statixx wrote:Forumas @NIN je vrlo lijepo negdje na pocetku teme napisao kako ga je, u djetinjstvu, njegova nana, koja je bila vjernica, naucila da su sve razlike izmedju ljudi vjestacke. Odrastao sam u slicnoj kuci i naucen sam da postoje ljudi i njihovi postupci, koji mogu biti dobri i losi. Mislim da su ovo pozitivni temelji na kojima mogu postepeno graditi svjetonazor i ne bojim se neodgovorenih pitanja. Religija mi ne znaci nista u zivotu, i kao sto vjernici cesto kazu kako je to nesto sto osjecaju u sebi, tako isto i ja osjecam u sebi da bi me religija kocila, ogranicavala i gusila u mnogim stvarima. Kada sam potisten ili osjecam tjeskobu mozda nemam tako dobar oslonac kao vjernici, ali zadovoljit cu se i dobrom muzikom, knjigom, razgovorom sa bliskim osobama, odlaskom u prirodu, a ako nista covjek se uvijek moze isplakati. Sve je to prirodno.
Ovdje ne treba ništa komentarisati, dodati niti oduzeti.
Nego 'vako. Par forumaša me gleda sa nekog sumnjičavog ugla a bome ima i jedna koji kada vidi moj nick, nekako joj se smrači. Niti je sa mnom diskutovala, niti sam je vrijeđao komentarima ili slao PM. Ali eto, i ako je vjernica, ona ne može da vidi dalje valjda zbog mušebeka koje si je sama stavila. I onda slušam kako ateisti su ti vrijeđaju vjernike! Pa nije valjda da nemere biti i drugačije!
Problem je kada si neko utuvi u glavu pogrešnu sliku o nečemu ili nekome. Polazeći od sebe, ja sam sasvim običan produkt ovog sarajevskog društva gdje sam i rođen prije mnooogo godina. Kao malog, mati bi me ostavljala komšnici i išla na posao. Naša komšinica, rahmetli 'tetka' Razija, naučila me je koječega pa i oko njene vjere. Sjećam se detalja kako bih kao šestogodišnjak sa njom kao klanjao, i ponavljao one nerazumljive riječi koje je ona izgovarala! Onda sam kao Titov prvačić jednog dana izvadio iz okvira na zidu sliku našeg kućnog sveca i zamjenio je Titovom. Moja baka—koja je živjela u drugom gradu pa bih preko ljeta išao kod nje—vodila me je nedjeljom u crkvu, pa sam i tu učio ponešto, doduše na staro-Ruskom jeziku. Baka se nikada nije trudila da direktno utiče vjerski na mene. Možda i zato što je od devetero djece u Drugom svjetskom ratu izgubila pet, pa je imala svoj neki svijet u kojem je morala da nalazi odgovore na sve što ju je snašlo.
Naravno, nakon rane mladosti došlo je školovanje, zabavljanje sa curama bez obzira na vjeru, zatim zajednički život...
Dakle, ništa neobično u formiranju za ovo naše podneblje. Valjda iz ovoga, nikada nisam razvio neki animozitet prema drugim vjerskim skupinama ili onima sa drugačijoj boji kože, obzirom da sam veliki broj godina proveo živeći vani. I na taj sam način potvrdio ono što sam znao, a to je da među nama ima razlika, ali se iste moraju prihvatiti kao logična neminovnost društvenih i drugih uticaja u razvoju pojedinaca. Tu termini 'bolji' ili 'gori' ne prolaze.
Zato dragi forumaši, ako ponekada kao pojedinci ne vidimo šumu od drveća, to je zato što imamo svoja vlastita shvatanja a naročito vlastite poglede. Tu se jedino razlikujemo pa zato i možemo da nabijemo 370+ strana polemike.
Ali, držimo se se premise da svako ima pravo na svoj stav i svjetonazor.
I naravno, mi ateisti smo uvijek u pravu!