Da se vratimo po treći put na ono na šta sam reagovao:nasa wrote:Problem je sto @aurora nije shvatila znacenje fitra pa zakljucuje" nekakve kvazi-islamske vrijednosti (fitra)", nisu to nikakve kvazi islamske vrijednosti vec u kontekstu citiranog fitra bi bila prirodno stanje covjeka,
sto je mozda jasnije iskazano u ajetu
zato stani licem svojim vjeri pravoj, fitretu allahovom, onom po kojem je stvorio ljude
Radi se o fitretskoj spoznaji, prirodenoj spoznaji, ajet cilja na jedan od nacina spoznaje Boga i to je nesto sto zastupaju sve monoteisticke religije...Bozanski pecat u nama...ne odrice se isti ni ateistimavec kao sto vidimo iz ajeta kaze se upravo ljudi.
@piupiu
"Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)
Nema stvarno potrebe da mi se odgovara drugim ili sličnim hadisom. Čitajmo kako je napisano i obrazloženo. Ja nisam dodao ono … prirodno urođenoj vjeri islamu… Da je napisano prirodno urođenoj ljudskoj vjeri ne bi se o tome komentarisalo. Ali nije.
Možda treba uputiti komentar onome koji je ovo postavio, ali znam da je lakše kritikovati druge kako su, eto, nešto pogrešno shvatili.
Svaka manipulacija rađa nepovjerenje.