neuzubillahfatamorgana wrote:a jelda i ja sam,harač wrote:fatamorgana wrote:
Ma Bog je bog,
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- harač
#951 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- fatamorgana
#952 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kao npr obožavanje crnog kamena,biofa wrote:fatamorgana wrote:
Što se tiče Bude - koliko znam, nije bio Poslanik ... niti je zagovarao vjeru u Boga ... Da je tako bilo, ne bi većini njegovih sljedbenika, krave bile svete životinje! Naprosto, neki ljudi moraju obožavati "nešto konkretno", bilo da se radi o kravi, ili kipovima, ili novcu ... ili, šta znam u šta sve neki vjeruju!
P.S, Nisu Budi krave bile svete životinje već žirafe ....
-
drugi_profil
#953 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nema svrhe jer mi dzaba trud. Svako se moze jednom zahebat pa vjerniku pokusavati nesto logicki objasniti, ali samo budala moze dva puta pokusati.Kllikker wrote:slažem se kolega. tri, četiri, sad...kreni!drugi_profil wrote: Prvo da definisemo to sto nazivas nista pa cemo dalje.
Vi slobodno i dalje svojim poslom, nedajte se ometati, a ako vas nesto vrijedja, jbg. niste ni vi bas pazljivi kad o ateistima govorite.
- fatamorgana
#954 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma jok, ne volim neuke ljude kad su arogantni, ne stoji im,Kllikker wrote:
ti k'o nenad čanak u jednoj emisiji kad je rekao: nemam ja ništa protiv Boga ali imam protiv njegove administracije na zemlji
- nasa
#955 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma vjeruj meni medju losijim stranicama koje se bave istom tematikom,ali nije tema ove emisije ,a ni neki argument u raspravi u kojoj su kljucni argument glup si ako ne mislis kao ja ,a tako tece rasprava zadnju str.i kako se onda ne sloziti s njegovim zakljuckom:fatamorgana wrote:Nemojmo biti sitničavi, vjerovatno se radim o manjim, zanemarljivim greškama,Corto Maltese wrote: Ako ti nije lijeno pročitati ovo gore, našli su oko 1000 grešaka. Ukazali, objasnili, dokumentovali. Ako odbijaš da shvatiš... opet ljudska glupost, ni prva ni posljednja
opet ljudska glupost, ni prva ni posljednja - ovo jeste sarkzam
- fatamorgana
#956 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
garant mene,nasa wrote:A koga u ovoj diskusiji- bar ovu zadnju str. drzis pametnim ,pogotovo na osnovu cega ,bas me interesujedrugi_profil wrote:Ja se najvise cudim vama pametnim ljudima sto pokusavate upaliti logicka kola kod vjernika.
-
drugi_profil
#957 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Koga? Bezbeli ljude sa kojima se slazem.nasa wrote:A koga u ovoj diskusiji- bar ovu zadnju str. drzis pametnim ,pogotovo na osnovu cega ,bas me interesujedrugi_profil wrote:Ja se najvise cudim vama pametnim ljudima sto pokusavate upaliti logicka kola kod vjernika.
A na osnovu cega? Na osnovu toga sto pokusavaju da argumentuju ono sto govore, za razliku od drugih kojima ne mozes NISTA dokazati.
-
drugi_profil
#958 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Vidis kako vi to sve lijepo izokrenete.Kllikker wrote:
slobodno ti piši da ne vjeruješ u Boga, ismijavaj to na neki normalan način (jer niko ti ne osporava pravo da ti je to smiješno, kao ni vjernicima da je smiješno da ljudi ne vjeruju u Boga), ali da vjernike nazivaš glupima, e to je jarane stvar kućnog odgoja sa kojim ni ateizam ni vjera nemaju veze.
šteta, jer sam očekivao neko objašnjenje, a dobio izgovor kojeg bih nazvao - hitac u vis...
Nisam sve vjernike nazvao glupim, nego konkretne kojima se ovdje pokusava dokazati nesto argumentima, a koji namjerno ne zele da to vide ni cuju. Vjera ili nevjera nema veze sa inteligencijom nego sa odgojem, logikom ili sa neukoscu.
DA pojasnim da ne bi izvrtao. Neukost jer jedan broj (vecina) vjernika vjeruje samo zato jer NE ZNA za bolje odgovore, i zato sto vjera nudi kratak i jasan odgovor koji on moze razumjeti. Kod tih ljudi je jednostavno iskljuce logicki procesori ne prihvata razmiljanje o logicnosto onoga u sta vjeruje i ne pokusava to nikad ni preispitati jer se boji zakljucka. Ti ljudi nisu glupi, nego jednostavno neuki ili programirani.
Ima i druga grupa kojoj pripadaju veliki filozofi, mislioci i cast mi je reci, neki moji prijatelji. Uceni, nacitani, ne negiraju nauku niti naucna dostignuca. Prihvataju dokaze koji idu u prilog evolucije. Jedina razlika izmedju mene i njih je sto neke odgovore ja ne znam, jer nauka ih jos nema, a oni ih znaju jer vjeruju u kreatora. Samo toliko. A mi cemo i dalje lijepo da se druzimo razgovarajuci o fubalu, planinama, hrani i vinima.
Zato ti rekoh, moramo prvo da definisemo sta je to sto ti nazivas "nista"?
-
5 0 5
#959 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
drugi_profil wrote:
Vidis kako vi to sve lijepo izokrenete.
Nisam sve vjernike nazvao glupim, nego konkretne kojima se ovdje pokusava dokazati nesto argumentima, a koji namjerno ne zele da to vide ni cuju. Vjera ili nevjera nema veze sa inteligencijom nego sa odgojem, logikom ili sa neukoscu.
DA pojasnim da ne bi izvrtao. Neukost jer jedan broj (vecina) vjernika vjeruje samo zato jer NE ZNA za bolje odgovore, i zato sto vjera nudi kratak i jasan odgovor koji on moze razumjeti. Kod tih ljudi je jednostavno iskljuce logicki procesori ne prihvata razmiljanje o logicnosto onoga u sta vjeruje i ne pokusava to nikad ni preispitati jer se boji zakljucka. Ti ljudi nisu glupi, nego jednostavno neuki ili programirani.
Ima i druga grupa kojoj pripadaju veliki filozofi, mislioci i cast mi je reci, neki moji prijatelji. Uceni, nacitani, ne negiraju nauku niti naucna dostignuca. Prihvataju dokaze koji idu u prilog evolucije. Jedina razlika izmedju mene i njih je sto neke odgovore ja ne znam, jer nauka ih jos nema, a oni ih znaju jer vjeruju u kreatora. Samo toliko. A mi cemo i dalje lijepo da se druzimo razgovarajuci o fubalu, planinama, hrani i vinima.
Zato ti rekoh, moramo prvo da definisemo sta je to sto ti nazivas "nista"?
- nasa
#960 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
drugi_profil wrote:Koga? Bezbeli ljude sa kojima se slazem.nasa wrote:A koga u ovoj diskusiji- bar ovu zadnju str. drzis pametnim ,pogotovo na osnovu cega ,bas me interesujedrugi_profil wrote:Ja se najvise cudim vama pametnim ljudima sto pokusavate upaliti logicka kola kod vjernika.
A na osnovu cega? Na osnovu toga sto pokusavaju da argumentuju ono sto govore, za razliku od drugih kojima ne mozes NISTA dokazati.
-
drugi_profil
#961 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Eto vidis da ti je logika slaba. Ti govoris o "nista". Prvi si poceo, pa me zanima na sta mislis, a ti izmislis nesto i onda tjeras mene da odgovorim sta je to, i moj izostanak odgovora koristis kao dokaz za svoju argumentaciju.Kllikker wrote:isto bih i ja mogao napisati, samo izmijeniti u priči pozicije vjernika i ateista...i gotovo.
nego, vidiš kako se može ljudski razgovarati, bez kvalifikacija ko je pametan, a ko je glup
nego, ja predložih pošto ne znam šta je ništa, da nam ti objasniš...ono tri, četiri, sad - kreni!
i na kraju ništa. vidiš, odgovorio si mi, a da toga možda i nisi bio svjestan
???
Logicno, kao i sve kod vas.
- fatamorgana
- Zokipfc
#963 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Meni ne treba crkva/dzamija/sinagoga da bi vjerovao u boga, niti mi treba "svjeta knjiga" koju je neka ljudina napisala prije 2000 godina da bi se ponasao kao "normalan" covjek. Ali dobro, religija je faza covjececanstva, koja ce kad-tad proci..
-
biofa
#964 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Zokipfc wrote: Ali dobro, religija je faza covjececanstva, koja ce kad-tad proci..
- Corto Maltese
#965 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ko je sklon Velikom Prasku i milijardama godina koje prođoše od tada, njemu je religija zaista beznačajna i kratkotrajna pojava u istoriji. Dok onome ko vjeruje da je bog stvorio svijet iz ničega prije 6543 godine ili slično, cijela istorija je religija .biofa wrote:Zokipfc wrote: Ali dobro, religija je faza covjececanstva, koja ce kad-tad proci..![]()
![]()
Predugo "faza" traje! " Koja će kad-tad proći:"
![]()
-
neznanic
#966 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nije li Bog pojmljivijiCorto Maltese wrote:Ko je sklon Velikom Prasku i milijardama godina koje prođoše od tada, njemu je religija zaista beznačajna i kratkotrajna pojava u istoriji. Dok onome ko vjeruje da je bog stvorio svijet iz ničega prije 6543 godine ili slično, cijela istorija je religija .biofa wrote:Zokipfc wrote: Ali dobro, religija je faza covjececanstva, koja ce kad-tad proci..![]()
![]()
Predugo "faza" traje! " Koja će kad-tad proći:"
![]()
no veliki prasak?
da ne pricamo
o samom osjecaju
sklo(nje)nosti
-
drugi_profil
#967 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Izmišljeni ili zamišljeni, imaginarni prijatelj ("imaging friend"), je česta pojava kod predškolske, ali i djece u ranoj školskoj dobi. Pojavljuje se u fazi odvajanja, kod djece prebogate maštom, koja stalno žive na granici stvarnosti i snova. To su oni kojima je potrebno više od onog što dobivaju iz okoline, pa se osjećaju drukčijima i usamljenima, mada se ne čini tako. Potrebno im je više bliskog kontakta, maženja, razmjena nježnosti, riječi razmijenjenih s drugima, nježnosti, igre na njihov način. Ponekad se pojavljuje i kod zlostavljane djece.
- fatamorgana
#968 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ja lično ne potcjenjujem ni mali prasak,Kllikker wrote:
i ja pripadam simpatizerima velikog praska, čak šta više, učvrstio je moje vjerovanje da je ovo djelo božije.
- harač
#969 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
fatamorgana wrote:ja lično ne potcjenjujem ni mali prasak,Kllikker wrote:
i ja pripadam simpatizerima velikog praska, čak šta više, učvrstio je moje vjerovanje da je ovo djelo božije.
- Optimus Prime
#970 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Jos jedan fan od Maurice Bucaille-a i Haruna Yahye??Kllikker wrote:albert ajnštajn - nauka bez vjere je osakaćena, a vjera bez nauke je slijepa.
pogledajmo![]()
ako upitaš astronoma kako je formiran kosmos, on će vam govoriti o teoriji big benga. da je kosmos u početku bio jedna cjelina pa se u djeliću sekunde raskomadao, a to je dovelo do formiranja galaksija u okviru kojih su nastali sistemi kao što je sunčev sistem i zemlja.
riječi iz kur'ana, sura el-enbija 30
“zar ne znaju nevjernici da su nebesa i zemlja bili jedna cjelina, pa smo ih mi raskomadali!?“
kur'an sa malo riječi govori o teoriji velikog praska još prije 1400godina!
Meni samo nije jasno, ako vec vjerujete u boga, zasto ga onda smatrate potpunim idiotom.
Jer ako je ovaj ajet nesto najbolje sto mu je palo na pamet da opise proces stvaranja svemira onda sigurno ne samo da nije sveznajuci nego je cak izricito glup.
Meni je naravno jasno da bog ne postoji i ovaj ajet kojeg si spomenuo samo opisuje stari mit stvaranja svijeta (koji je cak bio poznat u starom egiptu). Radi se o tome da su ljudi vjerovali da je neko nadbice bukvalno odvojilo "atmosferu" od tla zemlje.
- Optimus Prime
#971 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Logika ti ocito nije jaca strana.Kllikker wrote:čitajući neke komentare koji uvijek dolaze iz iste kuhinje sa fondom od dvije, tri riječi...tek mi bude jasno zašto nas zaobilaze sve velike muzičke zvijezde
@optimus prime, vidim da si se potrudio i na tome ti čestitam, iako kad se sve sabere uopće ne odudaraš od svojih prethodnika čiji su glavni argumenti bili - glup, idiot, itd...
i da polako rezimiramo...
na osnovu argumentacije koju su iznosili ateisti sa kojima sam diskutovao unazad par stranica, zaključujem da baziraju svoj svjetonadzor na vrijeđanju vjernika sa riječima, glup, idiot, i sl.
mission accomplished
Ako jos jednom pazljivo procitas sto sam napisao, mozda ces shvatiti da ja nisam napisao da je bog glup.
Za mene je bog imaginarno bice, tako da nema potrebe da se ocitujem o nivou njegove inteligencije.
Ono sto sam ja napisao je sljedece:
1.Ti vjerujes da bog postoji
2. Vjerujes da je u jednoj suri opisao big bang.
3. Taj opis big banga je toliko neprecizan, a time i potpuno netacan tako da ni najglupljem studentu fizike sa prvog semestra nebi palo na pamet da na taj nacin laicki objasni proces stvaranja svemira.
4. Logikom mozemo zakljuciti da bog, ukoliko je stvarno imao namjeru da u toj suri opise big bang, nesposoban da ucini isto.
5. Ergo: on je relativno glup
Nadam se da ti je sada jasnije
-
biofa
#972 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
... I reče robot, svojom ograničenom inteligencijom: "Čovjek ne postoji! Ja sam rezultat evolucije!" 
-
biofa
#973 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Riječ je o Znanju koje mu je objavljeno i koje je zapisano u Časnom Kur'anu. Tek toliko, tebi za informaciju, zapadnjački orijentalisti, kao i crkva, vijekovima pokušavaju da pronađu barem jednu grešku ili proturječnost u Objavi, ali bez uspjeha. Kako bi i našli grešku u Riječima Objave, kada je ista Objava Stvoritelja čije je stvaranje Savršeno, bilo da se radi o Univerzumu, Nebesima, Zemlji ... Tako, ako negdje i postoji nešto zapisano, tj. navodno neke greške .... opet ljudska laž i zabluda, niti prva niti posljednja.[/quote]
Ako ti nije lijeno pročitati ovo gore, našli su oko 1000 grešaka. Ukazali, objasnili, dokumentovali. Ako odbijaš da shvatiš... opet ljudska glupost, ni prva ni posljednja[/quote]
Toliko "lažnih istina" je objašnjeno i dokumentovano ... Danas, čak i fotomontažom "dokumentuju" istinu .... Ne zanimaju me tuđe laži i obmane. Vjerniku je Istina dovoljna! Vjernik vjeruje u Boga i Bogu, nastoji da živi prema Božijim Uputama, a prva od njih je: Uči! Nauci i znanju su vjernici najbliži jer im je to obaveza data od Boga. Znanjem i naukom vjernik uči o Božijem Stvaranju, otkriva njegove zakonitosti i ulazi u njegove tajne! Ako ti je lakše da slijediš druge u razmišljanju, tj. da razmišljaš "tuđom glavom" - samo naprijed! Vjernici ne slijede druge ljude, već Božije Upute prenesene preko Poslanika, čak i sami životi Poslanika su samo jedna velika Uputa!
Ako ti nije lijeno pročitati ovo gore, našli su oko 1000 grešaka. Ukazali, objasnili, dokumentovali. Ako odbijaš da shvatiš... opet ljudska glupost, ni prva ni posljednja[/quote]
Toliko "lažnih istina" je objašnjeno i dokumentovano ... Danas, čak i fotomontažom "dokumentuju" istinu .... Ne zanimaju me tuđe laži i obmane. Vjerniku je Istina dovoljna! Vjernik vjeruje u Boga i Bogu, nastoji da živi prema Božijim Uputama, a prva od njih je: Uči! Nauci i znanju su vjernici najbliži jer im je to obaveza data od Boga. Znanjem i naukom vjernik uči o Božijem Stvaranju, otkriva njegove zakonitosti i ulazi u njegove tajne! Ako ti je lakše da slijediš druge u razmišljanju, tj. da razmišljaš "tuđom glavom" - samo naprijed! Vjernici ne slijede druge ljude, već Božije Upute prenesene preko Poslanika, čak i sami životi Poslanika su samo jedna velika Uputa!
- harač
#974 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
naivno baratanje analogijama je još jedan dokaz loše logike... nastavi 
- harač
#975 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pored banalnih logičkih grešaka, sada i nepoznavanje temeljnih bioloških procesa. tipično za večinu vjernika, ali imao sam dojam da smo prevazišli to na ovom forumu