Bosnolog wrote:Ateista wrote:Bosnolog wrote:
Upravo takvi poput tebe koji izjednacavaju sve podjednako agresora i zrtvu daje dodatni motiv da anti BH fasisti nastave do daljnjeg blokirati i razvaljivati BiH uz pomoc unutrasnjih neprijatelja njihvih sluga ,izdajnika i pomagaca.Da smo cekali na neutralne poput tebe da spase BiH ona danas ne bi postojala.Pomiri se Yugoslavija je proslost,mi nismo imali drugog izbora nego da branimo demokratsku volju gradana RBiH a gradani su rekli ono sto zele u martu 1992 na referendumu kao demokratskom cinu na osnovu kojeg imamo danas nasu domovinu BiH.YU se nikada se nece vratiti jer su velikosrpski ideolozi krivi za raspad a ako ti je zao zbog toga zali se Zlobici Cosicu i SANU stabu koji su je razvalili u pokusaju stvaranja Srboslavije,.,..........
Upravo o tome sam govorio, cim je neko neutralan optuze ga da je fasista, cetnik i slicno.
Nista ja ne izjednacavam, ja samo nisam podlozan propagandi i gledam stvari realno a ne sa emocijama, zato sto nemam svoje strane.
U svakom slucaju, opet se udaljavamo od same teme koja definitivno nije pretekli rat u bosni vec ravnopravnost.
Tabe niko nije proglasio time sto nabrajas,a za ravnopravna, jednaka prava i slobode svih gradana i etnosa treba se boriti sada ukoliko zelimo izbjeci da budemo svi neravnopravni u svojoj domovini,jer ovo sto imamo je aparthjed nastao na najcrnjem fasizmu.Najljepse i najlakse je biti neutralan i sjediti sa strane i cekati da neko drugi obezbjedi ravnopravnost,za ravnopravnost ,vladavinu prava i slobodu svakog covjeka kao individue se treba zemljace boriti i izboriti a to se odnosi za sve njene gradane i etnose na svakoj stopi bosanskohercegovacke zemlje.Stoga ja ne vidim u cemu je problem,mojih stavova i ovog sto zastupam......
Mozda nisi direktno rekao to (neki drugi jesu) ali si rekao kako izjednacavam zrtvu i agresora, a to nije tacno.
To je opet off topic ali ja mislim da nema zrtve i agresora, da je to bio rat koji je bio prljav sa obje strane i sa svih strana je bilo i zrtava i zlocinaca, ne podjednako ali ih je bilo sa obje strane. To je moje misljenje za koje imam argumente ali ih ne bih iznosio jer je off topic i jer ne volim ulaziti u te rasprave iz dosta razloga.
Sto se tice neutralnosti, neutralan sam u smislu da ne pripadam ni jednom od tri ponudjena naroda/religije. Osjecam se kao bosanac (ne bosnjak=musliman) i ateista sam, te sa tog aspekta nisam imao svoju stranu u ratu. Ne kazem da treba sjediti i cekati da nam neko drugi obezbijedi ravnopravnost, jesam za to da se borimo za to.
Meni u tvojim stavovima smeta svaljivanje sve krivice na jednu stranu, ciju ja krivicu ne negiram, ali smatram da svaka strana ima svoje ucesce i svoje interese, kako za raspad jugoslavije tako i za sam rat koji je uslijedio nakon toga.
Smeta mi i postavljanje bivse juge kao jednog vida velike srbije. Ne kazem da nije bilo nekih koji i to nisu pokusali da naprave i da tu nije bilo mnogih stvari koje nisu bile u redu, ali smatram da kada se uzme u obzir kontekst i stanje prije nastanka jugoslavije, da je to bila drzava koja je imala jednakost i ravnopravnost na jednom veoma zavidnom nivou, puno vise nego u vecini danasnjih "demokratskih" zemalja, pogotovo ovih balkanskih. Nisam protiv kritike tog sistema, svakako je i u njemu bilo dosta stvari koje su se mogle poboljsati i koje nisu bile u redu, ali i u odnosu na trenutno stanje i u odnosu na stanje prije toga, mislim da je bilo puno bolje.