Maraschino wrote:Juce mi je izbrisan post

razloge ne znam a mislim da me je neko pogresno razumio.
DRAGO MI JE STO JE PROBLEM GASA NAPOKON RIJESEN ILI JE PRI KRAJU.
U tom postu ja sam pokusao biti malo duhovit u stilu '' O cemu vi pisete kada ja ne osjetim nestasicu gasa..''
Hajmo realno sagledati problematiku snabdijevanja gasa, je li to drzavni, regionalni ili lokalni problem ? Kakve veze ima stanovnistvo Mostara, B.Luke, Bihaca, Tuzle...sa nestasicom gasa ? Koliko se brinete zato sto Bihac nema centralno grijanje a ima sistem koji iz godine u godinu propada jer nema niko snage da preuzme kompletan sistem na odrzavanje. Nema drzave, nema kantona a lokalna zajednica nema sredstava da ga preuzme na odrzavanje. Bihac , u 2009 god. lici na onaj isti iz ratnog perioda samo sto ne puca. Svuda su gomile drva slozene na najrazlicitije nacine, po parkovima, parkinzima, djecijim igralistima...koga to briga ?
Tuzla je godinama imala redukcije vode sve do prosle godine. U 21. vijeku ljudi su se kupali iz kanistera u jednom gradu. Ko je pomogao da se rijesi taj problem, koga je briga sto po par sati tuzlaci imaju vodu ? Gradnja rezervoara za smjestaj rezervi gasa na podrucju Tuzle je licemjerno kada znamo da nikada niko nije planirao gasovod za Tuzlu.
Ovaj gasovod od Zvornika do Zenice koji prolazi kroz par sela, zaseoka, Sarajeva do Zenice po meni nije nikakav drzavni promlem. On jeste globalni problem van granica BiH ali unutar BiH on je lokalni pa eto ako hocete i regionalni. Zivjeti pored svojih raznih energenata a ovisiti o jednom specificnom energentu koji je postao vise politicki nego tehnicki problem, mogu samo teski laici i neznalci koji cak nemaju ni alternativu u slucaju nestanka gasa. BiH ima sve potencijale za proizvodnju el.energije (hidroelektrane, termoelektrane...) a nema valjanu mrezu kojom bi se ta energija distribuirala do nasih potrosaca tako da cim se mreza malo optereti dodje do ispada. Prizvoditi el. energiju i izvoziti je a prije toga ne osigurati domacem stanovnistvu nesmetanu potrosnju, moze samo kod nas. Mi moramo maksimalno iskoristiti nase potencijale a nikako se oslanjati na druge.
Da ne zaboravim, ne vjerujte drugome, na vrijeme obezbijedite alternativne izvore grijanja da vas opet ne iznenade.
Da vas vise ne tusim...uzivajte u toplim domovima.