Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post Reply

U Jugoslaviji su muslimani bili ravnopravni

Da
109
58%
Ne
78
42%

Total votes: 187

Alfa Kentaur

#1 Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Politicar Krsmanovic je u dnevniku izjavio da zali za Jugoslavijom jer smo, izmedju ostalog, tada bili svi ravnopravni. :roll
Koliko su, po vasem misljenju, muslimani bili ravnopravni u Jugoslaviji? Cime podupirete svoje tvrdnje?

U bivsoj Jugoslaviji, srbi su bili srbi i imali su svoje srpsko, hrvati su bili hrvati i imali su svoje hrvatsko, isto je i sa slovencima, makedoncima, crnogorcima. Jedino muslimani nisu imali nista svoje i bili su niko i nista.
Last edited by Alfa Kentaur on 30/11/2009 04:01, edited 1 time in total.
1gorstak

#2 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 1gorstak »

Alfa Kentaur wrote:Politicar Krsmanovic je u dnevniku izjavio da zali za Jugoslavijom jer smo, izmedju ostalog, tada bili svi ravnopravni. :roll

Srbin govori da su svi bili ravnopravni. Covijek koji dolazi iz naroda koji je 100% upravljao Yu nama govori da smo mi, koji smo bili niko i nista, bili ravnopravni. A zaboravlja da je to bila Srboslavija. :roll:
U SFRJ su svi bili ravnopravni. Tek kada je Beograd (preko svojih satelita Novog Sada, Titograda i Pristine) dobio istu politicku moc kao Skoplje, Sarajevo, Ljubljana i Zagreb zajedno, SFRJ se pocela transformisati u Srboslaviju.
Last edited by 1gorstak on 29/11/2009 23:48, edited 1 time in total.
Alfa Kentaur

#3 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

1gorstak wrote:
Alfa Kentaur wrote:Politicar Krsmanovic je u dnevniku izjavio da zali za Jugoslavijom jer smo, izmedju ostalog, tada bili svi ravnopravni. :roll

Srbin govori da su svi bili ravnopravni. Covijek koji dolazi iz naroda koji je 100% upravljao Yu nama govori da smo mi, koji smo bili niko i nista, bili ravnopravni. A zaboravlja da je to bila Srboslavija. :roll:
U SFRJ jesmo bili ravnopravni. Tek kada je Beograd (preko svojih satelita Novog Sada, Titograda i Pristine) dobio istu politicku moc kao Skoplje, Sarajevo, Ljubljana i Zagreb zajedno, SFRJ se pocela transformisati u Srboslaviju.
U poredjenju sa ostalim narodima, sta su muslimani imalil??

P.S. Ako su bili ravnopravni, zasto nema muslimana u partizanskim filmovima?
1gorstak

#4 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 1gorstak »

Alfa Kentaur wrote:U poredjenju sa ostalim narodima, sta su muslimani imalil??
Sta ste trebali imati ?
Alfa Kentaur

#5 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

1gorstak wrote:
Alfa Kentaur wrote:U poredjenju sa ostalim narodima, sta su muslimani imalil??
Sta ste trebali imati ?
Ono sto su ostali narodi imali.
Ti kazes da muslimani jesu bili ravnopravni. Reci nam kako si dosao do tog zakljucka?
Last edited by Alfa Kentaur on 29/11/2009 23:52, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#6 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by felipe kajetano »

Odakle crpis sve ove bedastoce :?
Za filmove se mog'o obratiti Hajrudinu Sibi Krvavcu..al' zakasnio si jbg :-?
Last edited by felipe kajetano on 29/11/2009 23:55, edited 1 time in total.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#7 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by A1fa »

Alfa Kentaur wrote:
1gorstak wrote:

U SFRJ jesmo bili ravnopravni. Tek kada je Beograd (preko svojih satelita Novog Sada, Titograda i Pristine) dobio istu politicku moc kao Skoplje, Sarajevo, Ljubljana i Zagreb zajedno, SFRJ se pocela transformisati u Srboslaviju.

Pa ima, 2,5% koliko nas je i bilo u Titovim Partizanima :D
andrija2007

#8 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by andrija2007 »

Alfa Kentaur wrote:
1gorstak wrote:

Kako nema, ima ona skojevka Azra u Valter brani Rajvosa.
mostarac

#9 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

U Jugoslaviji su muslimani izgradjivali svoj put do potpune nacionalne afirmacije. Treba prije svega napraviti veliku razliku izmedju pojmova Bosnjak i Musliman, jer treba znati da se Muslimani u tadasnjoj Jugoslaviji prije svega nisu osjecali Bosnjacima.
O ravnopravnosti muslimana moze se govoriti ukoliko to posmatramo kroz prizmu Bosne i Hercegovine, kao republike u kojoj su muslimani cinili vecinu. Muslimani su prije svega u Jugoslaviji dobili obrazovanje i to je njihov najveci dobitak koji su mogli da dobiju, veci i od nacije i bilo cega drugog. Stepen obrazovanosti muslimana je porastao nevjerovatno i 4 univerziteta u Bosni i Hercegovini do 1991. sa jos dosta podrucnih fakulteta pri tim univerzitetima su bila prvi dokaz ravnopravnosti muslimana. Mogli su da se obrazuju. Zatim u vladi su bili zastupljeni shodno njihovom broju i ljudi cesto ne mogu da pojme da muslimana (ono sto danas smatramo pod Bosnjacima) u Jugoslaviji nije bilo ni 10%. Sloboda vjeroisposvjesti je bila jednaka kao i kod svih drugih i na kraju krajeva skoro 1.000 islamskih vjerskih objekata je napravljeno za vrijeme Jugoslavije.
1974. godine se dobila i mogucnost da se izjasne kao muslimani i to zato jer su muslimani sami odabrali da se izjasnjavaju muslimanima, a ne Bosnjacima. Bilo bi zanimljivo uzeti podatke zavoda za statistiku o nacionalnoj pripadnosti na rukovodecim mjestima, ali rijetko ko se danas sjeca da je i prije rata postojao Dom naroda u skupstini BiH.
Muslimanima niko nije branio njegovanje kulture i tradicije vise nego drugima i ne vidim po cemu su to muslimani u Jugoslaviji bili neravnopravni.
Ustvari bilo bi lijepo da nam ovi sto misle da su bili neravnopravni kazu sta su oni ocekivali od Jugoslavije, a nisu dobili i molio bi ih da podju od toga sta su muslimani unijeli u rat 1941. godine. Nit je bilo Bosne, nit je bilo muslimana, nit su bili obrazovani, nit su imali bilo kakva prava, nit se Bosna gradila, nit su se mogli shodno tome skolovati. Za 45 godina Jugoslavija je dala muslimanima vise u intelektualnom, nacionalnom, privrednom i svakom drugom smislu vise nego bilo ko do tada i vjerovatno vise nego sto ce ikad vise iko.
I ako bas hocete nikad vise Bosne nije bilo kao sto je to u Jugoslaviji. Cak ni danas.
jedna tamo

#10 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by jedna tamo »

zanimljiva tema.....
neznam čula sam dosta priča da nisu bili ravnopravni...
ja se slabo sjećam bila sam mala, al što se sjećam da nisam ni znala ko je ko...
i svi su mi bili drugari, ja sam odgojena po svojoj vjeri ali nikad nisam osjetila da neko nije ravnopravan....
SnezanaM

#11 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by SnezanaM »

felipe kajetano wrote:Odakle crpis sve ove bedastoce :?Za filmove se mog'o obratiti Hajrudinu Sibi Krvavcu..al' zakasnio si jbg :-?
Iz dijaspore... :D :lol: :lol: :lol:
valterbranisarajevo

#12 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by valterbranisarajevo »

Hoćemo li od početka? :D

U Jugoslaviji su se muslimanska djeca rađala u pravim porodilištima, a ne u ćumezima kao sada i njihovne majke nisu morale plaćati 500 KM doktoru za porod kao sada u sistemu gdje su ravnopravni samo oni koji imaju novac da potplate sve i svakoga, bez obzira jesu li muslimani ili nisu.. :dance:
andrija2007

#13 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by andrija2007 »

felipe kajetano wrote:Odakle crpis sve ove bedastoce :?
Za filmove se mog'o obratiti Hajrudinu Sibi Krvavcu..al' zakasnio si jbg :-?
Felipe, felipe, nemoj da mi hapaš fazone. :wink:
Alfa Kentaur

#14 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

zagazaga wrote:

Koliko su, po vasem misljenju, muslimani bili ravnopravni u Jugoslaviji? Cime podupirete svoje tvrdnje?
U Jugoslaviji je bila BiH ravnoprvna. Muslimani su čini mi se '71.-ve priznati kao narod :-) .......šta te muči cakani?
Sta se podrazumijevalo/dobilo pod tim velikim "M" ?? ...ako se uporedi sa onim sto su ostali narodi imali.
viva_castro

#15 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by viva_castro »

muslimani = vjerska skupina, bili su jednaki drugim vjerskim skupinama.

Muslimani = nacija, jesu imali sva prava ali nisu bili ravnopravni u državno-političkom smislu na nivou Jugoslavije i to iz opravdanih razloga, ni u jednoj saveznoj republici nisu činili apsulutnu većinu.

I, svakako, ja ovdje mislim na Jugoslaviju a ne na Miloševićevu i SANU-ovu Srboslaviju.
Alfa Kentaur

#16 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

Srpsko-hrvatski jezik.
mostarac

#17 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

Alfa Kentaur wrote:Srpsko-hrvatski jezik.
Moram ti rec da si GLUP pa nek me banuju.
A kako da se zove drugacije? ne moze se zvat muslimanski, a muslimani sami sebe nisu nazivali Bosnjacima. Covjece ti o jugoslaviji znas samo sa hutbi u dzamiji i i sa letaka koje su vam tamo podijelili. Ne mozes tako posmatrati stvari.
1gorstak

#18 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by 1gorstak »

A1fa wrote:
Alfa Kentaur wrote:P.S. Ako su bili ravnopravni, zasto nema muslimana u partizanskim filmovima?
Interesantan podatak, odakle ti ?
Alfa Kentaur

#19 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

mostarac wrote:
A kako da se zove drugacije? ne moze se zvat muslimanski, a muslimani sami sebe nisu nazivali Bosnjacima. Covjece ti o jugoslaviji znas samo sa hutbi u dzamiji i i sa letaka koje su vam tamo podijelili. Ne mozes tako posmatrati stvari.
Ovo sto si napisao je vrlo ruzno i puno je mrznje.

Je li bosanski jezik i knjizevnost postoje samo od '90 pa na ovamo?
cyprus

#20 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by cyprus »

mostarac wrote:
offtopic: ja smatram da je greška što se jezik nije nazvo - jugoslavenski, mislim da bi nam i danas bilo lakše, možda se ne bi morali bakćat sa 4 ista jezika :-)

ontopic: @Alfa Kentaur, a šta su to (m)(M)uslimani trebali imat da budu ravnopravni? :idea:
cyprus

#21 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by cyprus »

Alfa Kentaur wrote:
mostarac wrote:

A crnogorski? :skoljka:

Srpsko-hrvatsko-bosansko-crnogorski jezik - ravnopravan naziv jelde :D
Alfa Kentaur

#22 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

cyprus wrote:
ontopic: @Alfa Kentaur, a šta su to (m)(M)uslimani trebali imat da budu ravnopravni? :idea:
Pa evo ja vama postavljam vrlo jednostavno pitanje:

Sta su Muslimani imali u poredjenju sa ostalim narodima :?:
Alfa Kentaur

#23 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by Alfa Kentaur »

cyprus wrote:
offtopic: ja smatram da je greška što se jezik nije nazvo - jugoslavenski, mislim da bi nam i danas bilo lakše, možda se ne bi morali bakćat sa 4 ista jezika :-)
Ali prvo bi se trebala ukinuti srpska nacija, kao i hrvatska. A to je moguce jedno 0%.
mostarac

#24 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by mostarac »

Alfa Kentaur wrote:
mostarac wrote:

niko ti nece dat ono sto ne trazis, a muslimani to nikada nisu trazili.
viva_castro

#25 Re: Jugoslavija-Komunizam-Ravnopravnost

Post by viva_castro »

1gorstak wrote:
A1fa wrote:
Alfa Kentaur wrote:P.S. Ako su bili ravnopravni, zasto nema muslimana u partizanskim filmovima?
Interesantan podatak, odakle ti ?
Inače procentualno gledajući ukupnu populaciju jednog naroda i njihovo učešće u partizanima Muslimani su imali najveći procenat.
Post Reply