Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 29/10/2022 20:51
Ozimician wrote: 29/10/2022 20:46

Ti i ja imamo totalno različita iskustva. Njemačka direktnost - pa ljudi iza leđa tračaju više nego svi bosanci. U kojoj god sam firmi radio, tračevi se prenose brzinom svjetlosti, kad i kako - ne znam.

A što se tiče Njemaca i davanja nadimaka - jbg ništa novo za njih.

Njemci da te prihvate kao prijatelja - možda je ženama lakše. Muškarcima u 30-tim - nemoguće.
Direktnost ne iskljucuje tracanje. :D
Tracanje je urodena ljudska osobina :D

Sto se tice davanja nadimaka, nije ni nama maHane, ali to je vec drugi par rukava.

Ti pokusaj sa kakvim hobijima :D planinarenje, kurs plesa itd... :D mozda se sprijateljis sa nekim.
Pa i Bosni se druzis sa ljudima koje si upoznao na faksu uglavnom ili srednjoj da su ti dobri prijatelji. Eventualno sa posla ako ste poceli zajedno raditi kad vam je bilo20tak. Sto su ljudi stariji, to teze sklapaju cvrsca prijateljstva. To nema veze sa drzavom.
Ja nikada nisamo čuo taj nadimak
I prema mom lingvističkom znanju, nikad ne bi rekao da je neki Njemac sastavio nadimak "Jugo betrugo", više nešto prema "Jugo-betruger", ne služe se Nijemci baš takvim olakšicama u jeziku, čak ni u nadimcima...

Prije bih rekao da su to neki naši sami sebi dali taj nadimak iz zezancije :D
moonca

#927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

Hakiz wrote: 29/10/2022 20:45
moonca wrote: 29/10/2022 20:40 Romi. nisu primjer, za situaciju :-)
Jesu primjer kako prihvatamo drugačije od "nas". Ako naše sugrađane koji su drugačiji diskriminišemo, šta bi tek strancima radili.

Nije problem kada imaš nekoliko stotina, nekoliko hiljada drugačijih. Kada bismo na 2,5 miliona imali 50.000 i više "onih" vidjeli bismo koliko smo stvarno topli.
Po chemu su drugachiji od 'nas' ili od vechine.. :-)
Ne treba da se hvalimo. da smo topli .. ok smo.... zavisi od mnogo chega..
skafiskafsnjak

#928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 29/10/2022 20:55
Bloo wrote: 29/10/2022 20:51

Direktnost ne iskljucuje tracanje. :D
Tracanje je urodena ljudska osobina :D

Sto se tice davanja nadimaka, nije ni nama maHane, ali to je vec drugi par rukava.

Ti pokusaj sa kakvim hobijima :D planinarenje, kurs plesa itd... :D mozda se sprijateljis sa nekim.
Pa i Bosni se druzis sa ljudima koje si upoznao na faksu uglavnom ili srednjoj da su ti dobri prijatelji. Eventualno sa posla ako ste poceli zajedno raditi kad vam je bilo20tak. Sto su ljudi stariji, to teze sklapaju cvrsca prijateljstva. To nema veze sa drzavom.
Ja nikada nisamo čuo taj nadimak
I prema mom lingvističkom znanju, nikad ne bi rekao da je neki Njemac sastavio nadimak "Jugo betrugo", više nešto prema "Jugo-betruger", ne služe se Nijemci baš takvim olakšicama u jeziku, čak ni u nadimcima...

Prije bih rekao da su to neki naši sami sebi dali taj nadimak iz zezancije :D
Yuger Betruger...jugaa betrugaaa :lol:
pinkman

#930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pinkman »

Ozimician wrote: 29/10/2022 12:19
pinkman wrote: 29/10/2022 12:15

Dobro zdravstvo
Šta je za tebe dobro zdravstvo?
- Da me lijepo pozdravi kad dodjem
- Da ne idem kupovati gaze i potrosni materijal
- Da doktor ne radi sa opremom iz proslog stoljeca
- Da postoji odredjeni nivo digitalizacije
- Da ne gledam 10 osoba kako me preskacu
- Da ne dobijem uputnicu za MRI sredinom sljedece godine

itd.

Zna se valjda sta je dobro zdravstvo.

Svjestan sam da svugdje ima preskakanja redova, da se ceka na odredjeni termin, itd, ali treba biti na razumnom nivou. Kod nas definitivno nije.
skafiskafsnjak

#931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

pinkman wrote: 29/10/2022 22:14

itd.

Svjestan sam da svugdje ima preskakanja redova, da se ceka na odredjeni termin, itd, ali treba biti na razumnom nivou. Kod nas definitivno nije.
Da dodam.
Tvoja zdravstvena svugdje "prolazi" , bez stele i "podmazivanja".
pinkman

#932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pinkman »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 22:22

itd.

Da dodam.
Ja znam porodilje koje su se tusirale hladnom vodom jer nije bilo tople... Takve umorne i iscrpljene. :-)
skafiskafsnjak

#933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

pinkman wrote: 29/10/2022 22:39
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 22:22

Da dodam.
Ja znam porodilje koje su se tusirale hladnom vodom jer nije bilo tople... Takve umorne i iscrpljene. :-)
Ja znam primjer u BiH gdje je doktor bukvalno odugovlacio porodjaj dok munse koverta nije dala....

Sta je gore od to dvoje... :?
pinkman

#934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pinkman »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 22:43

Ja znam primjer u BiH gdje je doktor bukvalno odugovlacio porodjaj dok munse koverta nije dala....

Ne znam za takve primjere, ali ne sumnjam da se i to dogadja
Hakiz

#935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 22:43

Pa, ako ga otac poslije toga, ma za vrijeme zavlačenja, nije odležao, neka je zavlačio.

Svako ti radi ono šta mu dozvoliš.
Ozimician

#936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

itd.

Lijepo, i za koju si se zemlju odlučio.

Btw. u Njemačkoj je svakako zdravstvo bolje nego u BIH sa mnogo aspekata, ali i kod njih su počeli ovakve zezancije praviti:

Tj. ako imaš privatno osiguranje, sutradan dobijaš termin za MRI, a ako ti je standardno - onda za godinu. xD
Edin H.

#937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Edin H. »

Ozimician wrote: 29/10/2022 22:53

itd.

Btw. u Njemačkoj je svakako zdravstvo bolje nego u BIH sa mnogo aspekata, ali i kod njih su počeli ovakve zezancije praviti:

Tj. ako imaš privatno osiguranje, sutradan dobijaš termin za MRI, a ako ti je standardno - onda za godinu. xD
U Engleskoj te pošalju na rendgen, jedino ako baš, baš mora MRI, kaže ljekar opšte prakse skupo.
Ozimician

#938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Edin H. wrote: 29/10/2022 22:59 U Engleskoj te pošalju na rendgen, jedino ako baš, baš mora MRI, kaže ljekar opšte prakse skupo.
Pa objektivno i jeste skupo sa više aspekata: uređaj, tehničar, doktor...

Doktor treba da odredi da li treba da se ide na MRI ili ne.
pinkman

#939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pinkman »

itd.

Cuo sam za ovu pricu oko osiguranja :D

Ja sam u BIH - razvijam online posao pa su mi ovdje niski troskovi zivota :D

Ne znam da li cu gdje ici. Bio sam u Njemackoj turisticki, dosta prijatelja je tamo, ali mi nesto djeluje kao zemlja sa ogromnom birokratijom. A Amerika mi predaleko, UK ruzno vrijeme :lol:
Ozimician

#940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

pinkman wrote: 29/10/2022 23:01 Cuo sam za ovu pricu oko osiguranja :D

Ne znam da li cu gdje ici. Bio sam u Njemackoj turisticki, dosta prijatelja je tamo, ali mi nesto djeluje kao zemlja sa ogromnom birokratijom. A Amerika mi predaleko, UK ruzno vrijeme :lol:
Pa super je onda - i za ostalo si manje-više upravu.

Ima onaj stari vic: - gledam emisiju 60 minuta - pakujem kofere da idem iz BiH
Ostanemo još malo - pogledam emisiju Paralele i skontam - kud ću u PM. :lol:
skafiskafsnjak

#941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

pinkman wrote: 29/10/2022 23:01

Cuo sam za ovu pricu oko osiguranja :D

A ti ne znas bil pis'o ili bi srao :D ne bi isao u Deu jer ima ogromnu birokratiju? Jel me zajebavas? Ili UK zbog vremena?
Ecci
Vozim: Biciklam

#942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Istina, sa privatnim osiguranjem se nesto ranije dobije termin za pregled, dijagnostiku...Sa obaveznim se nesto duze ceka.
Ako se radi o hitnom slucaju tu vise nije vazno ko ima kakvo osiguranje, nego se sve procedure urade odmah (CT, MRT, operacija..). Ne moras nikoga poznavati, ne moras nikoga zvati, ne moras cak ni govoriti njemacki, bices zbrinut. Zdravstvo DE je jedno od najboljih na svijetu.

Nijemci su u pocetku rezervisani i drze neku zdravu distancu, nakon nekog vremena se "otope" i tad su medjusobni odnosi srdacni i prijateljski. Ovdje se jako postuje tudja privatna sfera.

Birokratija jeste malo obimnija, problem je i sto svaka pokrajina ima neka svoja pravila, pa sta u jednoj vazi ne mora da vazi u drugoj. Jednostavno, takvo je uredjenje, na to se i Nijemci ljute, to je i njima problem, ali tako je. Pozitivna stvar je, ne treba stela nizasta, ne morate nikoga znati, treba vam termin i na terminu rijesite sta trebate, ako sluzbenik moze pomoci, pomoci ce, naci ce neko rijesenje, nece odmagati, traziti jos neki papir...

Standard je dobar do odlican, gradski prevoz je super, svuda. Infrastruktura odlicna. Policija efikasna i ljubazna.

Drzava demokratska.

Njemacka nije raj na zemlji, ima svojih mana i problema, koje neko ko ne zivi u DE ne moze da vidi, shvati. Stanovi su skupi, ima dijelova DE gdje stranac ne bi zelio da zivi. Sa pravom. Ima svojih mana.

Sa druge strane je najbolji izbor za naseg covjeka koji hoce nesto da promijeni u zivotu, na bolje.
elcaliente

#943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:49
Hakiz wrote: 29/10/2022 20:46

Stvar je u brojevima. 2.000 imigranata odlično prihvatimo. Bilo bi dobro vidjeti kako bismo prihvatili 200.000.
Ali mi pricamo.o strancima u Deu, ne.migrantima.
Ljudima koji rade i placaju porez.
Pa i mi smo migranti u Njemackoj. Ekonomski migranti, migrirali iz BiH zbog vece plate, rupa na putu,sistema.
Hakiz

#944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 30/10/2022 09:48
skafiskafsnjak wrote: 29/10/2022 20:49

Ali mi pricamo.o strancima u Deu, ne.migrantima.
Ljudima koji rade i placaju porez.
Pa i mi smo migranti u Njemackoj. Ekonomski migranti, migrirali iz BiH zbog vece plate, rupa na putu,sistema.
Ljudi zaboravljaju da šta su nama Afganistanci itd, to smo mi Nijemcima, Skandinavcima itd.

Daj posao Afanistancu ovdje, plaćat će porez.

Nemoj dati posao Bosancu u Njemačkoj, neće plaćati porez.

Nema razlike.

Osim te što ovdje ne želi ni Afganistanac da ostane, kao ni Bosanac :lol:
Ozimician

#945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Evo još reportaža sa druge strane, otprilike kad čitaš Focus.de, kažeš sebi: bolje da sam ostao na Klix.ba

Ovdje je problem odvoz otpada, a radi se od Duisburgu, ozbiljnom industrijskom gradu:

toska

#946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by toska »

Tačno je da će hitni slučajevi dobiti svu moguću i raspoloživu njegu u BiH, barem KS.

primjer: majka mi je preminula ljetos 80+ godina,
nedelja, dolazi hitna na prvi poziv i nakon pregleda odlazi, ponovo poziv za par sati i oni opet dolaze i odvode majku na CUM, već je večer i dežurni rade prvi CT, ne vide tačan uzrok jer ima komplikacije od ranije, stanje i dalje loše, rade za sat drugi CT i smještaju je u intezivnu, sutradan je preminula.
pored lošeg ishoda nemam pravo reći ni jednu zamjerku što hitnoj što bolnici, a sve to bez ikakvog poznanstva ili novca.

ne treba biti ćorava mačka
Sanjarko

#947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Sanjarko »

Hakiz wrote: 30/10/2022 10:07
elcaliente wrote: 30/10/2022 09:48

Ljudi zaboravljaju da šta su nama Afganistanci itd, to smo mi Nijemcima, Skandinavcima itd.

Daj posao Afanistancu ovdje, plaćat će porez.

Nemoj dati posao Bosancu u Njemačkoj, neće plaćati porez.

Nema razlike.

Osim te što ovdje ne želi ni Afganistanac da ostane, kao ni Bosanac :lol:
ima izuzetaka, bilo na telki neki dan, neki iz Iraka s sinom ostao ovdje i ozenio se s nasom zenom, a druga im zena donirala zemljiste da grade kucu, postavili temelje, sad neznam hoce li izgraditi kucu itd.
Ozimician

#948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

toska wrote: 30/10/2022 12:43 Tačno je da će hitni slučajevi dobiti svu moguću i raspoloživu njegu u BiH, barem KS.

nedelja, dolazi hitna na prvi poziv i nakon pregleda odlazi, ponovo poziv za par sati i oni opet dolaze i odvode majku na CUM, već je večer i dežurni rade prvi CT, ne vide tačan uzrok jer ima komplikacije od ranije, stanje i dalje loše, rade za sat drugi CT i smještaju je u intezivnu, sutradan je preminula.
pored lošeg ishoda nemam pravo reći ni jednu zamjerku što hitnoj što bolnici, a sve to bez ikakvog poznanstva ili novca.

Iz mog dosadašnjeg iskustva, svugdje je tako. I u BIH i u Njemačkoj.

Eh ono što sam do sad vidio iz svoje bliže okoline i iskustva rodbine u rodnom mjestu, u manjim mjestima, hitna neće doći na svaki poziv obično ako se radi o pacijentima koji su već u završnoj fazi bolesti i koje je hitna već dobro upoznala jer su praktično stalno u hitnoj, također zna se desiti da hitna ne dolazi ako su pacijenti svjesni, pokretni i jednostavno nemaju prevoza do doktora, ali ni po čemu nisu hitni slučajevi.

Treba razumjeti i taj aspekt, u manjim mjestima ima jedno/dva/tri vozila hitne pomoći i prostom logikom ne vrijedi spašavati nekog za koga se zna da mu spasa nema i ko je hronično bolestan, a može ti se desiti u tom momentu saobraćajna nesreća koja će onda morati čekati barem pola sata da dođe hitna (jer je vozilo već zauzeto).
pinkman

#949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by pinkman »

skafiskafsnjak wrote: 30/10/2022 07:42 A ti ne znas bil pis'o ili bi srao :D ne bi isao u Deu jer ima ogromnu birokratiju? Jel me zajebavas? Ili UK zbog vremena?
Na zajebavam te. :D

Meni je bitna lakoca poslovanja. U BIH poslujem jer sam ovdje rodjen i zivim. U Njemackoj ne moram, ako necu.

Vjerovao ili ne, Makedonija je na boljem mjestu od Njemacke sto se tice lakoce poslovanja. Listu pravi Svjetska banka.
Hakiz

#950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

toska wrote: 30/10/2022 12:43 Tačno je da će hitni slučajevi dobiti svu moguću i raspoloživu njegu u BiH, barem KS.

Ja sam za svoju 3 dana zvao i hitnu i dom zdravlja. Nemam auto, ne mogu je nositi, a i bio sam bolestan u tom periodu. Hitna je došla tek kada sam došao do oksimetra i rekao im da je zasićenost 53. Naravno da je umrla, manje od 90 je opasno po život.

Tako da je moje iskustvo sa hitnom i domom zdravlja u KS da su fuj, želim im dug život i tešku bolest.
Post Reply