Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VjecitiStudent

#926 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by VjecitiStudent »

to sam ja wrote:Ma ja se samo nadam da na ovome nece stati...tj. da ce, ako nista novinari pokrenuti pitanje grijanja da nismo ovisni o nekakvoj Rusiji ili bilo kome drugom...A ako to ne urade ja vala trazim zemlju, kucicu, kamin...i sta me briga :-)
Nasi novinari mogu pokrenuti pitanje samo u skladu sa interesima onih kojih ih placaju.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p2381280
JohnnyS

#927 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by JohnnyS »

Maraschino wrote:Juce mi je izbrisan post :? razloge ne znam a mislim da me je neko pogresno razumio.

DRAGO MI JE STO JE PROBLEM GASA NAPOKON RIJESEN ILI JE PRI KRAJU.

U tom postu ja sam pokusao biti malo duhovit u stilu '' O cemu vi pisete kada ja ne osjetim nestasicu gasa..''

Hajmo realno sagledati problematiku snabdijevanja gasa, je li to drzavni, regionalni ili lokalni problem ? Kakve veze ima stanovnistvo Mostara, B.Luke, Bihaca, Tuzle...sa nestasicom gasa ? Koliko se brinete zato sto Bihac nema centralno grijanje a ima sistem koji iz godine u godinu propada jer nema niko snage da preuzme kompletan sistem na odrzavanje. Nema drzave, nema kantona a lokalna zajednica nema sredstava da ga preuzme na odrzavanje. Bihac , u 2009 god. lici na onaj isti iz ratnog perioda samo sto ne puca. Svuda su gomile drva slozene na najrazlicitije nacine, po parkovima, parkinzima, djecijim igralistima...koga to briga ?

Tuzla je godinama imala redukcije vode sve do prosle godine. U 21. vijeku ljudi su se kupali iz kanistera u jednom gradu. Ko je pomogao da se rijesi taj problem, koga je briga sto po par sati tuzlaci imaju vodu ? Gradnja rezervoara za smjestaj rezervi gasa na podrucju Tuzle je licemjerno kada znamo da nikada niko nije planirao gasovod za Tuzlu.

Ovaj gasovod od Zvornika do Zenice koji prolazi kroz par sela, zaseoka, Sarajeva do Zenice po meni nije nikakav drzavni promlem. On jeste globalni problem van granica BiH ali unutar BiH on je lokalni pa eto ako hocete i regionalni. Zivjeti pored svojih raznih energenata a ovisiti o jednom specificnom energentu koji je postao vise politicki nego tehnicki problem, mogu samo teski laici i neznalci koji cak nemaju ni alternativu u slucaju nestanka gasa. BiH ima sve potencijale za proizvodnju el.energije (hidroelektrane, termoelektrane...) a nema valjanu mrezu kojom bi se ta energija distribuirala do nasih potrosaca tako da cim se mreza malo optereti dodje do ispada. Prizvoditi el. energiju i izvoziti je a prije toga ne osigurati domacem stanovnistvu nesmetanu potrosnju, moze samo kod nas. Mi moramo maksimalno iskoristiti nase potencijale a nikako se oslanjati na druge.

Da ne zaboravim, ne vjerujte drugome, na vrijeme obezbijedite alternativne izvore grijanja da vas opet ne iznenade. :-)

Da vas vise ne tusim...uzivajte u toplim domovima.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
amrica

#928 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by amrica »

sad javise na tv, zbog enormne potrosnje plina iz Srbije, doslo je do nekog problema na kompresoru (? :? ne znam tehnicke detalje) i da je moguce da dodje do osciliranja pritiska u mrezi u KS i da pojedini dijelovi grada mogu ostati bez plina...
Mole se gradjani da reduciraju potrosnju...
sarlo

#929 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by sarlo »

Kazu na CD-u Hadzifejzovic rekao da je plin dosao dogovorom Tadic-Tihic-Miskovic.
Sta ce taj famozni gazda Miskovic dobiti za ovo haoticno jednodnevno napajanje plinom?
Naputak za koristenje morala, plinskih instalacija i CD playera:
"Ne vjeruj Danajcima nikad"!
Grij se na mazut.
Ako ti bude hladno pusti London's burning.
Commando

#930 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Commando »

Dil je da se onom zadriglom trulo-bogatasu obezbedi plac na nekoj ekstra lokaciji da siri svoju imperiju! :skoljka:
Alfons Kauders

#931 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Alfons Kauders »

Commando wrote:Dil je da se onom zadriglom trulo-bogatasu obezbedi plac na nekoj ekstra lokaciji da siri svoju imperiju! :skoljka:
nije mu dosta ona Twist cuna ? :D
Commando

#932 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Commando »

Alfons Kauders wrote:
Commando wrote:Dil je da se onom zadriglom trulo-bogatasu obezbedi plac na nekoj ekstra lokaciji da siri svoju imperiju! :skoljka:
nije mu dosta ona Twist cuna ? :D
Ne znam ima li on "cunu" uopste, a mozda mu je sto kazes... parafraziracu - hargija k'o burgija! :D
debela

#933 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by debela »

ja se nista ugrijala nisam :( vjerovatno cu lupiti glupost ali mi je osjecaj kao da ovaj plin nema snage da grije nego samo onako prolazi kroz pec. najprije da su mi pune kosti hladnoce pa nista ne pomaze.
Topla voda

#934 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Topla voda »

budite kolegijalni,smanjite malo potrosnju...da ne bi drugi pusili zbog vas,hajmo svi malo radijatore,bar za pola stepena smanjiti
debela

#935 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by debela »

kod mene i nije odvrnuto na max.
in33sa

#936 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by in33sa »

amrica wrote:sad javise na tv, zbog enormne potrosnje plina iz Srbije, doslo je do nekog problema na kompresoru (? :? ne znam tehnicke detalje) i da je moguce da dodje do osciliranja pritiska u mrezi u KS i da pojedini dijelovi grada mogu ostati bez plina...
Mole se gradjani da reduciraju potrosnju...
Upozoravali su na to, ja napisah dva puta na forumu nesto na tu temu, nema dovoljno plina da ljudi odvrnu ventile do kraja.

Ali dzaba govoriti, da mi je euro za svaki put danas kad sam cuo "ma sta me briga, odvrnuto mi je do kraja, kao da komsije stede i misle na mene, pa necu ni ja na njih" :-) :D
amrica

#937 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by amrica »

ja smanjila pristojno, valjda se navikla na hladnocu :D
a znam da sam od rijetkih...
505

#938 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by 505 »

Ovo je kao oni iz rata od TLN.
"Došla struja, reaguj ko munja"
d2

#939 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by d2 »

Topla voda wrote:budite kolegijalni,smanjite malo potrosnju...da ne bi drugi pusili zbog vas,hajmo svi malo radijatore,bar za pola stepena smanjiti
bravo :thumbup:
hakazvaka

#940 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by hakazvaka »

d2 wrote:
Topla voda wrote:budite kolegijalni,smanjite malo potrosnju...da ne bi drugi pusili zbog vas,hajmo svi malo radijatore,bar za pola stepena smanjiti
bravo :thumbup:
mi smo stoka po default.. nas lekciju nije naucilo ni ovo hladno vrijeme bez plina pameti, pa sada hocemo opet isto -.-
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#941 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by PipiDugaDevetka »

Ukrajina pristala, ali....
http://www.msnbc.msn.com/id/28595757/
terapija

#942 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by terapija »

Ljudi plin nije dzaba :D :D

a ako spustite za samo 1 stepen, stedite 6% :D
Alhemicarkaa

#943 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Alhemicarkaa »

I meni se pravo dugo trebalo ugrijati, stan mi je inace ekstra topal, termostat se pali tek na 22, juce se upalio na 18 u 11 ujutro ukljucila, do 10 navece ugrijalo se toliko da se iskljucivalo na 20, evo sad drzim na 20, radi kolegijalnosti i racionalizacije :bih: Valjda ce uskoro doci taj ruski da se ogrijem kako treba :D
nickyy

#944 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by nickyy »

Zna li neko sto na Dobrinji pojedine zgrade nemaju grijanja, ove sto su na toplanama.... :x
Ljubicasta

#945 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Ljubicasta »

nema grijanja na dobrinji, jer su sve vertikale zaledile ... evo ja sam ih maloprije zvala. kazu da ce proraditi grijanje u toku dana, ali ja im vise nista ne vjerujem. jucer su govorili da ce biti sigurno u toku dana, pa sigurno u toku veceri i opet nista ...
nickyy

#946 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by nickyy »

Ljubicasta wrote:nema grijanja na dobrinji, jer su sve vertikale zaledile ... evo ja sam ih maloprije zvala. kazu da ce proraditi grijanje u toku dana, ali ja im vise nista ne vjerujem. jucer su govorili da ce biti sigurno u toku dana, pa sigurno u toku veceri i opet nista ...

:x :x :x
shalla

#947 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by shalla »

Ja sam preko noći držao na nekih 15 stepeni, a juče preko dana i evo u ovom trenutku termostat stoji na 19-20. Da li sam dovoljno kolegijalan :)
Skyfox

#948 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Skyfox »

mi smo ugasili preko noci... ali gasimo i inace...
za_sada_bez_dobrog_nicka

#949 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Za sve je kriv radijatorski lobi! :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#950 Re: Prekinuta isporuka gasa za BiH i zemlje regiona

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Kako da smanjim kada mi je u kuci u trenutku dolaska plina bilo svega 4 stepena? :x Postepenim zagrijavanjem od po dva stepena uspio sam podici temperaturu na 16 stepeni i planiram dizati do 18-19 stepeni.
Post Reply