svako 40 sati pogine jedan biciklista...
je li želimo to u BiH?
Nisi me shvatio, sve vrijeme komentarisemo postupke bicikliste a ne vozila, da li je biciklista rizicno presao preko pjesackog ili ne.elcaliente wrote: ↑04/06/2025 11:17Ateista taj gdje si ti polago vozacku on nema pojma o voznji i treba mu zabranti da ima autoskolu.Ateista wrote: ↑04/06/2025 09:35Jedva se moze reci da se kolona kretala, vise stoje i povremeno se krecu po malo, uobicajeno za tu cestu. Toliko detaljno ne mozemo vidjeti - da li se biciklista kad je krenuo uvjerio da ga je neko iz kolone vidio ili ne, pa je to tesko komentarisati, ali svakako se kolona nije kretala normalno vec vise stajala. Sa druge strane u tom momentu nije bilo vozila blizu i moglo se proci, sve u svemu ne vidim neki problem u nacinu na koji je biciklista presao pjesacki i jedini problem je napravilo vozilo koje se pocelo ukljucivati nakon sto je biciklista vec poceo prelaziti pjesacki.darius_maximus wrote: ↑03/06/2025 13:54
Biciklista je prošao preko pješačkog kroz dvije kolone vozila u pokretu i ti ne vidiš tu nikakav problem, barem sa tačke samoočuvanja i preživljavanja?
Bolan, bez kacige si, da te vjetar obori na ivičnjak glavom, gotov si, kamoli auto i ti kroz dvije kolone ideš?
Nije došlo do kontakta nikakvog, već je ovo rasprava akademskih građana s obje strane o ZOBS-u.
Ovi iz Clia su debili zbog reakcije, ali reći da biciklista ima pravo je drugi ekstrem gluposti.
Nije vazno kolika je kolona, auto ne treba da nagazi na pjesacki prelaz ako se radi o stop and go saobracaju.
Pjesak cim pokaze namjeru da ide prema pjesackom prelazu ili zeli da predje, auto se mora zaustaviti a kao sto rekoh ne bi trebali stojati na pjesackom.
Zato obrazovani vozaci i kada se nalaze u guzvi uvjek ostave pjesacki prelaz slobodan.
Po kretanu auta vidis da li te vozac vidio ili ne, to ne mozemo iz ovog snimka vidjeti.Laplace wrote: ↑04/06/2025 11:31I u situaciji kad se kolona kreće sporo u režimu kreni-stani je opasno da biciklista ovako prolazi između auta, jer će bar dio vozača više biti koncentrisan na vozila ispred sebe nego na dešavanja sa strane.Ateista wrote: ↑04/06/2025 09:45Kao sto sam gore napisao, auta su se jedva kretala zbog guzve, nije se on zaletio da je neko morao kociti zbog njega.
To da biciklisti trebaju voziti cestom je cista glupost, ne znam sta da napisu u zakonu, jasno je da biciklisitma nije mjesto na cesti i da ako nema biciklisticke staze da su puno blizi pjesacima nego motornim vozilima.
Vec sam pisao da je neuporedivo opasnije motorno vozilo za biciklistu nego biciklista za pjesaka. Masa bicikla je skoro pa zanemarljiva, ima ljudi koji su tezi od mene i bicikla zajedno (a nisam ni ja bas mrsav), dok je masa auta znacajno veca od svake osobe i svakog bicikla. Brzina koja se razvije, a pogotovo ona koju prosjecna osoba moze odrzavati (realno 10-15km/h) je puno bliza brzini hoda nego propisanoj brizni voznje u naselju.
Rekao bih da onaj ko je donio takav propis nikad nije sjeo na bicikl, a pogotovo bih rekao da mu dijete nikad nije sjelo na bicikl dok predlaze da djeca voze cestom, ili misli da djeca ne trebaju nikako voziti bicikl i da je bolje da sjede u kuci i igraju igrice.
A što se tiče bicikala na cesti, tako voze i u Italiji: bicikli, mopedi/skuteri, privatna vozila i javni prevoz i nisam uočio rizičnu situaciju. Znači, može se samo trebaju svi poštovati propise i jedni druge.
Boldirano potpuno netacno. Bez obzira na to sto je striktno zakonski biciklista ko biva u prekrsaju jer nije sisao sa bicikla, to ne mijenja cinjenicu da je vozac morao da ga propusti kao i bilo koga drugog.spree wrote: ↑04/06/2025 11:08 U Cliu su debilcici koje treba opaliti po džepu samo zato što su debili, pa da se malo smire. Ali realno biciklista je ovdje 100% kriv bez obzira što ga ovdje neki biciklisti brane. Čuj teško je silaziti s bicikla i onda to opravdava kršenje zakona. I ja nekada preletim biciklom preko pješačkog ali kad sam 100% siguran da nema auta. Na ovoj raskrsnici sam pravo oprezan s autom a kamo li s biciklom. Jbt i ko pješak tražim kontakt osima sa vozačem da vidim da li me vidio, a ovaj leti. Valjda će dobiti veći tip ako prije donese hranu. Imao je sreće pravo. I koliko vidim ovdje je raskrsnica, tako da je on faktički vozilo koje je oduzelo prvenstvo Cliu, a ne pješak.
Znaci dijete treba da vozi cestom ako nema biciklisticke trake?Hakiz wrote: ↑04/06/2025 12:19 Pa, u principu, problem silaska sa bicikla je nepostojeći. Naime, u civilizovanom svijetu bicikl na trotoaru može biti samo guran, ne vožen, pa nema silaska na pješačkom prelazu. Bicikl se vozi ili po stazi ili po cesti. Ne po trotoaru.
U BiH ko ga vozi po cesti, samoubica je. Zbog toga i spimenuh civilizovani svijet.
Ne pišem ja propise. U BiH, Federaciji, je ili po stazi ili po cesti. Da, svi vozimo i po trotoaru i svi kršimo propise. Razlog za to je niska saobraćajna kultura koja biciklistu na cesti čini metom vozača ubica. Vožnja po cesti, poštovanje tog propisa u BiH je, praktično, samoubistvo.Ateista wrote: ↑04/06/2025 12:34Znaci dijete treba da vozi cestom ako nema biciklisticke trake?Hakiz wrote: ↑04/06/2025 12:19 Pa, u principu, problem silaska sa bicikla je nepostojeći. Naime, u civilizovanom svijetu bicikl na trotoaru može biti samo guran, ne vožen, pa nema silaska na pješačkom prelazu. Bicikl se vozi ili po stazi ili po cesti. Ne po trotoaru.
U BiH ko ga vozi po cesti, samoubica je. Zbog toga i spimenuh civilizovani svijet.
Ili da igra igrice umjesto zdravog zivota...
Ma nije to ni vazno, vazno je da se vozac auta mora prilagoditi pjesaku ili bicklisti.Ateista wrote: ↑04/06/2025 12:24Nisi me shvatio, sve vrijeme komentarisemo postupke bicikliste a ne vozila, da li je biciklista rizicno presao preko pjesackog ili ne.elcaliente wrote: ↑04/06/2025 11:17Ateista taj gdje si ti polago vozacku on nema pojma o voznji i treba mu zabranti da ima autoskolu.Ateista wrote: ↑04/06/2025 09:35
Jedva se moze reci da se kolona kretala, vise stoje i povremeno se krecu po malo, uobicajeno za tu cestu. Toliko detaljno ne mozemo vidjeti - da li se biciklista kad je krenuo uvjerio da ga je neko iz kolone vidio ili ne, pa je to tesko komentarisati, ali svakako se kolona nije kretala normalno vec vise stajala. Sa druge strane u tom momentu nije bilo vozila blizu i moglo se proci, sve u svemu ne vidim neki problem u nacinu na koji je biciklista presao pjesacki i jedini problem je napravilo vozilo koje se pocelo ukljucivati nakon sto je biciklista vec poceo prelaziti pjesacki.
Nije vazno kolika je kolona, auto ne treba da nagazi na pjesacki prelaz ako se radi o stop and go saobracaju.
Pjesak cim pokaze namjeru da ide prema pjesackom prelazu ili zeli da predje, auto se mora zaustaviti a kao sto rekoh ne bi trebali stojati na pjesackom.
Zato obrazovani vozaci i kada se nalaze u guzvi uvjek ostave pjesacki prelaz slobodan.
Elektricni romobili i nisu za djecu realno, bicikla jesu. Ja svoje dijete ne bih pustio da vozi cestom ni u ludilu, osim negdje gdje bas nema trotoara i nemamo kuda drugo proci, ni sam necu cestom ako nema biciklisticke staze.
To se slazem, moraju ih pustiti bez obzira na to da li voze, guraju, hodaju, trce i slicno.elcaliente wrote: ↑04/06/2025 12:48Ma nije to ni vazno, vazno je da se vozac auta mora prilagoditi pjesaku ili bicklisti.Ateista wrote: ↑04/06/2025 12:24Nisi me shvatio, sve vrijeme komentarisemo postupke bicikliste a ne vozila, da li je biciklista rizicno presao preko pjesackog ili ne.elcaliente wrote: ↑04/06/2025 11:17
Ateista taj gdje si ti polago vozacku on nema pojma o voznji i treba mu zabranti da ima autoskolu.
Na ovom snimku se autovozaci nisu prilagodili pjesacima ili bickilisti.
Sta bi u ovoj situaciji promjenilo da se vozac bicikla sisao sa bicikla, nista, mentoli ga ni tada ne bi vidjeli a ostali bi gazili pjesacki prelaz stajuci u koloni na njemu.
Tako je, niska je saobracajna kultura i uglavnom niko nije lud da vozi cestom, pogotovo sa djecom. Cak i kad je kultura na nivou, opet je puno opasnije za biciklistu biti na cesti nego sto je opasno za pjesake ako biciklista vozi normalno trotoarom, vodeci racuna o pjesacima.Hakiz wrote: ↑04/06/2025 12:39Ne pišem ja propise. U BiH, Federaciji, je ili po stazi ili po cesti. Da, svi vozimo i po trotoaru i svi kršimo propise. Razlog za to je niska saobraćajna kultura koja biciklistu na cesti čini metom vozača ubica. Vožnja po cesti, poštovanje tog propisa u BiH je, praktično, samoubistvo.Ateista wrote: ↑04/06/2025 12:34Znaci dijete treba da vozi cestom ako nema biciklisticke trake?Hakiz wrote: ↑04/06/2025 12:19 Pa, u principu, problem silaska sa bicikla je nepostojeći. Naime, u civilizovanom svijetu bicikl na trotoaru može biti samo guran, ne vožen, pa nema silaska na pješačkom prelazu. Bicikl se vozi ili po stazi ili po cesti. Ne po trotoaru.
Bicikl je vozilo koje se, kao sva druga vozila, kreće po saobraćajnoj traci. To što u nekim gradovima ima saobraćajnu traku (biciklističku stazu) posebno za sebe, to je druga stvar. Trotoar je za pješake.
Neka neko ko živi u Nizozemskoj, Danskoj, Njemačkoj, Britaniji itd, neko ko bolje zna, kaže da li je tamo dozvoljeno voziti bicikl po trotoaru.
Slazem se da svaki pjesak, biciklista i generalno svaki ucesnik u saobracaju, treba da vodi racuna o svojoj sigurnosti, bez obzira na to ko koga treba pustiti i ko bi bio kriv.
Kako mozes napisati ovakvu glupost? Ako malo razmislis nikako ne moze biti identicno guranje i voznja bicikla, od brzine, do visine potencijalnog kontakta. Pored toga, biciklista na pjesackom je RIZIK ZA PJESAKA! BICIKL JE VOZILO!
PS: BICIKL JE VOZILO!Šta to znači u praksi?
Ako biciklista vozi bicikl preko pešačkog prelaza, on se ne tretira kao pešak, već kao vozač bicikla i nema automatsku prednost nad vozilima. To znači da mora da pazi i daje prednost vozilima.
Ako biciklista siđe sa bicikla i gura ga preko pešačkog prelaza, tada se smatra pešakom i ima pravo prvenstva, odnosno vozila su dužna da ga propuste.
Mogu napisati kako je u Holandiji, Italiji, Svedskoj, Svicarskoj, Spaniji, Francuskoj i Turskoj. Imao sam priliku boraviti u tim zemljama poslovno i privatno (ostale zemlje ne bih nabrajao, isti su ko i miHakiz wrote: ↑04/06/2025 12:39Ne pišem ja propise. U BiH, Federaciji, je ili po stazi ili po cesti. Da, svi vozimo i po trotoaru i svi kršimo propise. Razlog za to je niska saobraćajna kultura koja biciklistu na cesti čini metom vozača ubica. Vožnja po cesti, poštovanje tog propisa u BiH je, praktično, samoubistvo.Ateista wrote: ↑04/06/2025 12:34Znaci dijete treba da vozi cestom ako nema biciklisticke trake?Hakiz wrote: ↑04/06/2025 12:19 Pa, u principu, problem silaska sa bicikla je nepostojeći. Naime, u civilizovanom svijetu bicikl na trotoaru može biti samo guran, ne vožen, pa nema silaska na pješačkom prelazu. Bicikl se vozi ili po stazi ili po cesti. Ne po trotoaru.
Bicikl je vozilo koje se, kao sva druga vozila, kreće po saobraćajnoj traci. To što u nekim gradovima ima saobraćajnu traku (biciklističku stazu) posebno za sebe, to je druga stvar. Trotoar je za pješake.
Neka neko ko živi u Nizozemskoj, Danskoj, Njemačkoj, Britaniji itd, neko ko bolje zna, kaže da li je tamo dozvoljeno voziti bicikl po trotoaru.
Mnogi ne mogu da shvate da biciklista nije pjesak.
Apsolutno je tačno. Relativiziras sa ovim ko biva. Vrlo jasno da je on u prekršaju. Ok nije baš sad letio kakvih ima, ali i dalje puno brže nego ljudski hod sigurno jeste. Ima tonu sporih ljudi u saobraćaju koji bi ga zgazili. Ne mogu da vjerujem da neko sebe dovodi u ovakvu situaciju. Ovo da moraš nekoga pustiti isto nije tačno. Evo ti meni uzmeš prvenstvo prolaza i ja te moram pustiti. E ne moram vala. Ja te spucam i ti si kriv. Naravno da mi većina usporimo, pustimo jer jednostavno lakše je tako, ali svijetla obraza možeš nekoga spucati kad je njegova greška. Više puta sam pomislio da su mi kakvi metalni branici da nekoga spucam, jer je jako puno bezobraznih ljudi.Ateista wrote: ↑04/06/2025 12:33Boldirano potpuno netacno. Bez obzira na to sto je striktno zakonski biciklista ko biva u prekrsaju jer nije sisao sa bicikla, to ne mijenja cinjenicu da je vozac morao da ga propusti kao i bilo koga drugog.spree wrote: ↑04/06/2025 11:08 U Cliu su debilcici koje treba opaliti po džepu samo zato što su debili, pa da se malo smire. Ali realno biciklista je ovdje 100% kriv bez obzira što ga ovdje neki biciklisti brane. Čuj teško je silaziti s bicikla i onda to opravdava kršenje zakona. I ja nekada preletim biciklom preko pješačkog ali kad sam 100% siguran da nema auta. Na ovoj raskrsnici sam pravo oprezan s autom a kamo li s biciklom. Jbt i ko pješak tražim kontakt osima sa vozačem da vidim da li me vidio, a ovaj leti. Valjda će dobiti veći tip ako prije donese hranu. Imao je sreće pravo. I koliko vidim ovdje je raskrsnica, tako da je on faktički vozilo koje je oduzelo prvenstvo Cliu, a ne pješak.
Ono nije nikakvo letenje, ti ocito nisi vidio kako neki voze bicikla i romobile i kako ko muhe bez glave prelijecu, ono je bilo sasvim ok i oprezno.