Recepti
Moderator: anex
- AdnaZ
#926 Re: Recepti
U Merkatoru ima korpica, ovih standardnih nikad nema ali tih većih i manjih je potop. Vidjela sam juče u supermarketu Mars, u Zeljinom stadionu, isto imaju nekakve veće i ove standardne ali plitke, prelijepih dezena ali plitke 
- wewa
#927 Re: Recepti
korpice imas u DM-u, tamam za pleh s 12 muffina, pakovanje od 100 ili 200 kom cinimise
- Ma.Le.Na
#928 Re: Recepti
u merkatoruBihnela wrote:Gdje mogu kupiti malo vece papirne korpice za muffine?
200kom nekih cca 6KM
- Partizzanka
#929 Re: Recepti
kako da napravim hljeb koji u sebi ima one rupice od zraka da mi nije nekako onako stisnut nego da ima malo lufta???
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#930 Re: Recepti
Fazon je u dizanju.Partizzanka wrote:kako da napravim hljeb koji u sebi ima one rupice od zraka da mi nije nekako onako stisnut nego da ima malo lufta???
Evo sad sam nasla na coolinarici to sto ti hoces, http://www.coolinarika.com/recept/moj-kruh/
- alica.k
#931 Re: Recepti
kako ga pravis sad?Partizzanka wrote:kako da napravim hljeb koji u sebi ima one rupice od zraka da mi nije nekako onako stisnut nego da ima malo lufta???
kolko se ja nes sjecam u taj hljeb ide samo voda i brasno (i kvasac, secer, so). mislim da je tajna u rupicama u tome da ga ostavis da se doooobro digne (par puta) prije nego ga stavis da se pece
- wewa
#932 Re: Recepti
fazon je i u kolicini vode, a i u brasnu. ciabatta je klasican primjer, kao i somun - jako vlazna tijesta od bijelog brasna...
- Partizzanka
#933 Re: Recepti
ama sad sam u nejdljeju pravila i onako ispao mi je kao standardni hljeb kupovni nisu velike rupe kako ja hocu
a napravila sam ga u roku od tri sata ... isforsirala da se digne prekuhala digao se jos jednom i u rernu na sat vremena
a taaaako mi se jede takav hljeb
ja u hljeb stavim sitno sjeckane crne masline ... njaaaamiiiiiiii
ali treba biti ovakav a ne kao moj
a napravila sam ga u roku od tri sata ... isforsirala da se digne prekuhala digao se jos jednom i u rernu na sat vremena
a taaaako mi se jede takav hljeb
ja u hljeb stavim sitno sjeckane crne masline ... njaaaamiiiiiiii
ali treba biti ovakav a ne kao moj
- wewa
#934 Re: Recepti
nema zamjene za dugo nadolazenje hljeba - pojacavanjem germe i/ili secera samo se kvari okus i tekstura. meni je najukusniji za sva vremena nanin hljeb. pravila ga je s kvasom od prethodnog tijesta, od polubijelog brasna i to bi potkuhala navece i pekla ujutru. zakon!
- Bihnela
#935 Re: Recepti
evo kako sam ja to radim, da napomenem hljeb pravim u pekacu...hljeb u pekacu je bas sabijen i tezak, i inace nema lufta..ja sam 1/4 vode zamijenila mlijekom i sada moj hljeb iz pekaca ima fine rupice i onako je "spuzvast" nije tezak..i nema okus mlijecnog peciva..probaj dio vode zamijeniti mlijekom
- alica.k
#936 Re: Recepti
upravo, za veliku vecinu dizanih tijesta sto se vise puta digne i duze vremena, to je boljewewa wrote:nema zamjene za dugo nadolazenje hljeba - pojacavanjem germe i/ili secera samo se kvari okus i tekstura. meni je najukusniji za sva vremena nanin hljeb. pravila ga je s kvasom od prethodnog tijesta, od polubijelog brasna i to bi potkuhala navece i pekla ujutru. zakon!
-
mimsy
#937 Re: Recepti
moze li kakav recept za nutela tortu al da mi se ne srusi,mislim fondan masu stavljati 
- butterfly_01
#938 Re: Recepti
400 gr nutele 500 gr mascarpone sira. sve sa sobne tepmerature (Nutella treba da je ono njezno mekana)
najbolja krema!!!!
odoh uzeti kaziku nutele!!!
najbolja krema!!!!
odoh uzeti kaziku nutele!!!
-
Kljblj
#939 Re: Recepti
Kremasti čokoladni souffle
100 g tamne čokolade*
60 g putera
3 kašike kakaa
2 žumanca
4 bjelanca
50 g šećera
Na pari rastopiti čokoladu i onda dodati puter narezan na kockice i povremeno miješati dok se ne istopi. Kad se puter istopio, dodati kakao, promiješati da se sve poveže i kad smjesa postane glatka skloniti s pare. Umutiti dobro 2 žumanca dok ne postanu pjenasta i dodati čokoladnoj smjesi. Umutiti bjelanca i dok mutite postepeno dodavati malo po malo šećera. Utučena bjelanca dodavati trećinu po trećinu u čokoladnu smjesu i miješati svaki put dok se sve ne poveže. Puterom premazati kalupe za souffle i posuti ih s malo šećera. Peći na 200C 8 minuta.
Recepti za souffle u pravilu traže čokoladu od 60-72% kakaa koja se kod mene najčešće pojede začas, a i skupa je pa samo ponekad za ovaj recept koristim Nestle od 60%, a najčešće Mercator čokoladu za kuhanje.
Najlakši desert za napraviti, a jedan od najljepših. Ako nemate kalupe za souffle, mogu poslužiti i neke šolje. Meni je mama našla super keramičke kalupe za souffle u Antik shopu na Stupu, za marku po komadu.
100 g tamne čokolade*
60 g putera
3 kašike kakaa
2 žumanca
4 bjelanca
50 g šećera
Na pari rastopiti čokoladu i onda dodati puter narezan na kockice i povremeno miješati dok se ne istopi. Kad se puter istopio, dodati kakao, promiješati da se sve poveže i kad smjesa postane glatka skloniti s pare. Umutiti dobro 2 žumanca dok ne postanu pjenasta i dodati čokoladnoj smjesi. Umutiti bjelanca i dok mutite postepeno dodavati malo po malo šećera. Utučena bjelanca dodavati trećinu po trećinu u čokoladnu smjesu i miješati svaki put dok se sve ne poveže. Puterom premazati kalupe za souffle i posuti ih s malo šećera. Peći na 200C 8 minuta.
Recepti za souffle u pravilu traže čokoladu od 60-72% kakaa koja se kod mene najčešće pojede začas, a i skupa je pa samo ponekad za ovaj recept koristim Nestle od 60%, a najčešće Mercator čokoladu za kuhanje.
Najlakši desert za napraviti, a jedan od najljepših. Ako nemate kalupe za souffle, mogu poslužiti i neke šolje. Meni je mama našla super keramičke kalupe za souffle u Antik shopu na Stupu, za marku po komadu.
- yellow cat
#940 Re: Recepti
puno ti hvalaKljblj wrote:Kremasti čokoladni souffle
100 g tamne čokolade*
60 g putera
3 kašike kakaa
2 žumanca
4 bjelanca
50 g šećera
još jedno pitanjce, pliz.. je li bude dovoljno slatko sa 50 g šećera?
-
Kljblj
#941 Re: Recepti
Ako koristim običnu čokoladu za kuhanje (Mercator čokolada ima 38% kakaa) bude skroz dovoljno, a i svi drugi su govorili kako je predobar. Kad koristim baš tamnu čokoladu (preko 60% kakaa) dodam još malo šećera (otprilike). 
-
mimsy
#942 Re: Recepti
Ima li neko recept za lisnato tijesto sto je ciko spremao u Mastersefu?
- ladyblue18
#943 Re: Recepti
I mene zanima. Video se ne moze gledati kod nas.mimsy wrote:Ima li neko recept za lisnato tijesto sto je ciko spremao u Mastersefu?
- Irm@
#944 Re: Recepti
ja ti mogu po sjecanju (a kad su kolaci u pitanju imam fotografsko)mimsy wrote:Ima li neko recept za lisnato tijesto sto je ciko spremao u Mastersefu?
mada mozes i kupiti gotovo lisnato da se ne patis..
ugl 1 kg brasna, 500 ml vode, malo soli, malo secera, 2 jajeta (ako hoces dizano onda kesica germe , ako neces onda bez germe)
i zakuhas i ostavis da stane pola sata.. razvaljas u pravougaonik i stavis komadice margarina i slozis strane prema unutra i ostavis u frizider 20 min (pokrijes folijom da se uhvati korica)..i tako jos 2 puta i to je to
-
Kljblj
#945 Re: Recepti
Lisnato tijesto
1 kg brašna
500 g hladne vode (čovjek je vagao vodu)
5 % šećera = 50 g
1,5 % soli = 15 g
30 % margarina = 300 g
Spojiti sastojke izuzev margarina. Margarin rukama razvaljati i staviti preko tijesta da se ''stopi'' s njim. Oklagijom razvaljati tijesto s margarinom i preklopiti na četiri dijela (prvo gornji dio preklopiti na sredinu pa donji, a onda sve skupa preklopiti po sredini), a onda opet razvaljati i opet preklopiti na 4. Ostaviti 20 minuta da odmori u frižideru. Razvući još jednom i preklopiti ponovo na 4. Vratiti u frižider na 15 minuta . Nakon vađenja iz frižidera tijesto raširiti po površini, izrezati komade ako se prave neke pituljice ili nešto slične, puniti po želji i oremazati razmućenim jajetom po rubovima komada. Zamotati u rolnice (ili šta već) i ostaviti 20-30 minuta na zraku. Premazati jajetom i peći oko 20 minuta na 190C. U rernu prije pečenja staviti ispod rešetke posudu s vodom.
U lisnato kvasno (od kojeg je radio kroasane) je rekao da ide na 1 kg brašna 3 % svježeg kvasca, tj. 30 g.
P.S. Meni se baš gadi margarin u kolačima i tijestima iako je onaj pekar rekao da puter i nije dobar za lisnata tijesta, što ja prvi put čujem kao i to da neki pekar/slastičar/kuhar preporučuje margarin umjesto putera za bilo šta.
1 kg brašna
500 g hladne vode (čovjek je vagao vodu)
5 % šećera = 50 g
1,5 % soli = 15 g
30 % margarina = 300 g
Spojiti sastojke izuzev margarina. Margarin rukama razvaljati i staviti preko tijesta da se ''stopi'' s njim. Oklagijom razvaljati tijesto s margarinom i preklopiti na četiri dijela (prvo gornji dio preklopiti na sredinu pa donji, a onda sve skupa preklopiti po sredini), a onda opet razvaljati i opet preklopiti na 4. Ostaviti 20 minuta da odmori u frižideru. Razvući još jednom i preklopiti ponovo na 4. Vratiti u frižider na 15 minuta . Nakon vađenja iz frižidera tijesto raširiti po površini, izrezati komade ako se prave neke pituljice ili nešto slične, puniti po želji i oremazati razmućenim jajetom po rubovima komada. Zamotati u rolnice (ili šta već) i ostaviti 20-30 minuta na zraku. Premazati jajetom i peći oko 20 minuta na 190C. U rernu prije pečenja staviti ispod rešetke posudu s vodom.
U lisnato kvasno (od kojeg je radio kroasane) je rekao da ide na 1 kg brašna 3 % svježeg kvasca, tj. 30 g.
P.S. Meni se baš gadi margarin u kolačima i tijestima iako je onaj pekar rekao da puter i nije dobar za lisnata tijesta, što ja prvi put čujem kao i to da neki pekar/slastičar/kuhar preporučuje margarin umjesto putera za bilo šta.
- ladyblue18
#946 Re: Recepti
Kolaci su jedno, ali tijesta su drugo i oduvijek su u tijesta isli margarini.Kljblj wrote:
Margarin i puter su dva razlicita proizvoda, ko nebo i zemljo iako se ne bi reklo tako na prvu, tako da ne mozes praviti lisnato tijesto bez margarina, ni bilo kakvu vrstu peciva koje se lista.
- alica.k
#947 Re: Recepti
ja margarin u sve stavljam, ko ce jos kupovat puter
- ladyblue18
#948 Re: Recepti
Ah joj, e bas mi je zao.mariquita wrote:
zbog ove izjave bi te Francuzi u cast croasana odmah poslali na giljotinu
Alice, je ne bih mogla pojesti kolac sa margarinom nema tih para, bar domaci. Ove kupovne uzmem zalogaj-dva ali njah odmah vidim nije to-to.
-
mimsy
#949 Re: Recepti
Ev zamjesila sam,sad odmara...nadam se da ce liciti na one (btw ne izlaze i iz glave
)
-
baby24
#950 Re: Recepti
voda mi na usta ide kad vas citam....