Prije ce biti da su Hrvati malo distancirani prema Ukrajincima pa su im i tekstovi u medijima u tom folu.
Ukrajina
- drug_profi
#93851 Re: Ukrajina
-
Mrvice_ba
#93852 Re: Ukrajina
-
sumirprimus
#93853 Re: Ukrajina
Iskreno care mislim da previse citas ukre.lajkujMe wrote: ↑15/06/2022 22:00 Moram biti iskren s vama.
Ovaj NATO samit je totalni fijasko bar po dosadasnjim informacijama.
Ono cemu sam se ja nadao, pogotovo nakon odobrenja Lend Lease i budzeta od 40milijardi dolara i silnih obecanja razno raznih drzava moram reci da se nije ostvarilo ni 1% onog sto sam ocekivao.
Ocekivao sam ramp up vojne proizvodnje tkz "war footing" za brzo i masovno naoruzavanje ne samo Ukrajine nego citavog NATO saveza.
Pompezne najave raznih drzava samo su se obistinile u Poljskoj oni su u fazonu shopping spree!
Od Njemackih 100 milijardi apsolutno nista, ni jedan projekat, ni jedna vijest o reformi i obnovi Bundeswehra, klasicne birokrate pola novca ce biti "provuceno" kroz razno razne analize, misljenja i strategija.
Amerika je najaktivnija i pokusava da obuzda problem ali razvucena na dvije strane, Kina je sve opasnija.
Po meni Biden je los predsjednik za ovaj rat (Trump bi bio jos gori) previse je senilan da bude pravi vodja za ovu situaciju srce mu je za Ukrajinu ali glava u magli pa mu trebaju smjernice savjetnika.
Pomoc Ukrajini nije beznacajna necu lagati, milijarde i milijarde oruzja su dosle, donacije i svasta jos nesto. Ali ovdje se ratuje protiv Rusije, koja glomazna i jednostavno ima takvih zaliha oruzja da je to nevjerovatno.
Za to je zasluzan Sovjetski savez a ne Rusija.
Pomoc koju sam ja ocekivao je stotine i stotine haubica, samohodki, bar 50 Himarsa, PVO sistemi, NATO tenkovi i ostali oklopi masovne profesionalne obuke za postojece i nove vojnike.
Ali sam sebe sam zavarao, ovaj rat je toliko masivan da su sve regularne Ukrajinske jedinice Plus TO na frontu i obuzdavaju Horde Mordora.
Ocekivao sam masovne prekvalifikacije unutar Ukrajinske vojske na nove Zapadne sisteme do sada.
Ali kako poslati stotine ako ne i preko hiljadu dvije prijeko potrebnih vojnika na frontu u Njemacku na obuku za neki sistem.
Stoltenberg je danas pricao o tome da je plan da se Ukrajinska vojska prebaci s Sovjetskog na Nato oruzanje i opremu.
Razmjere toga su ogromne, trenutno brojcano stanje UA vojske je 700.000 priblizava se na 1 milion.
Treba sve to obuciti a neke stvari su mnogo kompleksne trebaju velike pare za takvo nesto velika logistika i mnostvo iskusnih instruktora.
Mislim da je plan naoruzavanja Ukrajine ipak dugorocnijeg tipa. Postepeno uvodjenje novih resursa i znanja u Ukrajinsku armiju.
Za neke stvari biti ce potrebne mjeseci ili godine, pogotovo za avijaciju.
Ali to je surovo po Ukrajinsku drzavu i narod.
Hiljade ce jos poginuti, mnostvo gradova ce biti unisteno do temelja, civili ce nastradati a drzava oslabiti.
Svijet ce dozivjeti nestasicu hrane pogotovo Afrika.
Zapad a pogotovo Scholz i Macron uz ostale zemlje Europe i EU moraju promjeniti stav i jasno podrzati Ukrajinu ali i sebe i ojacati odbranu Europe.
Pomoci Ukrajini s oruzjem i obukom.
I rjesiti napokon ovaj rat.
Koliko god izgledalo zestoko na terenu vidi se trend slabljenja Ruske armije pjesadijski napadi su sve slabiji i sporadicniji.
Avijacija navodno opet gubi brojeve i neefektivni su.
Crno Morska flota nema municije, jedinice odbijaju poslusnost i pomjeranja su mala opet.
Rusi dovode sve vise stare opreme, vojnici su im slabo opremljeni i bez nekog morala da dzabe ginu.
Par formacija jos ima za takvo nesto ali topi topi se.
Himars ce ovih dana poceti da roka, mislim da je citavo dejstvo Himarsa podredjeno americkoj kontroli i upravljanju.
Ovo je test za Ukrajince, da se Ameri uvjere da ce Ukrajinci igrati po pravilima za takav sistem ali i da budu efektivni i izvuku maksimum iz opreme a uz to steknu iskustvo u pravilnoj upotrebi sistema.
Halalite sto ovako dugo pisem ali ima jos![]()
Americka vojna obavestajna vec sedmicama prikuplja vojne informacije o Rusima u Ukrajini.
100% da znaju svaku bitnu vojnu lokaciju unutar Ukrajine do najsitnijeg detalja.
Target lista vjerovatno postoji uz plan i program dejstvovanja po Ruskoj dubini.
I mislim da se Rusi pripremaju za Himars i da im je sve to dzaba jer ce ih iznenaditi domet i destruktivnost sistema.
Taman dolaze za Herson i Zaporozje, kasne na Donbasu ali ce pomoci da se stabilizuje front.
Slava Ukrajini
-
geoxx
#93854 Re: Ukrajina
Uopste nisu.drug_profi wrote: ↑15/06/2022 22:40Prije ce biti da su Hrvati malo distancirani prema Ukrajincima pa su im i tekstovi u medijima u tom folu.
Ovdje standardno luzersko razmisljanje. Cuj Europa ce natjerati nekog. Covjek se jednostavno umori objasnjavajuci retardiranost te logike.
-
sumirprimus
#93855 Re: Ukrajina
Obo sto mene cudi u odnosu na nas rat, mali je procenat mobilisanih s obzirom da se bore ko i mi za opstanak. Tu nema price. Ukri moraju imati par miliona spremnih, da preuzmu i brane imali nemali licno naoruzanje, obuku. Kad prezivljavas obuka je u hodu Koliko god neki nijekali brojevi itekakko igraju ulogu
- drug_profi
#93856 Re: Ukrajina
Pa ovdje se valjda odavno zna sta je Europa.geoxx wrote: ↑15/06/2022 22:46Uopste nisu.drug_profi wrote: ↑15/06/2022 22:40
Prije ce biti da su Hrvati malo distancirani prema Ukrajincima pa su im i tekstovi u medijima u tom folu.
Ovdje standardno luzersko razmisljanje. Cuj Europa ce natjerati nekog. Covjek se jednostavno umori objasnjavajuci retardiranost te logike.
I Ukrajinci to sada shvataju, ali zato imaju sreću da se njihovi interesi trenutno poklapaju sa interesima nekoliko EU zemalja, Britanije i Amerike.
A u tom drustvu, EU ti i ne treba.
-
sumirprimus
#93857 Re: Ukrajina
Sto bi reko balaš kralj, evropa je k izvinte me sto psujem 
-
sumirprimus
-
mo-town
#93859 Re: Ukrajina
Zapad Ukrajinu pomaze toliko da ne izgubi ali i da ne pobjedi. Pokusavaju naci neki bilans da Rusi ne izgube jer tehnicki uvijek mogu baciti nuklearku ako vide da je vrag odnio salu. A onda neka nam je svima Bog na pomoci. Zapad s tim racuna i gleda kako se se situacija okonca koliko-toliko nerjeseno. S tim da ce najvecu cijenu platiti naravno Ukrajinici. I tesko je sada reci da li su oni bilo kakvom drugom politikom mogli proci bolje u svemu ovome.
-
Bossona
#93860 Re: Ukrajina
O čemu ovaj rus novinar drami ?. Ko poznaje ruski da nam prevede.
Last edited by Bossona on 15/06/2022 23:01, edited 1 time in total.
-
Maliodmene
#93861 Re: Ukrajina
Moze Evropa kurcu svirat sve dok Amerika gura Ukrajinu zajedno sa Britanijom.
-
Excel2
#93862 Re: Ukrajina
Ne baca se nuklearka u osvajackim ratovima.mo-town wrote: ↑15/06/2022 22:57Zapad Ukrajinu pomaze toliko da ne izgubi ali i da ne pobjedi. Pokusavaju naci neki bilans da Rusi ne izgube jer tehnicki uvijek mogu baciti nuklearku ako vide da je vrag odnio salu. A onda neka nam je svima Bog na pomoci. Zapad s tim racuna i gleda kako se se situacija okonca koliko-toliko nerjeseno. S tim da ce najvecu cijenu platiti naravno Ukrajinici. I tesko je sada reci da li su oni bilo kakvom drugom politikom mogli proci bolje u svemu ovome.
-
sumirprimus
#93863 Re: Ukrajina
A u ***** materinu
-
Bossona
#93864 Re: Ukrajina
Da se ljigava i kilava EU pita Putin bi bio pred Berlinom a možda i pred Parizom.
Samo oni koji su iskusili četničko zlo devedesetih mogu razumjeti Ukrajince i zlo rašisma sa kojim su se suočili, njihove patnje i sudbine, kroz šta sve prolaze kao i njihove porodice koje brane i daju živote.
-
sumirprimus
#93865 Re: Ukrajina
Respekt prema vlastitoj zrtvi, svaka cast nemam rijeci, ovde im nemamo sta prigovorit.
Slava Ukrajini
-
sumirprimus
#93866 Re: Ukrajina
Gore vidim sebe sa svojim juniorom
Ludilo
Ludilo
-
sumirprimus
#93867 Re: Ukrajina
Dabogda im s esve vrstilo i to s kamatom za sve ove suze i patnju i sve srusene zivotne mostove. Komplet orcima i citsvom ruskom svetu i satelitima
- hatemondays
#93868 Re: Ukrajina
Jedina regija koja se ogolila je upravo Europa nakon ovog fijaska, niko ih nece hebati ni zasto vise. Kinezi, Indija, Juzna Amerika, Arapi,Izrael svi vazniji igraci im se smiju kako su naivni ispali ovdje. takodje se ojacala pozicija USA i UK tako da svi oni koji misle glumiti neku mecku ubuduce moraju prvo da se igraju sa ova 2 medvjeda. Jedini pravi luzeri su Europa i Rusi ali generalno imidz EU je okrnjen debelo unutra i izvana. To je kad imas dosta ukucana a niko nikome nevjeruje, podsjecaju me na Jugu prije rata (bratstvo i jedinstvo) a dva velika brata bi cvokirali ostale. Europska Unija je umrla samo je jos drze na aparatima. Ovaj rat ce dovesti do novog svjetskog poretka u kome ce mozda doci do podjele Ruskih drzava izmedju zapadnog sila na zapadu i Kine na istoku (vuk sit i ovcice na broju) sve do nekog novog diktatora i belaja.geoxx wrote: ↑15/06/2022 22:46Uopste nisu.drug_profi wrote: ↑15/06/2022 22:40
- Comandini
- drug_profi
#93870 Re: Ukrajina
Klaster municija po grupi ruskih snajperista kod Hersona, navodno uspjesno.
- drug_profi
#93871 Re: Ukrajina
Ali kad im ovo stigne, snajperi ce zivjet krace od tenkova...
M454 S-HE municija za 155 mm
M454 S-HE municija za 155 mm
- drug_profi
#93872 Re: Ukrajina
I evo Putin opet u komi.
Vidjecemo hoce li biti slika sa sastanaka u St.Petersburgu
A ovo je interesantno:
Mislim, ono... mal je vjerovatno da je istina, ali nije bas potpuni SF. Ako bi se desavalo, vjerovatno bi se tako i desavalo.
Jednako postoji teorija da se Putin samo "pravi mrtav" kako bi preduprijedio akcije zapada protiv njega licno, ali i protiv Rusije.
Plasira se vijest o njegovoj teskoj bolesti i skorom fatalnom ishodu, tako da se na Zapadu ne poduzima nista i da se samo ceka da umre, a problem ce se tad sam rjesiti. Tzv. Oposum taktika.
A mozda jednom bude istina.Media: Putin fell into a coma after surgery, inhibition of brain reflexes began https://dialog.ua/russia/253691_1655237369
Vidjecemo hoce li biti slika sa sastanaka u St.Petersburgu
A ovo je interesantno:
Vijest se drzi u uskom krugu dok se trazi nasljednjik trona, a za to vrijeme njegov dvojnik se pojavljuje na uobicajenim mjestima.The inner circle allegedly intends to hide the real situation from the public, resolving issues with the successor among themselves. The role of the dictator is now played by one of the doubles, the sources say.
Mislim, ono... mal je vjerovatno da je istina, ali nije bas potpuni SF. Ako bi se desavalo, vjerovatno bi se tako i desavalo.
Jednako postoji teorija da se Putin samo "pravi mrtav" kako bi preduprijedio akcije zapada protiv njega licno, ali i protiv Rusije.
Plasira se vijest o njegovoj teskoj bolesti i skorom fatalnom ishodu, tako da se na Zapadu ne poduzima nista i da se samo ceka da umre, a problem ce se tad sam rjesiti. Tzv. Oposum taktika.
- drug_profi
#93873 Re: Ukrajina
E sad za ovaj S400 se razvila diskusija jel istina ili nije jer sta ce on tako blizu frontu.- In Vetrove, Kherson region, ours hit beautifully today:
Minus:
- tents with personnel,
- stock warehouse,
- 5 Kamaz,
- 4 howitzers
And, bingo - one S-400.
No survivors were noted.
Elem ispade da je to prilicno razvikan sistem koji bi trebao biti 100-200 km iza fronta, a realno u stvarom ratu izgleda moze gađati niskoleteće objekte do 20 km, ili one visocije do 150 km.
Ako je ko upuceniji mozemo li koju besplatnu lekciju dobiti?
-
Bernardinac
#93874 Re: Ukrajina
Ja mislim da Ukrajina i Zapad trolaju Ruse.
Gine se i gubi se teritorij na Istoku ali mislim da nije toliko katastrofično koliko možemo pročitati na Zapadnim a pogotovo na proRuskim izvorima.
Mislim da svjesno obmanjuju Ruse obavještajnim informacijama da su pred slomom.
Mislim da čak trolaju da je Zapad podjeljen oko "onih" koji bi davali ustupke Putinu (Scholc, Draghi, Macron) u odnosu na USA I GB.?
Mislim da ovi "trgovci Ukrajinom" imaju svoju svrhu "mamca" za Putina.
Svi na Zapadu dobro znaju da Putin neće stati na Ukrajini a 100% sam siguran da su im Ameri izbili iz glave pomisao da će ustupcima okončati rat i apetite Rusije a vjerovatno i Kine.
EU zna da su bez USA pušiona. Padom Ukrajine zbog piškiću-kakiću politike nekih EU članica dolazi u pitanje opstanka NATO-a i cijele Zapadne civilizacije što je propast i USA, GB i EU.
Da USA, GB nemaju takve obavještajne podatke šta se sprema već godinama od strane Rusije, bi li GB izašla iz EU i bi li USA bila toliko luda podržati Ukrajinu, toliko da ne popusti Rusiji oko NATO-a i ukrajinskog pro Zapadnog opredjeljenja koje je "navodno izazvalo" Ruse da napadnu Ukrajinu?
Sjetite se koliko su Rusi imali plan A kako će dobiti rat za par sedmica i kako će se Ukrajinci listom predati i položiti oružje čim se ovi VDV-vi desantiraju kraj Kijeva ili brzo prodru klinovima glavnim cestama i uđu duboko u Ukrajinu?
Taj plan A je propao.
Recimo da sad rusi rade na planu B i da su sve to predvidili (da će plan A propasti al eto hajmo probati) i sad ga provode tako što su sve koncentrisali na Istok.
Ok, ide im nekako ali to je kilavo i uz velike gubitke ljudi i tehnike.
Šta Ukrajinci rade u međuvremenu?
Upravo ono što demantira da su katastrofičnom stanju.
Ukrajinska vojska napada na Harkivskom i Hersonskom pravcu izvodeći protudare da ih razvuku a tako slabe Rusku ofanzivu na Istoku i Rusi tu osvajaju jedno i ili dva sela dnevno a to Ukrajinci brane pametno a ne toliko fanatično koliko se prikazuje.
Povuci se kada vidiš da ne možeš više a cilj je ubiti što više neprijatelja i njegove tehnike. Vrati nazad ako vidiš da možeš uz minimalnu cijenu.
Rusi imaju privid da se "ipak okreće" i da se ide naprijed i da će se ukrajinci slomiti i uletit u neki "vodokotlić" i da su na kraju snaga i da će se listom predati itd.
Zašto to Rusi misle?
Zato što vjerovatno ponovo imaju krive informacije jer im USA i Ukrajina informativno i obavještajno stvaraju takvu sliku. Imam osjećaj da Rusi žive u nekom svom paralelnom svijetu sa totalno iskrivljenom percepcijom.
Rusija ima puno ljudi i tehnike u rezervi da budemo iskreni ali oni trenutno dovlače toliko ljudi da zakrpe ispale iz stroja i da nastave osvajati selo po selo jer su Ukrajinci pred slomom?
Ja mislim da su se ponovo zajebali i popušili lažnjak.
Zelenski stalno kuka kako gine 100-200 ljudi dnevno i da je očajna situacija pa su neki Rusi i neki "zapadni analitičari" već izbrojali da je Ukrajincima već izbačeno iz stroja 180 000 hiljada ljudi i sl. i da im nije jasno kako se još drže itd. i da je pobjeda na pomolu.
Teško ćeš čuti nekog Ruskog zvaničnika koji će reći... pa eto, ne ide nam kako smo se nadali.
Kad slušaš onog njihovog iz MO RF ne možeš vjerovat koliko su Rusi uništili aviona, tenkova, ljudi ili zap. tehnike?
Pa na početku rata su govorili da Ukrajinska avijacija više ne postoji itd.
Svi lažu, naravno, ali nekima je to jednostavno državna ideologija, tradicija i kultura.
Rusija funkcionira na osnovu laži. Sve se svodi na laž.
Mislim da su to Ameri skontali i da im to nude kako bi ih udavio taj fetiš o kojem su ovisni.
Gine se i gubi se teritorij na Istoku ali mislim da nije toliko katastrofično koliko možemo pročitati na Zapadnim a pogotovo na proRuskim izvorima.
Mislim da svjesno obmanjuju Ruse obavještajnim informacijama da su pred slomom.
Mislim da čak trolaju da je Zapad podjeljen oko "onih" koji bi davali ustupke Putinu (Scholc, Draghi, Macron) u odnosu na USA I GB.?
Mislim da ovi "trgovci Ukrajinom" imaju svoju svrhu "mamca" za Putina.
Svi na Zapadu dobro znaju da Putin neće stati na Ukrajini a 100% sam siguran da su im Ameri izbili iz glave pomisao da će ustupcima okončati rat i apetite Rusije a vjerovatno i Kine.
EU zna da su bez USA pušiona. Padom Ukrajine zbog piškiću-kakiću politike nekih EU članica dolazi u pitanje opstanka NATO-a i cijele Zapadne civilizacije što je propast i USA, GB i EU.
Da USA, GB nemaju takve obavještajne podatke šta se sprema već godinama od strane Rusije, bi li GB izašla iz EU i bi li USA bila toliko luda podržati Ukrajinu, toliko da ne popusti Rusiji oko NATO-a i ukrajinskog pro Zapadnog opredjeljenja koje je "navodno izazvalo" Ruse da napadnu Ukrajinu?
Sjetite se koliko su Rusi imali plan A kako će dobiti rat za par sedmica i kako će se Ukrajinci listom predati i položiti oružje čim se ovi VDV-vi desantiraju kraj Kijeva ili brzo prodru klinovima glavnim cestama i uđu duboko u Ukrajinu?
Taj plan A je propao.
Recimo da sad rusi rade na planu B i da su sve to predvidili (da će plan A propasti al eto hajmo probati) i sad ga provode tako što su sve koncentrisali na Istok.
Ok, ide im nekako ali to je kilavo i uz velike gubitke ljudi i tehnike.
Šta Ukrajinci rade u međuvremenu?
Upravo ono što demantira da su katastrofičnom stanju.
Ukrajinska vojska napada na Harkivskom i Hersonskom pravcu izvodeći protudare da ih razvuku a tako slabe Rusku ofanzivu na Istoku i Rusi tu osvajaju jedno i ili dva sela dnevno a to Ukrajinci brane pametno a ne toliko fanatično koliko se prikazuje.
Povuci se kada vidiš da ne možeš više a cilj je ubiti što više neprijatelja i njegove tehnike. Vrati nazad ako vidiš da možeš uz minimalnu cijenu.
Rusi imaju privid da se "ipak okreće" i da se ide naprijed i da će se ukrajinci slomiti i uletit u neki "vodokotlić" i da su na kraju snaga i da će se listom predati itd.
Zašto to Rusi misle?
Zato što vjerovatno ponovo imaju krive informacije jer im USA i Ukrajina informativno i obavještajno stvaraju takvu sliku. Imam osjećaj da Rusi žive u nekom svom paralelnom svijetu sa totalno iskrivljenom percepcijom.
Rusija ima puno ljudi i tehnike u rezervi da budemo iskreni ali oni trenutno dovlače toliko ljudi da zakrpe ispale iz stroja i da nastave osvajati selo po selo jer su Ukrajinci pred slomom?
Ja mislim da su se ponovo zajebali i popušili lažnjak.
Zelenski stalno kuka kako gine 100-200 ljudi dnevno i da je očajna situacija pa su neki Rusi i neki "zapadni analitičari" već izbrojali da je Ukrajincima već izbačeno iz stroja 180 000 hiljada ljudi i sl. i da im nije jasno kako se još drže itd. i da je pobjeda na pomolu.
Teško ćeš čuti nekog Ruskog zvaničnika koji će reći... pa eto, ne ide nam kako smo se nadali.
Kad slušaš onog njihovog iz MO RF ne možeš vjerovat koliko su Rusi uništili aviona, tenkova, ljudi ili zap. tehnike?
Pa na početku rata su govorili da Ukrajinska avijacija više ne postoji itd.
Svi lažu, naravno, ali nekima je to jednostavno državna ideologija, tradicija i kultura.
Rusija funkcionira na osnovu laži. Sve se svodi na laž.
Mislim da su to Ameri skontali i da im to nude kako bi ih udavio taj fetiš o kojem su ovisni.
-
Helios
#93875 Re: Ukrajina
Slaba rusija ne odgovara Amerima.Nazalost po Ukr narod i one ratnike na terenu politika je ta koja će riješiti slucaj agresije.Poznato nam to.Udarit ce Ukri kontru doci do Banjaluke,a onda "pruzise si ruke na komsiju se ne moze, onda popise po jednu i razgulise "....Deyton ,sad bi mogo biti Stanbol