Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
lucatoni05

#951 Re: dionice, kupovina itd.

Post by lucatoni05 »

Pozdrav
Sad kad je ispala frka sa naftom :D zanima i mene kako kupiti te dionice iz BiH?
Gledam fortrade.com nudi opciju ali sam skeptican malo oko tih stranica.
Da li neko ko ima iskustva s nekom stranicom za trejdanje, moze poslati link pa da se malo pokusa trgovanje sa naftom
lissics

#952 Re: dionice, kupovina itd.

Post by lissics »

Ako ne znate sta su future contracts, contango i slicno molim da se ne igrate naftom.
Mnogo je početnika isplivalo zadnjih dana i svi spremni da kupe "naftu". Bice suza
mO k3

#953 Re: dionice, kupovina itd.

Post by mO k3 »

lissics wrote: 21/04/2020 21:25 Ako ne znate sta su future contracts, contango i slicno molim da se ne igrate naftom.
Mnogo je početnika isplivalo zadnjih dana i svi spremni da kupe "naftu". Bice suza
Na brzake novac ..... :mrgreen:
Giancarlo

#954 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Giancarlo »

Momci imate li vi kakve literature za nas laike i neznalice ? :D Idealno bi bilo sa nekih linkova za besplatni download na jezicima exYu, ali svejedno preporucite sta god mislite da je korisno i vazno za nekoga ko se ne razumije u potpunosti u sve to. Moze i engleski jezik, mada nisam siguran da cu razumijeti/shvatiti bas sve strucne izraze, ali o tom potom. Unaprijed zahvaljujem.
shiljak

#955 Re: dionice, kupovina itd.

Post by shiljak »

Svi se ušutili, mora da ulažu pošto je bilo sve palo :D
Ci-Nick

#956 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

Da sam imao prilike ulagati sad bi bio u plusu 35 do 40%.
Ali ne nađoh ozbiljnu mogućnost ulaganja iz BiH.
ExNihilo

#957 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ExNihilo »

Vratilo se sve na nivo septembar - oktobar 2019.
N.N.

#958 Re: dionice, kupovina itd.

Post by N.N. »

Da li se dionice mogu prodati i u nekim bankama a ne samo brokerskim kucama?
Izgleda ima ASA banka i Raiffaisen banka!?

Zna li neko za podrucije Zenice kome se obratiti oko toga :mrgreen:
Nekada je bila neka brokerska kuca ili ispostava dole kod stadiona Bilino polje, sada nista.

P.s. koliko se sada krece Bh Telekom?
Ci-Nick

#959 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

N.N. wrote: 14/05/2020 17:22 Da li se dionice mogu prodati i u nekim bankama a ne samo brokerskim kucama?
Izgleda ima ASA banka i Raiffaisen banka!?

Zna li neko za podrucije Zenice kome se obratiti oko toga :mrgreen:
Nekada je bila neka brokerska kuca ili ispostava dole kod stadiona Bilino polje, sada nista.

P.s. koliko se sada krece Bh Telekom?
U Zenici ne radi ni jedna brokerska kuća, bilo ih je četiri ili pet a sad nula.
Možeš preko Raiffeisen banke komunicirati sa Raiffeisen brokerom ali to je traljavo i visoka provizija.
Trebaš naći u Sarajevu brokera, jednom odeš potpišeš ugovor i onda dalje kako dogovoriš, mailom ili telefonom i poštom.
Što se BH Telekoma tiče trenutno je oko 9,50 KM.
drndalo

#960 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Ako nece stalno trgovati, nece iz Zenice dolaziti u Sa samo zbog toga. Malo nek pogleda ko od banaka ima svoje Brokere. Ja sam zadnju transakciju na BLSE (BL berza) obavio iz SA preko RZB brokera. Potpisao ugovor, dao naloge...
N.N.

#961 Re: dionice, kupovina itd.

Post by N.N. »

Trebalo bi samo prodati odredjen broj dionica i to je to.

Stari je to nekada ganjao a nikada prodao, pa mu sada opet naumpalo da i to rijesi, pa rekoh da vidim gdje, sta i kako :)
Kako sam pisao, on je to provjeravao u ispostavi dole kod stadiona, e posto vise toga nema, da vidim onda ovako...

Kako to hoda, ponijeti dokumente, naci brokersku kucu i njima prodati jel ? :roll:
drndalo

#962 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

Ne prodajes njima, oni to na berzi prodaju za njega i prebace mu lovu minus njihovi troskovi.

Mislim da mu treba LK i izvod iz Registra vrijednosnih papira, gdje se vidi koliko cega ima u vlasnistvu.
sijalica+

#963 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sijalica+ »

Pozdrav narode, prvi put pišem na forumu.
Neko vrijeme čitam ovu temu i svašta nešto se doznalo ali ostade mi jedna nepoznanica i plus niko o tome nije pisao, bar koliko ja znam. Naime, kako je neko ranije pisao, za trgovanjem dionica iz BiH na strana trzista može se učiniti u Raiffeisenu. Ne budem lijen pa pogledam i Bgm žeža cijena. Haj manje više tu je sve jasno ali na koji fazon radi skrbnički račun u pogledu poreza? Ono, oni se brinu o tvojim dionicama, ti kupis prodas i ostvaris dobitnu razliku :D ali sta onda sa porezom kapitalnu dobiti? Postoji taj porez u BiH a kako vidim i u evropi (i svijetu). S druge strane vidim na stranicama da se unutar tog računa nista ne oporezuje (osim dividenti) ali ako povlačiš sredstva tu ima razlike u drzavama. U Britaniji imaš fore do 20 hilj funti godisnje da "vadiš" pare bez oporezivanja a u Finskoj odmah udaraju porez (ili predlazu da tako bude, nisam to skonto citajuci o njima).

Glavno pitanje: kako to kod nas fercera? Da li i kome dođeš taj porez ako otvoriš račun i imaš kapitalnu dobiti?? Ako moze bez linkova i kopirani engleski testova, zanima me lična iskustva, znači kako to u Bosni jer smo mi inače mimo svijeta :lol: tako da tu ne pomaže primjeri iz svijeta. Unaprijed hvala :)
ultima_palabra

#964 Re: dionice, kupovina itd.

Post by ultima_palabra »

Nema u Bosni poreza na dividendu i kapitalnu dobit, vjerovatno ce biti nekad, ali sada nema.
Ajatolah_

#965 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ajatolah_ »

Jednom sam usput pitao PU oko ovoga, i dobio sam odgovor da dohodak ostvaren trgovinom dionicama ima tretman dohotka od imovinskih prava, te se oporezuje s 10% dobiti. A dividenda jeste zasad bez poreza.
drug_profi

#966 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Ma nema to bolan.
Nema poreza na dividendu niti na prihod od trgovine.
A porezna ce naravno da protumaci zakon kako njoj pase. Cuj dohodak od imovine.... :-)
sijalica+

#967 Re: dionice, kupovina itd.

Post by sijalica+ »

Takve stvari očekujem od porezne, na fazon " iako nije uređeno ali moze to proći pod tim i tim pa de te vi ipak plati te" :lol:

Moram napomenuti da postoji prijedlog zakona o tome, 5% na dividentu i 10% na kapitalnu dobiti ali ostvareno u BiH, nista ino trzista. Bar sam tako skonto taj nacrt zakona.

Moram da dodam nesto u vezi dividente. Na stranici Alianz osiguranje, na prozoru za investitore, navedeno je porez na dividentu od 27 % pa ispod objasnjeno koliko ces dobiti ako je dividenta9,5 e i tako ima nevedeno i za nekoliko godina unazad. Msm da EU drzave tako odmah rjesavaju, ocito zbog činjenica da ce svakoj dionici biti isplaceno pa svejedno ko je vlasnik istih. Meni je to okey jer znas sta te ceka.

Govorim iskljucivo ukoliko iz BiH trgujes na ino trzista, sve poslije Slovenije :D
Ci-Nick

#968 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Ci-Nick »

N.N. wrote: 14/05/2020 18:33 Trebalo bi samo prodati odredjen broj dionica i to je to.

Stari je to nekada ganjao a nikada prodao, pa mu sada opet naumpalo da i to rijesi, pa rekoh da vidim gdje, sta i kako :)
Kako sam pisao, on je to provjeravao u ispostavi dole kod stadiona, e posto vise toga nema, da vidim onda ovako...

Kako to hoda, ponijeti dokumente, naci brokersku kucu i njima prodati jel ? :roll:
Loše vrijeme za prodaju, treba sačekati bar do skupštine. Šteta je prodavati na 9,50KM .
Da li tvoj otac dobiva dividendu?
Ima ljudi koji nikad nisu dostavili dokumente za isplatu dividende.
drndalo

#969 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drndalo »

sijalica+ wrote: 15/05/2020 21:53 Takve stvari očekujem od porezne, na fazon " iako nije uređeno ali moze to proći pod tim i tim pa de te vi ipak plati te" :lol:

Moram napomenuti da postoji prijedlog zakona o tome, 5% na dividentu i 10% na kapitalnu dobiti ali ostvareno u BiH, nista ino trzista. Bar sam tako skonto taj nacrt zakona.

Moram da dodam nesto u vezi dividente. Na stranici Alianz osiguranje, na prozoru za investitore, navedeno je porez na dividentu od 27 % pa ispod objasnjeno koliko ces dobiti ako je dividenta9,5 e i tako ima nevedeno i za nekoliko godina unazad. Msm da EU drzave tako odmah rjesavaju, ocito zbog činjenica da ce svakoj dionici biti isplaceno pa svejedno ko je vlasnik istih. Meni je to okey jer znas sta te ceka.

Govorim iskljucivo ukoliko iz BiH trgujes na ino trzista, sve poslije Slovenije :D
Da ispravimo od starta: DividenDa.
N.N.

#970 Re: dionice, kupovina itd.

Post by N.N. »

@Ci-Nick k, ima dividendu, godinama se uzima.
Od nekadasnjih 400 KM je spala na prosli put haman na ispod 200 KM godisnje.
Ali svake godine kapne i on zadovoljan.

Sada se nesto nafurao da pravi i htio da to proda, kada je vidio vrijednost, i on kaze, sacekat ce :mrgreen:

Uglavnom hvala, skontao sam i ja kako to hoda sve.

P.s. ipak u Ze ima ta neka brokerska ispostava dole kod stadiona.
drug_profi

#971 Re: dionice, kupovina itd.

Post by drug_profi »

Obziorm da se Federacija zaduzuje preko mjere i da ce u budzetu faliti para, ocekivati je prodaju oba telekoma u nekom srednjem roku.
Nakon toga se moze nadati nekom rastu dionice.
Ako nije zapelo da se prodaje, onda bolje sacekati. Moje je misljenje da je fer cijena bar 16 maraka u ovim uslovima i rezultatima poslovanja.
Incub

#972 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Incub »

Ima li kakvih vijesti o dividendi sa danasnje skupstine Bh Telecoma?
Pozdrav
VladaFBiH

#973 Re: dionice, kupovina itd.

Post by VladaFBiH »

Incub wrote: 29/06/2020 12:22 Ima li kakvih vijesti o dividendi sa danasnje skupstine Bh Telecoma?
Pozdrav
Dividenda 0,55KM - tek vidjeh post :)
Incub

#974 Re: dionice, kupovina itd.

Post by Incub »

Prema dobiti to je bilo i za ocekivati oko 0,55 km
Medjutim na ovoj sadnjoj sjednici nije odredjen iznos dividende po dionici (kao nikad do sad).
vidjet cemo 17.7 sta ce zvanicno biti
channel10

#975 Re: dionice, kupovina itd.

Post by channel10 »

Znaci isto kao i prosle godine...
Post Reply