uzmi original, cijene su zaista ok (bar kod nas) jer flar zeli zeznut fusareranger wrote:alfisti gdje uzimate dijelove za alfu?
trebam mijenjat zupcasti, sta jos ide u setu, koji proizvodjac i gdje kupiti? eventualno cijena?
hvala
Alfa Romeo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Walther
#951 Re: Alfa Romeo
- ranger
#952 Re: Alfa Romeo
jos kad bih znao koji je original..Walther wrote:uzmi original, cijene su zaista ok (bar kod nas) jer flar zeli zeznut fusareranger wrote:alfisti gdje uzimate dijelove za alfu?
trebam mijenjat zupcasti, sta jos ide u setu, koji proizvodjac i gdje kupiti? eventualno cijena?
hvala
-
Walther
#953 Re: Alfa Romeo
Odes u FLAR servis i uzmesranger wrote:jos kad bih znao koji je original..Walther wrote:uzmi original, cijene su zaista ok (bar kod nas) jer flar zeli zeznut fusareranger wrote:alfisti gdje uzimate dijelove za alfu?
hvalazato i pitam.. prvi put se susrecem s alfom ne znam joj apsolutno nista..
-
SSemir
#954 Re: Alfa Romeo
kakva je razlika izmedju onih 1,9 jtd sa 15o konja i 120? jedan je 16v a drugi 8v, jel tako? prvenstveno mislim na kvalitetu i pouzdanost, koji vise da gledam? tj ovaj je jtdm a drugi jtd.
kakvo je stanje sa dijelovima i majstorima u tuzli, i tk?
neki mi govore da benzinski motori nisu nesto kvalitetni?
odlijepio sam na 159tku, a sva moja dosadasnja iskustva su sa vw grupacijom. pa mi malo frka odluciti se tek tako..
kakvo je stanje sa dijelovima i majstorima u tuzli, i tk?
neki mi govore da benzinski motori nisu nesto kvalitetni?
odlijepio sam na 159tku, a sva moja dosadasnja iskustva su sa vw grupacijom. pa mi malo frka odluciti se tek tako..
-
SSemir
#955 Re: Alfa Romeo
sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..
ono, radije bih gledao ovu od 150 KS naravno
-
channel10
#956 Re: Alfa Romeo
Svaki ovlasteni servis bi trebao imati dio koji tebi treba. Ako nema, narucit ce sigurno.SSemir wrote:sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..
-
530i
#957 Re: Alfa Romeo
To su sve Fiatovi 1.9 motori i GM ih obilato koristi....tj. koristio ih je u pobrojanim markama jer su deset puta bolji od prijašnjih opelovih dizela...SSemir wrote:sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..
-
SSemir
#958 Re: Alfa Romeo
fazon je sto u tuzli nema ovlastenog za alfu (koliko ja znam), a svakako godilo bi i imati majstore mimo ovlastenogchannel10 wrote:Svaki ovlasteni servis bi trebao imati dio koji tebi treba. Ako nema, narucit ce sigurno.SSemir wrote:sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..
-
channel10
#959 Re: Alfa Romeo
E to nisam znao. A sto se tice ovih drugih, daj Boze da te usrece. Uzimas novije auto koje oni tesko da znaju popraviti. Oni znaju ono sto su znali kad su napustili posao kod ovlastenog servisa i ne idu na usavrsavanja.SSemir wrote:fazon je sto u tuzli nema ovlastenog za alfu (koliko ja znam), a svakako godilo bi i imati majstore mimo ovlastenogchannel10 wrote:Svaki ovlasteni servis bi trebao imati dio koji tebi treba. Ako nema, narucit ce sigurno.SSemir wrote:sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..
-
tutku
#960 Re: Alfa Romeo
Alfisti, ima li neko iskustva/misljenja u vezi AR MiTo 1.3 JTDm ? 
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#961 Re: Alfa Romeo
Malo bolje prepakovani Grande Punto.
Raspitaj se malo kod ljudi koji imaju navedeni auto.
- ranger
#962 Re: Alfa Romeo
kakav je ovaj majstor Dino na kosevskom? dobio sam par preporuka...
-
f_ar
#963 Re: Alfa Romeo
Raspitaj se malo kod raje u Tuzli gdje oni odrzavaju. Evo ti facebook grupa Alfa Romeo Tuzla https://www.facebook.com/profile.php?id ... 70&fref=tsSSemir wrote: fazon je sto u tuzli nema ovlastenog za alfu (koliko ja znam), a svakako godilo bi i imati majstore mimo ovlastenog
- ElRe
#964 Re: Alfa Romeo
Ako je kupljen odrzavan primjerak sve preporuke za Grande Punta. Kod mene je 2009 god, sa sada 65000 km i vozim ga po sistemu sipaj i vozimali_milojica wrote:Malo bolje prepakovani Grande Punto.
- Ridjobrki
#965 Re: Alfa Romeo
Ako su na Alfi 1.9 JTD mijenjani ulje i filteri na 163,500 km, kad je vrijeme za iduću zamjenu?
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#966 Re: Alfa Romeo
Ja bih te stvari mijenjao svakih 10000 km, mad amislim da je tvornički interval zamjene 15000 km. Neka me ispravi neko ako nisam u pravu. Ja vozim benzinca, ali mijenjam ulje svakih 10000 km. Nije mi to toliki trošak da štedim na tim stvarima. 
-
citroen xm
#967 Re: Alfa Romeo
Nije loše malo skratiti fabrički propisan servisni interval. Dakle ako je 15000 ja bi mjenjao na 10000.
- Ridjobrki
#968 Re: Alfa Romeo
Tako sam nešto i ja mislio, kontam ga mijenjati na 175,000 i vjerujem da je to skroz ok. Hvala!
-
citroen xm
#969 Re: Alfa Romeo
Nema potrebe toliko skraćivati.
- Ridjobrki
#970 Re: Alfa Romeo
I ja kontam - zašto skraćivati interval mijenjanja ulja kojem je sav posao da podmazuje klipove ha na autobahnu ha uz Karaulu? Ukoliko nije baš stalno neka kretenska vožnja na visokim obrtajima ali ko bi tako vozio? Jedino možda filteri da se češće mijenjaju...citroen xm wrote:Nema potrebe toliko skraćivati.
-
hostapler
#971 Re: Alfa Romeo
Ja kad sam u JTD sa 85kw sipao Selenia Turbo Diesel mjenjao sam na 10 000 km. Kad sam sipao Selenia WR prelazio sam oko 12-13 hiljada,kako mi bude zgodno. Presao sam 100k sa tim autom (a bilo je polovno),nikada nikakvih problema.
-
530i
#972 Re: Alfa Romeo
Prvenstveno zbog kvaliteta goriva kod nas, a nakon toga dolaze uvjeti vožnje...puno hladnih startova, grada ili gaženja.
-
preludezalude
#973 Re: Alfa Romeo
Nije Alfa Romeo svemirski brod pa moras ici kod posebnog majstora. Ja sam svoju 166-icu jtd odrzavao kod Senaida u Sepetarima. Covjeka zovu Bosnjo. Zna svoj posao, posten je i uopste nije bezobrazan sa cijenom.SSemir wrote:fazon je sto u tuzli nema ovlastenog za alfu (koliko ja znam), a svakako godilo bi i imati majstore mimo ovlastenogchannel10 wrote:Svaki ovlasteni servis bi trebao imati dio koji tebi treba. Ako nema, narucit ce sigurno.SSemir wrote:sta znaci ovo da istu bazu koriste? ne upratih da u opelu (kao najrasprostranjeniji proizvodjac od ovih pobrojanih) koriste ove dizelske motore? znaci li to bar, da dijelovi neki pasu sa nekih opelovih motora? pitam prvenstveno zbog dostupnosti pojedinih dijelova..
-
Paul F.
#974 Re: Alfa Romeo
Ulje ima višestruku ulogu: podmazivanje, rashlađivanje i upijanje prljavštine.Ridjobrki wrote:I ja kontam - zašto skraćivati interval mijenjanja ulja kojem je sav posao da podmazuje klipove ha na autobahnu ha uz Karaulu? Ukoliko nije baš stalno neka kretenska vožnja na visokim obrtajima ali ko bi tako vozio? Jedino možda filteri da se češće mijenjaju...citroen xm wrote:Nema potrebe toliko skraćivati.
E sad, da bi ulje dobro podmazivalo, ono mora biti "gusto". Da bi se ulje brzo popelo u motor prilikom paljenja ono mora biti "rijetko". Dakle, kvalitetno ulje mora biti i "gusto" i "rijetko". Kvalitetno ulje ima svoju hemijsku formulu i stoga nije preporučljivo miješati različita ulja.
Vremenom, ulje se prlja i njegove karakteristike mijenjaju tako da što ga češće mjenjamo, tim bolje.
- aNTropocentrio
#975 Re: Alfa Romeo
Koji ovlasteni Alfa servis bi preporucili u Sarajevu?
http://www.fiat.ba/dealeri.php?grad=sarajevo
(Auto osteceno u udesu, osiguranje bi trebalo pokriti troskove popravka)
http://www.fiat.ba/dealeri.php?grad=sarajevo
(Auto osteceno u udesu, osiguranje bi trebalo pokriti troskove popravka)