Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
GAU8

#9376 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

arzuhal wrote:Pravi, iskreni ateista se nikada ne ističe, nikada javno ne pokazuje svoj ateizam. On to čuva za intime svog doma. Za iskrenog, srčanog ateistu nemaš pojma da je ateista dok nekada, tiho i mirno, ne odbije da ode na džumu s tobom ili stidljivo kaže kako ne posti. Obično su to nenametljivi i povučeni ljudi koji mirno žive svoj ateistički život i nikome ne nameću svoje stavove, nisu agresivni ni nasilni. Taj neki naš, bosanski ateizam bi mogao biti primjerom ateizma za cijelu Evropu.
Za razliku od njih ima pojava nekakvih militantnih ateista koji su neprihvatljivi za naše društvo.

:mrgreen:

Pozdrav za ćafira GAU-a! :bih:
Detaljno si me opisao, ne bih ni sam bolje umio. Hvala i pozdrav back :)

P.S. Ako ovo pisanje na forumu smatraš isticanjem, dozvoli da te uvjerim u suprotno.
skupljac_zeljeza

#9377 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Leo_alfa wrote:
arzuhal wrote:Pravi, iskreni ateista se nikada ne ističe, nikada javno ne pokazuje svoj ateizam.
Vala i ovo je "suplja". Zasto je bas takav "pravi" ateista? Sta to znaci uopste?
Mislim da je GAU bolje shvatio @arzuhala koji je ovdje napravio samo prijevod priče koju stalno slušamo kako pravi vjernik svoju vjeru čuva između četiri zida i ne pokazuje je...itd.itd. Takav musliman može biti urnek za ostale evropske muslimane. :mrgreen:

U Americi može i drugačije.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ne ... ju-jevreje
mirza_15

#9378 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

GAU8 wrote: Sta mislis zasto si se "prvi put upoznao" bas sa Islamom na faksu? Zasto ne sa krscanstvom?
I sta mislis da li bi se upoznao sa islamom da su ti roditelji iz krscanske porodice, da nisi sunecen vec krsten, da imas nemuslimansko ime?
Onako iskreno razmisli.

Ja sam vec rekao, religijska pripadnost roditelja, ma kakva bila, odredice i tvoju pripadnost na kraju. Ali ne i sam stepen tvog vjerovanja. Ti si samo jos jedan dokaz.
Kod mene je sve jako slicno kao kod tebe, samo sam se "prvi put upoznao" malo ranije, a vec krajem 20-tih onda definitivno rascistio s tim i shvatio da je OK ne vjerovati.
Sve to sto ti govoris vuce na ideju konformizma. Necu se praviti budala i reci da to u velikom broju slucajeva nije tako. Mjesto rodjenja (i niz drugih faktora, ali da ne idem u sirinu), kako si i sam primjetio igra znacajnu ulogu u opredjeljenju. Medjutim, meni je lakse bilo biti ateista, agnostik, samo deklarativno musliman nego musliman koji prakticira vjeru. Ako nista, lakse mi je bilo zivjeti takav zivot u kojem se necu pridrzavati islamskih propisa. Vec sam imao krug ljudi sa kojima sam izlazio. Standardna sarajevska raja. Pivo, zene i sl. Ja sam igrom slucaja furao sportski zivot, aktivno trenirao, pa sam se alkohola klonio. Imao sam ozbiljnu vezu. Brat mi je ozenio djevojku iz mjesanog braka koja ne nosi muslimansko ime (otac joj je Srbin). Moja okolina i krug ljudi sa kojima sam se druzio me vukao na drugu stranu. Nije bilo lako pomiriti neke aspekte mog zivota sa onim sto je islamski nacin zivota, kojem sam tezio, trazio od mene.
mirza_15

#9379 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

aurora313 wrote:
mirza_15 wrote:Ja sam osunecen i kod mene se u kuci znalo za Bajram. O svemu ostalom se nije pricalo. Nisam o vjeri znao nista, o tome nisam uopste razmisljao. Mama je imala partijsku knjizicu. Moze se reci da sam bio indoktriniran u drugom pravcu. ....
Ali eto, izvukao si se iz kandži pogrešnih puteva koji su te mogli zavesti. Fitra. :)
Danas kada postajem pionir,
Dajem casnu pionirsku rijec.......

:D
GAU8

#9380 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

mirza_15 wrote:
GAU8 wrote: Sta mislis zasto si se "prvi put upoznao" bas sa Islamom na faksu? Zasto ne sa krscanstvom?
I sta mislis da li bi se upoznao sa islamom da su ti roditelji iz krscanske porodice, da nisi sunecen vec krsten, da imas nemuslimansko ime?
Onako iskreno razmisli.

Ja sam vec rekao, religijska pripadnost roditelja, ma kakva bila, odredice i tvoju pripadnost na kraju. Ali ne i sam stepen tvog vjerovanja. Ti si samo jos jedan dokaz.
Kod mene je sve jako slicno kao kod tebe, samo sam se "prvi put upoznao" malo ranije, a vec krajem 20-tih onda definitivno rascistio s tim i shvatio da je OK ne vjerovati.
Sve to sto ti govoris vuce na ideju konformizma. Necu se praviti budala i reci da to u velikom broju slucajeva nije tako. Mjesto rodjenja (i niz drugih faktora, ali da ne idem u sirinu), kako si i sam primjetio igra znacajnu ulogu u opredjeljenju. Medjutim, meni je lakse bilo biti ateista, agnostik, samo deklarativno musliman nego musliman koji prakticira vjeru. Ako nista, lakse mi je bilo zivjeti takav zivot u kojem se necu pridrzavati islamskih propisa. Vec sam imao krug ljudi sa kojima sam izlazio. Standardna sarajevska raja. Pivo, zene i sl. Ja sam igrom slucaja furao sportski zivot, aktivno trenirao, pa sam se alkohola klonio. Imao sam ozbiljnu vezu. Brat mi je ozenio djevojku iz mjesanog braka koja ne nosi muslimansko ime (otac joj je Srbin). Moja okolina i krug ljudi sa kojima sam se druzio me vukao na drugu stranu. Nije bilo lako pomiriti neke aspekte mog zivota sa onim sto je islamski nacin zivota, kojem sam tezio, trazio od mene.
Da, najlakše je biti konformista. Tu se slažem s tobom.
Danas u BiH je međutim situacija takva da je mnogo teže biti ateista sa aspekta društva, nego bilo kakav vjernik.
skupljac_zeljeza

#9381 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

mirza_15 wrote:
Onako iskreno razmisli.

I uz to što reče Kareem Abdul-Jabbar....izabrao sam nepopularnu vjeru. :mrgreen:

Poznato je da se žabac Kermit požalio rekavši: "Nije lako biti zelen." Neka pokuša biti musliman u Americi... Prema anketi koju je proveo Istraživački centar Pew o stavovima spram glavnih vjerskih grupa, američka javnost ima najmanje obzira prema muslimanima - malo manje nego prema ateistima - iako je po broju pripadnika islam na trećem mjestu u Americi. Napadi, terorizam i nehumani postupci koje su počinili oni koji tvrde da su muslimani, učinili su da nas se ostatak svijeta boji. Bez poznavanja miroljubivih praksi većine među 1,6 milijardi muslimana u svijetu oni vide samo najgore primjere.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ka ... o-na-islam
GAU8

#9382 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
mirza_15 wrote:
Onako iskreno razmisli.

I uz to što reče Kareem Abdul-Jabbar....izabrao sam nepopularnu vjeru. :mrgreen:

Poznato je da se žabac Kermit požalio rekavši: "Nije lako biti zelen." Neka pokuša biti musliman u Americi... Prema anketi koju je proveo Istraživački centar Pew o stavovima spram glavnih vjerskih grupa, američka javnost ima najmanje obzira prema muslimanima - malo manje nego prema ateistima - iako je po broju pripadnika islam na trećem mjestu u Americi. Napadi, terorizam i nehumani postupci koje su počinili oni koji tvrde da su muslimani, učinili su da nas se ostatak svijeta boji. Bez poznavanja miroljubivih praksi većine među 1,6 milijardi muslimana u svijetu oni vide samo najgore primjere.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ka ... o-na-islam
Kako li je biti kršćanin u Siriji ovih dana?
kako li je biti ateista gluho bilo :lol: :lol: :lol: :lol:
Šta kukaju više, naravno da je diskriminacija sveprisutna, to je ljudska psihologija čopora....
mirza_15

#9383 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

GAU8 wrote:
Danas u BiH je međutim situacija takva da je mnogo teže biti ateista sa aspekta društva, nego bilo kakav vjernik.
To vjerovatno zavisi od drustva u kojem se kreces i tu moze biti nezgodno i jednim i drugim zavisno od situacije. Tacnije, moze se desiti da na neki nacin budu iskljuceni. Volio bih da das neke konkretne primjere. Mislim da te to u principu niko i ne pita u opstini, domu zdravlja, na poslu.... Opet, vi to osjetite bolje.
GAU8

#9384 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

mirza_15 wrote:
GAU8 wrote:
To vjerovatno zavisi od drustva u kojem se kreces i tu moze biti nezgodno i jednim i drugim zavisno od situacije. Tacnije, moze se desiti da na neki nacin budu iskljuceni. Volio bih da das neke konkretne primjere. Mislim da te to u principu niko i ne pita u opstini, domu zdravlja, na poslu.... Opet, vi to osjetite bolje.
Ja srećom, nisam imao problema s tim. Uglavnom jer to čuvam za sebe, kako je i arzuhal rekao, jer to bi trebala biti privatna stvar, kao i pripadnost nekoj religiji.
I kad me neko pita zašto ne idem na džumu i slično (jer imam muslimansko ime, i vjerovao sam nekad davno) uglavnom izvrdam na ovaj ili onaj način.
Srećom još uvijek nismo previše radikalna sredina. Jedino što imamo tu usađenu mržnju spram "komunjara" i ne želim da me se automatski poistovjeti s njima, kako bi neki ovdje željeli.
arzuhal

#9385 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by arzuhal »

GAU8 wrote:
arzuhal wrote:Pravi, iskreni ateista se nikada ne ističe, nikada javno ne pokazuje svoj ateizam. On to čuva za intime svog doma. Za iskrenog, srčanog ateistu nemaš pojma da je ateista dok nekada, tiho i mirno, ne odbije da ode na džumu s tobom ili stidljivo kaže kako ne posti. Obično su to nenametljivi i povučeni ljudi koji mirno žive svoj ateistički život i nikome ne nameću svoje stavove, nisu agresivni ni nasilni. Taj neki naš, bosanski ateizam bi mogao biti primjerom ateizma za cijelu Evropu.
Za razliku od njih ima pojava nekakvih militantnih ateista koji su neprihvatljivi za naše društvo.

:mrgreen:

Pozdrav za ćafira GAU-a! :bih:
Detaljno si me opisao, ne bih ni sam bolje umio. Hvala i pozdrav back :)

P.S. Ako ovo pisanje na forumu smatraš isticanjem, dozvoli da te uvjerim u suprotno.
Ma jok, bolan, pozdrav upućen tebi i moja šala nemaju veze jedno s drugim :lol: :thumbup:
statixx

#9386 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Zar nije divno kada ljudi mogu slobodno setati iz jedne u drugu religiju. :-D
arzuhal

#9387 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by arzuhal »

statixx wrote:
Hvala Allahu koji nam je to omogućio! :-D

statixx

#9388 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Ja uopste nemam taj osjecaj srama. Na primjer kada idem na dzenazu, prilikom ucenja, samo se distanciram sa strane ili sjednem na travu, i znao sam biti jedini sa "spustenim rukama". Ali eto, ne mogu reci da sam dozivio neugodnosti, ako izuzmen one srednjoskolske djecije komentare u fazonu: "Kaznice te Allah, nane mi". :D
skupljac_zeljeza

#9389 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

statixx wrote:... ako izuzmen one srednjoskolske djecije komentare u fazonu: "Kaznice te Allah, nane mi". :D
Dječija duša je najbliža fitri. :mrgreen:
statixx

#9390 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

arzuhal wrote:
statixx wrote:
Hvala Allahu koji nam je to omogućio! :-D

Neka je slava i hvala osloboditelju svih svjetova. :D
statixx

#9391 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

skupljac_zeljeza wrote:
statixx wrote:... ako izuzmen one srednjoskolske djecije komentare u fazonu: "Kaznice te Allah, nane mi". :D
Pa normalno, sta ti misli zasto funkcionalan participant religije mozes postati sa 6-7 godina, dok ti 10-ak godina vise treba da se naucis kritickom razmisljanju. :D
skupljac_zeljeza

#9392 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

statixx wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Pa normalno, sta ti misli zasto funkcionalan participant religije mozes postati sa 6-7 godina, dok ti 10-ak godina vise treba da se naucis kritickom razmisljanju. :D

Tvrdiš li da si ti bez bilo kakvih vanjskih uticaja to što jesi? :wink:
statixx

#9393 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

skupljac_zeljeza wrote:Tvrdiš li da si ti bez bilo kakvih vanjskih uticaja to što jesi? :wink:
Ne.
statixx

#9394 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Sakupljac, da te upitam nesto u kontekstu ovog izdvajanja na "dzenazama". Da li se slazes da sve grupe imaju svoje tzv. plemenske markere ili religijska obiljezja kojima se, osim jacanja kohezije, identificiraju oni koji i nisu bas toliko lojalni vrijednostima grupe. U ovom slucaju, recimo da je rijec o radikalnom okruzenju, uopste mi ne bi bilo pamteno izdvajati se i rizikovati. Ipak, svi zelimo zivjeti, to nam je u instinktima. Lakse je i sigurnije kopirati, zar ne. Dakle, "markeri" (sunecenje, ishrana, nosnja i sl.) i praksa okoline uticu na "izbor" religije, u periodu odrastanja.

Koji je smisao kaznjavanja ovakvog ponsanja, ako stvari tako "ferceraju", ili ako ti je draze, su "osmisljene"?
skupljac_zeljeza

#9395 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

statixx wrote:Sakupljac, da te upitam nesto u kontekstu ovog izdvajanja na "dzenazama". Da li se slazes da sve grupe imaju svoje tzv. plemenske markere ili religijska obiljezja kojima se, osim jacanja kohezije, identificiraju oni koji i nisu bas toliko lojalni vrijednostima grupe. U ovom slucaju, recimo da je rijec o radikalnom okruzenju, uopste mi ne bi bilo pamteno izdvajati se i rizikovati. Ipak, svi zelimo zivjeti, to nam je u instinktima. Lakse je i sigurnije kopirati, zar ne. Dakle, "markeri" (sunecenje, ishrana, nosnja i sl.) i praksa okoline uticu na "izbor" religije, u periodu odrastanja.

Koji je smisao kaznjavanja ovakvog ponsanja, ako stvari tako "ferceraju", ili ako ti je draze, su "osmisljene"?
Kažeš...razlike. Razlikujemo se mi osim pripadnosti vjeri i po boji kože i po jeziku i naciji i ukusima i....da ne redam. Svaka stranka i partija ili nevladina organizacija ili fudbalski klub ili boračko udruženje ili...ima svoj nekakav logo. Bog ti je dao slobodu da radiš šta hoćeš do Sudnjeg dana pa odakle meni pravo da se stavljam iznad Njega.

"Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici? "(10:99)

Ako si mislio na ovo?
statixx

#9396 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Nije to odgovor, a stavovi ti nisu koherentni. Nije dovoljno citirati neki ajet i misliti kako si rjesio odredjenu dilemu. :D
skupljac_zeljeza

#9397 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

statixx wrote:Nije to odgovor, a stavovi ti nisu koherentni. Nije dovoljno citirati neki ajet i misliti kako si rjesio odredjenu dilemu. :D
Misliš kada komunista 'suneti' uz rakiju? Budimo ozbiljni. :wink:

statixx

#9398 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Mislim da sam bio jasan, a drugi je par opanaka sto ti ne mozes ponuditi odogovor, a da istovremeno ne skocis sebi (tj, islamkom ucenju) u stomak, imajuci u vidu da smo se vec ranije slozili oko toga kako stvari "ferceraju" u stvarnosti, ne u teoriji. To je ipak "samo teorija", kako cesto volite naglasiti. :D
skupljac_zeljeza

#9399 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

statixx wrote:Mislim da sam bio jasan, a drugi je par opanaka sto ti ne mozes ponuditi odogovor, a da istovremeno ne skocis sebi (tj, islamkom ucenju) u stomak, imajuci u vidu da smo se vec ranije slozili oko toga kako stvari "ferceraju" u stvarnosti, ne u teoriji. To je ipak "samo teorija", kako cesto volite naglasiti. :D
Miješati tradiciju i vjeru nije dobro ni za vjeru to najbolje znaju oni koji je praktikuju. Vrijednosti u tradiciji nisu samo karakteristika jedne grupe. Vuk Karadžić je nosio fes, baklavu možeš pojesti u bilo kojoj slastičarni na Terazijama, cirkumcizija postoji i na Zapadu i ništa od toga te ljude ne čini muslimanima. Ako si sa Bistrika i nana ti nosi dimije i pravi baklavu i ima orijentalnu sećiju sa ibricima, levhama i sahanima okolo da li te nužno čini muslimanom? To sve nabrojano sigurno najmanje.

Možda nas je sudbina dovela u situaciju da smo najmanje 10x puta prošli jedan pored drugoga i ti ni po čemu nisi mogao zaključiti da sam ja @skupljač, a i da sam musliman.
statixx

#9400 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Nista ja nisam pomjesao. Ako religije imaju elemente tradicije, kao sto su obicaji, oblici ponasanja, nosnja, "gadljivost" prema nekoj namirnici i sl., to nije moj problem. Reci "nema smisla" i gotovo, sta se bezveze koprcas. Kao da sve u vjeri mora imati smisla. :D
Locked