Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
GAU8

#9351 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
Čitajući hadise izgleda da je samo Ebu Bekr primio islam na prvu i to samo zato što je bio vrlo blizak sa Poslanikom decenijama, a da su svi ostali prethodno propitivali, a šta je to nego analiza sa sumnjom. Vjernika što ja poznajem većina priznaje agnostičku fazu. Vjernik ne slaže puzzle drugačije od ateiste. Prvo ima gomilu nečega nejasnog i krene neko sa ivica, a neko iz sredine dok ne dobije konture jedrenjaka ili šume i zna šta ga čeka kada dovrši iako je ostala mu u ruci još gomila neiskorištenih djelića. Metafora, naravno.
Razumijem ja potpuno šta ti govoriš.
Ali svejedno je faličan pristup. Ako si čitao o fenomenu zvanom "confirmation bias" to je to.

Vjernik kreće sa pretpostavkom eto da je Kur'an izdiktirao bog lično, i da je to definitivna istina. Sav analitički proces kasnije se podređuje toj verziji istine. Sve što se ne uklapa, pokuša se nekako ipak uklopiti. Ako ipak ne uspije, ignoriše se, ili odbaci. I tako dalje.
harač

#9352 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

skupljac_zeljeza wrote: Vjernika što ja poznajem većina priznaje agnostičku fazu. Vjernik ne slaže puzzle drugačije od ateiste
baš me zanima gdje ti živiš :D djeca, naročito u državama trećeg svijeta, od rane mladosti prolaze kroz fazu aktivne i dugotrajne indoktrinacije, koja obuhvata upućivanje na nekritičko prihvatanje tvrdnji o postojanju nekog specifičnog boga, i neke specifične teologije, a što je često praćeno učenjem napamet različitih molitvi koje su nužne za vjerske rituale, koje potom često moraju redovno izvršavati i sl. ovome se svakako trebaju dodati različiti društveni pritisci, poput prolaska djeteta kroz posebne institucije čija je jedina svrha još aktivnija indoktrinacija, sada izvan porodice, poput mekteba, medresa i sl. ako su sve te aktivnosti iole učinkovite, dijete pri punoljetstvu neće biti ni u kakvoj agnostičkoj fazi
skupljac_zeljeza

#9353 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

harač wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Vjernika što ja poznajem većina priznaje agnostičku fazu. Vjernik ne slaže puzzle drugačije od ateiste
baš me zanima gdje ti živiš :D djeca, naročito u državama trećeg svijeta, od rane mladosti prolaze kroz fazu aktivne i dugotrajne indoktrinacije, koja obuhvata upućivanje na nekritičko prihvatanje tvrdnji o postojanju nekog specifičnog boga, i neke specifične teologije, a što je često praćeno učenjem napamet različitih molitvi koje su nužne za vjerske rituale, koje potom često moraju redovno izvršavati i sl. ovome se svakako trebaju dodati različiti društveni pritisci, poput prolaska djeteta kroz posebne institucije čija je jedina svrha još aktivnija indoktrinacija, sada izvan porodice, poput mekteba, medresa i sl. ako su sve te aktivnosti iole učinkovite, dijete pri punoljetstvu neće biti ni u kakvoj agnostičkoj fazi

Kako se desilo onda da si ti 'bivši musliman'? Ima vas još. Navodno. Kako to da se pristup vjeri razlikuje kod djeteta u odnosu na roditelja? Zašto se na temama konkretno o islamu svi ne slože, nego imamo polemike? Odakle konverzije iz vjere u vjeru? Odakle sufije i selefije? Da li svako ko je prošao mekteb je vjernik ili vjernik praktičar ili obrnuto da li ima vjernika koji nisu mekteba i medrese vidjeli. Ako zagovaraš stav da društveno biće određuje svijest čovjeka ko je ateistu učinio ateistom? Itd...itd.
harač

#9354 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

skupljac_zeljeza wrote:
harač wrote:

Kako se desilo onda da si ti 'bivši musliman'? Ima vas još. Navodno. Kako to da se pristup vjeri razlikuje kod djeteta u odnosu na roditelja? Zašto se na temama konkretno o islamu svi ne slože, nego imamo polemike? Odakle konverzije iz vjere u vjeru? Odakle sufije i selefije? Da li svako ko je prošao mekteb je vjernik ili vjernik praktičar ili obrnuto da li ima vjernika koji nisu mekteba i medrese vidjeli. Ako zagovaraš stav da društveno biće određuje svijest čovjeka ko je ateistu učinio ateistom? Itd...itd.
razlog intervencije bio je tvoj pokušaj racionaliziranja vjerovanja, kao procesa slobodnog prihvatanja isto, što u 99% vjernika nije slučaj. naravno da okolina na to utječe, ali prihvatanje vjerskih stanovišta je danas, a kao što rekoh naročito u najreligioznijim državama (mahom treći svijet), rezultat aktivne indoktrinacije, što nije slučaj sa nevjernicima.

rasprave vjernika nisu rasprave o šartima vjere, već često o banalnostima (barem gledano iz vana). geografska raspodjela sunita i šiita je predvidljiva; ukoliko si rođen tu i tu, i imaš te i te roditelje, biti ćeš to i to. nema tu sada nekih prelazaka, konverzija i sl., niti sam ja doživio da vidim sunita koji je postao šiit, ili obratno, ali možda se ne krećem u tim krugovima toliko

p.s. kada govorim o vjernicima ne mislim na ove bošnjačke vanilla muslimane (malo džuma, malo viski Coca-Cola, lijepe žene oko moga stola...)
skupljac_zeljeza

#9355 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

harač wrote: razlog intervencije bio je tvoj pokušaj racionaliziranja vjerovanja, kao procesa slobodnog prihvatanja isto, što u 99% vjernika nije slučaj. naravno da okolina na to utječe, ali prihvatanje vjerskih stanovišta je danas, a kao što rekoh naročito u najreligioznijim državama (mahom treći svijet), rezultat aktivne indoktrinacije, što nije slučaj sa nevjernicima.

rasprave vjernika nisu rasprave o šartima vjere, već često o banalnostima (barem gledano iz vana). geografska raspodjela sunita i šiita je predvidljiva; ukoliko si rođen tu i tu, i imaš te i te roditelje, biti ćeš to i to. nema tu sada nekih prelazaka, konverzija i sl., niti sam ja doživio da vidim sunita koji je postao šiit, ili obratno, ali možda se ne krećem u tim krugovima toliko

p.s. kada govorim o vjernicima ne mislim na ove bošnjačke vanilla muslimane (malo džuma, malo viski Coca-Cola)
Poslije perioda decenijske ateizacije ovih prostora šta 'natjera' ljude da i danas budu muslimani pa čak i ovi vanilla što su? Što muslimani iz Azije i Afrike pa i Bošnjaci prave džamije po Evropi i Americi? Nisu više vezani za prostor na kojem su 'indoktrinisani'. Sudaraju se sa novim i drugačijim pogledima na svijet. Ne spori niko da ima površnih vjernika ili tradicionalista, ali ne vjerujem da je to veći procenat od ateista koje je odredilo okruženje, a da nikada nisu ozbiljnije razmišljali o ovoj vrsti duhovnosti. To opet sve ne upućuje da ljudi ne promišljaju da li Bog jeste ili nije prije nego što se odluče za ili protiv.
GAU8

#9356 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
harač wrote:

samo jedno pitanje:
Kojoj religiji pripadaju tvoji roditelji, a kojoj ti?
skupljac_zeljeza

#9357 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote: samo jedno pitanje:
Ali to pitanje nećeš postaviti sinu Salke Lagumdžije i zašto on ili sin mu nikada nije ušao u džamiju. Uzeh ovaj primjer jer čovjek se hvalio da je ostvario najbolji rezultat od '45., a znamo kakav je to svjetonazor bio jer otac mu ne bi bio sigurno gradonačelnik Sarajeva da je išao u džamiju. Zašto su jedni 'osviješćeni' na jedan način, a drugi 'indoktrinisani' na taj isti način? Retoričko je pitanje i ne očekujem odgovor.
Last edited by skupljac_zeljeza on 22/04/2015 12:58, edited 1 time in total.
Lopov-eliminator

#9358 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

skupljac_zeljeza wrote:
To opet sve ne upućuje da ljudi ne promišljaju da li Bog jeste ili nije prije nego što se odluče za ili protiv.
Jesi li ti vjernik od rodjenja?
GAU8

#9359 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
GAU8 wrote: samo jedno pitanje:
Ali to pitanje nećeš postaviti sinu Salke Lagumdžije i zašto on ili sin mu nikada nije ušao u džamiju. Uzeh ovaj primjer jer čovjek se hvalio da je ostvario najbolji rezultat od '45., a znamo kakav je to svjetonazor bio jer otac mu ne bi bio sigurno gradonačelnik Sarajeva da je išao u džamiju. Zašto su jedni 'osviješćeni' na jedan način, a drugi 'indoktrinisani' na taj isti način? Retoričko je pitanje i ne očekujem odgovor.
Molim te samo da odgovoriš, ako može.
skupljac_zeljeza

#9360 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lopov-eliminator wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
To opet sve ne upućuje da ljudi ne promišljaju da li Bog jeste ili nije prije nego što se odluče za ili protiv.
Nisam živio sa roditeljima i bilo mi totalno marginalno sve to oko vjere dok nisam upoznao dva momka u srednjoj školi i kroz priče i diskusije krenuo istraživati. Poslije sam primijetio da se moj pristup i Bogu i vjeri razlikuje od pristupa mojih roditelja jer sam imao tada šta komparirati.

^
GAU8 wrote: Molim te samo da odgovoriš, ako može.
Lopov-eliminator

#9361 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

skupljac_zeljezal wrote:
Lopov-eliminator wrote:
Nisam živio sa roditeljima i bilo mi totalno marginalno sve to oko vjere dok nisam upoznao dva momka u srednjoj školi i kroz priče i diskusije krenuo istraživati. Poslije sam primijetio da se moj pristup i Bogu i vjeri razlikuje od pristupa mojih roditelja jer sam imao tada šta komparirati.

^
To je mozda donekle odgovor na pitanje od @GAU8, ali na moje pitanje to uopste ne odgovara, pitanje je prosto, jesi li bio vjernik od rodjenja ili nisi?
skupljac_zeljeza

#9362 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lopov-eliminator wrote:
To je mozda odgovor na pitanje od @GAU8, ali ne i na moje pitanje koje je prosto, jesi li bio vjernik od rodjenja ili nisi?
Nije prosto pitanje jer sam ne znam šta sam bio u djetinjstvu. Vjerovatno agnostik koji je šetao malo tamo, malo ovamo. Rano sam se odvojio od roditelja tako da njihov uticaj i ako je postojao nije ostavio dubljeg traga što sam shvatio dosta kasnije.
GAU8

#9363 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
Lopov-eliminator wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

^
U čemu je toliki problem da mi odgovoriš jesu li se izjašnjavali kao muslimani, katolici ili pravoslavci, ne kontam.
Kakvo ime su ti dali?
skupljac_zeljeza

#9364 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote: U čemu je toliki problem da mi odgovoriš jesu li se izjašnjavali kao muslimani, katolici ili pravoslavci, ne kontam.
Kakvo ime su ti dali?
Muslimani. Ime je djedovo. I sad je to glavni razlog što sam i ja musliman? Da sam ostao na onome što su me oni poučili vjeri sumnjam čisto da bi vjera u mom životu imala mjesta koliko danas ima.
GAU8

#9365 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Lopov-eliminator wrote:
skupljac_zeljezal wrote:
Lopov-eliminator wrote:

^
To je mozda donekle odgovor na pitanje od @GAU8, ali na moje pitanje to uopste ne odgovara, pitanje je prosto, jesi li bio vjernik od rodjenja ili nisi?
Po meni ovo nije validan odgovor na postavljeno pitanje, jer zašto je baš upoznao dva momka-muslimana u srednjoj školi, a ne dvojicu katolika/pravoslavaca/budista itd.
Može izvrdavati i bježati od razloga, ali on je tu i bode oči.
GAU8

#9366 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
GAU8 wrote: U čemu je toliki problem da mi odgovoriš jesu li se izjašnjavali kao muslimani, katolici ili pravoslavci, ne kontam.
Kakvo ime su ti dali?
Muslimani. Ime je djedovo. I sad je to glavni razlog što sam i ja musliman? Da sam ostao na onome što su me oni poučili vjeri sumnjam čisto da bi vjera u mom životu imala mjesta koliko danas ima.
Hvala. Da, to je ubjedljivo najveći razlog. Ako mi ne vjeruješ, slobodno analiziraj, ili traži gotove analize.
Tvoji roditelji neće odrediti stupanj tvoje vjere, ali će odrediti koja vjera će to da bude
skupljac_zeljeza

#9367 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote: Tvoji roditelji neće odrediti stupanj tvoje vjere, ali će odrediti koja vjera će to da bude
U tvom slučaju isto tako se desilo?
GAU8

#9368 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
GAU8 wrote: Tvoji roditelji neće odrediti stupanj tvoje vjere, ali će odrediti koja vjera će to da bude
Naravno!
statixx

#9369 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Naravno, ovo nam se uglavnom servira na jezicima koji nam nisu maternji i koji valjda treba da nam dočaraju nova iskustva. Obične knjige to ne mogu jer u božijeoj namjeni, samo jedna je dovoljna, i to još da je naučiš napamet ako je moguće. Najvažnije je da si učesnik na 'pravoj strani' koju ćeš sutra braniti ako treba i životom.
Tri knjige i jos ne znaju koja, ako ijedna, je "prava". Znas onu Boccaciovu novelu "tri prstena" iz Dekamerona, kada onaj jevrej, trgovac, treba da odgovori na pitanje sultana koja je objava "prava". Ukratko isprica mu pricu o ocu, koji je imao tri poslusna i dobra sina, i nije znao kome da ostavi dugo nasljedjivani porodicni prsten u nasljedstvo. Posto su sva trojica trazili prsten, odluci da izradi jos dva identicna i od tada oni zauvijek dumase ciji je "pravi". :D
mirza_15

#9370 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

GAU8 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Naravno!
Ja sam osunecen i kod mene se u kuci znalo za Bajram. O svemu ostalom se nije pricalo. Nisam o vjeri znao nista, o tome nisam uopste razmisljao. Mama je imala partijsku knjizicu. Moze se reci da sam bio indoktriniran u drugom pravcu. Ako sam dobijao neke informacije o vjeri i vjerama to je bilo u skoli. Na fakultetu sam se prvi put upoznao sa Islamom. I tada je mojoj majci bila preokupacija da ne trosim previse vremena na citanje vjerske literature, a na ustrb fakulteta (fakultet mi je dobro isao :D ). U tom periodu sam imao dodira i sa jehovinim svjedocima i sa evandjelistima. Citao sam i njihovu literaturu. Mekteba nisam vidio. Danas sam musliman. Eto vam iskrene cinjenice o mom "putu u Islam" a vi donesite sud kakav hocete.
GAU8

#9371 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

mirza_15 wrote:
GAU8 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: U tvom slučaju isto tako se desilo?
Naravno!
Ja sam osunecen i kod mene se u kuci znalo za Bajram. O svemu ostalom se nije pricalo. Nisam o vjeri znao nista, o tome nisam uopste razmisljao. Mama je imala partijsku knjizicu. Moze se reci da sam bio indoktriniran u drugom pravcu. Ako sam dobijao neke informacije o vjeri i vjerama to je bilo u skoli. Na fakultetu sam se prvi put upoznao sa Islamom. I tada je mojoj majci bila preokupacija da ne trosim previse vremena na citanje vjerske literature, a na ustrb fakulteta (fakultet mi je dobro isao :D ). U tom periodu sam imao dodira i sa jehovinim svjedocima i sa evandjelistima. Citao sam i njihovu literaturu. Mekteba nisam vidio. Danas sam musliman. Eto vam iskrene cinjenice o mom "putu u Islam" a vi donesite sud kakav hocete.
Sta mislis zasto si se "prvi put upoznao" bas sa Islamom na faksu? Zasto ne sa krscanstvom?
I sta mislis da li bi se upoznao sa islamom da su ti roditelji iz krscanske porodice, da nisi sunecen vec krsten, da imas nemuslimansko ime?
Onako iskreno razmisli.

Ja sam vec rekao, religijska pripadnost roditelja, ma kakva bila, odredice i tvoju pripadnost na kraju. Ali ne i sam stepen tvog vjerovanja. Ti si samo jos jedan dokaz.
Kod mene je sve jako slicno kao kod tebe, samo sam se "prvi put upoznao" malo ranije, a vec krajem 20-tih onda definitivno rascistio s tim i shvatio da je OK ne vjerovati.
aurora313

#9372 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

mirza_15 wrote:Ja sam osunecen i kod mene se u kuci znalo za Bajram. O svemu ostalom se nije pricalo. Nisam o vjeri znao nista, o tome nisam uopste razmisljao. Mama je imala partijsku knjizicu. Moze se reci da sam bio indoktriniran u drugom pravcu. ....
Ali eto, izvukao si se iz kandži pogrešnih puteva koji su te mogli zavesti. Fitra. :)
arzuhal

#9373 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by arzuhal »

Pravi, iskreni ateista se nikada ne ističe, nikada javno ne pokazuje svoj ateizam. On to čuva za intime svog doma. Za iskrenog, srčanog ateistu nemaš pojma da je ateista dok nekada, tiho i mirno, ne odbije da ode na džumu s tobom ili stidljivo kaže kako ne posti. Obično su to nenametljivi i povučeni ljudi koji mirno žive svoj ateistički život i nikome ne nameću svoje stavove, nisu agresivni ni nasilni. Taj neki naš, bosanski ateizam bi mogao biti primjerom ateizma za cijelu Evropu.
Za razliku od njih ima pojava nekakvih militantnih ateista koji su neprihvatljivi za naše društvo.

:mrgreen:

Pozdrav za ćafira GAU-a! :bih:
Leo_alfa

#9374 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

arzuhal wrote:Pravi, iskreni ateista se nikada ne ističe, nikada javno ne pokazuje svoj ateizam.
Vala i ovo je "suplja". Zasto je bas takav "pravi" ateista? Sta to znaci uopste?
arzuhal wrote:On to čuva za intime svog doma. Za iskrenog, srčanog ateistu nemaš pojma da je ateista dok nekada, tiho i mirno, ne odbije da ode na džumu s tobom ili stidljivo kaže kako ne posti. Obično su to nenametljivi i povučeni ljudi koji mirno žive svoj ateistički život i nikome ne nameću svoje stavove, nisu agresivni ni nasilni. Taj neki naš, bosanski ateizam bi mogao biti primjerom ateizma za cijelu Evropu.
Za razliku od njih ima pojava nekakvih militantnih ateista koji su neprihvatljivi za naše društvo.

:mrgreen:

Pozdrav za ćafira GAU-a! :bih:
Slazem se da u slucaju kada se osoba uopste ne izjasnjava po ovom pitanju, do isticanja njenog ateizma dolazi tek kada joj se nesto ponudi ili kada bude pozvana da ucestvuje u nekom religijskom ritualu pa odbije. To vise govori o religijskoj zajednici nego o konkretno toj osobi.
Takodje se slazem da danas postoje ateisti koji se ponasaju kao da su na nekoj misiji sirenja ateizma kao sto su Bill Maher ili Sam Harris. Sad bas militantni pristup ne bih rekao da je prava rijec, ali svakako jesu napadni (verbalno ;-)). Koliko je to prihvatljivo za nase drustvo, ne znam...
aurora313

#9375 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Leo_alfa wrote:...Slazem se da u slucaju kada se osoba uopste ne izjasnjava po ovom pitanju, do isticanja njenog ateizma dolazi tek kada joj se nesto ponudi ili kada bude pozvana da ucestvuje u nekom religijskom ritualu pa odbije. To vise govori o religijskoj zajednici nego o konkretno toj osobi.
Takodje se slazem da danas postoje ateisti koji se ponasaju kao da su na nekoj misiji sirenja ateizma kao sto su Bill Maher ili Sam Harris. Sad bas militantni pristup ne bih rekao da je prava rijec, ali svakako jesu napadni (verbalno ;-)). Koliko je to prihvatljivo za nase drustvo, ne znam...
Uvijek je malo je Bil Mahera i Krisa Hičensa. Mladi bi morali da imaju više informacija o porijeklu i tvrdnjama pojedinih religija kako bi mogli da traže istinu i na drugoj strani.

Napravi laž što većom, stalno je ponavljaj, i na kraju će se prihvatiti kao istina. (Navodno J. Gebels)
Locked