Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#926 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anjusha »

Na Balkanu sam jos bila i u Bugarskoj.
Mala ruska crkva u Sofiji (sa zlatnim krovom)

Image

Pa malo do Italije
Bertinoro:
Image
Image

Zao mi je sto iz Bologne ne mogu staviti bolju sliku, ali ovo je jedina bez mene na njoj :)
Image

Firenca
Image

Bugarska--- pa dobro, vise manje. Ali Italija- pun pogodak- tako da opet idem za par dana tamo :)
alica.k

#927 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alica.k »

par slicica iz egipta
Image
157 by brasaremean, on Flickr
Image
139 by brasaremean, on Flickr
Image
135 by brasaremean, on Flickr
Image
134 by brasaremean, on Flickr
Image
131 by brasaremean, on Flickr
Image
130 by brasaremean, on Flickr

prve dvije su iz kaira, ostale iz pustinje
Last edited by alica.k on 21/12/2011 13:42, edited 1 time in total.
anjusha

#928 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anjusha »

Ostatak Europe:
Hag
Image

Image

Bratislava- opet nemam bolje slike jer svuda sam ja na njima :(
Image

Prag
Image

Image

Beč
Image

Hag- predivan- hocu opet
Bratislava- ok
Prag- bila vec 2 puta moze i 3.
Beč- prekratko bila za sve sto nudi. 'ocu opet :)
anjusha

#929 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anjusha »

Krakow
Image

Image

Image

"Wieliczka" rudnik soli
Image

Image
mig

#930 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by mig »

.
Last edited by mig on 23/02/2012 08:03, edited 1 time in total.
anjusha

#931 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anjusha »

Posto je tema gdje putujete i kako vam je bilo a ne ipak samo turisticke destinacije za more i praznike- evo jos jednog mjesta koje sam posjetila. Kako mi je bilo? Mislim da cu nekada u zivotu moci zaboraviti i Ohrid i Hag i Bec i sve divne plaze i svjetla velikog grada. Ali ovo- nikada.
Ne preporucujem za posjetiti ako nemate jake zivce.
Auschwitz/Oświęcim
Image
Image
Image
Pitarrr82

#932 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Pitarrr82 »

U Londonu, u "Imperial war museum" imaju poseban dio za genocid nad Jevrejima itd., ja iskreno nisam mogao 2min tamo izdrzati, odmah se vratim u doba sranja kod nas...
@mba

#933 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by @mba »

Entropio wrote:
Soul_Sista wrote:Ja sam nedavno bilo u Minhenu ...na aereodromu :D jel ono najveci aerodrom u Evropi? Trebalo mi je nekih 10 minuta sa jedna na drugu stranu :D :-) i kad sam skontala da sam otisla na pogresnu stranu opet se vracaj :x :D
Nije najveći, ali je jedan od najljepših. Ja volim MUC i definitivno mi je najdraži aerodrom. Veći je recimo FRA (Frankfurt) koji je u blizini. :)

najljepsi, hmm onda nisi vidjela dubai :)
alica.k

#934 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alica.k »

u berlinu isto, udjes u neku sobu u kojoj je mrkli mrak, nikad u zivotu nisam imala takav napad panike.
a ovo mi je najsablasnije iskustvo u zivotu bilo
Image

http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_Museum,_Berlin
Last edited by alica.k on 21/12/2011 14:27, edited 1 time in total.
@mba

#935 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by @mba »

Op3r4t0r wrote:Ne znam gdje da pitam pa reko mozda ovdje neko ugleda pitanje ko zna pomoci :)

Planiram preko sljedeceg vikenda otici malo do minhena sa hanumom, nekih 3 i po sata voznje od mene, posto je veci grad i posto se ipak dosta izgubi i na voznji planirao sam da prenocimo sa subote na nedjelju, eh sad ono sto mene zanima pa bih pitao nekog ko je vec bio ili ko zivi tamo da mi preporuci neki smjestaj u centru ili sto blize centru a da je sto jeftiniji jer nikako ne volim placati puno sobu u kojoj cu bukvalno provesti par sati da se odmorim od hodanja i lutanja noc prije, znaci sto jeftinija dvokrevetna soba

Sad sam onako brzim pregledom na prvoj stranici na koju sam naletio naisao na neki hotel Vitalis sa 4* koji kosta 79 eura i plus 13 eura za parking po danu

Google Maps kaze da je hotel udaljen 3,8 km od Marienplatza a koliko znam to je valjda centralni platz sto ga izadje na nekih par minuta autom ili nekih 20-25 minuta pjesobusom, nije predaleko

Zna li ko za sta povoljnije, ne mora biti hotel, moze motel, nesto sto je jeftino, blizu centra i u sobi ima krevet :)

I da, svaki savjet dobro dosao :)

pa zar ti nije povoljnije da ides sa vozom?
anjusha

#936 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anjusha »

Da se malo vratim vedrijim temama...
Grcka :)

Kad dodjem kuci postavim slike za Olimpa, Meteora i raznoraznih drugih zackoljica i smicalica.
A za sad jedna jedincata slika Paralije koju imam trenutno bez sebe na njoj:
Image

pa onda
Rodos- Stari Grad:

Image
Odos Ippoton- Ulici Vitezova

Image
Hipokratova ulica i pogled na Sulejmanovu dzamiju

Image
Mandraki luka u gradu Rodosu- vjetrenjace

Image
Jelen i kosuta- oznacavaju mjesta gdje su bile noge Kolosa sa Rodosa. Bio je visok preko 30 metara, gradjen je 12 godina, ali je tu stajao samo 56 godina, kada je unisten u zemljotresu. Ostaci Kolosa su tu lezali preko 800 godina, jer su se građani Rodosa bojali da su uvrijedili boga Heliosa sa tom statuom i niko nije smio da je dira. A onda su dosli Arapi i sa preko 900 kamila odnijeli ostatke Kolosa sa sobom, te ga pretopili u oruzje. No, međutim, neki naucnici tvrde da je Kolos bio smjesten na neko sasvim drugo mjesto, ispod sadasnje zgrade Velikog majstora, ali to je sasvim druga prica...

Lindos:
Image
Image

Akropolj na Lindosu:
Image
Image

Petaludes - dolina leptirova:
Image

Image

Kako mi je bilo u Grckoj? Pa dvije godine za redom idem, na razlicite destinacije, i sve mi se nesto cini da cu i trecu. Demonstracije mi do sada nisu bile problem jer sam bila u turistickim mjestima- daleko od Atine i tamo sam dozivjela samo sve sve najbolje :) Ko voli da se kupa u vrlo cistom i toplom moru, pjescane plaze, ko poznaje dosta legendi i voli da slusa o njima, te da posjecuje mjesta gdje se historija gradila na svakom koraku, stare civilizacije i kulture- Grcka je mjesto za njega :) Preporucujem od srca. A za Solun, Meteore, Olimp i sl moram pricekati da dodjem kuci pa da vam pokazem gdje sam se zaljubila u Grcku (ove postavljene slike su uglavnom iz moje druge posjete Grckoj).
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#937 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Entropio »

@mba wrote:
Entropio wrote:
Soul_Sista wrote:Ja sam nedavno bilo u Minhenu ...na aereodromu :D jel ono najveci aerodrom u Evropi? Trebalo mi je nekih 10 minuta sa jedna na drugu stranu :D :-) i kad sam skontala da sam otisla na pogresnu stranu opet se vracaj :x :D
Nije najveći, ali je jedan od najljepših. Ja volim MUC i definitivno mi je najdraži aerodrom. Veći je recimo FRA (Frankfurt) koji je u blizini. :)

najljepsi, hmm onda nisi vidjela dubai :)
1. Vidio, ne vidjela.
2. Napisao sam "jedan od najljepših" a ne "najljepši.
Not My Idea

#938 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Not My Idea »

@anjusha, lucky you! :)
ljubav_aha

#939 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

anjusha,alica.k :thumbup:
muha_sa

#940 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by muha_sa »

odoh jutros u Podlugove--hem pazarni dan a usput da vidim stanicu koju je Cola opjevo. :D

Image
anjusha

#941 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by anjusha »

Kao sto sam juce rekla- nastavljam sa Grckom :)

Olimp:
Image
nije nesto posebno impresivan... Kao Trebevic haman, ali ipak vrijedilo je posjetiti :)

Na putu ka Olimpu posjetili smo i neki stari manastir. Ali da me ubijete sad se ne mogu sjetiti vise imena :(
Manastir je bio bas cool :)
Image

A pri silasku sa Olimpa smo posjetili i Zeusovo kupatilo :) Vrlo lijepa priroda i vrlo neobicne price. Sto uzivam kada imam dobrog vodica :) :)
Image
Image

A onda smo isli i u Solun :)
Solun- Bijela kula
Image

Solun- spomenik Aleksandra Velikog :)
Image

Iskreno, iz Soluna se najbolje sjecam shoppinga :) takve sam stvari tada nabavila, po takvim cijenama.... strasno :) Ali sve su svemu jako lijep grad za posjetiti pogotovo za one koje zanima historija.

Paralia, rano ujutro, kad smo krenuli za Meteore:
Image

A na Meteorima sam se zapanjila... To vam je najvece pravoslavno svetiste poslije Svete Gore. Tamo su vam ljudi na vrhu ogromnih i nepristupacnih stijena napravili manastire. Citava je prica kako je to pocelo, ko je bio taj ko je to prvi pravio... ele, danas je samo jedan otvoren za javnost, njih par jos radi, a ostali su ostavljeni zubu vremena...Vise cu slika staviti, da se dobije koliko - toliko bolji dojam kako to izgleda jer je stvarno impresivno.
Image
Image
Image
I na kraju smo posjetili i taj otvoreni manastir, ali stvar koja me se najvise dojmila je kosturnica... gdje se nalaze kosti svih redovnika koji su nekada tu zivjeli. Posto je kamenito tlo, i nema ga puno, nakon nekog vremena su vadili kosti iz zemlje i redali ih ovdje... (uslikano kroz prozor - nisam ulazila unutra)
Image

Tu zavrsava moja prica sa Grckom.
Jos imam americku stranu price, ali to drugi dan kad budem imala vise vremena :)
frolac

#942 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by frolac »

dr.Gonzo wrote:
Jel neko bio u Pragu, idem za novu godinu. Treba mi preporuka za spavanje.
I onako uopsteno kako je sve u svemu?

Hvala
Sta te inace zanima? :)
Treba mi info za neki hotel da sam centralno lociran a da me ne oderu, i gdje docekati novu godinu s djevojkom.
Eto konkretno.

Lafa
frolac

#943 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by frolac »

Nadinka wrote:
frolac wrote:Jel neko bio u Pragu, idem za novu godinu. Treba mi preporuka za spavanje.

Hvala
frolac, na http://malezensketeme.com/post/46 imaš moj putopis iz PRaga od ovoh maja, sa nekim detaljima i oko smejstaja, obilaska, obroka, pogledaj, nadam se da ce ti pomoci. ako jso nesto treba, pitaj :D
Ovo je super, hvala. Bas sto sam i trazio da malo pred put osjetim gdje idem i sta da ocekujem.
frolac

#944 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by frolac »

anjusha wrote:
frolac wrote:Jel neko bio u Pragu, idem za novu godinu. Treba mi preporuka za spavanje.

Hvala
Bila prije 2 godine za NG i bilo fenomenalno. Ali stvarno. Sve obidji sto ti nude- jer stvarno vrijedi. Ali ne zaboravi kapu i sal :) Ako ides sa agencijom- ako ti ponude docek NG u nekoj diskoteci- nemoj ni lud! Svi koji su otisli tamo- pokajali su se. Ako imas dobro drustvo- najbolji je docek na trgu :)
a za spavanje- pa provjeri tripadvisor . com :)
Hvala za savijet oko kape i sala :) Idem u privatnom aranzmanu, tripadvisor je dobar ali mi je draze cuti od nase raje kako im je bilo i kako je gdje nego od engleza i inih.
sary

#945 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by sary »

U cetvrtak (15.12.) odlucimo da odemo na produzeni vikend u Bec.
Fino na booking.com i rezervisemo hotel.
Kako smo trebali ici vec sutra,uzmemo ponudu bez povrata novca( 295 eura ) .
Petak, temperatra 39,5 :zzzz:, nazovemo hotel i objasnimo situaciju, znamo da smo uzeli ponudu bez povrat, ali situacija je takva, bla, blaaa.
Kazu jako im je zao ali ne mogu izvrsiti povrat novca, ne mogu ni pomjeriti datum za bilo koji drugi :?:

Elem nasa je krivica, ali mislili smo to je sutra pa nema veze :-), elem propade Bec, propadose pare :roll: :sad:
Uglavnom nemojte NIKADA uzimati ovu opciju :dance:
Vitezanin

#946 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Helada je fenomenalna.
Nadinka

#947 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Nadinka »

frolac wrote:
Nadinka wrote:

Hvala
frolac, na http://malezensketeme.com/post/46 imaš moj putopis iz PRaga od ovoh maja, sa nekim detaljima i oko smejstaja, obilaska, obroka, pogledaj, nadam se da ce ti pomoci. ako jso nesto treba, pitaj :D
Ovo je super, hvala. Bas sto sam i trazio da malo pred put osjetim gdje idem i sta da ocekujem.
Drago mi je da je pomoglo, ako trebas jos neke info pitaj, nadam se da cu znati odgovore :)
USAblues

#948 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by USAblues »

muha_sa wrote:odoh jutros u Podlugove--hem pazarni dan a usput da vidim stanicu koju je Cola opjevo. :D

Image
:lol: :lol: :lol:
Kljblj

#949 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Kljblj »

S puta u Crnu Goru u septembru
Ovo mi je bio prvi put tamo i stvarno me je zemlja prilično oduševila, priroda i unutrašnjost koja je gotovo pusta. Nije sve savršeno, naravno, ekološka osviještenost (bar u Budvi) nije na najvišem nivou još uvijek, Budvom jedino i nisam oduševljena, njenom pretjeranom gradnjom itd. Ostalo mi se sve svidjelo, od Pivskog jezera na ulazu u zemlju, preko Cetinja, preslatkog gradića, slatkog starog dijelog Kotora do Skadarskog jezera (gdje se nadam vratiti jer je bilo prekratko) pa puta do Rijeke Crnojevića. Do tada nisam znala da u CG živi samo oko 500 - 600 000 stanovnika pa u području od granice do prvog gradića na Pivskom jezeru možete voziti kilometrima a da ne sretnete ama baš nikoga. Iznenadilo me je koliko je sve skuplje u odnosu na BiH. Slike s početka su iz dijela BiH prema granici CG, taj dio Bosne je stvarno prekrasan.

Čuvena dionica od oko 15 km (od Foče ka granici)
Image

Image

Image

Image

Pivsko jezero
Image

Image

Hemendeks i Bekendeks :D
Image

Image

U Cetinju, jedina fotka koju imam iz tog slatkog grada, ali se sjećam da mi je bilo mrsko slikati. :-?
Image

U Kotoru
Image

Image

Iz horizontale ležeći na Jazu
Image

Jaz kod Budve
Image

Image

Skadarsko jezero u pozadini
Image
ljubav_aha

#950 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by ljubav_aha »

Hemendeks i bekendeks uglavnom pripremamo u tembalima, vatrostalnim činijama ili odgovarajućim tiganjima za svakog gosta posebno. Za hemedeks isečemo šunku na šnite koju malo propržimo na plitkoj masnoći, pa na šunku razbijemo 2 kom jaja na oko i ispržimo. Za bekendeks isečemo mesnatu slaninu na šnite i pripremamo na isti način kao i hemendeks.
:-)
Post Reply