Recepti

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
AdnaZ

#926 Re: Recepti

Post by AdnaZ »

U Merkatoru ima korpica, ovih standardnih nikad nema ali tih većih i manjih je potop. Vidjela sam juče u supermarketu Mars, u Zeljinom stadionu, isto imaju nekakve veće i ove standardne ali plitke, prelijepih dezena ali plitke :|
wewa

#927 Re: Recepti

Post by wewa »

korpice imas u DM-u, tamam za pleh s 12 muffina, pakovanje od 100 ili 200 kom cinimise
Ma.Le.Na

#928 Re: Recepti

Post by Ma.Le.Na »

Bihnela wrote:Gdje mogu kupiti malo vece papirne korpice za muffine?
u merkatoru
200kom nekih cca 6KM
Partizzanka

#929 Re: Recepti

Post by Partizzanka »

kako da napravim hljeb koji u sebi ima one rupice od zraka da mi nije nekako onako stisnut nego da ima malo lufta???
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#930 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Partizzanka wrote:kako da napravim hljeb koji u sebi ima one rupice od zraka da mi nije nekako onako stisnut nego da ima malo lufta???
Fazon je u dizanju.

Evo sad sam nasla na coolinarici to sto ti hoces, http://www.coolinarika.com/recept/moj-kruh/
alica.k

#931 Re: Recepti

Post by alica.k »

Partizzanka wrote:kako da napravim hljeb koji u sebi ima one rupice od zraka da mi nije nekako onako stisnut nego da ima malo lufta???
kako ga pravis sad?

kolko se ja nes sjecam u taj hljeb ide samo voda i brasno (i kvasac, secer, so). mislim da je tajna u rupicama u tome da ga ostavis da se doooobro digne (par puta) prije nego ga stavis da se pece :)
wewa

#932 Re: Recepti

Post by wewa »

fazon je i u kolicini vode, a i u brasnu. ciabatta je klasican primjer, kao i somun - jako vlazna tijesta od bijelog brasna...
Partizzanka

#933 Re: Recepti

Post by Partizzanka »

ama sad sam u nejdljeju pravila i onako ispao mi je kao standardni hljeb kupovni nisu velike rupe kako ja hocu :)
a napravila sam ga u roku od tri sata ... isforsirala da se digne prekuhala digao se jos jednom i u rernu na sat vremena

a taaaako mi se jede takav hljeb
ja u hljeb stavim sitno sjeckane crne masline ... njaaaamiiiiiiii
ali treba biti ovakav a ne kao moj :)
wewa

#934 Re: Recepti

Post by wewa »

nema zamjene za dugo nadolazenje hljeba - pojacavanjem germe i/ili secera samo se kvari okus i tekstura. meni je najukusniji za sva vremena nanin hljeb. pravila ga je s kvasom od prethodnog tijesta, od polubijelog brasna i to bi potkuhala navece i pekla ujutru. zakon!
Bihnela

#935 Re: Recepti

Post by Bihnela »

evo kako sam ja to radim, da napomenem hljeb pravim u pekacu...hljeb u pekacu je bas sabijen i tezak, i inace nema lufta..ja sam 1/4 vode zamijenila mlijekom i sada moj hljeb iz pekaca ima fine rupice i onako je "spuzvast" nije tezak..i nema okus mlijecnog peciva..probaj dio vode zamijeniti mlijekom
alica.k

#936 Re: Recepti

Post by alica.k »

wewa wrote:nema zamjene za dugo nadolazenje hljeba - pojacavanjem germe i/ili secera samo se kvari okus i tekstura. meni je najukusniji za sva vremena nanin hljeb. pravila ga je s kvasom od prethodnog tijesta, od polubijelog brasna i to bi potkuhala navece i pekla ujutru. zakon!
upravo, za veliku vecinu dizanih tijesta sto se vise puta digne i duze vremena, to je bolje :) ja kad ocu nesto pravit obicno navecer zakuham a ujutro pravim.
mimsy

#937 Re: Recepti

Post by mimsy »

moze li kakav recept za nutela tortu al da mi se ne srusi,mislim fondan masu stavljati :D
butterfly_01

#938 Re: Recepti

Post by butterfly_01 »

400 gr nutele 500 gr mascarpone sira. sve sa sobne tepmerature (Nutella treba da je ono njezno mekana)
najbolja krema!!!!
odoh uzeti kaziku nutele!!!
Kljblj

#939 Re: Recepti

Post by Kljblj »

Kremasti čokoladni souffle

100 g tamne čokolade*
60 g putera
3 kašike kakaa
2 žumanca
4 bjelanca
50 g šećera

Na pari rastopiti čokoladu i onda dodati puter narezan na kockice i povremeno miješati dok se ne istopi. Kad se puter istopio, dodati kakao, promiješati da se sve poveže i kad smjesa postane glatka skloniti s pare. Umutiti dobro 2 žumanca dok ne postanu pjenasta i dodati čokoladnoj smjesi. Umutiti bjelanca i dok mutite postepeno dodavati malo po malo šećera. Utučena bjelanca dodavati trećinu po trećinu u čokoladnu smjesu i miješati svaki put dok se sve ne poveže. Puterom premazati kalupe za souffle i posuti ih s malo šećera. Peći na 200C 8 minuta.

Recepti za souffle u pravilu traže čokoladu od 60-72% kakaa koja se kod mene najčešće pojede začas, a i skupa je pa samo ponekad za ovaj recept koristim Nestle od 60%, a najčešće Mercator čokoladu za kuhanje.

Najlakši desert za napraviti, a jedan od najljepših. Ako nemate kalupe za souffle, mogu poslužiti i neke šolje. Meni je mama našla super keramičke kalupe za souffle u Antik shopu na Stupu, za marku po komadu. :D
yellow cat

#940 Re: Recepti

Post by yellow cat »

Kljblj wrote:Kremasti čokoladni souffle

100 g tamne čokolade*
60 g putera
3 kašike kakaa
2 žumanca
4 bjelanca
50 g šećera

Na pari rastopiti čokoladu i onda dodati puter narezan na kockice i povremeno miješati dok se ne istopi. Kad se puter istopio, dodati kakao, promiješati da se sve poveže i kad smjesa postane glatka skloniti s pare. Umutiti dobro 2 žumanca dok ne postanu pjenasta i dodati čokoladnoj smjesi. Umutiti bjelanca i dok mutite postepeno dodavati malo po malo šećera. Utučena bjelanca dodavati trećinu po trećinu u čokoladnu smjesu i miješati svaki put dok se sve ne poveže. Puterom premazati kalupe za souffle i posuti ih s malo šećera. Peći na 200C 8 minuta.

Recepti za souffle u pravilu traže čokoladu od 60-72% kakaa koja se kod mene najčešće pojede začas, a i skupa je pa samo ponekad za ovaj recept koristim Nestle od 60%, a najčešće Mercator čokoladu za kuhanje.

Najlakši desert za napraviti, a jedan od najljepših. Ako nemate kalupe za souffle, mogu poslužiti i neke šolje. Meni je mama našla super keramičke kalupe za souffle u Antik shopu na Stupu, za marku po komadu. :D
puno ti hvala :-D

još jedno pitanjce, pliz.. je li bude dovoljno slatko sa 50 g šećera?
Kljblj

#941 Re: Recepti

Post by Kljblj »

Ako koristim običnu čokoladu za kuhanje (Mercator čokolada ima 38% kakaa) bude skroz dovoljno, a i svi drugi su govorili kako je predobar. Kad koristim baš tamnu čokoladu (preko 60% kakaa) dodam još malo šećera (otprilike). :)
mimsy

#942 Re: Recepti

Post by mimsy »

Ima li neko recept za lisnato tijesto sto je ciko spremao u Mastersefu?
ladyblue18

#943 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

mimsy wrote:Ima li neko recept za lisnato tijesto sto je ciko spremao u Mastersefu?
I mene zanima. Video se ne moze gledati kod nas. :cry:
Irm@

#944 Re: Recepti

Post by Irm@ »

mimsy wrote:Ima li neko recept za lisnato tijesto sto je ciko spremao u Mastersefu?
ja ti mogu po sjecanju (a kad su kolaci u pitanju imam fotografsko)
mada mozes i kupiti gotovo lisnato da se ne patis..
ugl 1 kg brasna, 500 ml vode, malo soli, malo secera, 2 jajeta (ako hoces dizano onda kesica germe , ako neces onda bez germe)
i zakuhas i ostavis da stane pola sata.. razvaljas u pravougaonik i stavis komadice margarina i slozis strane prema unutra i ostavis u frizider 20 min (pokrijes folijom da se uhvati korica)..i tako jos 2 puta i to je to ;-)
Kljblj

#945 Re: Recepti

Post by Kljblj »

Lisnato tijesto

1 kg brašna
500 g hladne vode (čovjek je vagao vodu)
5 % šećera = 50 g
1,5 % soli = 15 g
30 % margarina = 300 g

Spojiti sastojke izuzev margarina. Margarin rukama razvaljati i staviti preko tijesta da se ''stopi'' s njim. Oklagijom razvaljati tijesto s margarinom i preklopiti na četiri dijela (prvo gornji dio preklopiti na sredinu pa donji, a onda sve skupa preklopiti po sredini), a onda opet razvaljati i opet preklopiti na 4. Ostaviti 20 minuta da odmori u frižideru. Razvući još jednom i preklopiti ponovo na 4. Vratiti u frižider na 15 minuta . Nakon vađenja iz frižidera tijesto raširiti po površini, izrezati komade ako se prave neke pituljice ili nešto slične, puniti po želji i oremazati razmućenim jajetom po rubovima komada. Zamotati u rolnice (ili šta već) i ostaviti 20-30 minuta na zraku. Premazati jajetom i peći oko 20 minuta na 190C. U rernu prije pečenja staviti ispod rešetke posudu s vodom.

U lisnato kvasno (od kojeg je radio kroasane) je rekao da ide na 1 kg brašna 3 % svježeg kvasca, tj. 30 g.

P.S. Meni se baš gadi margarin u kolačima i tijestima iako je onaj pekar rekao da puter i nije dobar za lisnata tijesta, što ja prvi put čujem kao i to da neki pekar/slastičar/kuhar preporučuje margarin umjesto putera za bilo šta.
ladyblue18

#946 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

Kljblj wrote:
P.S. Meni se baš gadi margarin u kolačima i tijestima iako je onaj pekar rekao da puter i nije dobar za lisnata tijesta, što ja prvi put čujem kao i to da neki pekar/slastičar/kuhar preporučuje margarin umjesto putera za bilo šta.
Kolaci su jedno, ali tijesta su drugo i oduvijek su u tijesta isli margarini.
Margarin i puter su dva razlicita proizvoda, ko nebo i zemljo iako se ne bi reklo tako na prvu, tako da ne mozes praviti lisnato tijesto bez margarina, ni bilo kakvu vrstu peciva koje se lista.
alica.k

#947 Re: Recepti

Post by alica.k »

ja margarin u sve stavljam, ko ce jos kupovat puter
ladyblue18

#948 Re: Recepti

Post by ladyblue18 »

mariquita wrote:
zbog ove izjave bi te Francuzi u cast croasana odmah poslali na giljotinu
:D
Ah joj, e bas mi je zao. :( :oops:

Alice, je ne bih mogla pojesti kolac sa margarinom nema tih para, bar domaci. Ove kupovne uzmem zalogaj-dva ali njah odmah vidim nije to-to.
mimsy

#949 Re: Recepti

Post by mimsy »

Ev zamjesila sam,sad odmara...nadam se da ce liciti na one (btw ne izlaze i iz glave :D )
baby24

#950 Re: Recepti

Post by baby24 »

voda mi na usta ide kad vas citam.... :thumbup:
Post Reply