Ukrajina

Bossona

#93826 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Prženje okupatorskih rašista se nastavlja
Excel2

#93827 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

lajkujMe wrote: 15/06/2022 19:43

Stavi to na 8 Njemacke nece do Augusta.
Pojasnjenje za Municiju.

1 round = 6 raketa

100 = 600 navodecih gps raketa

S obzirom da ce doci 4 Himars (kapacitet 6 raketa) i 4 M270 (kapacitet 12 raketa).

To znaci da u prosjeku dobivaju manje od 10 punjenja po sistemu.

E sad ovo bi bilo tragokomicno da je rijec o obicnom MLRS kao Grad ili Smerch medjutim nije.

Svaki od ovih 600 projektila je sposoban da zasebno pogodi cilj u krugu od 5 metara s eksplozivnom glavom od 90kg.
Cak sta vise mozes programirati Himars da u jednom plotunu od 6 raketa ciljas istovremeno 6 razlicitih meta istovremeno.

Znaci potencijalno 600 pogodjenih meta stopa greske kod ovih je manja od 5% znaci ocekujte oko 570 meta.

Takodjer ovo s nece koristiti kao obicni MLRS bolje da ga zamislite kao kratkodometni sistem krstarecih/balistickih raketa za udare na baze, aerodrome, zeljeznicka cvorista, logisticke centre i vec mjesta okupljanja tehnike.

Gotova obuka za prvu grupu, krece obuka za drugu grupu.
Sto znaci da ce doci dodatnih Himars i M270 sistema.
Realno top. I jos na to ce dobiti info sta da gadjaju.

Ovo dodje nesto kao mladji brat od krstarecih raketa. Manji domet, ali jebena preciznost. Apsolutno nije zanemarivo. I da, gdje ispale sve dobiju jos. Dapace, mogu i sami kupiti.
aldinjo

#93828 Re: Ukrajina

Post by aldinjo »

geralt wrote: 15/06/2022 19:11
trambusek88 wrote: 15/06/2022 18:55 Slava Ukrajini
Herojima slava
Cisto da si svjestan, drugi dio ovog pozdrava su dodali ukrajinski ekvivalenti cetnika/ustasa. Podrzavam Ukrajinu u ovoj borbi svim srcem, sam izraz "Slava Ukrajini" bez nastavka je cist kao suza (i ja ga koristim), ali ne treba retroaktivno glorifikovati Banderine zlocince.
Kako da ne. :skoljka: :run:
tramvajtrojka

#93829 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

lajkujMe wrote: 15/06/2022 19:53

:izet: :izet: :izet:

Nisam strucnjak za rakete, ali ovo mi ne izgledaju kao obicne rakete dal je ovo nesto drugo?
s8 nrz 80mm leti al kao djeciji papirni avion po preciznosti :mrgreen:

vidimo da je jos ziva helikopterska komponenta vazdusnih snaga Ukrajine :thumbup: :thumbup:

i mogu misliti kakav je adrenalin rush pilotima kad rade ovako low pass 🤤🤤🤤🤤
lajkujMe

#93830 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

tramvajtrojka wrote: 15/06/2022 20:16
Spoiler
Show
lajkujMe wrote: 15/06/2022 19:53

:izet: :izet: :izet:

Nisam strucnjak za rakete, ali ovo mi ne izgledaju kao obicne rakete dal je ovo nesto drugo?
s8 nrz 80mm leti al kao djeciji papirni avion po preciznosti :mrgreen:

vidimo da je jos ziva helikopterska komponenta vazdusnih snaga Ukrajine :thumbup: :thumbup:

i mogu misliti kakav je adrenalin rush pilotima kad rade ovako low pass 🤤🤤🤤🤤

Nije samo ziva nego se dodatno pojacava

Slovacka salje svoje Mi17 Ukrajini
lajkujMe

#93831 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Cekacemo jos ali ako je ovo sve i to tek u Augustu onda stvarno ne znam

❗️Slovačka će Ukrajini dati borbene helikoptere, a Kanada, Poljska i Holandija nove artiljerijske jedinice. Ukrajina će također dobiti deset MLRS lansera iz različitih zemalja NATO-a sa municijom od 100 projektila po borbenom vozilu.

Lloyd Austin je napomenuo da će pomoć početi stizati od avgusta
Doduse nije napomenuto koja artiljerijska oruzja i u kojem broju.
lajkujMe

#93832 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Americki dobrovoljci koji su zarobljeni
lajkujMe

#93833 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Kherson region

Borbe na području Snigurivka, Stanislava, Kiselivka i Visokopilja.

Orci ne mogu ništa učiniti iza naših linija, granatirati će civilnu infrastrukturu.

Rašisti bjeze iz nekih sela, uskoro će biti puno lijepih novosti🇺🇦

Vjerujte u ZSU!

Image
djugum

#93834 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Na koji nacin mogu ukrajinci ponovo zauzeti Kherson a da ga dobro ne ostete? Ili ne nastrada hrpa civila. Jel se Kherson dobrovoljno predao?
Zumbul2

#93835 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

geralt wrote: 15/06/2022 19:25 Danasnja procjena stanja oko Hersona, prema Def Monu koji je prilicno realan sa svojim procjenama:

Image

Nije bas 10 km od Hersona, ali nije ni puno daleko.
Neko jw danas napiaao da se bore ili da su zauzeli Tomyna Balka ali nije tačno ni blizu, mada ima napretka. Svakako je teško doći do dobrih info... Sjetim se da nekad nisam ni ja znao šta se dešava na drugom kraju enklave Gž a da sad hoćemo da znamo za svako selo u Ukrajini
Čitalac

#93836 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Rusi su ušli u Herson 28. februara, prve informacije su glasile da je „oštećena barem jedna zgrada“. Sutradan, 1. marta, gradonačelnik je saopštio da je grad pod kontrolom ruskih trupa.
lajkujMe

#93837 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

djugum wrote: 15/06/2022 21:02 Na koji nacin mogu ukrajinci ponovo zauzeti Kherson a da ga dobro ne ostete? Ili ne nastrada hrpa civila. Jel se Kherson dobrovoljno predao?
Cisto sumnjam da ce se izbjeci razaranje Hersona.
Razloge i teorije sam napisao sinoc.

Sta bi mogli probati Ukrajinci je namjerno srusiti oba Mosta, onaj u Hersonu i onaj u Kahovki.
I izazvati paniku medju Orcima da ce ostati zarobljeni bez pomoci i time opsta bjezanija.

Ali to bi samo sprijecilo vece ulicne bitke u Hersonu a ne bi sprijecilo Orce da s druge strane Dnjepra pocnu ravnati Kerson.

A usput bi sami sebi pucali u nogu za daljne aktivnosti juzno od Hersona jer bi prelazak Dnjepra postao problem vecih razmjera.
Doduse oba mosta su Minirana od Orca pa je to mozda neizbjezno i bolje ga sam srusiti.

Cega me strah je da su Rusi dovoljno ludi da dignu Branu u vazduh kod Kahovke.
Ogromna akumulacija Dnjepra bi se ispraznila direktno na Kherson i vjerovatno pobio hiljade ljudi na taj nacin
lajkujMe

#93838 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Nije sve gotovo u Bohorodychne!
UA pokrenula Kontru, nema vise predsje terena Orcima!

Last edited by lajkujMe on 15/06/2022 22:04, edited 1 time in total.
Čitalac

#93839 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Okupator svim silama nastoji da pridobije narod. Administracija Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom odlučila je da otpiše sve dugove koje stanovništvo ima prema ukrajinskim bankama i mikrokreditnim organizacijama. Načelnik vojno-civilne uprave potpisao je naredbu o „otpisu duga, zabrani novčanih kazni za stanovništvo i naplati kamata na kredite“.
Zumbul2

#93840 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

U međuvremenu i Ikea prodaje svoje 4 fabrike u Rusiji i napušta je....
Čitalac

#93841 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Do sada je 420 Ukrajinaca prošlo obuku za M777, 300 za M109, 129 za M113, 100 za dronove i 60 za HIMARS, kaže general Mark Mili.
sumirprimus

#93842 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe

#93843 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Moram biti iskren s vama.
Ovaj NATO samit je totalni fijasko bar po dosadasnjim informacijama.

Ono cemu sam se ja nadao, pogotovo nakon odobrenja Lend Lease i budzeta od 40milijardi dolara i silnih obecanja razno raznih drzava moram reci da se nije ostvarilo ni 1% onog sto sam ocekivao.

Ocekivao sam ramp up vojne proizvodnje tkz "war footing" za brzo i masovno naoruzavanje ne samo Ukrajine nego citavog NATO saveza.

Pompezne najave raznih drzava samo su se obistinile u Poljskoj oni su u fazonu shopping spree!
Od Njemackih 100 milijardi apsolutno nista, ni jedan projekat, ni jedna vijest o reformi i obnovi Bundeswehra, klasicne birokrate pola novca ce biti "provuceno" kroz razno razne analize, misljenja i strategija.

Amerika je najaktivnija i pokusava da obuzda problem ali razvucena na dvije strane, Kina je sve opasnija.
Po meni Biden je los predsjednik za ovaj rat (Trump bi bio jos gori) previse je senilan da bude pravi vodja za ovu situaciju srce mu je za Ukrajinu ali glava u magli pa mu trebaju smjernice savjetnika.

Pomoc Ukrajini nije beznacajna necu lagati, milijarde i milijarde oruzja su dosle, donacije i svasta jos nesto. Ali ovdje se ratuje protiv Rusije, koja glomazna i jednostavno ima takvih zaliha oruzja da je to nevjerovatno.
Za to je zasluzan Sovjetski savez a ne Rusija.

Pomoc koju sam ja ocekivao je stotine i stotine haubica, samohodki, bar 50 Himarsa, PVO sistemi, NATO tenkovi i ostali oklopi masovne profesionalne obuke za postojece i nove vojnike.

Ali sam sebe sam zavarao, ovaj rat je toliko masivan da su sve regularne Ukrajinske jedinice Plus TO na frontu i obuzdavaju Horde Mordora.
Ocekivao sam masovne prekvalifikacije unutar Ukrajinske vojske na nove Zapadne sisteme do sada.
Ali kako poslati stotine ako ne i preko hiljadu dvije prijeko potrebnih vojnika na frontu u Njemacku na obuku za neki sistem.

Stoltenberg je danas pricao o tome da je plan da se Ukrajinska vojska prebaci s Sovjetskog na Nato oruzanje i opremu.
Razmjere toga su ogromne, trenutno brojcano stanje UA vojske je 700.000 priblizava se na 1 milion.
Treba sve to obuciti a neke stvari su mnogo kompleksne trebaju velike pare za takvo nesto velika logistika i mnostvo iskusnih instruktora.

Mislim da je plan naoruzavanja Ukrajine ipak dugorocnijeg tipa. Postepeno uvodjenje novih resursa i znanja u Ukrajinsku armiju.
Za neke stvari biti ce potrebne mjeseci ili godine, pogotovo za avijaciju.
Ali to je surovo po Ukrajinsku drzavu i narod.

Hiljade ce jos poginuti, mnostvo gradova ce biti unisteno do temelja, civili ce nastradati a drzava oslabiti.
Svijet ce dozivjeti nestasicu hrane pogotovo Afrika.

Zapad a pogotovo Scholz i Macron uz ostale zemlje Europe i EU moraju promjeniti stav i jasno podrzati Ukrajinu ali i sebe i ojacati odbranu Europe.
Pomoci Ukrajini s oruzjem i obukom.
I rjesiti napokon ovaj rat.

Koliko god izgledalo zestoko na terenu vidi se trend slabljenja Ruske armije pjesadijski napadi su sve slabiji i sporadicniji.
Avijacija navodno opet gubi brojeve i neefektivni su.
Crno Morska flota nema municije, jedinice odbijaju poslusnost i pomjeranja su mala opet.
Rusi dovode sve vise stare opreme, vojnici su im slabo opremljeni i bez nekog morala da dzabe ginu.
Par formacija jos ima za takvo nesto ali topi topi se.

Himars ce ovih dana poceti da roka, mislim da je citavo dejstvo Himarsa podredjeno americkoj kontroli i upravljanju.
Ovo je test za Ukrajince, da se Ameri uvjere da ce Ukrajinci igrati po pravilima za takav sistem ali i da budu efektivni i izvuku maksimum iz opreme a uz to steknu iskustvo u pravilnoj upotrebi sistema.

Halalite sto ovako dugo pisem ali ima jos :lol:

Americka vojna obavestajna vec sedmicama prikuplja vojne informacije o Rusima u Ukrajini.
100% da znaju svaku bitnu vojnu lokaciju unutar Ukrajine do najsitnijeg detalja.
Target lista vjerovatno postoji uz plan i program dejstvovanja po Ruskoj dubini.

I mislim da se Rusi pripremaju za Himars i da im je sve to dzaba jer ce ih iznenaditi domet i destruktivnost sistema.
Taman dolaze za Herson i Zaporozje, kasne na Donbasu ali ce pomoci da se stabilizuje front.
Excel2

#93844 Re: Ukrajina

Post by Excel2 »

Svi koji su bili na ovom summitu nisu decision makeri. Ocekivati od njih neke izjave poslije i neke definitivne brojeve donacija mislim da nije realno. Nadam se da se pricalo nesto na radnoj osnovi i da ce se sutra pegladi po zemljama i onda nesto objaviti poslije.

Ono sto je dobro je da Amerikanci pozivaju da se ne odustaje od pomoci, dakle nema slabljenja pomoci. I to je jasno receno.
Čitalac

#93845 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

lajkujMe

#93846 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Da se posjetimo malo, 4 ili 5 dan rata.
Ruska jedinica top opremljena se predaje Ukrajinskim TO slabo opremljene, jos se nije znalo za Buchu, Irpin pa je atmosfera opustena Rusi puse cigare a Ukrajinci tu kao zarobljavaju.
Marijupolj jos nije okruzen, Kherson tek pao sok sok sok panika Bup bup bup Rusi ginu u hiljadama po danu.

Koji kontrast naspram danas zar ne?
Vecina UA jedinica je sad solidno snabdjevena opremom i zastitom.
A Rusi su ti koji izgledaju jadnjikavo.
Vidjecemo po meni kvota 1.20 stoji.
doktor78

#93847 Re: Ukrajina

Post by doktor78 »

Prateći medije posljednjih dana, imam utisak da se polako priprema teren za primoravanje Ukrajine da potpiše neku vrstu kapitulacije.
Sve se više ističe nadmoć Rusije u naoružanju, navodno su neki izvještaji o nezadovoljstvu vojske na frontu itd.
glockov kolac

#93848 Re: Ukrajina

Post by glockov kolac »

Čitalac wrote: 15/06/2022 21:17 Okupator svim silama nastoji da pridobije narod. Administracija Zaporoške oblasti pod ruskom kontrolom odlučila je da otpiše sve dugove koje stanovništvo ima prema ukrajinskim bankama i mikrokreditnim organizacijama. Načelnik vojno-civilne uprave potpisao je naredbu o „otpisu duga, zabrani novčanih kazni za stanovništvo i naplati kamata na kredite“.
E ovo je hit. Cuj otpisuju dug banci druge zemlje. To samo moze cetnik raspali skontat
zigzag

#93849 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

doktor78 wrote: 15/06/2022 22:19 Prateći medije posljednjih dana, imam utisak da se polako priprema teren za primoravanje Ukrajine da potpiše neku vrstu kapitulacije.
Sve se više ističe nadmoć Rusije u naoružanju, navodno su neki izvještaji o nezadovoljstvu vojske na frontu itd.
Gdje to čitaš
doktor78

#93850 Re: Ukrajina

Post by doktor78 »

Jutarnji, Index... Svi kao da se utrkuju da situaciju prikažu što gorom po branitelje.
Bojim se da se sprema pritisak kurve Evrope da se sve što prije završava, po cijenu ukrajinske slobode.
Post Reply