Hrvatsko pitanje

Post Reply
Canton

#951 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Skijaš wrote: To je agitacija u korist fildžan države čime se Bošnjake uvjerava da mirno prihvate etničku podjelu jer je to, kako kažeš neizbježno i mora "doći prije ili kasnije na dnevni red". Ta tvoja teza ne samo da je netačna (jer Bošnjake ne možeš natjerati da prihvate rezervat) nego je i štetna jer hrani nadu neprijateljskih elemenata u skori slom Sarajeva. Sarajevo nikad nije bilo jače nego što je danas i sigurno je da se neće ulaziti u priču o daljoj etnoteritorijalizaciji pa nema potrebe a ni smisla da tim naučnofantastičnim tezama prljaš ovu temu.
Ti to mozes shvatiti i na taj nacin. Ja ne mislim da je ukidanje Federacije i RS(umjesto koje bi se napravilo 5 kantona) jeste agitacija u korist fildzan drzave. Pa naravno da mislim da je neizbjezno da ce doci do teritorijalne reorganizacije BiH, jer je nelogicno da jedan entitet bude federacija, drugi centralizovana i to republika. Zasto? Zato sto ce neminovnim prebacivanjem nadleznosi sa entiteta na drzavu doci do slabljenja istih te ce kao takvi postati bespotrebni a morat ce se naci neki novi model teritorijalne organizacije.

Zbog vise razloga tvrdim da je bolje 15 manjih kantona nego 3,4,5 velikih. Te price o rezervatima, etnoteritorijalizaciji itd. su neumjesne. I naravno tvoje ponasanje kao da se ti pitas hoce li neko u Sarajevu na nesto pristati ili ne, je vise zalosno nego smijesno.
Skijaš

#952 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Canton wrote:Te price o rezervatima, etnoteritorijalizaciji itd. su neumjesne.
Nisu. Bošnjake se jeste pokušalo eliminisati kao politički faktor, njihov strah i otpor institucionalnom ograničavanju na "bošnjačke kantone" je opravdan i to se mora uvažiti.
I naravno tvoje ponasanje kao da se ti pitas hoce li neko u Sarajevu na nesto pristati ili ne, je vise zalosno nego smijesno.
Plači ako je žalosno, smij se ako je smiješno, ali to ti je tako. Ako tvrdiš da će neko sa strane doći i nametnuti "Treći", moraćeš tu teoriju malo detaljnije razraditi kako bi se istu kvalitetnije poderalo.
Canton

#953 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Nisu. Bošnjake se jeste pokušalo eliminisati kao politički faktor, njihov strah i otpor institucionalnom ograničavanju na "bošnjačke kantone" je opravdan i to se mora uvažiti.

Plači ako je žalosno, smij se ako je smiješno, ali to ti je tako. Ako tvrdiš da će neko sa strane doći i nametnuti "Treći", moraćeš tu teoriju malo detaljnije razraditi kako bi se istu kvalitetnije poderalo.
Ko govori o institucionalnom ogranicavanju na kantone? Drzava mora preuzeti sve ono sto ima i svaka druga + ono sto joj treba na putu ka EU a takvih oblasti je mislim 30-32.
Jos malo pa cu pomisliti da se Bosnjaci tebi ispovjedaju o svojim strahovima. Ako i jedan strah postoji kod Bosnjaka jeste situacija sa RSom od prica o referendumu, zastrasivanja povratnika itd.

Treci nije opcija, kao sto ni dva entiteta ne mogu garantovati dugorocnu politicku stabilnost niti mogu davati temelje za izgradnju normalne drzave, jer je to temelj sa mnogo rupa i previse diskriminatorskih odredbi. Taj ustav se moze samo krpiti iz godine u godinu.
mO k3

#954 Re: Hrvatsko pitanje

Post by mO k3 »

memnon wrote:Ja sam Hrvat iz zapadno hercegovacke zupanije i mene Covic majorizira. Tako Srbe majorizira Dodik. Muslimane Tihic, a sve nas skupa majorizira Lagumdzija. Prosto kao pasulj. Hrvatima nitko nije kriv sto nam je ovako, a ovako nam je od Daytona pa naovamo. A dayton nisu vanzemaljci umjesto nas potpisali nego, zna se.
Image
Skijaš

#955 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Canton wrote:Taj ustav se moze samo krpiti iz godine u godinu.
Mislim da svoj prijedlog prvo trebaš prodati Dodiku jer da bi Sarajevo uopšte razmotrilo tvoju ideju, moraš im ponuditi mrkvu, moraš uvjeriti Dodika da pokaže spremnost za ukidanje manjeg entiteta. Ne možemo tretirati Bošnjake kao budale, ne možemo im prodavati zeca koji je u šumi.
Canton

#956 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Mislim da svoj prijedlog prvo trebaš prodati Dodiku jer da bi Sarajevo uopšte razmotrilo tvoju ideju, moraš im ponuditi mrkvu, moraš uvjeriti Dodika da pokaže spremnost za ukidanje manjeg entiteta. Ne možemo tretirati Bošnjake kao budale, ne možemo im prodavati zeca koji je u šumi.
Ma ko si ti da takvo nesto odredjujes? Kome ce se sta poslati, na sta ce Sarajevo pristati itd.. i jos ti zastitnik Bosnjaka od Bosnjaka... glupost.

Interes Bosne i Hercegovine i svih njenih gradjana jeste njena funkcionalnost i da bude uredjen servis svim njenim gradjanima. Neko to vidi pod 4 regije, neko pod 5... ja to vidim u kantonizaciji Bosne i Hercegovine iz vise razloga.
Pravljenjem 5 kantona od RSa se slabi cetnicka pozicija unutar BiH, da Srbi ce biti etnicka vecina u 5 kantona, po SDAovom ili SDPovom prijedlogu bi bili vecina u jednoj ili dvije... isti klinac...
U federaciji ionako postoji 10 kantona u kojima postoje etnicke vecine, pa ni jedan nije ni hrvatski ni bosnjacki ni srpski nego su svi i bosnjacki i hrvatski i srpski.
Skijaš

#957 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Canton wrote:
Skijaš wrote:
Ma ko si ti da takvo nesto odredjujes? Kome ce se sta poslati, na sta ce Sarajevo pristati itd.. i jos ti zastitnik Bosnjaka od Bosnjaka... glupost.
Slično mi se odbrusi kad kažem da interes Hrvata u BiH nije treći entitet i dalja podjela nego zaštita od preglasavanja i očuvanje hrvatskog identiteta čitave BiH. Kao, ko sam ja da određujem šta Hrvati mogu i trebaju. A ja samo nastupam s ljudske pozicije, ne nastupam s pozicije Srbina ili Japanca, nego s pozicije čovjeka koji želi pravedno uređenje. I kad čitaš moje komentare traži nepravdu u njima, tu me pobij ako možeš.
Interes Bosne i Hercegovine i svih njenih gradjana jeste njena funkcionalnost i da bude uredjen servis svim njenim gradjanima. Neko to vidi pod 4 regije, neko pod 5... ja to vidim u kantonizaciji Bosne i Hercegovine iz vise razloga. Pravljenjem 5 kantona od RSa se slabi cetnicka pozicija unutar BiH, da Srbi ce biti etnicka vecina u 5 kantona, po SDAovom ili SDPovom prijedlogu bi bili vecina u jednoj ili dvije... isti klinac...
U federaciji ionako postoji 10 kantona u kojima postoje etnicke vecine, pa ni jedan nije ni hrvatski ni bosnjacki ni srpski nego su svi i bosnjacki i hrvatski i srpski.
Tvoj prijedlog je "15 kantona 5 sa bosnjackom, 5 sa hrvatskom i 5 sa srpskom vecinom", a to kako rekoh nije moguće jer vodi destabilizaciji. Definisanje granica tih kantona bi se shvatilo kao podjelu teritorije među narodima i to, pogotovo danas, nije moguće. Ti na prostoru FBiH koju bi dijelio na 10 kantona, već imaš 10 kantona, pa jedino objašnjenje tvog prijedloga vidim u ideji da se uđe u pregovora oko toga šta je čije. Funkcionalnost koju navodiš kao argument nije argument jer 10 ostaje 10, no ta "funkcionalnost" proizilazi iz pretpostavljenog dogovora oko podjele teritorije. Možda to ne radiš svjesno, ali tvoj prijedlog je agitacija u korist destruktivnih snaga i raspada zemlje.
Canton

#958 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Skijaš wrote: Tvoj prijedlog je "15 kantona 5 sa bosnjackom, 5 sa hrvatskom i 5 sa srpskom vecinom", a to kako rekoh nije moguće jer vodi destabilizaciji. Definisanje granica tih kantona bi se shvatilo kao podjelu teritorije među narodima i to, pogotovo danas, nije moguće. Ti na prostoru FBiH koju bi dijelio na 10 kantona, već imaš 10 kantona, pa jedino objašnjenje tvog prijedloga vidim u ideji da se uđe u pregovora oko toga šta je čije. Funkcionalnost koju navodiš kao argument nije argument jer 10 ostaje 10, no ta "funkcionalnost" proizilazi iz pretpostavljenog dogovora oko podjele teritorije. Možda to ne radiš svjesno, ali tvoj prijedlog je agitacija u korist destruktivnih snaga i raspada zemlje.

Kako nije moguce? Imamo li danas 6 kantona sa bosnjackom i 4 kantona sa hrvatskom vecinom? Granice 10 kantona u Federaciji su vec definisane. RS treba kantonizirati po mom misljenju na 5 kantona, tako bi se sacuvala autonomnost i sprijecilo preglasavanje Srba, a oslabio bi se cetnicki polozaj u vidu RSa kao drzave u drzavi.

Funkcionalnost se svodi na to prije svega sto bi citava drzava bila uredjena na isti nacin a ne kao sad, da je jedan entitet centralizovan a drugi decentralizovan, ukoliko bi svaki kanton davao po jednog delegata u dom kantona( to je Svicarski model, doduse tamo daju po 2) bez obzira na etnicku pripadnost, sprijecili bi preglasavanje i ukinuli sadasnju diskriminatorsku odredbu gdje u Domu naroda ne postoji klub Ostalih, pravednijom raspodjelom prihoda bi mogli postici brzi razvoj i ujednacen razvoj svih dijelova BiH, sto do sad nije bio slucaj... itd

Priblizavanjem Evropskoj uniji Bosna i Hercegovina ce morati dobiti jos nadleznosti, sto ce sadasnje entitete a Boga mi i neke nove uciniti bespotrebnim. Pravna stecevina EU koji moraju svi usvojiti ima 35 poglavlja... a recimo mi nemamo ministarstvo energetike, okolisa itd.. na drzavnom nivou. Ko ce pregovarati u ime drzave po tim pitanjima?

Drzava mora biti broj 1 i mora imati sve nadleznosti koje imaju i druge drzave. Radi funkcionalnijeg sistema ce nam trebati jos minimalno 5 ministarstava na drzavnom nivou, pa kod nas je na drzavnom nivu pod jednim ministarstvom i socijalno, zdravstvo, sport, obrazovanje .. glupost..

Kantoni trebaju preuzeti obaveze koje su u praksi u gotovo svim drzavama za srednji nivo vlasti i u mom vidjenju bi trebali biti izborne jedinice.
Skijaš

#959 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Canton wrote:Granice 10 kantona u Federaciji su vec definisane. RS treba kantonizirati po mom misljenju na 5 kantona
OK. Hvala što si pojasnio.
Canton

#960 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

Skijaš wrote:
Canton wrote:Granice 10 kantona u Federaciji su vec definisane. RS treba kantonizirati po mom misljenju na 5 kantona
OK. Hvala što si pojasnio.
+

Sve vecim prenosenjem ovlasti na drzavu ce se entiteti obesmisliti, to je proces koji ce trajati godinama ali je neminovno, jer ce EU to traziti od nas. Zato put prema EU narocito za nas kojima je stalo do drzave nema alternative, pa nekad i progutati gorku pilulu(drzavna imovina, budzet itd) dugorcno i nece biti toliko gorka ako se dodje do cilja
a to je stvaranje drzave koja ce biti sposobna da stiti i omogucava razvoj svakom svom gradjaninu
Milefromneigborhood

#961 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Milefromneigborhood »

3 entiteta, 3 proračuna ,3 predsjednika =pravedna država Bosna i Hercegovina
kad svi budu punili svoj proračun onda se mogu ponadati da neće biti ovoliko balahanja i neće biti ovoliki državni aparat pa samo zbog nakaradnog javnog sektora moramo uzimati mmf kredite,normalne zemlje 2% proračuna izdvajaju za administraciju a mi ih plaćamo kao da su faraoni.
Skijaš

#962 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Milefromneigborhood wrote:3 entiteta, 3 proračuna ,3 predsjednika =pravedna država Bosna i Hercegovina
Teritorijalnu prekompoziciju nije moguće dogovoriti i zato ne treba gubiti vrijeme na takva rješenja.
mO k3

#963 Re: Hrvatsko pitanje

Post by mO k3 »

Milefromneigborhood wrote:3 entiteta, 3 proračuna ,3 predsjednika =pravedna država Bosna i Hercegovina
kad svi budu punili svoj proračun onda se mogu ponadati da neće biti ovoliko balahanja i neće biti ovoliki državni aparat pa samo zbog nakaradnog javnog sektora moramo uzimati mmf kredite,normalne zemlje 2% proračuna izdvajaju za administraciju a mi ih plaćamo kao da su faraoni.
uf pusti,mokri snovi ;)
memnon

#964 Re: Hrvatsko pitanje

Post by memnon »

Ženski Dr.Med wrote:
uf pusti,mokri snovi ;)
bit ce zora bit ce dana
Skijaš

#965 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

memnon wrote:
Ženski Dr.Med wrote:
uf pusti,mokri snovi ;)
bit ce zora bit ce dana
eto Mehe i Osmana. Nevjerovatno je sljepilo stranaka sa isključivo hrvatskim predznakom koje vide da su sve više statisti u sukobu na relaciji Sarajevo-velikosrbi, ali ipak odlučuju ostati na kursu zacrtanom prije 20 godina po kojem se Bošnjacima ostavlja ogrizak teritorije koji ostane nakon što druga dva naroda zadovolje svoje apetite. Nama je neophodan dijalog a priče o daljim podjelama teritorije, otvaranje pitanja kome bi pripali Stolac ili Vitez u takvoj podjeli, to je iza nas.
memnon

#966 Re: Hrvatsko pitanje

Post by memnon »

mnogo toga je bilo iza nas i 82. pa se hrvatska osamostali za 10 godina.
Skijaš

#967 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

memnon wrote:mnogo toga je bilo iza nas i 82. pa se hrvatska osamostali za 10 godina.
Šta do tad ? Dijalog sa Sarajevom oko rješenja koja su bolja po tebe nego sadašnja ali ne idu ka etničkoj podjeli teritorije, ili samo Treći pa kud puklo da puklo ?

Evo na ovoj temi imaš mogućnost da uradiš za Hrvate Bosne i Hercegovine više nego što su to Nino Raspudić i Ivan Šušnjar zajedno uradili u zadnjih pet godina. Imaš ispred sebe Sarajevo koje ako nije jače od tebe, nije ni slabije. I šta imaš reći tom Sarajevu? Biće zore, biće dana ?

Smeta ti izbor Komšića ? Sarajevo je pristalo da se mijenja način izbora članova Predsjedništva ? Šta ti još smeta? To što Bošnjaci ne prihvataju da ih se ograniči u ranjiv rezervat ? Pa ko bi to prihvatio ?
memnon

#968 Re: Hrvatsko pitanje

Post by memnon »

to je bio odgovona na post o mokrim snovima, i misljenja sam da je to jedino trajno rijesenje. koji rezervat, sta bi bisnjaci? more?
Skijaš

#969 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

memnon wrote:to je bio odgovona na post o mokrim snovima, i misljenja sam da je to jedino trajno rijesenje. koji rezervat, sta bi bisnjaci? more?
Ne znam šta bi oni ali moraš priznati da ni ovo što im se nudi nije pravedno. Ne možemo rješenje problema nepravednog položaja hrvatskog naroda u BiH tražiti u nepravdi nad Bošnjacima. Jesi li sjeo s nekim u Sarajevu i razgovarao o ovom ? Pa ti njemu kažeš čega se ti bojiš (svođenja hrvatskog korpusa na manjinu koju u jednom entitetu poklapa srpski narod a u drugom bošnjački) ? A on tebi kaže da se boji raspada zemlje ako se prihvati etnoteritorijalizaciju ? Pa se onda raziđete ali bogatiji za to saznanje da sa druge strane nije sotona nego čovjek koji ima svoje probleme i svoje brige koje ne možemo ignorisati ?

Toga nam treba, dijaloga i međusobnog uvažavanja jer tad je rješenje vrlo blizu.
memnon

#970 Re: Hrvatsko pitanje

Post by memnon »

pijem kavu svako jutro sa jednim takvim i sada cu na pivu sa njim. znam brate da ovo ne funkcionira ni ja ni on nismo zadovoljni ovim. nisam zatucani nacionalist ali to je jedino odrzivo rijesenje, i braca se dijele, nisam za raspad bih ali za konfederaciju da. Bosnjaci zele dominaciju to je prosto kao pasulj.i misljenja sam da ce neka iduca generacija bhs politicara doci do rijesenja ova ne jer im ovo odgovara.
Skijaš

#971 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

memnon wrote:pijem kavu svako jutro sa jednim takvim i sada cu na pivu sa njim. znam brate da ovo ne funkcionira ni ja ni on nismo zadovoljni ovim. nisam zatucani nacionalist ali to je jedino odrzivo rijesenje, i braca se dijele, nisam za raspad bih ali za konfederaciju da. Bosnjaci zele dominaciju to je prosto kao pasulj.i misljenja sam da ce neka iduca generacija bhs politicara doci do rijesenja ova ne jer im ovo odgovara.
Sad si napravio dva koraka nazad i opet predložio podjelu teritorije. Meni je drago zbog tog što se svima prihvatljiv model podjele zemlje ne može dogovoriti, a od svih koji su o podjeli dosad govorili, čujem samo prijedloge za koje znam da Bošnjaci neće prihvatiti jer to niko, pa ni hrvatski narod da je na njihovom mjestu, ne bi prihvatio. I zašto onda pričati o rješenju kojeg se ne može implementirati ? Ako ti je zaista stalo do zaštite od dominacije, rješenja postoje a spomenuta su i na ovoj temi. Međutim, mnogi taj (opravdan) strah od dominacije brojnijih Bošnjaka koriste kao izgovor da se prevari Bošnjake i zatvori na teritorij u koji su stjerani. A to nema veze sa odbranom Hrvata.
blackwizard

#972 Re: Hrvatsko pitanje

Post by blackwizard »

Hrvatsko pitanje u BiH će biti riješeno u idućih 10-tak godina i to na način da će Hrvati postati i službeno nacionalna manjina. Bit će ih manje od 10%, a to je premalo za konstitutivan narod. Dobit će kulturnu autonomiju u onih par sela u zap Hercegovini i svi sretni.
Skijaš

#973 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

blackwizard wrote:Hrvatsko pitanje u BiH će biti riješeno u idućih 10-tak godina i to na način da će Hrvati postati i službeno nacionalna manjina. Bit će ih manje od 10%, a to je premalo za konstitutivan narod. Dobit će kulturnu autonomiju u onih par sela u zap Hercegovini i svi sretni.
To je nacionalistička politika koja kad bi bila prihvaćena, bošnjačku intelektualnu elitu svodi na nivo na kojem je velikosrpski faktor. Ne mislim da će Bošnjaci sebi oko vrata staviti tu omču šovinizma.
blackwizard

#974 Re: Hrvatsko pitanje

Post by blackwizard »

Skijaš wrote:
To je nacionalistička politika koja kad bi bila prihvaćena, bošnjačku intelektualnu elitu svodi na nivo na kojem je velikosrpski faktor. Ne mislim da će Bošnjaci sebi oko vrata staviti tu omču šovinizma.
Skijaš, u ovoj mojoj priči Bošnjaci nisu toliko bitni. Evo, da ti objasnim - znaš ono kada je utakmica i kad domaći navijači skandiraju gostujućim "malo vas je, malo vas je pič.ice"? E, pa to već danas vrijedi za Hrvate. Jednostavno, premalo ih je. Zato se i događa preglasavanje, zato i jesu već danas u potpuno drugom planu, a sutra će igrati još manju ulogu.

Što se mene tiče, može im se dati nekakva autonomija na potezu široki - posušje. Dakle, Mostar neka zaborave. A srenja Bosna je ionako već danas dominantno bošnjačka.
Cloud-Xz

#975 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Cloud-Xz »

blackwizard wrote:
Skijaš wrote:
Skijaš, u ovoj mojoj priči Bošnjaci nisu toliko bitni. Evo, da ti objasnim - znaš ono kada je utakmica i kad domaći navijači skandiraju gostujućim "malo vas je, malo vas je pič.ice"? E, pa to već danas vrijedi za Hrvate. Jednostavno, premalo ih je. Zato se i događa preglasavanje, zato i jesu već danas u potpuno drugom planu, a sutra će igrati još manju ulogu.

Što se mene tiče, može im se dati nekakva autonomija na potezu široki - posušje. Dakle, Mostar neka zaborave. A srenja Bosna je ionako već danas dominantno bošnjačka.
Ču li ovoga jel ti to babovina BiH ,pa da djeliš nekom kako ti odgovara...,izvala mjeseca a i možda godine :-) :lol: ,koji su to pokazatelji da je hrvata sve manje i manje ,pratiš matične knjige umrlih šta li?!
Post Reply