"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Fudo Bosna

#951 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

Smrcak15 wrote:
Fudo Bosna wrote:
kritichar wrote:vidi Fude što se naoštrio i prikupio materijala :mrgreen:

Nisam se ja poštovani brate, "naoštrio", pokušavam samo nekima da "otvorim" oči, Bog Uzvišeni nam je dao pamet a i knjige , a i ulemu pa da malo razmislimo, koga slušamo i koje alime slijedimo ...

Ne govorim iz svoje glave, citiram ulemu, ne, (jedan) 1 izvor , nego mnoge koji su se ogradili od selefizma, pa ako je neko mudar , uči će ozbiljnije u materiju i raspitati se, pročitati ...
sta znaci to selefizam, znaci slijedjenje poslanika, ashaba , tabiina, tabi-tabiina...

znaci nasljednika, sta je lose slijedjenje poslanika, ashaba tabiina i tabi-tabiina ako su bili na istini

jer ja drukcije nerazumijem selefizam, nego jednostavno slijedjenje prvih generacija kako su oni razumjeli islam , i to je to.

Hajde se malo prihvati ćitaba pa vidi je li "selefizam" da slijediš hanbelijski mezheb ili da si "bez mezheba", tamo gdje je , Allahovom dž š voljom 600 godina mesheb hanefijski, od alima , tabiiina, koji je na desetine puta obavio hadž , časnog Ebu Hanife, koji je za života čak i ashaba nekog mogao upitati o sunnetu časnog Pejgambera saws, ili Imami Hanbel ili Imami Malik,ma "jok" , (ja ću to sve "preskočiti"), i slušati Abdul Wehaba ili Tejmiju, proputuj islamski svijet poput mene, pa kada vidiš da današnje wehabije nisu nikakvi selefi, (za šta se prodaju), nego samo obični, griješni muslimani, ali koji griješe, i to DEBELO, sve če ti se "samo kasti", momčiču, čitaj , putuj, pitaj ulemu Bosne, ulemu svijeta, nije uvaženi prof Ljakić, Pezo ili Kuduzović najpametniji, niti su svu pamet ummeta pokupili , čak naprotiv , oni promovišu jedno usamljeno i pokuđeno mišljenje /pravac u islamu!!!
kritichar

#952 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Jel pogrešno slijediti sva 4 imama mezheba?
Smrcak15

#953 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

Fudo Bosna wrote: Hajde se malo prihvati ćitaba pa vidi je li "selefizam" da slijediš hanbelijski mezheb ili da si "bez mezheba", tamo gdje je , Allahovom dž š voljom 600 godina mesheb hanefijski, od alima , tabiiina, koji je na desetine puta obavio hadž , časnog Ebu Hanife, koji je za života čak i ashaba nekog mogao upitati o sunnetu časnog Pejgambera saws, ili Imami Hanbel ili Imami Malik,ma "jok" , (ja ću to sve "preskočiti"), i slušati Abdul Wehaba ili Tejmiju, proputuj islamski svijet poput mene, pa kada vidiš da današnje wehabije nisu nikakvi selefi, (za šta se prodaju), nego samo obični, griješni muslimani, ali koji griješe, i to DEBELO, sve če ti se "samo kasti", momčiču, čitaj , putuj, pitaj ulemu Bosne, ulemu svijeta, nije uvaženi prof Ljakić, Pezo ili Kuduzović najpametniji, niti su svu pamet ummeta pokupili , čak naprotiv , oni promovišu jedno usamljeno i pokuđeno mišljenje /pravac u islamu!!!
apsolutna greska takozvane vehabije, uzimaju iz sva cetiri mezheba, uzimaju misljenja, analiziraju se dokazi, cije je misljenje ispravnije itd

dok ovi drugi furaju samo jedan mezheb kobajagi a i ni taj nepoznaju dobro, jer se samo furaju na njega a cim pocnes da ih tuces hanefijskim mezhebom po glavi onda :run:

ja sam otvoren za sve, uzet cu sva 4 mezheba, vidjeti koje je misljenje najispravinije, ko jace dokaze ima i to slijedim, nema problema

pitaj ulemu Bosne, ulemu svijeta,
ja bi volio da pitam ulemu bosne ili IZ, ali su nedostupni, nemaju predavanja kao ove takozvane vehabije, ljudi su mi vise pristupacni, kolika sam samo puta prisao i pezicu i kuduzovicu za pitanja , dok ta druga ulema iz IZ iako bi volio i njih da slusam koje dobro predavanje , nema ih, jednostavno ko da su u zemlju propali, ili je samo to posao radis u instituciji IZ i ide kuci kad zavrsi radno vrijeme to je to.

sta ja licno zamjeram IZ jeste zestoka pasivnost, ali kad se treba ubirati zekat i clanarina, prvi su tu. Nije to uredu, narod vidi takve stvari, to ne lijeze narodu na srce.

to je moje neko skromno opazanje stvari
Fudo Bosna

#954 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

kritichar wrote:Jel pogrešno slijediti sva 4 imama mezheba?

Evo ti odgovora , šta znači "miješati mezhebe" ili slijediti , "sva 4 mezheba", još jedan "biser", tzv "selefija", ljudi oprez kada slušate Ljakiće , Peze, Kuduzoviće.. Halo, ovo je hafiz dr islamskih nauka,malo razuma tako vam Boga Uzvišenog !!!
Smrcak15

#955 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

Fudo Bosna wrote:

Evo ti odgovora , šta znači "miješati mezhebe" ili slijediti , "sva 4 mezheba", još jedan "biser", tzv "selefija", ljudi oprez kada slušate Ljakiće , Peze, Kuduzoviće.. Halo, ovo je hafiz dr islamskih nauka,malo razuma tako vam Boga Uzvišenog !!!
Kenana volim isto jako puno slusati, slusam i ove i one, sto bi se reklo, i uzimama sve sto ce mi koristiti.
Fudo Bosna

#956 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

[quote="Smrcak15"][quote="Fudo Bosna"]

apsolutna greska takozvane vehabije, uzimaju iz sva cetiri mezheba, uzimaju misljenja, analiziraju se dokazi, cije je misljenje ispravnije itd

dok ovi drugi furaju samo jedan mezheb kobajagi a i ni taj nepoznaju dobro, jer se samo furaju na njega a cim pocnes da ih tuces hanefijskim mezhebom po glavi onda :run:

ja sam otvoren za sve, uzet cu sva 4 mezheba, vidjeti koje je misljenje najispravinije, ko jace dokaze ima i to slijedim, nema problema

U tome je VELIKA ZABLUDA U MIJEŠANJU MEZHEBA kod tzv "selefija" jer če napraviti opasnu grešku, može brak , naprimjer, obataliti, neuzubillah !!!

Ne slušaj Kuduzovića,Ljakića Pezu,još jednom ti dajem iskren, bratski muslimanski , prijeteljski savjet ...
arzuhal

#957 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Hazreti Abdul-Kadir Džejlani, kadasallahu sirrehu, bio je hanbelijskog mezheba :-D
kritichar

#958 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Fudo Bosna wrote:

pa na kraju ti kaže da nije problem slijediti drugi mezheb.

a ovo po pitanju abdesta i spajanja namaza, gdje piše da moraš abdest uzet po tačnom redoslijedu da bi namaze mogao spajati, to ti nigdje ne piše, ne razumiješ kako su donošeni propisi
redoslijed uzimanja abdesta je uzet iz jednog hadisa, spajanje namaza je iz skroz drugog hadisa, propis iz jednog hadisa ne uslovljava drugi propis, jer nije ih Poslanik povezao, rekao ovako abdesi pa ćeš ovako klanjat

a propis iz braka nema veze s ovim, to je samo selektivno uzimanje propisa, uzeo neko propis, bez uslova, odnosno, uzeo rečenicu do prvog zareza.

svaka čast hafizu, ali se ne mogu složiti sa njim, kada su u pitnaju ovi primjeri.

a šta je sa Svjetskom unijom islamskih učenjaka, oni su nemezheblije, jel ih zabranjeno slijediti?
Fudo Bosna

#959 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Fudo Bosna »

arzuhal wrote:Hazreti Abdul-Kadir Džejlani, kadasallahu sirrehu, bio je hanbelijskog mezheba :-D
:thumbup:

Tako je ...

I ti i ja bi bili hanbelije da živimo u Arabiji ili malikije da živimo tamo gdje je dominantan taj mesheb a ne bi bili , "sami sebi ", mudžtehidi...
Towelie

#960 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Kad cujem ove kako kazu da uzimaju od svih mezheba i da vagaju dokaze, zapitam se odakle u Bosnjaka toliko mudztehida sa izuzetnim poznavanjem fikha sva 4 mezheba?
Ramzess Veliki

#961 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Ramzess Veliki »

Ja ovo više ništa ne kontam ... ima li neki Manual for Dummies za ovo razumijeti ... govori li iko ovdje svoj maternji jezik? :shock:
zagortenej

#962 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Ramzess Veliki wrote:Ja ovo više ništa ne kontam ... ima li neki Manual for Dummies za ovo razumijeti ... govori li iko ovdje svoj maternji jezik? :shock:
ne razumiješ jer su to islamske nauke :oops:
arzuhal

#963 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Ramzess Veliki wrote:Ja ovo više ništa ne kontam ... ima li neki Manual for Dummies za ovo razumijeti ... govori li iko ovdje svoj maternji jezik? :shock:
:mrgreen:

Image
Smrcak15

#964 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Smrcak15 »

Fudo Bosna wrote:
U tome je VELIKA ZABLUDA U MIJEŠANJU MEZHEBA kod tzv "selefija" jer če napraviti opasnu grešku, može brak , naprimjer, obataliti, neuzubillah !!!

Ne slušaj Kuduzovića,Ljakića Pezu,još jednom ti dajem iskren, bratski muslimanski , prijeteljski savjet ...
sto se mene tice Ovako ako bi gledao sa strane to nemoze biti logicki ispravno a evo recu ti i zasto

ako kaze da je mijesanje mezheba opasna greska ko eto jedan dozvoljava drugi zabranjuje nesto, a u globalu su priznati svi, a cim su priznati to znaci koji god da slijedis neku meselu iz jedno ili iz drugog ili iz treceg nema problema, jer su priznati sva 4 .

Zbog cega da se kaze opasna greska, jeli zato ako jedan kaze Ovako drugi onako, stavljamo se na stranu jednoga ili drugog a obadva su priznata, cim su obadva priznata to znaci ispravno je po kojem god postupio.

ama bas nigdje nisam vidio dokaz do sad da je "opasna greska" slijediti vise mezheba, to kad kaze opasna greska ipade da ides u Kufr euzubillah.
Ramzess Veliki

#965 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Ramzess Veliki »

arzuhal wrote:
:mrgreen:

Image
Imam svoj jezik koji mi je dat od Stvoritelja. Da je Stvoritelj htio, svi bismo govorili arapski. I to od postanka Svijeta.
Ovako - šta ja znam šta mi pokušavaju poturiti neki koji govore meni nerazumljivo.
Kao prodavači životnog osiguranja - puno obećanja, a na kraju skontaš da ti je bolje bilo da si oročio pare u banci.
Ramzess Veliki

#966 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Ramzess Veliki »

Meni koji sam laik u ovim modernim verzijama ovo oko tzv. paradžemata podsjeća na privatne džamije u Pakistanu.
Tamo svako može da izgradi svoju džamiju i propagira svoje tumačenje islama.
Vidio sam slučajeva jer sam dosta putovao, kako takav hodža ispred privatne džamije salijeće prolaznike i zove na hudbu.

Mislim da takav sistem vodi u anarhiju, a bez reda ne može postojati stabilno društveno uređenje.
Napomena - iza ovih privatnih džamijica koje sam naveo krije se lična korist i egzistencija.
ABH017

#967 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Towelie wrote:@Smrcak15
Naziv vehabije je sasvim ispravan. Ono sto si napisao kao primedbe ne stoji jer:
1) Hanbelije su sledbenici Ahmeda ibn Hanbela, i nose naziv po Ahmedovom ocu, a ne po Ahmedu. I to nikom nije problem, cak ni vehabijama.
2)Nije nikakva sprdnja sa Allahovim imenom jer je Allahovo ime El Wehhab, a ovaj odredjeni clan pravi veliku razliku jer je specificirano na koga se odnosi tacno. A i pripadnici ove sekte se zovu vehabije, a ne el-vehabije. Isto tako Allahovo ime je Er-Rahim, ali se neka osoba moze zvati Rahim bez problema.
Ma Smrcak tako odgovara na sva pitanja. Šta mu prvo padne na um on mlatne, pa šta bude, samo da bi odbranio neodbranjivo.
Tako odgovaraju i svi oni koje on brani. Kritiku upućenu njima, iskoriste da te napadnu, prikažu nasilnikom i griješnikom. Taktika napad je najbolja odbrana.
ABH017

#968 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:@Smrcak15
Naziv vehabije je sasvim ispravan. Ono sto si napisao kao primedbe ne stoji jer:
1) Hanbelije su sledbenici Ahmeda ibn Hanbela, i nose naziv po Ahmedovom ocu, a ne po Ahmedu. I to nikom nije problem, cak ni vehabijama.
2) Nije nikakva sprdnja sa Allahovim imenom jer je Allahovo ime El Wehhab, a ovaj odredjeni clan pravi veliku razliku jer je specificirano na koga se odnosi tacno. A i pripadnici ove sekte se zovu vehabije, a ne el-vehabije. Isto tako Allahovo ime je Er-Rahim, ali se neka osoba moze zvati Rahim bez problema.
zasto ih zvati vehabijama kad se ljudi tako sami ne nazivaju, on ti kaze nisam vehabija ti mu kazes jesi, on kaze opet nisam a ti opet e vala jesi.
Ima li to smisla govoriti nekome ko za sebe netvrdi da se tako naziva, jednostavno mu je to strano.

evo i Pezic se pita sta je to vehabija ni on sam vise nezna, ko hoce dobrog smijeha nek pregleda video :lol:

evo hajde da se slozimo da si upravu

sta mislis ovo, ako ti koristis naziv Vehabije kako bi se ocrnio te ljude koji pokusavaju da da praktikuju izvorni islam, sta mislis da je mozda Allah zadovoljan sa njima i njhovim praktivovanjem islama, a ti dodjes, ne moze to tako, hajde da to ocrnimo i etiketiramo kao nesto strano, ti fakticki udar radis na Allaha jer Allah kaze ovo

Od Ebu Hurejre, r.a., se bilježi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: „ Zaista je Allah rekao: „Ko uznemirava Mog evliju (vjernika kojeg Ja zavolim) objavit ću mu rat. Moj rob mi se ne može ničim bolje približiti kao sa farzovima koje sam mu propisao. On mi se tako približava nafilama sve dok ga Ja ne zavolim, a kad ga zavolim postajem njegov sluh kojim sluša, njegov vid kojim gleda, njegova ruka kojom radi i njegova noga kojom hoda. Kada Mi zatraži nešto, Ja mu dam, a ako Me zamoli za zaštitu Ja mu je pružim..." (Bilježi Buhari)

ako je zadovoljan sa nekom osobom Allah i smatra ga svojim evolijom, a ti ko iz topa hoce da ga ocrnis tim nazivima

da to malo okrenemo na malo razumljivi nacin, ti volis osobu, recimo svoju majku, ili ocu, i sad tamo neki Shosho dodje i kaze taj i taj je ovakav taj i taj je onakav , (a ti znas da to nije tako istina sto prica ta osoba protiv tvoje majke i oca, jer svojim neznanjem ocrnjuje tvoje roditelje u drustvu
bili ti bilo drago? Zamisli samo ovo situaciju, neki kreten dodje i pocne pricati u drustvu, hej ta i ta zena je prositutka (misleci na tvoju majku) pripazite se nje. A ti znas da nije, sta mislis kakav bi bijes imao prema toj osobi sto ti sramotu baca na cestitu majku i na cijelu familiju

eh pa onda barem malo mozes razumjeti zasto Allah objavljiva rat onima koji diraju njegove vjernike, ako smijes da se bijes sa Allahom, bujrum onda.
Ne treba njih ocrnjivati, ocrnjuju se sami.
Pezo nije uopšte duhovit, ali ću se složiti da je smiješan. On samo pokušava, seljačkim izgovorom i forama i fazonima, da ismijava ono što je suprotno nauku pomenutog Abdul Wehaba. Ti si na putu da postaneš smiješan, kao i Pezić.
Norman

#969 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Norman »

Towelie wrote:Kad cujem ove kako kazu da uzimaju od svih mezheba i da vagaju dokaze, zapitam se odakle u Bosnjaka toliko mudztehida sa izuzetnim poznavanjem fikha sva 4 mezheba?
Baš tako. Kvaka i jeste u tome što mezheb predstavlja: metodologiju, način izvođenja šerijatskih mišljenja, vrstu "vage" na kojoj se vagaju dokazi. Kod jednih je vaga na oprugu, kod drugih hidraulička, kod trećih pneumatska, kod četvrtih digitalna...

A ovi kažu da uzimaju rezultate vaganja sa raznih vaga i da usvajaju "tačnije" mjerenje. Na kojoj su vagi oni izvagali šta je tačno?
ABH017

#970 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Smrcak15 wrote:
sahara1428 wrote:@Smrcak15
A kad smo kod tog imena Vehabije to je pogresno iz vise razloga

1. Abdulwehab otac Muhammeda je bio protiv njega, tako da bi valjda trebali ih nazivati Muhammedanije a ne Wehabije koje je ime njegovog oca a nije njegovo personalno ime.

2. Evo i da se zove abdulwehabb , naziv vehabije je opet pogresan jer je to sprdnja sa Allahovim imenom, jer Abdulwehab znaci Rob Wehabba, A Allahovo je Ime EL- Wehhab

pa tio kad kaze Vehabije je isto kao kad kaze Allahije, sta vi Allahije znate,vi ste ovo vi ste ono...itd znaci ti vise ne samo da si pogrijesio totalno sa imenom ako vec hoces tacnu osobu da napadas, taj se zvao MUhammed a ne abdulwehhab koji mu je bio otac. pa onda odsijeces to abdul, pa samo zove Vehabije----> je isto kao Allahije da neke zove

Sta mislis da ja tebe zovem , "ma sta ti znas Allahijo jedna, vi ste ovakvi i onakvi"

zapitaj se dobro sledeci put nazivati nekoga vehabija poigravajuci se sa Allahovim imenom, a jos ti ljudi sami kazu da nisu vehabije i nenazivaju se tako, drugim rijecima, ti ih iskrvljavajuci Allahovo ime El-Wehhab pokusavas ocrniti. jeli shvatas u kakvoj si lingvistickoj zabludi??? Sledeci put kad nekog nazivas vehabija znaj da si uzeo Allahvoo ime i iskrivio ga i pokusao ocrniti tu osobu sa Allahovim imenom, jer ga etiketiras Allahovim imenom kao nesto strano islamu. nemoj da te Sheki oko prsta okrece ko malo dijete....

:D NEMOJ DA SI VIŠE IKAD pripadnike mezheba imama Malik ibn Enesa nazvao malikijom jer Allahovo ime je El-Malik Vladar, pa još ako se posvađaš zbog nekog šerijatskog pitanja sa malikijom i počneš da VRIŠTIŠ NA MALIKIJE sjeti se da je Allahovo ime El-Malik :-) i nemoj tada da se sjetiš da si u lingvističkoj zabludi, hoće li to biti šprdnja sa Allahovim imenom El Malik, te šablone "odbrane vehabija" ja sam davno prožvakao, oni samo mogu da love mlade i neiskusne koji će pasti na njihove priče.

Pobroj mi svakog daiju "šejha" koji ima komentar na bilo koju od knjiga, poslanica Muhammed ibn Abdulwehhaba pa će ti se samo kazati ko koga spominje

A ovo oko ubijanja pa taj će ti kadija odmah spomenuti hadis "Ko promjeni vjeru ubijte ga..." u njegovom opštem značenju i to imaš u svakome fikhskom djelu u bilo kojem mezhebu...
licno mislim da je pogresno nazivati neke raznim imenima a Allah licno kaze nazivajte se muslimani, jer ako razdvajas ljude imenima to moze dovoditi do raskola.

druga stvar, nazivati nekoga malikjiom koji slijedi mezheb Imama malika i nazivati nekoga Vehabijom da bi ocrnio tu osobu (iako se sami tako nenazivaju) je velika razlika.
A kad tvoj Pezić kaže "bošnjo tradicionalista" tad šutiš. On to može. Njemu je izletilo, slučajno. A osim toga on je učen, pa on to smije.
Jel tako?
ABH017

#971 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Smrcak15 wrote:
sahara1428 wrote:@Smrcak15
licno mislim da je pogresno nazivati neke raznim imenima a Allah licno kaze nazivajte se muslimani, jer ako razdvajas ljude imenima to moze dovoditi do raskola.

druga stvar, nazivati nekoga malikjiom koji slijedi mezheb Imama malika i nazivati nekoga Vehabijom da bi ocrnio tu osobu (iako se sami tako nenazivaju) je velika razlika.
:-D jesi to odustao od "lingvističke zablude" ???
zabluda je kako god okrenes, jer nazivati nekoga vehabijom a on sam sebe nenaziva tako jer misli da je to pogrdan naziv a ti mu i dalje prisivas taj naziv uz njega

naravno da je zabluda jer zove covjeka vehabijom a taj pokret ne dolazi od Abdulvehaba nego od njegova sina, sto ih onda nezovete muhammedanije?? ali jok, jer to je previse malo, jer se onda na neki nacin prikopcavaju za poslanika muhammeda, pa onda bolje da bude vehabija ili tacnije abdulvehabije od covjeka koji nije pokretac tog pokreta.

kako god okrenes lingvisticka je zabluda prisutna.
Ja neznam ko da je, ako nepoznaje osobu i nevidim ocito odstupanje od islama nemogu nekoga nazivati ovako ili onako jer , sta samo da je osoba Allahova evlija a Allah prijeti ratom ko vrijedja njegove evlije, ko ce me onda spasiti u toj situaciji, sta sam to postigao ako sam zaratio sa Allahom?
Imam li ikakve koristi od etiketiranja i ocrnjavanja ljudi koji to nezasluzuju pa da izazivam rat sa Allahom, ako ti imas hrabrosti zaratiti sa Allahom, samo onda nastavi svojim putem :thumbup:
Pa ni lopov ne voli da ga se zove lopovom. Pripadnice jedne druge profesije vole sebe nazivati "prodavačice ljubavi". Ali mi dobro znamo da one to nisu.
Towelie

#972 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

A tek sto Pezo, Sajo, Bljakic i ekipa umeju da opletu po sufijama, sijama, esarijama, maturidijama, tradicionalistima, ovim i onim. Tad se zaboravlja da se trebamo zvati muslimani i najlepsim imenima.
Red laznog morala, red laznih suza nad bosnjackom sudbinom. Ko ih ne zna..
ABH017

#973 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Smrcak15 wrote:
Fudo Bosna wrote: Hajde se malo prihvati ćitaba pa vidi je li "selefizam" da slijediš hanbelijski mezheb ili da si "bez mezheba", tamo gdje je , Allahovom dž š voljom 600 godina mesheb hanefijski, od alima , tabiiina, koji je na desetine puta obavio hadž , časnog Ebu Hanife, koji je za života čak i ashaba nekog mogao upitati o sunnetu časnog Pejgambera saws, ili Imami Hanbel ili Imami Malik,ma "jok" , (ja ću to sve "preskočiti"), i slušati Abdul Wehaba ili Tejmiju, proputuj islamski svijet poput mene, pa kada vidiš da današnje wehabije nisu nikakvi selefi, (za šta se prodaju), nego samo obični, griješni muslimani, ali koji griješe, i to DEBELO, sve če ti se "samo kasti", momčiču, čitaj , putuj, pitaj ulemu Bosne, ulemu svijeta, nije uvaženi prof Ljakić, Pezo ili Kuduzović najpametniji, niti su svu pamet ummeta pokupili , čak naprotiv , oni promovišu jedno usamljeno i pokuđeno mišljenje /pravac u islamu!!!

pitaj ulemu Bosne, ulemu svijeta,
ja bi volio da pitam ulemu bosne ili IZ, ali su nedostupni, nemaju predavanja kao ove takozvane vehabije, ljudi su mi vise pristupacni, kolika sam samo puta prisao i pezicu i kuduzovicu za pitanja , dok ta druga ulema iz IZ iako bi volio i njih da slusam koje dobro predavanje , nema ih, jednostavno ko da su u zemlju propali, ili je samo to posao radis u instituciji IZ i ide kuci kad zavrsi radno vrijeme to je to.

sta ja licno zamjeram IZ jeste zestoka pasivnost, ali kad se treba ubirati zekat i clanarina, prvi su tu. Nije to uredu, narod vidi takve stvari, to ne lijeze narodu na srce.

to je moje neko skromno opazanje stvari
Navedi samo jedan primjer, kojeg si to imama ili alima nešto upitao, a da ti nije odgovorio. Da ne spominjem da na web stranici Rijaseta Islamske Zajednice imaš rubriku "pitanja i odgovori", gdje fetvai-emin prof.dr. Enes Ljevaković odgovara i na najprostija pitanja muslimana.
Navedi jedan primjer, ako ne želiš da se ne smatraš lažovom. Ako nemaš primjer, onda priznaj svoj grijeh, pokaj se, Allah je milostiv.
ABH017

#974 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Praktično je nemoguće slijediti sva 4 mezheba.
Prema mišljenju većine PRIZNATIH ISLAMSKIH UČENJAKA, pogrešno je mixati mezhebe i uzimati ono što se nama sviđa, jer se time unosi razdor među muslimane i ugrožava harmonija muslimanske zajednice na određenom području.
ABH017

#975 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

:lol:
Post Reply