Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
das auto

#926 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

bierkof wrote:Inzinjer Energetske, analogne i digitalne elektronike. To mi je osnovna oblast i to sada radim, mada imam diplomu inzinjera bezicnih komunikacija. Takodjer nisam los ni sa programiranjem firmware-a za razlicite procesore, mada energetska elektronika mi je najveca ljubav.

Mozes procitati npr ovaj post, gdje govorim zasto sam izabrao tu oblast.

Pocetna plata u BiH (kada sam tek dosao u firmu) je bila 1200KM, i privremeni ugovor, nakon 5-6 sedmica 1500 (stalni ugovor), i nedavno ponudjeno 1700KM.
Takodjer ima perioda kada se radi prekovremeno plata izadje na 2400-2500KM.
2 godisnja regresa ali nisu cemu,

U Njemackoj pocetna plata 50.000e. Takodjer snose dobar dio troskova pocetka zivota i preseljenja.
Dalje cemo vidjeti kako ce plata da raste, i kojim tempom. Ovaj posao volim i iskreno, radio bih ga i za manju platu. Takodjer mogucnosti ucenja i napredka su ogromne, kao i nagrade za patente i slicna postignuca. Rad u ovoj firmi (necu da otkrivam ime) je dobra referenca za dalji nastavak karijere,i to ne treba zaboraviti.
Meni je vaznije da je zivot bez stresa, i da su radni uslovi dobri, a zaista jesu. Firma ima fantasticnu opremu i alate, i za nekoga ko voli elektroniku poput mene, to je kao mali raj.
svaka cast. iskrene cestitke.kada sam ja pisao o njemackoj ja sam se ogradio u prvoj recenici od doktora i injzinjera.ja sam se skoncetrisao na ljude sa srednjom skolom a takvi cine vecinu.
Last edited by das auto on 31/07/2015 11:34, edited 1 time in total.
das auto

#927 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

sema911s wrote:Birkof bravo majstore.... Tako sam i ja i sada hadzija... U Bosni radio u unicreditu plata 2300km bilo dobro ali sada u austriji svex2...
i ta. Prica radi se puno zahebano ne pije vode

U basnu dodjes cisto reda radi,, mada su cevapi bolji u njemackoj
.
prog321

#928 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Auto, Naucit ces ba na njih. Ne nerviraj se.
Uvijek ta trane podbacuju kao da traze izgovor sto su auslaenderi dok su zivi :-D
sema911s

#929 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sema911s »

prog321 wrote:Auto, Naucit ces ba na njih. Ne nerviraj se.
Uvijek ta trane podbacuju kao da traze izgovor sto su auslaenderi dok su zivi :-D
Prg
Auslander, doseljenik, zovi kako hoces mi bar imamo zivot bolji od vas u Bosni, djeca ce nam uzivat, nemamo za precednika troglavog supka,
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#930 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

bierkof wrote:Inzinjer Energetske, analogne i digitalne elektronike. To mi je osnovna oblast i to sada radim, mada imam diplomu inzinjera bezicnih komunikacija. Takodjer nisam los ni sa programiranjem firmware-a za razlicite procesore, mada energetska elektronika mi je najveca ljubav.

Pocetna plata u BiH (kada sam tek dosao u firmu) je bila 1200KM, i privremeni ugovor, nakon 5-6 sedmica 1500 (stalni ugovor), i nedavno ponudjeno 1700KM.

U Njemackoj pocetna plata 50.000e. Takodjer snose dobar dio troskova pocetka zivota i preseljenja.
Dalje cemo vidjeti kako ce plata da raste, i kojim tempom. Ovaj posao volim i iskreno, radio bih ga i za manju platu. Takodjer mogucnosti ucenja i napredka su ogromne, kao i nagrade za patente i slicna postignuca. Rad u ovoj firmi (necu da otkrivam ime) je dobra referenca za dalji nastavak karijere,i to ne treba zaboraviti.
Meni je vaznije da je zivot bez stresa, i da su radni uslovi dobri, a zaista jesu. Firma ima fantasticnu opremu i alate, i za nekoga ko voli elektroniku poput mene, to je kao mali raj.
u slicnoj sam situaciji, samo sam više orjetnisan energetici (niskonaponski i srednjenaponski sistemi) i elektromotorima, pomalo i ovome što ti radiš sa elektronikom i upravljanjem pogonima

izletila mi je ponuda za ABB, razvoj industrijskih elektromotora, u švici, Aargau :mrgreen: :mrgreen:

50k EUR je godišnja plata sa porezom?
Margita81

#931 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Margita81 »

Suprug, ja, dvoje male djece-jedno je beba od 2mjeseca--odlazimo jer zelimo vise, bolje i normalnije od ovoga ovdje. I djeci i nama. I nasoj starosti.
Ostavljamo nas stan, auto, odlican posao u odlicnoj firmi-software eng...
Kao sto neko rece-nije samo do vise para, ovdje nista ne funkcionise niti ce ikad. O brojanju krvnih zrnaca i torovima da i ne pricam.

Nismo djeca pa da mislimo da je tamo negdje bajka sve ali posla se ne bojimo i iskreno-jedva cekam nas novi zivot :)
prog321

#932 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

sema911s wrote:
prog321 wrote:Auto, Naucit ces ba na njih. Ne nerviraj se.
Prg
Auslander, doseljenik, zovi kako hoces mi bar imamo zivot bolji od vas u Bosni, djeca ce nam uzivat, nemamo za precednika troglavog supka,
Ejjs, ti imas bolji zivot od mene u BiH ?
Hoces reci da imas kucu i vikendicu OTPLACENU u Austriji i da ides na ljetovane i zimovanje svake godine ? :-D

A nece vam ni djeca puno bolje uzivat. I oni ce biti auslanderi, Izdaje ih ime.
karanana

#933 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by karanana »

prog321, da li si ti kucu i vikendicu kupio svojom lovom?

ta ovdasnja bogatstva, ako su se zaradila posteno, najcesce nisu stvorena u zadnjih 20 godina nego su porodicna nasljedstva iz nekih boljih vremena od deda i oceva i slicno.
prog321

#934 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Pa nesto nasljedjeno nesto napravljeno vlastitim rukama. Ja ne krijem da sam (poslije)ratni profiter. :-D
Ali ovi misevi iz dijaspore da mi kazu kako oni vise imaju > hehh.
A znam kako oni zive. Na kruhu i vodi. I dodju u rent-a-car u BiH da bi istresli frustracije iz sebe.
Ili ovdje ta trane podjebavaju, kao oni nece BiH nikad posjetiti, a vise na BiH forumima dan i noc.
Last edited by prog321 on 31/07/2015 12:55, edited 1 time in total.
Ommadawn

#935 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

Patimo se... Pomagajte! Sunce tuđeg neba ne grije kao što naše grije. Niđe toliko plastičnih flaša ko u koritu rijeke mog djetinjstva.
Ommadawn

#936 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

mk ultra wrote:

u slicnoj sam situaciji, samo sam više orjetnisan energetici (niskonaponski i srednjenaponski sistemi) i elektromotorima, pomalo i ovome što ti radiš sa elektronikom i upravljanjem pogonima

izletila mi je ponuda za ABB, razvoj industrijskih elektromotora, u švici, Aargau :mrgreen: :mrgreen:

Prihvati ponudu i budi gospodin. ABB je jaka firma. I nastavi voziti Hondu ;)
saja_dj

#937 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by saja_dj »

prog321 wrote:Pa nesto nasljedjeno nesto napravljeno vlastitim rukama. Ja ne krijem da sam (poslije)ratni profiter. :-D
Ali ovi misevi iz dijaspore da mi kazu kako oni vise imaju > hehh.
A znam kako oni zive. Na kruhu i vodi. I dodju u rent-a-car u BiH da bi istresli frustracije iz sebe.
Ili ovdje ta trane podjebavaju, kao oni nece BiH nikad posjetiti, a vise na BiH forumima dan i noc.
Poslijeratni si samo ako utajivas porez, imas radnike na crno, i kroz korupciju imas sta imas. Ako si takav, onda bas zbog takvih bjezi i narod, ali onda ne mozes doci ovdje i pricati kako je divno u BIH, isto da dodje Bake i kaze, "pa gdje cete ljudi meni ovdje mjera na poljinama".
prog321

#938 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Kako god okrenes bolje je neko biti gradjanin druge klase u Austriji.
:-D
das auto

#939 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

dječak sa šibicama wrote:Budite humani, sto otvarate ovakve teme i plasite nasu dijasporu da im stize konkurencija.

Nemojte da ih hercika opali :D :P

od nekoliko hiljada( dnevno) a nekoliko miliona ( u par zadnjih godina) izbjeglica iz afrike azije kosova alkbanije Bosanci su kap u moru. svi mogu stati u jedan tramvaj.U tvom postu ima i malo istine. Cijena rada je drasticno pala i konkurencija cami i cuci na svakom cosku. Medjutim rijec je poptuno o nekvalifikovanoj i nepismenoj populaciji koja ne zna njemacki jezik. Takodje treba reci da nemaju radnih navika i da su lijeni. Dodju u firmu rade tri sata i odmah bole ledja i glava i traze da idu. Da se vrate na socijalu i da nesto maznu. Pored takve konkurencije straosjedioci mogu raditi jos tri posla.
Margita81

#940 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Margita81 »

Pa gradjanin si druge klase i u vlastitoj zemlji samo ako se nadjes na onoj anam strani. Kod nas uvijek ima ona druga strana. O cemu pricas ti bolan.
Kazes djeca ce nam uvijek biti prepoznata kao stranci tamo na zapadu, zbog imena. A ovdje to kao nije slucaj?
Govorim iz iskustva.
Hocemo li o doktorima, lijecenju, penzijama, djecijim dodacima, kulturi, skolama, obrazovanju, itditditd...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#941 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mk ultra »

Da jesi građanin drugog reda vani, jesi sigurno, i to je samo dokaz koliko je BiH siromašna država

Nikad meni ovdje u BiH ništa nije falilo sa materijalne strane, osim sigurnosti u vlastitu državu, dosta ogavnog naroda i kuda ovo sve ide
Shvatite da za 10 godina u BiH neće biti ljudi, pretvorit ćemo se u Jadran zimi :-)
bierkof

#942 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by bierkof »

mk ultra wrote: u slicnoj sam situaciji, samo sam više orjetnisan energetici (niskonaponski i srednjenaponski sistemi) i elektromotorima, pomalo i ovome što ti radiš sa elektronikom i upravljanjem pogonima

Prvo, cestitam ti i zelim ti srecu u karijeri.
ABB je dobra firma, pogotovo su dobri u HVDC prenosu, ja sam bio zainteresovan za njih i dobio sam preporuku ali je pozicija bila popunjena vec. Znam jednog gospodina koji je sef razvojnog tima u ABBu vec dugi niz godina i znam da se brinu o radnicima. To je od prilike dozivotni posao i karijera.
Moj slucaj je malo drugaciji, meni je stvarno san nekada raditi na energetici automobila. Ali doci na takvo mjesto je poprilicno tesko, ali nadam se da je ovo korak u pravom smjeru.

Da, 50k je plata prije poreza, i to je prosjecna pocetna bruto plata u Njemackoj. U poredjenju sa Svicarskim standardom to je malo, ali u Njemackoj je OK.

Ovo o gradjanima prvog i drugog reda je zaista smjesno. Pa, kod nas su gradjani prvog reda samo oni na poziciji, kriminalci i bogatasi. Svi ostali su na marginalizirani. :run:
Ommadawn

#943 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

bierkof wrote:
mk ultra wrote: u slicnoj sam situaciji, samo sam više orjetnisan energetici (niskonaponski i srednjenaponski sistemi) i elektromotorima, pomalo i ovome što ti radiš sa elektronikom i upravljanjem pogonima

Prvo, cestitam ti i zelim ti srecu u karijeri.
ABB je dobra firma, pogotovo su dobri u HVDC prenosu, ja sam bio zainteresovan za njih i dobio sam preporuku ali je pozicija bila popunjena vec. Znam jednog gospodina koji je sef razvojnog tima u ABBu vec dugi niz godina i znam da se brinu o radnicima. To je od prilike dozivotni posao i karijera.
Moj slucaj je malo drugaciji, meni je stvarno san nekada raditi na energetici automobila. Ali doci na takvo mjesto je poprilicno tesko, ali nadam se da je ovo korak u pravom smjeru.

Da, 50k je plata prije poreza, i to je prosjecna pocetna bruto plata u Njemackoj. U poredjenju sa Svicarskim standardom to je malo, ali u Njemackoj je OK.

Ovo o gradjanima prvog i drugog reda je zaista smjesno. Pa, kod nas su gradjani prvog reda samo oni na poziciji, kriminalci i bogatasi. Svi ostali su na marginalizirani. :run:
Ma kakav, ljudi na zapadu žive na kruhu i vodi. Djeca su nam obilježena. I to Bošnjaci nose zelene značke ako izađu van. Rentakar auta koštaju dva eura dan i to bemve.
madner

#944 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Bar se ne vozaju automobili koji se vise ne proizvode :D
detroit-mercy

#945 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by detroit-mercy »

Margita81 wrote:Pa gradjanin si druge klase i u vlastitoj zemlji samo ako se nadjes na onoj anam strani. Kod nas uvijek ima ona druga strana. O cemu pricas ti bolan.
Kazes djeca ce nam uvijek biti prepoznata kao stranci tamo na zapadu, zbog imena. A ovdje to kao nije slucaj?
Govorim iz iskustva.
Hocemo li o doktorima, lijecenju, penzijama, djecijim dodacima, kulturi, skolama, obrazovanju, itditditd...
Pusti ga :mrgreen: .
sema911s

#946 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sema911s »

Prog.. Svi koji smo otisli van bh mahajuci rukama, bez ista, sa par eura u dzepu... A sada imamo sto imamo,,dal na kredit dal nes drugoo al imamo ... nismo nista ukrali, dobili preko stranke, na osnovu imena... Ti to sto imas (svaka ti cast) nebi mogao na cisto zaradit,

To dal sam gradjanjin drugog reda mozda jesam(mada po prezimenu i nisam) al ovdje se to ne gleda toliko vec sta radis i koliko doprinosis drustvu,, a to za tebe nije slucaj jer si poslije ratni supak,,,uz duzno postovanje
Rockefeller

#947 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Da ne citiram sve, odgovoriću ovako. Idem da se školujem, tj. da radim "Ausbildung" za njegovatelja. Tri godine traje školovanje. Plata, ako je tako možemo nazvati, iznosi 975 Eura kao i kod mog prijatelja koji također ide u Njemačku da se školuje. Dok plati stan u iznosu od 250 eura, ostaje mu dovoljno da živi i da nešto para ušpara. Pored toga može naći još jedan posao, gdje će zarađivati 450 eura mjesečno, samo što se vikendima radi. Mislim da je to ok i za početak dobra stvar. Meni je najbtiniji upad i prolaz, poslije ćemo vidjeti. Nek je sretno svima koji žele da idu i imaju mogučnosti.
insomnia78

#948 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by insomnia78 »

Uuu, malo
Pravo malo
prog321

#949 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Austrija je jedna od nacionalističkih sredina. Jedino se Svica i Bajern i nekim dijelom Danska mogu porediti sa njima. Nije dzaba Hićo bio rođen tu. :-D
Gradjanin si drugog reda ako se preživaš na ić.
Balkanac. Jugović.
Ommadawn

#950 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Ommadawn »

Rockefeller wrote:Da ne citiram sve, odgovoriću ovako. Idem da se školujem, tj. da radim "Ausbildung" za njegovatelja. Tri godine traje školovanje. Plata, ako je tako možemo nazvati, iznosi 975 Eura kao i kod mog prijatelja koji također ide u Njemačku da se školuje. Dok plati stan u iznosu od 250 eura, ostaje mu dovoljno da živi i da nešto para ušpara. Pored toga može naći još jedan posao, gdje će zarađivati 450 eura mjesečno, samo što se vikendima radi. Mislim da je to ok i za početak dobra stvar. Meni je najbtiniji upad i prolaz, poslije ćemo vidjeti. Nek je sretno svima koji žele da idu i imaju mogučnosti.
Ne brini, malo ispočetka je teško ali samo naprijed. Isplatit će se, vjeruj mi.
Post Reply