Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

pinkman wrote: 30/10/2022 13:33
skafiskafsnjak wrote: 30/10/2022 07:42 A ti ne znas bil pis'o ili bi srao :D ne bi isao u Deu jer ima ogromnu birokratiju? Jel me zajebavas? Ili UK zbog vremena?
Na zajebavam te. :D

Meni je bitna lakoca poslovanja. U BIH poslujem jer sam ovdje rodjen i zivim. U Njemackoj ne moram, ako necu.

Vjerovao ili ne, Makedonija je na boljem mjestu od Njemacke sto se tice lakoce poslovanja. Listu pravi Svjetska banka.
Pa da, ako imaš veće poreze i birokratiju - a uz to moraš plaćati kiriju i učiti jako težak strani jezik. Uz to su ti prihodi jednaki, a poslije poreza vjerovatno i manji (netto).

Zašto onda ići tamo ?

(nemojte opet one šuplje zdravstvo, školstvo, vinogradarstvo - niko od nas /vas ne bi otišao u Njemačku za istu ili manju platu)
Ozimician

#952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 30/10/2022 13:49
toska wrote: 30/10/2022 12:43 Tačno je da će hitni slučajevi dobiti svu moguću i raspoloživu njegu u BiH, barem KS.

primjer: majka mi je preminula ljetos 80+ godina,
nedelja, dolazi hitna na prvi poziv i nakon pregleda odlazi, ponovo poziv za par sati i oni opet dolaze i odvode majku na CUM, već je večer i dežurni rade prvi CT, ne vide tačan uzrok jer ima komplikacije od ranije, stanje i dalje loše, rade za sat drugi CT i smještaju je u intezivnu, sutradan je preminula.
pored lošeg ishoda nemam pravo reći ni jednu zamjerku što hitnoj što bolnici, a sve to bez ikakvog poznanstva ili novca.

ne treba biti ćorava mačka
Ja sam za svoju 3 dana zvao i hitnu i dom zdravlja. Nemam auto, ne mogu je nositi, a i bio sam bolestan u tom periodu. Hitna je došla tek kada sam došao do oksimetra i rekao im da je zasićenost 53. Naravno da je umrla, manje od 90 je opasno po život.

Tako da je moje iskustvo sa hitnom i domom zdravlja u KS da su fuj, želim im dug život i tešku bolest.
Da li je taj neko imao hroničnu neizlječivu bolest - karcinom ili slično ?

I to što želiš nekome takve stvari, dovoljno govori o tebi.
Hakiz

#953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Ozimician wrote: 30/10/2022 13:50

Meni je bitna lakoca poslovanja. U BIH poslujem jer sam ovdje rodjen i zivim. U Njemackoj ne moram, ako necu.

Vjerovao ili ne, Makedonija je na boljem mjestu od Njemacke sto se tice lakoce poslovanja. Listu pravi Svjetska banka.
Pa da, ako imaš veće poreze i birokratiju - a uz to moraš plaćati kiriju i učiti jako težak strani jezik. Uz to su ti prihodi jednaki, a poslije poreza vjerovatno i manji (netto).

Zašto onda ići tamo ?

(nemojte opet one šuplje zdravstvo, školstvo, vinogradarstvo - niko od nas /vas ne bi otišao u Njemačku za istu ili manju platu)
Ja bih za istu. Ne za istu platu u smislu da ako mi je ovdje plata 500 eura da je i tamo, nego da mi je tamo plata ekvivalentna plati ovdje. Isti standard. Ne mora mi standard biti veći. Jer, tada bi bilo važno, zdravstvo, školstvo, vinogradarstvo. Plata jeste važna, ali nije jedino važna. Zadovoljstvo životom je najvažnije, a nekome zadovoljstvo pružaju stvari koje ne zahtijevaju puno novca. Granica je egzistencija, mora se imati da se preživi. Sve više od toga je individualno, nekome je dovoljno da može, osim osnovne egzistenije svaki dan popiti čašu vina uz dobru knjigu, neko ni sa Bugattijem nije zadovoljan, hoće još.
Ozimician

#954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Hakiz wrote: 30/10/2022 14:09

Zašto onda ići tamo ?

Ja bih za istu. Ne za istu platu u smislu da ako mi je ovdje plata 500 eura da je i tamo, nego da mi je tamo plata ekvivalentna plati ovdje. Isti standard. Ne mora mi standard biti veći. Jer, tada bi bilo važno, zdravstvo, školstvo, vinogradarstvo. Plata jeste važna, ali nije jedino važna. Zadovoljstvo životom je najvažnije, a nekome zadovoljstvo pružaju stvari koje ne zahtijevaju puno novca. Granica je egzistencija, mora se imati da se preživi. Sve više od toga je individualno, nekome je dovoljno da može, osim osnovne egzistenije svaki dan popiti čašu vina uz dobru knjigu, neko ni sa Bugattijem nije zadovoljan, hoće još.
Pa to svakako možeš dobiti tamo, tako da za tebe stvarno ne znam zašto nisi već odselio - ako je tako kako ti kažeš i smatraš da ćeš biti sretniji negdje tamo.

Ovaj momak radi kao Freelancer i njemu i plata bila 500€ u BiH = 500€ u Njemačkoj, i to brutto !
zposao

#955 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zposao »

Ozimician wrote: 30/10/2022 14:16
Hakiz wrote: 30/10/2022 14:09

Pa to svakako možeš dobiti tamo, tako da za tebe stvarno ne znam zašto nisi već odselio - ako je tako kako ti kažeš i smatraš da ćeš biti sretniji negdje tamo.

Ovaj momak radi kao Freelancer i njemu i plata bila 500€ u BiH = 500€ u Njemačkoj, i to brutto !
Pa ko uopće ide iz BiH sa plate npr 1000KM na tamo 500€?
Svi idu jer žele ekvivalentan status u uređenijoj zemlji.
pinkman

#956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pinkman »

Zašto onda ići tamo ?

Nije lose nauciti drugi jezik, malo vidjeti kako je vani, steci nove kontakte i poznanstva. Ne mora se citav zivot u BIH provesti.
Ozimician

#957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

zposao wrote: 30/10/2022 14:22
Ozimician wrote: 30/10/2022 14:16

Pa momak @pinkman je očito Freelancer koji radi online za svjetsko tržište i njemu se finansijski ne isplati da ide u Njemačku, jer će imati niži standard života. Jel razumiješ uopšte o kakvom se poslu radi ?
JanuaryJones

#958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Ozimician wrote: 30/10/2022 13:51

Ja sam za svoju 3 dana zvao i hitnu i dom zdravlja. Nemam auto, ne mogu je nositi, a i bio sam bolestan u tom periodu. Hitna je došla tek kada sam došao do oksimetra i rekao im da je zasićenost 53. Naravno da je umrla, manje od 90 je opasno po život.

Tako da je moje iskustvo sa hitnom i domom zdravlja u KS da su fuj, želim im dug život i tešku bolest.

Zašto je karcinom neizlječiva bolest?
Ozimician

#959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JanuaryJones wrote: 30/10/2022 14:35

Koliko se razumijem u medicinu, karcinom sa udaljenim metastazama je u više od 99% slučajeva neizlječiva bolest na duže staze.
Ali eto, možda se neko bolje razumije.
moonca

#960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Ako je neko pozvao hitnu pomoch, treba da dodje... i pregledom bolesnika odluchiti, da li je za dalji tretman ....
zposao

#961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zposao »

Ozimician wrote: 30/10/2022 14:25
zposao wrote: 30/10/2022 14:22

Pa momak @pinkman je očito Freelancer koji radi online za svjetsko tržište i njemu se finansijski ne isplati da ide u Njemačku, jer će imati niži standard života. Jel razumiješ uopšte o kakvom se poslu radi ?
Ti kralju ovdje 24/7 sereš po Njemačkoj i Zapadu kako se ne isplati odseliti, kako je u njih stanje gore nego u nas, a sam si odselio na Zapad ako se ne varam.

I onda kad ti @Hakiz kaže da niko normalan ne bi odselio iz BiH sa plate npr 1000KM na platu u DE od 500€ onda se praviš mahnit.

Normalno da težiš sa prosječnih primanja u BiH otići na prosječna primanja u DE.

I svi idu zbog toga
Ozimician

#962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moonca wrote: 30/10/2022 14:40

Ako je neko pozvao hitnu pomoch, treba da dodje... i pregledom bolesnika odluchiti, da li je za dalji tretman ....
Postoji i dispečerski centar Hitne pomoći koji radi telefonsku trijažu - i u praksi nigdje nije tako kako si ti naveo/la (možda jedino u Americi gdje je Hitna privatna i naplaćuje skupo svaki izlazak na teren).

Tj. kad bi hitna tako išla na svaki poziv, kapacitet bi morao biti bar 10x veći.

Hitna pomoć KS je radila prije koju godinu analizu slučajeva i studija je pokazala da je ca. 10% izlazaka na teren bilo hitni slučaj, 90% nije.

Dakle, po toj studiji, oni su svakako 10x više izašli na teren nego što su zaista trebali.
Ozimician

#963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

zposao wrote: 30/10/2022 14:42
Ozimician wrote: 30/10/2022 14:25

Ti kralju ovdje 24/7 sereš po Njemačkoj i Zapadu kako se ne isplati odseliti, kako je u njih stanje gore nego u nas, a sam si odselio na Zapad ako se ne varam.

I onda kad ti @Hakiz kaže da niko normalan ne bi odselio iz BiH sa plate npr 1000KM na platu u DE od 500€ onda se praviš mahnit.

Normalno da težiš sa prosječnih primanja u BiH otići na prosječna primanja u DE.

I svi idu zbog toga
Vi ljudi definitivno ne čitate postove, ili čitate onako kako želite.

Moje postove sigurno ne čitate, i to što si napisao - ja nigdje nisam tvrdio.

Ja pričam Hakizu o konkretnom slučaju @pinkman koji je vjerovatno freelancer i koji će u bilo kojoj državi svijeta sa istim poslom dobiti isti iznos brutto (dakle već 2. put to ponavaljam ovdje).

Također, iznio sam i svoj slučaj, gdje živim, radim i kako radim, ako si pratio postove - pročitao si i to.

Također, ja postavljam isto tako legitimno pitanje i tebi i @Hakiz - šta vi radite još uvijek u BiH, nikad nije bilo lakše odseliti, jer po vama vrijedi po svaku cijenu odseliti ? - Pa bujrum.
moonca

#964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Ozimician wrote: 30/10/2022 14:44
moonca wrote: 30/10/2022 14:40
Postoji i dispečerski centar Hitne pomoći koji radi telefonsku trijažu - i u praksi nigdje nije tako kako si ti naveo/la (možda jedino u Americi gdje je Hitna privatna i naplaćuje skupo svaki izlazak na teren).

Tj. kad bi hitna tako išla na svaki poziv, kapacitet bi morao biti bar 10x veći.

Hitna pomoć KS je radila prije koju godinu analizu slučajeva i studija je pokazala da je ca. 10% izlazaka na teren bilo hitni slučaj, 90% nije.

Dakle, po toj studiji, oni su svakako 10x više izašli na teren nego što su zaista trebali.
Naplachuje se od zdravstvenog osiguranja.. Hakiz ima zdravstv. kao shto je i njegova majka imala... odbijalo im se od plate.... i naravno da se obavi razgovor..
. kao i da imaju pacijenet koji zovu svake sedmice.. s njima vech znaju kako im i pomochi...
. ali je poznato, da u Bosni nije ugodno biti, starosti izmad 80 god.. ;-)
JanuaryJones

#965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JanuaryJones »

Ozimician wrote: 30/10/2022 14:38
JanuaryJones wrote: 30/10/2022 14:35
Koliko se razumijem u medicinu, karcinom sa udaljenim metastazama je u više od 99% slučajeva neizlječiva bolest na duže staze.
Niko nije spominjao metastaze. Govorim o primarnom karcinomu. U Bosni je svaki karcinom neizlječiva bolest jer se ljudi liječe po protokolima iz 70-tih godina, na Zapadu - koliko god ti mrzak bio - ipak nije tako.
zposao

#966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zposao »

Ozimician wrote: 30/10/2022 14:49
zposao wrote: 30/10/2022 14:42

I svi idu zbog toga
Vi ljudi definitivno ne čitate postove, ili čitate onako kako želite.

Moje postove sigurno ne čitate, i to što si napisao - ja nigdje nisam tvrdio.

Ja pričam Hakizu o konkretnom slučaju @pinkman koji je vjerovatno freelancer i koji će u bilo kojoj državi svijeta sa istim poslom dobiti isti iznos brutto (dakle već 2. put to ponavaljam ovdje).

Također, iznio sam i svoj slučaj, gdje živim, radim i kako radim, ako si pratio postove - pročitao si i to.

Također, ja postavljam isto tako legitimno pitanje i tebi i @Hakiz - šta vi radite još uvijek u BiH, nikad nije bilo lakše odseliti, jer po vama vrijedi po svaku cijenu odseliti ? - Pa bujrum.
Pa normalna stvar da nećeš ići živjeti u skuplju državu sa istim primanjima.
Ali takvi slučajevi freelancera su rijetkost. Većina ne zarađuje u BiH radeći preko interneta za gazdu iz Amerike koji ima firmu registriranu na nekom egzotičnom otoku.

Ljudi idu jer im je dopizdilo gulit i crnčit da na kraju mjeseca nemogu sastavit kraj sa krajem i idu u ređenije zemlje gdje će radeći isti posao moći živjeti dostojanstveno a ne na rubu bijede.
Razlika je i sistem koji ili radi ili ne radi za ljude.
Ozimician

#967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

zposao wrote: 30/10/2022 14:54 Pa normalna stvar da nećeš ići živjeti u skuplju državu sa istim primanjima.
Ali takvi slučajevi freelancera su rijetkost. Većina ne zarađuje u BiH radeći preko interneta za gazdu iz Amerike koji ima firmu registriranu na nekom egzotičnom otoku.

Ljudi idu jer im je dopizdilo gulit i crnčit da na kraju mjeseca nemogu sastavit kraj sa krajem i idu u ređenije zemlje gdje će radeći isti posao moći živjeti dostojanstveno a ne na rubu bijede.
Zašto ti nisi već vani onda ?

Na to pitanje nisi odg.
Ozimician

#968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

JanuaryJones wrote: 30/10/2022 14:52
Ozimician wrote: 30/10/2022 14:38

Niko nije spominjao metastaze. Govorim o primarnom karcinomu. U Bosni je svaki karcinom neizlječiva bolest jer se ljudi liječe po protokolima iz 70-tih godina, na Zapadu - koliko god ti mrzak bio - ipak nije tako.
Ne znam, nemam dovoljno medicinskog znanja ni ličnog iskustva da mogu komentarisati to. Također, zdravstvo je svakako na Zapadu bolje, to niko ne spori, ja na sreću nisam imao susreta s njim pa me lično taj segment ne dotiče previše.
zposao

#969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zposao »

Ozimician wrote: 30/10/2022 14:57
zposao wrote: 30/10/2022 14:54 Pa normalna stvar da nećeš ići živjeti u skuplju državu sa istim primanjima.

Na to pitanje nisi odg.
Još bolje - zašto ti jesi vani kad je tako loše? :-)

A ti nikako da skontaš da postoje ljudi i koji bi ujutro spakovali kofere i otišli da im to dopuštaju prilike. Ima ljudi koje vežu neki problemi ili odnosi pa nemogu samo ispaliti vani.
Neko ima stare roditelje, bracu, sestre, ženu, djecu. Šta znaš šta koga drži.

Ajde sad ti? Zašto živiš vani, zašto se ne vratiš?
Ozimician

#970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

zposao wrote: 30/10/2022 15:01
Ozimician wrote: 30/10/2022 14:57

Na to pitanje nisi odg.

A ti nikako da skontaš da postoje ljudi i koji bi ujutro spakovali kofere i otišli da im to dopuštaju prilike. Ima ljudi koje vežu neki problemi ili odnosi pa nemogu samo ispaliti vani.

Pa šta onda tebe briga zašto sam ja vani i što govorim stvari iz prve ruke - kad kažeš da svako ima svoje razloge? Šta znaš šta koga drži u Njemačkoj xD
Sad ide ona čuvena: sve se može kad se hoće, ali očito ti to dovoljno ne želiš (nemaš mu*a za taj korak u životu) pa tražiš izgovore.

Desetine hiljada ljudi su odselile u Njemačku u proteklih 5 godina koji su imali i stare roditelje i braću i sestre i žene i djecu - evo ja lično imam sve to osim žene i djece. Moj prvi rođak ima sve navedeno, pa je opet otišao sam u Njemačku - dakle sve se može ako se hoće.

A ja ću tebi dati konkretan odgovor (koji ti izbjegavaš), uostalom, da prođeš 3-4 stranice nazad našao bi taj odgovor:
- Radim 6.5 mjeseci u DE, 5.5 sam u BiH - Home Office - tako da sam ja praktično u Njemačkoj samo toliko koliko moram
- U Njemačkoj je do korone bilo odlično, od tad su stvari krenule nizbrdo (barem iz moje perspektive).
- Fali mi još ca. 2 god. da napunim 5 god borakva i da imam pravo na penziju, a ako uvedu i dvojno državljanstvo - i na pasoš
- Tako da je 6.5 mjeseci godišnje u DE mala cijena koju moram platiti za to + dobijam njemačku platu, stekao sam njemačko radno iskustvo (što znači nešto na svjetskom tržištu rada).

Nisam u Njemačkoj ni radi djece, ni školstva, zdravstva, vinogradarstva, uređene zemlje, puteva, korupcije, stranaka, Bakira, Alije, Dodika, Seke, petog-desetog, nego primarno zbog NOVCA i KARIJERE.

Treba li ti šta još ?

I da, tebi sa takvim stavom nigdje neće biti bolje, jer nemaš gram hrabrosti da napraviš nešto od svog života, pa pljuješ svakog ko je nešto napravio u životu, samo zbog stavova koji se ne poklapaju sa tvojom ružičastom perspektivom da je tamo negdje med i mlijeko i da si ti neka žrtva loših životnih okolnosti. Nisi ništa drugačiji od hiljada drugih koji su skupili mu*a i promjenili mjesto boravka.
Last edited by Ozimician on 30/10/2022 15:16, edited 1 time in total.
moonca

#971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

S tom penzijom -od 5 godina staza. shta ti pruza( dovoljan) u nastavku zivota u Bosni.. i da li je isti iznos kad zivish u Njemackoj ili u Bosni
Ozimician

#972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moonca wrote: 30/10/2022 15:14 S tom penzijom -od 5 godina staza. shta ti pruza( dovoljan) u nastavku zivota u Bosni.. i da li je isti iznos kad zivish u Njemackoj ili u Bosni
Na penziju se u njemačkoj plaća porez, meni su izračunali da sa 5 god staža mogu u Njemačkoj dobiti oko 200 € penzije kada ispunim starosne uslove, e sad ne znam da li je to brutto ili netto, jer tad nisam znao da se penzija u Njemačkoj oporezuje, to nisam mogao ni u snu zamisliti.

Isti je iznos kad živiš u Njemačkoj i u BiH.

U suštini, kad sam već 3 god. tu, strpim se još 2 god. i imam pravo na to, inače nemam.
moonca

#973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Ozimician wrote: 30/10/2022 15:18
moonca wrote: 30/10/2022 15:14 S tom penzijom -od 5 godina staza. shta ti pruza( dovoljan) u nastavku zivota u Bosni.. i da li je isti iznos kad zivish u Njemackoj ili u Bosni
Na penziju se u njemačkoj plaća porez, meni su izračunali da sa 5 god staža mogu u Njemačkoj dobiti oko 200 € penzije kada ispunim starosne uslove, e sad ne znam da li je to brutto ili netto, jer tad nisam znao da se penzija u Njemačkoj oporezuje, to nisam mogao ni u snu zamisliti.

U suštini, kad sam već 3 god. tu, strpim se još 2 god. i imam pravo na to, inače nemam.
Ti si mlad, i nastavit ches raditi . ali taj iznos chesh mochi imati, kada dodje vrijeme/ godine penzije.. 60 i neka..?
Znam za jedan sluchaj. da je penzioner s penzijom Njemackem zivio u Bosni i da su mu umanili iznos penzje...
ZoomZoomKiwi

#974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Ozimician wrote: 30/10/2022 15:10
zposao wrote: 30/10/2022 15:01

Pa šta onda tebe briga zašto sam ja vani i što govorim stvari iz prve ruke - kad kažeš da svako ima svoje razloge? Šta znaš šta koga drži u Njemačkoj xD
Sad ide ona čuvena: sve se može kad se hoće, ali očito ti to dovoljno ne želiš (nemaš mu*a za taj korak u životu) pa tražiš izgovore.

Desetine hiljada ljudi su odselile u Njemačku u proteklih 5 godina koji su imali i stare roditelje i braću i sestre i žene i djecu - evo ja lično imam sve to osim žene i djece. Moj prvi rođak ima sve navedeno, pa je opet otišao sam u Njemačku - dakle sve se može ako se hoće.

A ja ću tebi dati konkretan odgovor (koji ti izbjegavaš), uostalom, da prođeš 3-4 stranice nazad našao bi taj odgovor:
- Radim 6.5 mjeseci u DE, 5.5 sam u BiH - Home Office - tako da sam ja praktično u Njemačkoj samo toliko koliko moram
- U Njemačkoj je do korone bilo odlično, od tad su stvari krenule nizbrdo (barem iz moje perspektive).
- Fali mi još ca. 2 god. da napunim 5 god borakva i da imam pravo na penziju, a ako uvedu i dvojno državljanstvo - i na pasoš
- Tako da je 6.5 mjeseci godišnje u DE mala cijena koju moram platiti za to + dobijam njemačku platu, stekao sam njemačko radno iskustvo (što znači nešto na svjetskom tržištu rada).

Nisam u Njemačkoj ni radi djece, ni školstva, zdravstva, vinogradarstva, uređene zemlje, puteva, korupcije, stranaka, Bakira, Alije, Dodika, Seke, petog-desetog, nego primarno zbog NOVCA i KARIJERE.

Treba li ti šta još ?
Ti si gastarbajter. S tobom se ne može pričati o emigraciji.

Ti jedva čekaš da zaradiš određenu svotu novca, pa da se vratiš da živiš u BiH i trošiš taj novac.

Poštujem to.
Ali ne smiješ crniti niti pokazivati nerazumijevanje prema sistemu u kojem se nalaziš i čije benefite ćeš koristiti dok god možeš da bi se na kraju vratio.
Za tebe je asimilacija u društvo u kojem se nalaziš loša stvar. Onda i ne možeš očekivati ništa drugo nego da te sistem smatra strancem.

Slažem se da je asimilacija teža mnogo u Njemačkoj nego u jednoj USA, ali nije nemoguća. Imam primjer dosta prijatelja, a i kolega sa fakulteta koji su jako cijenjeni u Njemačkoj i žive život, i svi ih poštuju i cijene, i niko im ne podmeće noge. Ali oni su takav mentalni sklop da su prihvatili Njemačku kao svoju, i nikad se neće vratiti u BiH.
A napustili su ovdje vrhunske poslove, nekretnine bez tereta i na kraju krajeva svoje “ognjište”.

Iz tvojih postova se može pročitati da Njemačka ni najmanje nije ispunila tvoja očekivanja, i da si tu zaista samo zbog novca, inače bi davno digao sidro. Poštujem i to, vjerovatno si imao nerealna očekivanja, i hvala ti što otvaraš ljudima oči. Mnogi odavdje idu jer je to sad u modi, nažalost.

Ali stvarno, ima dosta ljudi, i to zaista znam, koji žele da odsele iz BiH, trajno. Ne zbog novca. I tu ova tema cijela gubi smisao.

Ova tema uopće nije za ljude koji žele da odu iz ove vukojebine, u neku drugu, ali drukčiju, (možda bolju) vukojebinu.

Jer ko hoće da emigrira, isplativost nije jedina niti primarna stavka.
Ozimician

#975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moonca wrote: 30/10/2022 15:21
Ozimician wrote: 30/10/2022 15:18

Ti si mlad, i nastavit ches raditi . ali taj iznos chesh mochi imati, kada dodje vrijeme/ godine penzije.. 60 i neka..?
Znam za jedan sluchaj. da je penzioner s penzijom Njemackem zivio u Bosni i da su mu umanili iznos penzje...
Trenutno muškarci sa 67, ali se granica postupno povećava do 70, tako da - ako doživim 70 god. - mogu imati tu njemačku penziju.

Također, znam ljude koji su sa 50+ godina (bez dana radnog staža - radili su na crno u BIH) otišli u Njemačku samo radi penzije, jer u Njemačkoj možeš dobiti neku penzijicu i sa 5 god staža, dok je u BiH 15 ili 20 god. (nek me ispravi ko bolje zna) minumum.
Last edited by Ozimician on 30/10/2022 15:46, edited 1 time in total.
Post Reply