Ti to mozes shvatiti i na taj nacin. Ja ne mislim da je ukidanje Federacije i RS(umjesto koje bi se napravilo 5 kantona) jeste agitacija u korist fildzan drzave. Pa naravno da mislim da je neizbjezno da ce doci do teritorijalne reorganizacije BiH, jer je nelogicno da jedan entitet bude federacija, drugi centralizovana i to republika. Zasto? Zato sto ce neminovnim prebacivanjem nadleznosi sa entiteta na drzavu doci do slabljenja istih te ce kao takvi postati bespotrebni a morat ce se naci neki novi model teritorijalne organizacije.Skijaš wrote: To je agitacija u korist fildžan države čime se Bošnjake uvjerava da mirno prihvate etničku podjelu jer je to, kako kažeš neizbježno i mora "doći prije ili kasnije na dnevni red". Ta tvoja teza ne samo da je netačna (jer Bošnjake ne možeš natjerati da prihvate rezervat) nego je i štetna jer hrani nadu neprijateljskih elemenata u skori slom Sarajeva. Sarajevo nikad nije bilo jače nego što je danas i sigurno je da se neće ulaziti u priču o daljoj etnoteritorijalizaciji pa nema potrebe a ni smisla da tim naučnofantastičnim tezama prljaš ovu temu.
Zbog vise razloga tvrdim da je bolje 15 manjih kantona nego 3,4,5 velikih. Te price o rezervatima, etnoteritorijalizaciji itd. su neumjesne. I naravno tvoje ponasanje kao da se ti pitas hoce li neko u Sarajevu na nesto pristati ili ne, je vise zalosno nego smijesno.