze ima s temom, šta hoćeš da kažeš ovim?
- S4mpion
#9537 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Veza s temom pogubljena odavno. 
- hrastov žižak
#9538 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
fališ Šampione, povedi temu prav(ovjern)im stazama, oduči narod od pošasti nevjerovanja, tvoj glas treba da pokaže smjer odakle svjetlost seže i doseže. čekamo te, o Emire naših nadanja!S4mpion wrote:Veza s temom pogubljena odavno.
- fatamorgana
#9539 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Čekam dok ope' počne o sihirama, iz liĆnog iskustva, prisustvov'o čo'ek!hrastov žižak wrote:fališ Šampione, povedi temu prav(ovjern)im stazama, oduči narod od pošasti nevjerovanja, tvoj glas treba da pokaže smjer odakle svjetlost seže i doseže. čekamo te, o Emire naših nadanja!S4mpion wrote:Veza s temom pogubljena odavno.
- fatamorgana
#9540 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kod nas kad zatrese to je radi toga što se ljudi jedu u sebi zbog ove trenutne situacije,aurora313 wrote:Hmm… ali zbog svinje?Deda Kurcoje wrote:...Jedes kravu i imas zemljotres. Interesantno. U ovim krajevima se nista slicno nije desilo. Bar ne zbog krave.
- piupiu
#9541 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eki? Bilo neko istrazivanje? Gdje, kada, kako zasto, sta su rekli, je l’ ovo zakljucak ili? kakav je bio uzorak?GAU8 wrote:A statistika je neumoljiva.
Ili je ovo samo neka popularna teorija o ubermenschu?
Jesmo rekli da necemo propovijedati i siriti propagandu?
- piupiu
#9542 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Evo da ja uradim jedan copy-paste na zadatu temu:
"S predmetno-sadržajne točke gledišta, humanizam je svjetonazor u čijem je središtu ideja čovjeka kao najviše vrijednosti s obzirom na sve druge moguće duhovno-tjelesne vrijednosti. Ličnost se u humanizmu definira kao polazišna realnost, apsolutna u odnosu na sebe samu i relativna (jedna od mnogih) u odnosu na sve ostale vrijednosti.
S humanističke točke gledišta postoji ili mora postojati ravnopravnost čovjeku u odnosu na drugog čovjeka, prirodu, društvo i sve ostale, njemu poznate ili još nepoznate, realnosti i bića. To znači da humanizam ne prihvaća postojanje bilo čega višeg od čovjeka, bio to neki princip, neki socijum ili, recimo, Bog.
Humanizam dopušta mogućnost geneze, evolucijskog razvoja, stvaranja i izgradnje ličnosti, ali ne prihvaća redukciju, tj. svođenje biti čovjeka na bilo što, što nije čovjek, i što je bezlično: priroda, društvo, onostranost, nebitak (ništa), nepoznato itd. Bit čovjeka je ono što čovjek sam stječe, izgrađuje i ostvaruje u sebi i u svijetu u kojem se rađa, živi i djeluje. Čovjek je stvor, biće, koje u završnoj fazi svoj nastanka sudjeluje u rađanju sebe kao bića razumnog, samosvjesnog, dostojnog i ravnopravnog sebi sličnima, društvu i svijetu.
Sekularni humanizam je svjetonazor čiji je tvorac sam čovjek, to je svjetovni, univerzalno-građanski svjetonazor koji se prenosi od čovjeka čovjeku i izražava ideju apsolutnog dostojanstva ličnosti, njegovu samostalnost izvanjski relativnu, ali nezaustavljivo napredujuću prema apsolutu, samodostatnost i ravnopravnost pred licem društva i svijeta, poznatog i nepoznatog u čovjeku.
Psihološki, humanizam je moderni oblik životne orijentacije čovjeka koja u sebi uključuje racionalnost, kritičnost, skepticizam, empatiju, stoicizam, toleranciju, suzdržanost, opreznost, optimizam, ljubav prema životu, slobodu, odvažnost, nadu, fantaziju i stvaralačku imaginaciju. Kao način mišljenja, humanizam je afirmativan i pozitivan, svojstvena mu je uvjerenost u neograničene mogućnosti samousavršavanja čovjeka, u neiscrpnost njegovih emocionalnih, spoznajnih, adaptivnih, preobrazujućih i stvaralačkih sposobnosti.
Humanizam je nije zatvoreni svjetonazor, on je otvoren svakome, tko se sam ne smatra njegovim protivnikom, humanizam podrazumijeva otvorenost, dinamizam i razvoj, mogućnost radikalnog preispitivanja vlastitih zasada pred licem promjena i novih perspektiva čovjeka i svijeta (princip falibilizma)."
"S predmetno-sadržajne točke gledišta, humanizam je svjetonazor u čijem je središtu ideja čovjeka kao najviše vrijednosti s obzirom na sve druge moguće duhovno-tjelesne vrijednosti. Ličnost se u humanizmu definira kao polazišna realnost, apsolutna u odnosu na sebe samu i relativna (jedna od mnogih) u odnosu na sve ostale vrijednosti.
S humanističke točke gledišta postoji ili mora postojati ravnopravnost čovjeku u odnosu na drugog čovjeka, prirodu, društvo i sve ostale, njemu poznate ili još nepoznate, realnosti i bića. To znači da humanizam ne prihvaća postojanje bilo čega višeg od čovjeka, bio to neki princip, neki socijum ili, recimo, Bog.
Humanizam dopušta mogućnost geneze, evolucijskog razvoja, stvaranja i izgradnje ličnosti, ali ne prihvaća redukciju, tj. svođenje biti čovjeka na bilo što, što nije čovjek, i što je bezlično: priroda, društvo, onostranost, nebitak (ništa), nepoznato itd. Bit čovjeka je ono što čovjek sam stječe, izgrađuje i ostvaruje u sebi i u svijetu u kojem se rađa, živi i djeluje. Čovjek je stvor, biće, koje u završnoj fazi svoj nastanka sudjeluje u rađanju sebe kao bića razumnog, samosvjesnog, dostojnog i ravnopravnog sebi sličnima, društvu i svijetu.
Sekularni humanizam je svjetonazor čiji je tvorac sam čovjek, to je svjetovni, univerzalno-građanski svjetonazor koji se prenosi od čovjeka čovjeku i izražava ideju apsolutnog dostojanstva ličnosti, njegovu samostalnost izvanjski relativnu, ali nezaustavljivo napredujuću prema apsolutu, samodostatnost i ravnopravnost pred licem društva i svijeta, poznatog i nepoznatog u čovjeku.
Psihološki, humanizam je moderni oblik životne orijentacije čovjeka koja u sebi uključuje racionalnost, kritičnost, skepticizam, empatiju, stoicizam, toleranciju, suzdržanost, opreznost, optimizam, ljubav prema životu, slobodu, odvažnost, nadu, fantaziju i stvaralačku imaginaciju. Kao način mišljenja, humanizam je afirmativan i pozitivan, svojstvena mu je uvjerenost u neograničene mogućnosti samousavršavanja čovjeka, u neiscrpnost njegovih emocionalnih, spoznajnih, adaptivnih, preobrazujućih i stvaralačkih sposobnosti.
Humanizam je nije zatvoreni svjetonazor, on je otvoren svakome, tko se sam ne smatra njegovim protivnikom, humanizam podrazumijeva otvorenost, dinamizam i razvoj, mogućnost radikalnog preispitivanja vlastitih zasada pred licem promjena i novih perspektiva čovjeka i svijeta (princip falibilizma)."
- fatamorgana
#9543 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kud i ja ne završih fakultet ......piupiu wrote:Evo da ja uradim jedan copy-paste na zadatu temu:
- piupiu
#9544 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Aha … i ima jos jedan dio koji je, mislim, sustina one rasprave o tome kako u odsustvu nekog ‘okvira’ razlikovati dobro od zla?
"Humanistički svjetonazor priznaje postojanje odnosno mogućnost antihumanog u čovjekovoj ličnosti, ali podrazumijeva nastojanje oko maksimalnog ograničavanja snage i područja utjecaja mračne strane ljudskog bića. Pri tome, humanizam je duboko uvjeren da su ljudi u stanju sve uspješnije i sigurnije obuzdavati svoje negativne osobine u procesu samousavršavanja čovjeka i postupnog razvoja svjetske civilizacije."
"Humanistički svjetonazor priznaje postojanje odnosno mogućnost antihumanog u čovjekovoj ličnosti, ali podrazumijeva nastojanje oko maksimalnog ograničavanja snage i područja utjecaja mračne strane ljudskog bića. Pri tome, humanizam je duboko uvjeren da su ljudi u stanju sve uspješnije i sigurnije obuzdavati svoje negativne osobine u procesu samousavršavanja čovjeka i postupnog razvoja svjetske civilizacije."
- fatamorgana
#9545 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ti mora da živiš u štajaznam ..... let me guess, Šve'cka?piupiu wrote:Aha … i ima jos jedan dio koji je, mislim, sustina one rasprave o tome kako u odsustvu nekog ‘okvira’ razlikovati dobro od zla?
- piupiu
#9546 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U svom svijetu!fatamorgana wrote:Ti mora da živiš u štajaznam ..... let me guess, Šve'cka?piupiu wrote:Aha … i ima jos jedan dio koji je, mislim, sustina one rasprave o tome kako u odsustvu nekog ‘okvira’ razlikovati dobro od zla?
-
Deda Kurcoje
#9547 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne razumijem nista. Mozda bi se moglo poraditi na sintaksi.piupiu wrote:Aha … i ima jos jedan dio koji je, mislim, sustina one rasprave o tome kako u odsustvu nekog ‘okvira’ razlikovati dobro od zla?
- piupiu
#9548 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Deda Kurcoje wrote:Ne razumijem nista.piupiu wrote:Aha … i ima jos jedan dio koji je, mislim, sustina one rasprave o tome kako u odsustvu nekog ‘okvira’ razlikovati dobro od zla?
Ti i fatamorgana, lijeno vam citati. Pa kaze da humanizam prihvata da covjek moze biti i dobar i zao, i human i antihuman. Da je cilj raditi na svojoj humanoj strani. I da se covjek moze usavrsiti. “Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem … “
- piupiu
-
Deda Kurcoje
#9550 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa, kada ti prevedes, onda je jasno, ali ne bi bilo akademski da to ne izgleda duboko.piupiu wrote:Deda Kurcoje wrote:Ne razumijem nista.piupiu wrote:Aha … i ima jos jedan dio koji je, mislim, sustina one rasprave o tome kako u odsustvu nekog ‘okvira’ razlikovati dobro od zla?
"Humanistički svjetonazor priznaje postojanje odnosno mogućnost antihumanog u čovjekovoj ličnosti, ali podrazumijeva nastojanje oko maksimalnog ograničavanja snage i područja utjecaja mračne strane ljudskog bića. Pri tome, humanizam je duboko uvjeren da su ljudi u stanju sve uspješnije i sigurnije obuzdavati svoje negativne osobine u procesu samousavršavanja čovjeka i postupnog razvoja svjetske civilizacije."![]()
![]()
![]()
Ti i fatamorgana, lijeno vam citati. Pa kaze da humanizam prihvata da covjek moze biti i dobar i zao, i human i antihuman. Da je cilj raditi na svojoj humanoj strani. I da se covjek moze usavrsiti. “Svakoga dana u svakom pogledu sve vise napredujem … “