Alfa Romeo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Walther

#951 Re: Alfa Romeo

Post by Walther »

ranger wrote:alfisti gdje uzimate dijelove za alfu?
trebam mijenjat zupcasti, sta jos ide u setu, koji proizvodjac i gdje kupiti? eventualno cijena?
hvala
uzmi original, cijene su zaista ok (bar kod nas) jer flar zeli zeznut fusare ;-)
ranger

#952 Re: Alfa Romeo

Post by ranger »

Walther wrote:
trebam mijenjat zupcasti, sta jos ide u setu, koji proizvodjac i gdje kupiti? eventualno cijena?
hvala
uzmi original, cijene su zaista ok (bar kod nas) jer flar zeli zeznut fusare ;-)
jos kad bih znao koji je original.. :D zato i pitam.. prvi put se susrecem s alfom ne znam joj apsolutno nista..
Walther

#953 Re: Alfa Romeo

Post by Walther »

ranger wrote:
Walther wrote:
hvala
jos kad bih znao koji je original.. :D zato i pitam.. prvi put se susrecem s alfom ne znam joj apsolutno nista..
Odes u FLAR servis i uzmes :) ima gore AR logo, ricambi originali i sve to :D Ako uzmes kod lokalnog prodavaca pitanje sta ces dobiti. Premala je razlika u cijeni da bi se zezao. Pogotovo oko materiala za veliki servis.
SSemir

#954 Re: Alfa Romeo

Post by SSemir »

kakva je razlika izmedju onih 1,9 jtd sa 15o konja i 120? jedan je 16v a drugi 8v, jel tako? prvenstveno mislim na kvalitetu i pouzdanost, koji vise da gledam? tj ovaj je jtdm a drugi jtd.
kakvo je stanje sa dijelovima i majstorima u tuzli, i tk?
neki mi govore da benzinski motori nisu nesto kvalitetni?

odlijepio sam na 159tku, a sva moja dosadasnja iskustva su sa vw grupacijom. pa mi malo frka odluciti se tek tako..
SSemir

#955 Re: Alfa Romeo

Post by SSemir »

sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..

ono, radije bih gledao ovu od 150 KS naravno :D
channel10

#956 Re: Alfa Romeo

Post by channel10 »

SSemir wrote:sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..

Svaki ovlasteni servis bi trebao imati dio koji tebi treba. Ako nema, narucit ce sigurno.
530i

#957 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

SSemir wrote:sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..

To su sve Fiatovi 1.9 motori i GM ih obilato koristi....tj. koristio ih je u pobrojanim markama jer su deset puta bolji od prijašnjih opelovih dizela...
SSemir

#958 Re: Alfa Romeo

Post by SSemir »

channel10 wrote:

Svaki ovlasteni servis bi trebao imati dio koji tebi treba. Ako nema, narucit ce sigurno.
fazon je sto u tuzli nema ovlastenog za alfu (koliko ja znam), a svakako godilo bi i imati majstore mimo ovlastenog :)
channel10

#959 Re: Alfa Romeo

Post by channel10 »

SSemir wrote:
channel10 wrote:

fazon je sto u tuzli nema ovlastenog za alfu (koliko ja znam), a svakako godilo bi i imati majstore mimo ovlastenog :)
E to nisam znao. A sto se tice ovih drugih, daj Boze da te usrece. Uzimas novije auto koje oni tesko da znaju popraviti. Oni znaju ono sto su znali kad su napustili posao kod ovlastenog servisa i ne idu na usavrsavanja.
tutku

#960 Re: Alfa Romeo

Post by tutku »

Alfisti, ima li neko iskustva/misljenja u vezi AR MiTo 1.3 JTDm ? :-D
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#961 Re: Alfa Romeo

Post by mali_milojica »

Malo bolje prepakovani Grande Punto.
Raspitaj se malo kod ljudi koji imaju navedeni auto.
ranger

#962 Re: Alfa Romeo

Post by ranger »

kakav je ovaj majstor Dino na kosevskom? dobio sam par preporuka...
f_ar

#963 Re: Alfa Romeo

Post by f_ar »

SSemir wrote: fazon je sto u tuzli nema ovlastenog za alfu (koliko ja znam), a svakako godilo bi i imati majstore mimo ovlastenog :)
Raspitaj se malo kod raje u Tuzli gdje oni odrzavaju. Evo ti facebook grupa Alfa Romeo Tuzla https://www.facebook.com/profile.php?id ... 70&fref=ts
ElRe

#964 Re: Alfa Romeo

Post by ElRe »

mali_milojica wrote:Malo bolje prepakovani Grande Punto.
Raspitaj se malo kod ljudi koji imaju navedeni auto.
Ako je kupljen odrzavan primjerak sve preporuke za Grande Punta. Kod mene je 2009 god, sa sada 65000 km i vozim ga po sistemu sipaj i vozi :)
Ridjobrki

#965 Re: Alfa Romeo

Post by Ridjobrki »

Ako su na Alfi 1.9 JTD mijenjani ulje i filteri na 163,500 km, kad je vrijeme za iduću zamjenu?
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#966 Re: Alfa Romeo

Post by Romeo 80 »

Ja bih te stvari mijenjao svakih 10000 km, mad amislim da je tvornički interval zamjene 15000 km. Neka me ispravi neko ako nisam u pravu. Ja vozim benzinca, ali mijenjam ulje svakih 10000 km. Nije mi to toliki trošak da štedim na tim stvarima. :)
citroen xm

#967 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Nije loše malo skratiti fabrički propisan servisni interval. Dakle ako je 15000 ja bi mjenjao na 10000.
Ridjobrki

#968 Re: Alfa Romeo

Post by Ridjobrki »

Tako sam nešto i ja mislio, kontam ga mijenjati na 175,000 i vjerujem da je to skroz ok. Hvala!
citroen xm

#969 Re: Alfa Romeo

Post by citroen xm »

Nema potrebe toliko skraćivati.
Ridjobrki

#970 Re: Alfa Romeo

Post by Ridjobrki »

citroen xm wrote:Nema potrebe toliko skraćivati.
I ja kontam - zašto skraćivati interval mijenjanja ulja kojem je sav posao da podmazuje klipove ha na autobahnu ha uz Karaulu? Ukoliko nije baš stalno neka kretenska vožnja na visokim obrtajima ali ko bi tako vozio? Jedino možda filteri da se češće mijenjaju...
hostapler

#971 Re: Alfa Romeo

Post by hostapler »

Ja kad sam u JTD sa 85kw sipao Selenia Turbo Diesel mjenjao sam na 10 000 km. Kad sam sipao Selenia WR prelazio sam oko 12-13 hiljada,kako mi bude zgodno. Presao sam 100k sa tim autom (a bilo je polovno),nikada nikakvih problema.
530i

#972 Re: Alfa Romeo

Post by 530i »

Prvenstveno zbog kvaliteta goriva kod nas, a nakon toga dolaze uvjeti vožnje...puno hladnih startova, grada ili gaženja.
preludezalude

#973 Re: Alfa Romeo

Post by preludezalude »

SSemir wrote:
channel10 wrote:

Nije Alfa Romeo svemirski brod pa moras ici kod posebnog majstora. Ja sam svoju 166-icu jtd odrzavao kod Senaida u Sepetarima. Covjeka zovu Bosnjo. Zna svoj posao, posten je i uopste nije bezobrazan sa cijenom.
Paul F.

#974 Re: Alfa Romeo

Post by Paul F. »

Ridjobrki wrote:
citroen xm wrote:Nema potrebe toliko skraćivati.
I ja kontam - zašto skraćivati interval mijenjanja ulja kojem je sav posao da podmazuje klipove ha na autobahnu ha uz Karaulu? Ukoliko nije baš stalno neka kretenska vožnja na visokim obrtajima ali ko bi tako vozio? Jedino možda filteri da se češće mijenjaju...
Ulje ima višestruku ulogu: podmazivanje, rashlađivanje i upijanje prljavštine.
E sad, da bi ulje dobro podmazivalo, ono mora biti "gusto". Da bi se ulje brzo popelo u motor prilikom paljenja ono mora biti "rijetko". Dakle, kvalitetno ulje mora biti i "gusto" i "rijetko". Kvalitetno ulje ima svoju hemijsku formulu i stoga nije preporučljivo miješati različita ulja.
Vremenom, ulje se prlja i njegove karakteristike mijenjaju tako da što ga češće mjenjamo, tim bolje.
aNTropocentrio

#975 Re: Alfa Romeo

Post by aNTropocentrio »

Koji ovlasteni Alfa servis bi preporucili u Sarajevu?
http://www.fiat.ba/dealeri.php?grad=sarajevo

(Auto osteceno u udesu, osiguranje bi trebalo pokriti troskove popravka)
Post Reply