SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#92626 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Laplace wrote: 04/06/2025 11:31 u Italiji
svako 40 sati pogine jedan biciklista...
je li želimo to u BiH?
Hakiz

#92627 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Pa, u principu, problem silaska sa bicikla je nepostojeći. Naime, u civilizovanom svijetu bicikl na trotoaru može biti samo guran, ne vožen, pa nema silaska na pješačkom prelazu. Bicikl se vozi ili po stazi ili po cesti. Ne po trotoaru.

U BiH ko ga vozi po cesti, samoubica je. Zbog toga i spimenuh civilizovani svijet.
Laplace

#92628 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Truba wrote: 04/06/2025 12:07
Laplace wrote: 04/06/2025 11:31 u Italiji
svako 40 sati pogine jedan biciklista...
je li želimo to u BiH?
Da to nije kao sa Vučićevim peračima prozora, koji ginu svakih 20 sekundi?
Ateista

#92629 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

elcaliente wrote: 04/06/2025 11:17
Ateista wrote: 04/06/2025 09:35
darius_maximus wrote: 03/06/2025 13:54

Biciklista je prošao preko pješačkog kroz dvije kolone vozila u pokretu i ti ne vidiš tu nikakav problem, barem sa tačke samoočuvanja i preživljavanja?
Bolan, bez kacige si, da te vjetar obori na ivičnjak glavom, gotov si, kamoli auto i ti kroz dvije kolone ideš?

Nije došlo do kontakta nikakvog, već je ovo rasprava akademskih građana s obje strane o ZOBS-u.
Ovi iz Clia su debili zbog reakcije, ali reći da biciklista ima pravo je drugi ekstrem gluposti.
Jedva se moze reci da se kolona kretala, vise stoje i povremeno se krecu po malo, uobicajeno za tu cestu. Toliko detaljno ne mozemo vidjeti - da li se biciklista kad je krenuo uvjerio da ga je neko iz kolone vidio ili ne, pa je to tesko komentarisati, ali svakako se kolona nije kretala normalno vec vise stajala. Sa druge strane u tom momentu nije bilo vozila blizu i moglo se proci, sve u svemu ne vidim neki problem u nacinu na koji je biciklista presao pjesacki i jedini problem je napravilo vozilo koje se pocelo ukljucivati nakon sto je biciklista vec poceo prelaziti pjesacki.
Ateista taj gdje si ti polago vozacku on nema pojma o voznji i treba mu zabranti da ima autoskolu.
Nije vazno kolika je kolona, auto ne treba da nagazi na pjesacki prelaz ako se radi o stop and go saobracaju.
Pjesak cim pokaze namjeru da ide prema pjesackom prelazu ili zeli da predje, auto se mora zaustaviti a kao sto rekoh ne bi trebali stojati na pjesackom.
Zato obrazovani vozaci i kada se nalaze u guzvi uvjek ostave pjesacki prelaz slobodan.
Nisi me shvatio, sve vrijeme komentarisemo postupke bicikliste a ne vozila, da li je biciklista rizicno presao preko pjesackog ili ne.
kurty

#92630 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kurty »

da dva momka nisu izasla iz autu, ovo bi bila jedna normalna dnevna pojava na ovim prostorima...
Ateista

#92631 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Laplace wrote: 04/06/2025 11:31
Ateista wrote: 04/06/2025 09:45
Laplace wrote: 03/06/2025 14:12

Biciklista je cestu rpelazio ispred auta u pokretu. Dok vozi bicikl nije npješak nego vozač, tako da je de facto oduzeo prvenstvo prolaza vozilu. Ako ćemo pričati o ZOBS-u onda je to tako.
Kao sto sam gore napisao, auta su se jedva kretala zbog guzve, nije se on zaletio da je neko morao kociti zbog njega.
To da biciklisti trebaju voziti cestom je cista glupost, ne znam sta da napisu u zakonu, jasno je da biciklisitma nije mjesto na cesti i da ako nema biciklisticke staze da su puno blizi pjesacima nego motornim vozilima.

Vec sam pisao da je neuporedivo opasnije motorno vozilo za biciklistu nego biciklista za pjesaka. Masa bicikla je skoro pa zanemarljiva, ima ljudi koji su tezi od mene i bicikla zajedno (a nisam ni ja bas mrsav), dok je masa auta znacajno veca od svake osobe i svakog bicikla. Brzina koja se razvije, a pogotovo ona koju prosjecna osoba moze odrzavati (realno 10-15km/h) je puno bliza brzini hoda nego propisanoj brizni voznje u naselju.

Rekao bih da onaj ko je donio takav propis nikad nije sjeo na bicikl, a pogotovo bih rekao da mu dijete nikad nije sjelo na bicikl dok predlaze da djeca voze cestom, ili misli da djeca ne trebaju nikako voziti bicikl i da je bolje da sjede u kuci i igraju igrice.
I u situaciji kad se kolona kreće sporo u režimu kreni-stani je opasno da biciklista ovako prolazi između auta, jer će bar dio vozača više biti koncentrisan na vozila ispred sebe nego na dešavanja sa strane.

A što se tiče bicikala na cesti, tako voze i u Italiji: bicikli, mopedi/skuteri, privatna vozila i javni prevoz i nisam uočio rizičnu situaciju. Znači, može se samo trebaju svi poštovati propise i jedni druge.
Po kretanu auta vidis da li te vozac vidio ili ne, to ne mozemo iz ovog snimka vidjeti.
Ateista

#92632 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

spree wrote: 04/06/2025 11:08 U Cliu su debilcici koje treba opaliti po džepu samo zato što su debili, pa da se malo smire. Ali realno biciklista je ovdje 100% kriv bez obzira što ga ovdje neki biciklisti brane. Čuj teško je silaziti s bicikla i onda to opravdava kršenje zakona. I ja nekada preletim biciklom preko pješačkog ali kad sam 100% siguran da nema auta. Na ovoj raskrsnici sam pravo oprezan s autom a kamo li s biciklom. Jbt i ko pješak tražim kontakt osima sa vozačem da vidim da li me vidio, a ovaj leti. Valjda će dobiti veći tip ako prije donese hranu. Imao je sreće pravo. I koliko vidim ovdje je raskrsnica, tako da je on faktički vozilo koje je oduzelo prvenstvo Cliu, a ne pješak.
Boldirano potpuno netacno. Bez obzira na to sto je striktno zakonski biciklista ko biva u prekrsaju jer nije sisao sa bicikla, to ne mijenja cinjenicu da je vozac morao da ga propusti kao i bilo koga drugog.
Ono nije nikakvo letenje, ti ocito nisi vidio kako neki voze bicikla i romobile i kako ko muhe bez glave prelijecu, ono je bilo sasvim ok i oprezno.
Ateista

#92633 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 04/06/2025 12:19 Pa, u principu, problem silaska sa bicikla je nepostojeći. Naime, u civilizovanom svijetu bicikl na trotoaru može biti samo guran, ne vožen, pa nema silaska na pješačkom prelazu. Bicikl se vozi ili po stazi ili po cesti. Ne po trotoaru.

U BiH ko ga vozi po cesti, samoubica je. Zbog toga i spimenuh civilizovani svijet.
Znaci dijete treba da vozi cestom ako nema biciklisticke trake?
Ili da igra igrice umjesto zdravog zivota...
1Dante1

#92634 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Ateista wrote: 04/06/2025 12:34 Znaci dijete treba da vozi cestom ako nema biciklisticke trake?
Recimo romobil da, barem tako zakon kaze.

Opet ponavljam, PJESACKI PRELAZ, hej PJESACKI, ne BICIKLISTICKI.
Hakiz

#92635 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 04/06/2025 12:34
Hakiz wrote: 04/06/2025 12:19 Pa, u principu, problem silaska sa bicikla je nepostojeći. Naime, u civilizovanom svijetu bicikl na trotoaru može biti samo guran, ne vožen, pa nema silaska na pješačkom prelazu. Bicikl se vozi ili po stazi ili po cesti. Ne po trotoaru.

Ne pišem ja propise. U BiH, Federaciji, je ili po stazi ili po cesti. Da, svi vozimo i po trotoaru i svi kršimo propise. Razlog za to je niska saobraćajna kultura koja biciklistu na cesti čini metom vozača ubica. Vožnja po cesti, poštovanje tog propisa u BiH je, praktično, samoubistvo.

Bicikl je vozilo koje se, kao sva druga vozila, kreće po saobraćajnoj traci. To što u nekim gradovima ima saobraćajnu traku (biciklističku stazu) posebno za sebe, to je druga stvar. Trotoar je za pješake.

Neka neko ko živi u Nizozemskoj, Danskoj, Njemačkoj, Britaniji itd, neko ko bolje zna, kaže da li je tamo dozvoljeno voziti bicikl po trotoaru.
Last edited by Hakiz on 04/06/2025 12:47, edited 2 times in total.
archi_a

#92636 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Prilagodi vožnju uslovima na putu. :wink:
elcaliente

#92637 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by elcaliente »

Ateista wrote: 04/06/2025 12:24
Ateista wrote: 04/06/2025 09:35

Jedva se moze reci da se kolona kretala, vise stoje i povremeno se krecu po malo, uobicajeno za tu cestu. Toliko detaljno ne mozemo vidjeti - da li se biciklista kad je krenuo uvjerio da ga je neko iz kolone vidio ili ne, pa je to tesko komentarisati, ali svakako se kolona nije kretala normalno vec vise stajala. Sa druge strane u tom momentu nije bilo vozila blizu i moglo se proci, sve u svemu ne vidim neki problem u nacinu na koji je biciklista presao pjesacki i jedini problem je napravilo vozilo koje se pocelo ukljucivati nakon sto je biciklista vec poceo prelaziti pjesacki.
Ateista taj gdje si ti polago vozacku on nema pojma o voznji i treba mu zabranti da ima autoskolu.
Nije vazno kolika je kolona, auto ne treba da nagazi na pjesacki prelaz ako se radi o stop and go saobracaju.
Pjesak cim pokaze namjeru da ide prema pjesackom prelazu ili zeli da predje, auto se mora zaustaviti a kao sto rekoh ne bi trebali stojati na pjesackom.
Zato obrazovani vozaci i kada se nalaze u guzvi uvjek ostave pjesacki prelaz slobodan.
Nisi me shvatio, sve vrijeme komentarisemo postupke bicikliste a ne vozila, da li je biciklista rizicno presao preko pjesackog ili ne.
Ma nije to ni vazno, vazno je da se vozac auta mora prilagoditi pjesaku ili bicklisti.
Na ovom snimku se autovozaci nisu prilagodili pjesacima ili bickilisti.
Sta bi u ovoj situaciji promjenilo da se vozac bicikla sisao sa bicikla, nista, mentoli ga ni tada ne bi vidjeli a ostali bi gazili pjesacki prelaz stajuci u koloni na njemu.
Ateista

#92638 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

1Dante1 wrote: 04/06/2025 12:39
Ateista wrote: 04/06/2025 12:34 Znaci dijete treba da vozi cestom ako nema biciklisticke trake?
Recimo romobil da, barem tako zakon kaze.

Opet ponavljam, PJESACKI PRELAZ, hej PJESACKI, ne BICIKLISTICKI.
Elektricni romobili i nisu za djecu realno, bicikla jesu. Ja svoje dijete ne bih pustio da vozi cestom ni u ludilu, osim negdje gdje bas nema trotoara i nemamo kuda drugo proci, ni sam necu cestom ako nema biciklisticke staze.
Ateista

#92639 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

elcaliente wrote: 04/06/2025 12:48
Ateista wrote: 04/06/2025 12:24

Ma nije to ni vazno, vazno je da se vozac auta mora prilagoditi pjesaku ili bicklisti.
Na ovom snimku se autovozaci nisu prilagodili pjesacima ili bickilisti.
Sta bi u ovoj situaciji promjenilo da se vozac bicikla sisao sa bicikla, nista, mentoli ga ni tada ne bi vidjeli a ostali bi gazili pjesacki prelaz stajuci u koloni na njemu.
To se slazem, moraju ih pustiti bez obzira na to da li voze, guraju, hodaju, trce i slicno.
1Dante1

#92640 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Naravno da moraju pustiit, no isto tako i biciklista bi prvenstveo radi sebe morao na pjesackom da prelazi kao pjesak, a onda dalje jer je to pjesacki.
Ateista

#92641 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 04/06/2025 12:39

Ne pišem ja propise. U BiH, Federaciji, je ili po stazi ili po cesti. Da, svi vozimo i po trotoaru i svi kršimo propise. Razlog za to je niska saobraćajna kultura koja biciklistu na cesti čini metom vozača ubica. Vožnja po cesti, poštovanje tog propisa u BiH je, praktično, samoubistvo.

Bicikl je vozilo koje se, kao sva druga vozila, kreće po saobraćajnoj traci. To što u nekim gradovima ima saobraćajnu traku (biciklističku stazu) posebno za sebe, to je druga stvar. Trotoar je za pješake.

Neka neko ko živi u Nizozemskoj, Danskoj, Njemačkoj, Britaniji itd, neko ko bolje zna, kaže da li je tamo dozvoljeno voziti bicikl po trotoaru.
Tako je, niska je saobracajna kultura i uglavnom niko nije lud da vozi cestom, pogotovo sa djecom. Cak i kad je kultura na nivou, opet je puno opasnije za biciklistu biti na cesti nego sto je opasno za pjesake ako biciklista vozi normalno trotoarom, vodeci racuna o pjesacima.

Znam za Italiju jer sam vozio tamo bicikl, voze i cestom i trotoarom, kako ko i kako gdje.
Jednom smo tamo naletili na policiju u autu, cekajuci da biciklima predjemo cestu mimo pjesackog, mahnuli mi i pokazali rukom gdje je pjesacki da tamo idemo, tako da ne znam kakva su zvanicna pravila ali ocigledno je normalno i prihvatljivo da tamo biciklisti idu trotoarom i prelaze preko pjesackog kao pjesaci, bar gdje nema biciklisticke staze, i bar u tom mjestu.
Ateista

#92642 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

1Dante1 wrote: 04/06/2025 12:59 Naravno da moraju pustiit, no isto tako i biciklista bi prvenstveo radi sebe morao na pjesackom da prelazi kao pjesak, a onda dalje jer je to pjesacki.
Slazem se da svaki pjesak, biciklista i generalno svaki ucesnik u saobracaju, treba da vodi racuna o svojoj sigurnosti, bez obzira na to ko koga treba pustiti i ko bi bio kriv.
Stvar je u tome sto guranje bicikla nema nikakvog smisla i nista ne znaci za sigurnost, moze se i voziti a oprezno prici pjesackom.

Uostalom, stajanje pored bicikla moze samo zbuniti vozace da pomisle da iz nekog razloga stoji, jer ne znam da sam ikad vidio da neko stvarno tako prelazi cestu. Ko hoce da predje, bice na biciklu spreman da krene.
NediM17

#92643 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by NediM17 »

Opet ovaj sa svojim pravilima.
A dijete vodi na poligon nek vozi bicikl
1Dante1

#92644 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

Ateista wrote: 04/06/2025 13:13 Stvar je u tome sto guranje bicikla nema nikakvog smisla i nista ne znaci za sigurnost, moze se i voziti a oprezno prici pjesackom.
Kako mozes napisati ovakvu glupost? Ako malo razmislis nikako ne moze biti identicno guranje i voznja bicikla, od brzine, do visine potencijalnog kontakta. Pored toga, biciklista na pjesackom je RIZIK ZA PJESAKA! BICIKL JE VOZILO!

Naravno da znaci za sigurnost jer te lakse uociti kao pjesaka. Onda, ako dodje do kontakta, pad sa visine gdje se sjedi, ili pad dok si na nogama nisu ni blizu isti.

Kada gura bicikl, brzina je manja, preglednost je bolja, a i vozaci ga jasno vide kao pjesaka, sto smanjuje rizik.

Ono sto je zanimljivo u crbiji je da se biciklista NE SMATRA pjesakom i NEMA PREDNOST na pjesackom ako ne gura biciklo
Šta to znači u praksi?
Ako biciklista vozi bicikl preko pešačkog prelaza, on se ne tretira kao pešak, već kao vozač bicikla i nema automatsku prednost nad vozilima. To znači da mora da pazi i daje prednost vozilima.

Ako biciklista siđe sa bicikla i gura ga preko pešačkog prelaza, tada se smatra pešakom i ima pravo prvenstva, odnosno vozila su dužna da ga propuste.
PS: BICIKL JE VOZILO!
r_faruk

#92645 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by r_faruk »

Hakiz wrote: 04/06/2025 12:39

Mogu napisati kako je u Holandiji, Italiji, Svedskoj, Svicarskoj, Spaniji, Francuskoj i Turskoj. Imao sam priliku boraviti u tim zemljama poslovno i privatno (ostale zemlje ne bih nabrajao, isti su ko i mi :) ). U Holandiji su bicikla kao kod nas auta. To je posebno izrazeno u Amsterdamu. U manjim gradovima je lakse, Zwolle, Delft, Haag pa i Roterdam... Ljudi voze u glavnom stazama (jer su gradovi napravljeni i preuredjeni za sve kategorije: pjesake, bicikliste i vozace autoimobila). U Amsterdamu, na trgu Dam, ne mozes preci pjesacki od kolone bicikala. Na nekim dijelovima ima samo pjesacki prelaz i oni ga prelete u punoj brzini, a ti kao pjesak se provlacis i ganjas rupu koloni. Bicikl se vozi cestom i trotoarom. Kao sto sam rekao, prednost je sto je svaki grad prilagodjen svim kategorijama, a biciklisticka infrastrukutura povezuje skoro pa sve sto je bitno. U centru grada skoro da i nema automobila, tako da se vozi i cestom. Iskreno, najvise sam vozio cestom jer su na biciklistickoj stazi biciklisti jako spori. Voze i nane i dede od 90 godina :). Vecinom je sve pokriveno bic. stazom, ali tamo gdje je nema sam vozio trotoarom bez ikakvih problema. Najveci procenat voznji otpada na voznju do zeljeznicke stanice. Niko ne silazi sa bicikla na pjesackom. Ljudi koriste mozak i zdravu logiku.

Ulaz vozilom u centar Stokholma se naplacuje. Nema mnogo automobila. Vozi se svuda, staza, cesta, trotoar (nema biciklistickih staza svuda). Niko ne silazi s bicikla.

U Francuskoj takodjer ista stvar. Tamo sam primjetio da ne *ebu semafore ni pet posto. Svi na crveno, i pjesaci i biciklisti. Samo auta stoje :)

Spanija.... tamo sam u glavnom isao pjeske i gradskim prevozom. Nisam vidjao mnogo biciklista, ali i oni imaju dosta staza i voze svuda. Niko ne silazi s bicikla. Vozali su kroz centar, cestom najmanje (mozda sam vidio dva bicikla, ona sa La Vuelte :) )

Italija, vozi se svuda.... niko ne silazi s bicikla.
Svicarska, imaju dosta staza... vozi se svuda, niko ne silazi s bicikla.
Turska... nemaju nekih staza, nisam vidio ni jednu. Vozi se svuda. Ludnica u saobracaju. Vozao malo bicikl po Sile-u, po Stambolu nisam.

U sustini, niko ne silazi s bicikla, ljudi koriste zdrav razum, saobracajna kultura je daleko iznad nase. Niko od vozaca se ne usudi parkirati na trotoar, u kruzni, na ostrvo. Svi staju pjesacima (sve ovo vrijedi u Zapadnoj Europi). Kroz neke zemlje sam prolazio i motorom i uzivao u voznji (dok nisam dosao do Balkana).

Nikada mi nije bilo jasno to "silazenje s bicikla" na pjesackom prelazu i rezervacija pjesakog prelaza i trotoara za pjesake. Pa biciklista je po svemu blizi pjesaku nego automobilu. Jasno mi je sta pise u zakonu, ali pozivati se ovdje na zakon u ovom kontekstu je van svake pameti. Mi razgovaramo o voznji bicikla kao da ga vozimo po Holandiji i Belgiji....

Eto, tako je vani u ovih nekoliko zemalja.
DaysleepeR

#92646 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Ljudi kod nas nikako da skontaju da nije automobil glavni u gradskom saobraćaju, nego pješak.
1Dante1

#92647 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by 1Dante1 »

DaysleepeR wrote: 04/06/2025 14:14 nego pješak.
Mnogi ne mogu da shvate da biciklista nije pjesak.
DaysleepeR

#92648 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaysleepeR »

Biciklsta je osjetljiva kategorija u saobraćaju, i treba se tretirati sa posebnom pažnjom.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#92649 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

ja ne bih vozio bajk da moram cestom kuda i kola
dakle da nema fizički odvojene prometnice za bajkove ne bih ni razmisljao o bajku
imamo tu srecu da je grad ko cigara i od ilidze do starog grada 97% je fizicki razdvojeno i od pjesaka i od automobila
svakim danom uvijek pronadjem neki metar ili dva sigurniji
evo jucer sam zaobisao bihacku ulicu preko malezijskog mosta gdje sam imao svadju s distributerom u kediju
a jutros sam skontao da je bolje odmah skrenuti a ne prijeci cestu pa skrenuti jer je na drugoj strani semafor :D
spree

#92650 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by spree »

Ateista wrote: 04/06/2025 12:33
spree wrote: 04/06/2025 11:08 U Cliu su debilcici koje treba opaliti po džepu samo zato što su debili, pa da se malo smire. Ali realno biciklista je ovdje 100% kriv bez obzira što ga ovdje neki biciklisti brane. Čuj teško je silaziti s bicikla i onda to opravdava kršenje zakona. I ja nekada preletim biciklom preko pješačkog ali kad sam 100% siguran da nema auta. Na ovoj raskrsnici sam pravo oprezan s autom a kamo li s biciklom. Jbt i ko pješak tražim kontakt osima sa vozačem da vidim da li me vidio, a ovaj leti. Valjda će dobiti veći tip ako prije donese hranu. Imao je sreće pravo. I koliko vidim ovdje je raskrsnica, tako da je on faktički vozilo koje je oduzelo prvenstvo Cliu, a ne pješak.
Boldirano potpuno netacno. Bez obzira na to sto je striktno zakonski biciklista ko biva u prekrsaju jer nije sisao sa bicikla, to ne mijenja cinjenicu da je vozac morao da ga propusti kao i bilo koga drugog.
Ono nije nikakvo letenje, ti ocito nisi vidio kako neki voze bicikla i romobile i kako ko muhe bez glave prelijecu, ono je bilo sasvim ok i oprezno.
Apsolutno je tačno. Relativiziras sa ovim ko biva. Vrlo jasno da je on u prekršaju. Ok nije baš sad letio kakvih ima, ali i dalje puno brže nego ljudski hod sigurno jeste. Ima tonu sporih ljudi u saobraćaju koji bi ga zgazili. Ne mogu da vjerujem da neko sebe dovodi u ovakvu situaciju. Ovo da moraš nekoga pustiti isto nije tačno. Evo ti meni uzmeš prvenstvo prolaza i ja te moram pustiti. E ne moram vala. Ja te spucam i ti si kriv. Naravno da mi većina usporimo, pustimo jer jednostavno lakše je tako, ali svijetla obraza možeš nekoga spucati kad je njegova greška. Više puta sam pomislio da su mi kakvi metalni branici da nekoga spucam, jer je jako puno bezobraznih ljudi.
Post Reply