Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Vojvoda Vojvodine

#926 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Vojvoda Vojvodine »

Meni više ne pada na pamet bilo kakvo gnojivo da im dajem,njime upravo i izloženosti suncu sam ih skoro pa i uništio,neke i jesam uništio iako sam se pridržavao upustva.
Sad u hladu su krenule lepo da se oporavljaju i izbile su nove grane,cvetova i dalje nema.
Eno na Penis Chiliju i ovi cvetovi što su krenuli bili da se otvaraju osušili se,tako da više nema nikakvog gnojiva,sunca i ostalog.
Nek stoje sad tu gde jesu i možda bude nešto od njih,kakve su bile sad su super kako su krenule da se oporavljaju i opet ne bi se oporavile da mi niste rekli da ih sklonim sa sunca i ostalo.
Amaterizam placa školu,ali da nisam našao vas skroz bi mi propale.Opet znam sad kako sledeče godine i šta da radim.
Drugo još ja imam da ucim i gledam od vas,polako,ne žurim više nigde i sve lagano.
Moje biljke za sad su nekih 15 centimetara od zemlje,gledajuci vaše male su ali videcemo na kraju dokle ce stici i da li ce biti ploda a rasadio sam ih prvog maja i od tad vise su napredovale u listu nego u visini i ostalom
smogovac

#927 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by smogovac »

Zna li neko gdje kod nas ima kupiti agro perlita.Kada se izmjesa sa zemljom bude rastresitija i biljke bolje rastu.
Image
-Spiridon-

#928 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

smogovac wrote:Zna li neko gdje kod nas ima kupiti agro perlita.Kada se izmjesa sa zemljom bude rastresitija i biljke bolje rastu.
Image
Postoji i jednostavnije rješenje koje daje isti efekt, a besplatno je. :izet:

Uzmeš komad otpadnog stiropora sa krupnim zrnom (meni se iskazao kao najbolji onaj za izolaciju u gradjevinarstvu) i naribaš ga običnim ribežnom. Na 10 kila substrata za cvječe onda dodaš dve, tri šake tog natibanog stiropora i to ti je to. Dobijaš odlično prozračan substrat koji uz to i u ravno potrebnoj mjeri zadržava vlagu. :)

PS: Ne ribaj stiropor u stanu! :evil:
Mu'min

#929 Plantella - odgonetnuta zagonetka

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:Koristio sam Plantellino tekuče željezo pri čemu sam se do pičice držao upustva za upotrebu, jer sam bio svjestan, da bi to mogao biti škakljiv posao. Kod pripremanja sam i ja pomislio na moguče predoziranje (potrebna količinami mi se činila nenormalo velikom), ali tako je stajalo u upustvu... Možda je uvoznik loše preveo na slovenski, možda zaboravio staviti koju decimalku kod mililitara, možda...
Odgonetnuo sam ti zagonetku Spiridon :!:

Plnatella je zeznula Slovence. :(
Naime na uputama u SLO jeziku piše 12,5ml na 2l vode ako zalijevaš dok za foliarno piše 35ml na 2,5l vode. Što je pogrešno.
A na hrvatskom piše obrnuto i pravilno. I sve to na istoj embalaži.

Da bude žalost veća ta greška ima samo na embalaži od 250ml koju mali baštovani u većini primjera kupuju, jer ne trebaju veće količine. Te greške na 1l nema.
Sve sam to slikao i ovo bi mogla biti osnova za tužbu, jer samo zamisli da neko spali 2-3 plastenika zbog krivih uputa?

Eto prenesi tam svojim Slovencima da su Bosanci provalili Unichem. :D :D

Dokaz:
Image

Mu'min
Mu'min

#930 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

A evo i moje Etne (1 od 2 sadnice).

Image
Preživila mašaAllah zimu. :)
-Spiridon-

#931 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

Prenešeno na slovenski forum. :D

LP
-Spiridon-

#932 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by -Spiridon- »

I moja bonči Etna je prezimila:

Image

A ovo su njene tri "kčerke" posijane krajem marta:

Image

LP
Mu'min

#933 Etna - sorta za početnike

Post by Mu'min »

Bravo Spiridon.
Koliko si sve skupa uspio sadnica prezimiti?
Ja sam 5 komada. 3 su čak na otvorenom bile, posebno etna. :)
Etna je ko Golf 2, neuništivo. :D
Idealna za početnike!
Eborg

#934 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Eborg »

Mu'min wrote:
Eborg wrote:Vidio sam na pijaci neku prihranu za biljke, kao plavi kristali. Kako se to koristi, rastvori se u vodi ili baci u zemlju? Da li uzeti to ili nešto u tečnom stanju iz npr. Mercatora, ima 10-tak različitih tečnih gnojiva/minerala?

BTW, evo da i ja objavim svoju "sramotu".
Na svakom produktu pišu upute pa eto ili prepiši ili slikaj pa objavi naljepnicu sa embalaže. :)
Isto tako što se tiče gnojiva, reci šta imaš u ponudi u Mercatoru da ti mi damo svoje skromno mišljenje, šta bi mi uzeli. :)
Ako ti kažem da uzmeš BioBizz toga sigurno nećeš naći tamo. :)

A ove tvoje paprike nikako nisu sramota, nego si ti samo malo nestrpljiv. :)

A sorte ćemo ti moći pomoći kad vidimo plodove, ovako preko listo pojma nemam. :)
Univerzalno gnojivo Plantella i Green Garden. Sve ostalo je za specificne biljke. Imam i uslikano ali pretpostavljam da se ove dvije cesto koriste, koje je bolje rjesenje?
smogovac

#935 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by smogovac »

-Spiridon- wrote:
Postoji i jednostavnije rješenje koje daje isti efekt, a besplatno je. :izet:

Uzmeš komad otpadnog stiropora sa krupnim zrnom (meni se iskazao kao najbolji onaj za izolaciju u gradjevinarstvu) i naribaš ga običnim ribežnom. Na 10 kila substrata za cvječe onda dodaš dve, tri šake tog natibanog stiropora i to ti je to. Dobijaš odlično prozračan substrat koji uz to i u ravno potrebnoj mjeri zadržava vlagu. :)

PS: Ne ribaj stiropor u stanu! :evil:
Zahvaljujem, a ovo za ribanje u stanu nije valjda iz vlastitog iskustva.
Mu'min

#936 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Eborg wrote:Univerzalno gnojivo Plantella i Green Garden. Sve ostalo je za specificne biljke. Imam i uslikano ali pretpostavljam da se ove dvije cesto koriste, koje je bolje rjesenje?
Ja lično bi uzeo univerz od Plantelle mada nije to neka extra razlika spram ovog GG.
I ovaj univerz od P. je 3x15.
Eborg

#937 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Eborg »

Nabavio sam u međuvremenu i one plave kristale. Uglavnom, čep flaše Coca-Cole tih kristala ide na 10 l vode pa zaljevanje 1-2 puta sedmično. Kupljeno od gospođe koja i prodaje te papričice, valjda će biti OK.
Vojvoda Vojvodine

#938 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Ljudi procveto mi HABANERO :izet: Možda nekom bude čudno al za mene je ovo veliki korak jer sam baš dugo čekao na ovo,samo da ne otpadne sad pošto mi na Penis Chiliju otpalo
nominativ

#939 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by nominativ »

gdje ste nabavljali, tj kako nabavljate sjeme?

ja sam dobila nekakvu papriku (ne znam koja je, ali ima cvijet i raste ko luda) a kupila sam preko neta sjeme (manzano brown, jer je tad bilo na lageru) i nije mi ništa izniklo.

evo je Image
Mu'min

#940 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Kakve boje je bilo sjeme? Crne?
Ako je crno (mada po slici mi ovo čudno izgleda, de napravi malo bolju sliku) i kako si sama opisala raste ko ludo (što je svojsvetno za jednu vrstu čilija) onda je to ROCOTO (tree chili).
Radi se o plodovima koji su veličin i do jajeta, raznih su boja (ja sam sijao ove godne CRVENE).
Nisu extra pretjerano ljuti al su VRLO mestani i za mene su PRAVI IZBOR.
Super su za punjenje, kiseljenje, svježe... ma čista desetka što se mene tiče.

Pazi samo na vremenske promjene, kod mene i najmanji vjetar im zasmeta da bace cvat. Sad, ti možda imaš bolje uslove.

ms
Mu'min
nominativ

#941 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by nominativ »

Mu'min wrote:Kakve boje je bilo sjeme? Crne?
Ako je crno (mada po slici mi ovo čudno izgleda, de napravi malo bolju sliku) i kako si sama opisala raste ko ludo (što je svojsvetno za jednu vrstu čilija) onda je to ROCOTO (tree chili).
Radi se o plodovima koji su veličin i do jajeta, raznih su boja (ja sam sijao ove godne CRVENE).
Nisu extra pretjerano ljuti al su VRLO mestani i za mene su PRAVI IZBOR.
Super su za punjenje, kiseljenje, svježe... ma čista desetka što se mene tiče.

Pazi samo na vremenske promjene, kod mene i najmanji vjetar im zasmeta da bace cvat. Sad, ti možda imaš bolje uslove.

ms
Mu'min
ovo nije iz sjemena, ovo sam dobila biljčicu koju sam zasadila i baš je porasla. stoji u hladu, u bašti, i ima već dosta cvjetova.

sjeme koje sam naručila preko seeds gallery nije uspjelo iako je zasađeno kako piše, tj, ništa nije izniklo :)

uslikaću malo bolje :)
hvala na savjetu, ovo mi je prvi put da se bavim ovim, a volim ljute papričice pa sam odlučila pokušati.

prije nego postavim pitanja, pregledaću sve postove.
dado0502

#942 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by dado0502 »

Pozdrav svima .
Nov sam u ovome ,pa ako moze neko da mi objasni zasto mi pupoljci opadaju? :sad:

Hvala :-D
Janjicar

#943 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Janjicar »

Image
Image

Zna li neko koja je ovo vrsta ?

Mu'min ?
kinkyseaturtle

#944 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by kinkyseaturtle »

Ljudi pomagajte :sad: Nesto mi je pocelo jesti listove, a danas sam primjetio kao neke sitne bube u listovima. Negdje sam procitao u predhodnim postovima neki nacin da se to ukloni ali sada to ne mogu da nadjem. Uglavnom uz pomoc vasih savjeta paprike idu odlicno, krenule su da cvjetaju, narasle do nekih 30 cm samo me brine to sto svaki dan kad ih vidim neka je stradala od tih nametnika. naravno najvise bih volio neki bio pripravak, da ne uzimam neku hemiju iz radnje.
Kad budu malo reprezentativnije bice i koja slika :-D :-D
Vojvoda Vojvodine

#945 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

dado0502 wrote:Pozdrav svima .
Nov sam u ovome ,pa ako moze neko da mi objasni zasto mi pupoljci opadaju? :sad:

Možda ti jaka zemlja il si previše nađubrio
Vojvoda Vojvodine

#946 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

kinkyseaturtle wrote:Ljudi pomagajte :sad: Nesto mi je pocelo jesti listove, a danas sam primjetio kao neke sitne bube u listovima. Negdje sam procitao u predhodnim postovima neki nacin da se to ukloni ali sada to ne mogu da nadjem. Uglavnom uz pomoc vasih savjeta paprike idu odlicno, krenule su da cvjetaju, narasle do nekih 30 cm samo me brine to sto svaki dan kad ih vidim neka je stradala od tih nametnika. naravno najvise bih volio neki bio pripravak, da ne uzimam neku hemiju iz radnje.
Kad budu malo reprezentativnije bice i koja slika :-D :-D

insekcidit
dado0502

#947 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by dado0502 »

Vojvoda Vojvodine wrote:
dado0502 wrote:Pozdrav svima .

Možda ti jaka zemlja il si previše nađubrio
Koristim Gramoflor supstrat,Slavol,FitoFert HUMISUPER 10:5:10.
Krenuo sam u Januaru od semena,napravio sve uslove za gajenje u kucnim uslovima i to je ispalo fantasticno.Sada su napolju.
Sve su se odlicno razvile,nemam ni jednu biljku ispod 20 cm neke su i 70cm(BJ white,Carolina Reaper),ali kako izadje neki pupoljak,on posle par dana opadne. Neke su dosle cak i do cvetanja,ali opadnu sa sve cvetom.
Mozda se previse brinem :lol: ?
Mu'min

#948 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Janjicar wrote:Image
Image

Zna li neko koja je ovo vrsta ?

Mu'min ?
Prijatelju nisam takav expert da po listovima skontam vrstu. :)
Kad budu plodovi možda skupa šta skontamo. :D
Vojvoda Vojvodine

#949 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Da pokažem razliku za samo 11 dana kad slušate ljude ovde kako i šta da radite

Ovo je Orange Habanero slikan 15.6.20014 kad sam mislio da je sve gotovo i kad sam ovde potražio savete koje sam dobio i primenio kako mi je receno
Image

Ovo je isti taj Habanero slikan danas posle 11 dana i primene saveta
Image
Mu'min

#950 Re: Čili - feferoni - ljute paprike

Post by Mu'min »

Bi će nešto od tebe Igore. :D
Post Reply