zposao wrote: ↑30/10/2022 15:01
Ozimician wrote: ↑30/10/2022 14:57
Zašto ti nisi već vani onda ?
Na to pitanje nisi odg.
Još bolje - zašto ti jesi vani kad je tako loše?
A ti nikako da skontaš da postoje ljudi i koji bi ujutro spakovali kofere i otišli da im to dopuštaju prilike. Ima ljudi koje vežu neki problemi ili odnosi pa nemogu samo ispaliti vani.
Neko ima stare roditelje, bracu, sestre, ženu, djecu. Šta znaš šta koga drži.
Ajde sad ti? Zašto živiš vani, zašto se ne vratiš?
Pa šta onda tebe briga zašto sam ja vani i što govorim stvari iz prve ruke - kad kažeš da svako ima svoje razloge? Šta znaš šta koga drži u Njemačkoj xD
Sad ide ona čuvena: sve se može kad se hoće, ali očito ti to dovoljno ne želiš (nemaš mu*a za taj korak u životu) pa tražiš izgovore.
Desetine hiljada ljudi su odselile u Njemačku u proteklih 5 godina koji su imali i stare roditelje i braću i sestre i žene i djecu - evo ja lično imam sve to osim žene i djece. Moj prvi rođak ima sve navedeno, pa je opet otišao sam u Njemačku - dakle sve se može ako se hoće.
A ja ću tebi dati konkretan odgovor (koji ti izbjegavaš), uostalom, da prođeš 3-4 stranice nazad našao bi taj odgovor:
- Radim 6.5 mjeseci u DE, 5.5 sam u BiH - Home Office - tako da sam ja praktično u Njemačkoj samo toliko koliko moram
- U Njemačkoj je do korone bilo odlično, od tad su stvari krenule nizbrdo (barem iz moje perspektive).
- Fali mi još ca. 2 god. da napunim 5 god borakva i da imam pravo na penziju, a ako uvedu i dvojno državljanstvo - i na pasoš
- Tako da je 6.5 mjeseci godišnje u DE mala cijena koju moram platiti za to + dobijam njemačku platu, stekao sam njemačko radno iskustvo (što znači nešto na svjetskom tržištu rada).
Nisam u Njemačkoj ni radi djece, ni školstva, zdravstva, vinogradarstva, uređene zemlje, puteva, korupcije, stranaka, Bakira, Alije, Dodika, Seke, petog-desetog, nego primarno zbog
NOVCA i KARIJERE.
Treba li ti šta još ?
I da, tebi sa takvim stavom nigdje neće biti bolje, jer nemaš gram hrabrosti da napraviš nešto od svog života, pa pljuješ svakog ko je nešto napravio u životu, samo zbog stavova koji se ne poklapaju sa tvojom ružičastom perspektivom da je tamo negdje med i mlijeko i da si ti neka žrtva loših životnih okolnosti. Nisi ništa drugačiji od hiljada drugih koji su skupili mu*a i promjenili mjesto boravka.