skupljac_zeljeza wrote:harač wrote:skupljac_zeljeza wrote:
Vjernika što ja poznajem većina priznaje agnostičku fazu. Vjernik ne slaže puzzle drugačije od ateiste
baš me zanima gdje ti živiš

djeca, naročito u državama trećeg svijeta, od rane mladosti prolaze kroz fazu aktivne i dugotrajne indoktrinacije, koja obuhvata upućivanje na nekritičko prihvatanje tvrdnji o postojanju nekog specifičnog boga, i neke specifične teologije, a što je često praćeno učenjem napamet različitih molitvi koje su nužne za vjerske rituale, koje potom često moraju redovno izvršavati i sl. ovome se svakako trebaju dodati različiti društveni pritisci, poput prolaska djeteta kroz posebne institucije čija je jedina svrha još aktivnija indoktrinacija, sada izvan porodice, poput mekteba, medresa i sl. ako su sve te aktivnosti iole učinkovite, dijete pri punoljetstvu neće biti ni u kakvoj agnostičkoj fazi
Kako se desilo onda da si ti 'bivši musliman'? Ima vas još. Navodno. Kako to da se pristup vjeri razlikuje kod djeteta u odnosu na roditelja? Zašto se na temama konkretno o islamu svi ne slože, nego imamo polemike? Odakle konverzije iz vjere u vjeru? Odakle sufije i selefije? Da li svako ko je prošao mekteb je vjernik ili vjernik praktičar ili obrnuto da li ima vjernika koji nisu mekteba i medrese vidjeli. Ako zagovaraš stav da društveno biće određuje svijest čovjeka ko je ateistu učinio ateistom? Itd...itd.
razlog intervencije bio je tvoj pokušaj racionaliziranja vjerovanja, kao procesa slobodnog prihvatanja isto, što u 99% vjernika nije slučaj. naravno da okolina na to utječe, ali prihvatanje vjerskih stanovišta je danas, a kao što rekoh naročito u najreligioznijim državama (mahom treći svijet), rezultat aktivne indoktrinacije, što nije slučaj sa nevjernicima.
rasprave vjernika nisu rasprave o šartima vjere, već često o banalnostima (barem gledano iz vana). geografska raspodjela sunita i šiita je predvidljiva; ukoliko si rođen tu i tu, i imaš te i te roditelje, biti ćeš to i to. nema tu sada nekih prelazaka, konverzija i sl., niti sam ja doživio da vidim sunita koji je postao šiit, ili obratno, ali možda se ne krećem u tim krugovima toliko
p.s. kada govorim o vjernicima ne mislim na ove bošnjačke vanilla muslimane (malo džuma, malo viski Coca-Cola, lijepe žene oko moga stola...)