Po(Mi)licjiski automobili

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
johntra

#926 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

MAN-lion's coach wrote:
Tender za KS je pao to sigurno znaš krajem oktobra za 72 vozila.
Pa je opet novi objavljen početkom 31.10.

Nisam znao da je pao...znači li to da je Bunjo popušio?
Kakav je novi tender, da nema slučajno u njemu specifikacija Golfa 7? :D
MAN-lion's coach

#927 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by MAN-lion's coach »

johntra wrote:
MAN-lion's coach wrote:
Tender za KS je pao to sigurno znaš krajem oktobra za 72 vozila.
Pa je opet novi objavljen početkom 31.10.

Nisam znao da je pao...znači li to da je Bunjo popušio?
Kakav je novi tender, da nema slučajno u njemu specifikacija Golfa 7? :D
Nezz stvarno bilo je na web stranici MUP-a KS, a kad se potraži na ekapiji ima nešto navedeno koliko terenskih i običnih i za specijalnu tri LOT-a, ali koliko vidim sad i to je poništeno ili sam se ja zagubila...

Evo link:
http://mup.ks.gov.ba/aktuelno/obavjeste ... nih-vozila

http://www.ekapija.com/website/bih/comp ... ion=2&pg=3

pdf format onog što je poništeno:
http://www.ekapija.com/dokumenti/tCsh_9 ... 161101.pdf
tempuser

#928 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by tempuser »

ins wrote:Ti su još pošteni bili, cijeli niz firmi je počivao na prevari, isporuce nekoliko auta po damping cijeni da se procuje glas kako su ozbiljan privatnik, i onda kada prikupe depozite za "buduće" isporuke samo nestanu...
Nije bio bas niz, bile su dvije.
Prva je bila Trend Sandija Grubelica iz Grosuplja za isporuku Fiata Duna, Renaulta 5 itd. Primio je 7500 uplata, isporucio oko 1700 auta, da stekne povjerenje, vratio oko 800 uplata, vjerovatno onima sa kojima se nije bilo igrati, a ostalih 5000 udario po usima. da tuga bude veca odlezao je samo 2 god, a sud u LJubljani prije 2 gos odbio odstetni zahtjev prevarenih.
Druga je bila Koprivica Trade Sinise Koprivice iz Sarajeva (sa V. Polja) za isporuku Lada Samara. Ista sema, pondi damaping cijelu, isporuci par vozila da ti vjeruju, pokupi uplate i razguli! Kako je kasnije tvrdio to je bilo u talu sa karadizem a 3 miliona DEM je donirao SDS-u.
tempuser

#929 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote: Donedavno je bilo ravno blasfemiji vidjeti policijsko vozilo bilo koje druge marke osim vauvau, sad je sasvim ok i Suzuki, Peugeot, Renault, Ford itd. Razumljivo da se nekada davala prednost "domacem", kad su bili Zastava, IMV, IDA, TAS, a i odmah nakon rata (ako se moze nazvati "domacim" nesto sto su pod svojom sapom drzali lopovi svjetskog kalibra), ali danas kad je svima jasno da domaceg nema, i da je domace u nezavidnom polozaju, poprilicno je nebitno ko prodje na tenderu, u smislu odrzavanja domace proizvodnje. Cak je i u onom sistemu to bilo poprilicno nebitno, s proizvodnjom i prodajom po soc principima, gdje se jedna licenca crpila do iznemoglosti i odrzavala u zivotu s kozmetickim zahvatima (primjer Fiat 128, 600, itd.) i fancy naljepnicama Luxe, Special itd. Ovdje jos nije potpuno zazivio kapitalizam, jos se na potrosnju gleda kao na nesto sto treba smanjiti, a to je i razumljivo, s obzirom na stanje kompletnog ekonomskog i drzavnog sistema. Uh, nas*ah i ja sad svasta, sad bih se samobanovao, a nekad mi bas muka dodje sto je to sve tako kako jeste. :-)
Nije bilo bas 100% tako. Dok su u KS pa i FBiH na osnovini ASA-SDA VW bili neprikosnoveni recimo u HNK je Boras progurao Opele. Nedavno je vjerovatno Jelic sa preuzemo sa VW-om. U TK je bila tura Megane II sedan, vjerovatno Grabovickic, SIPA je imala turu tih Meganea sa 2,0 16v motorom za pratnju, ne znam da li je Bunjo isporucio, pa turu Mondea i policijskih i civilnih koje je isporucio F-AC.
Kod nas je to uvijek bilo vezano za politiku i uticaj. Nakon sto je UNIS poceo proizvodnju VW-a zbog poticaja domacoj proizvodji rukovodstvo SR BiH je insistiralo da svi SUP-ovi budu opremljeni VW vozilma, prvo bube, pa G1, G2, jette obje generacije do su recimo SUP-ovi u Srbiji, Hrvatkoj bili vezani iskljucivo za Zastavu. Kroz snimke iz novije istorije u HR pa i neposredno nakon samoslatnosti se vide uglavnom policijske Zastave i Yugo. Ne znam sta su Montenigeri vozali, ali su Slovenci drzali nasu varijantu sa VW-om.

Saobracajna milicija ZG 1989:

Imagefree image hosting

Evo dvije za bitangu, saobracajno odjeljenje VP Split

Imageimage upload

Imageimage upload no size limit
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#930 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by bitanga_sa_otesa »

joj 132jke :shock:
tempuser

#931 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by tempuser »

dveiljade!
fwh

#932 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by fwh »

:arrow:
johntra

#933 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Bila je 132-ka već, nego je pukao forum sa koga sam kopirao original linkove... :D

Pa bila je u Hrvatskoj ona varijanta sa Opelima, sa Corsom...ima dosta njih na snimcima na početku rata u milicijskim šemama, a ostalo ih je i nakon rata dosta...
Što se tiče SUP BiH, za pratnju su isto korišteni Mercedesi kao sa snimka iz ZG, neko je već postavljao fotke ovdje, a naći ću ih ja još...isto tako znamo da je u pratnjama bila i 125-ca i 132-ka...Mercedesi su korišteni i za prevoz funkcionera CK SK BiH...
trambusek88

#934 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by trambusek88 »

Bio je i u HR poneki Golf (M-3xx-xxx)
Image

Bilo je u HR i Lada 2104
johntra

#935 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

A za ovo vjerovatno niste znali, možda neko jeste, ali ja nisam :)

U CIMOSU-u su se sklapali Citroeni, kao što svi znamo, a bilo je i nekoliko milicijskih varijanti...u Sloveniji, naravno...

Bili u Kopru i Ptuju...

Image

Cimosovo vozilo rađeno navodno za potrebe RSUP-ova SR Hrvatske i SR BiH 70-tih godina :

Image

Za ovo tvrde da je iz slovenačkog MUP-a isto, nekad 80-tih godina :

Image
tempuser

#936 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by tempuser »

Sa svacim se eksperimentisalo, sjecas se zagrebackog DS-a karavana sa radarom (koji je zavrsio samljeven pod tramjavem)? Poznate su slike zabrebackih Mini Morrisa. Ja imam par slika milicijskog 125, sad ne ynam da li je bio talijanski Fiat 125 S ili poljski tj zastavin 125 P(Z).
Ne cudi me nista, jednako kao sto je SUP SRBiH gurao VW zbog TAS-a tako je SUP SR Slovenije gurao Citroen zbog Cimosa, samo sto su oni imali alternativnu u Litostroju i kasnije u IMV-u u Reneultu koji je po meni bio čak podesniji, manje sofisticiran tj vise otporan na milicijsku upotrebu.
U HR uvoznici daju MUP-u RH na probu policijske verzije vozila, sad ne znam da li dobroboljno ili na zahtjev.
johntra

#937 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Jeste, moguće da je taj DS isto vjerovatno bila neka varijanta sa CIMOS-om...

Kažu da je bio u MUP Rijeka, saobraćajna milicija..

Image
Tomahawk11
Globalni moderator

#938 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by Tomahawk11 »

Njemacka policija:

Image
amar1994

#939 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by amar1994 »

Image

presao preko milion km , jos se voza :-) :D

rijedak R33 GTR autech 4 door :thumbup:
ElRe

#940 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by ElRe »

tempuser wrote: Ne znam sta su Montenigeri vozali, ali su Slovenci drzali nasu varijantu sa VW-om.
Dok nisu dosli Golfovi I i II (govorili se o 20ak komada) sa ratista iz HR, istocne BiH to su bile Zastava 101 i Yugo. Sredinom 90-ih stizu Golf III 1.9d, a tokom rata na Kosovu kao pomoc SAD-a dolaze Ford Exploreri, par americkih Focusa, Njemacka Golf IV SDI i Defendere. Njih nasljedjuju Golf V 1.4 i SDI, nakon toga MB A klase 200 CDI i sada Opel Astre 1.6 CDTI i Dusteri 1.5 dCi.
tempuser

#941 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by tempuser »

@elre

Mislio sam do rata. Ja sam u MN isao cesce tamo negdje 2003-2004. godine i tad su uglavnom bili Golfovi II i Jette II i to bi rekao civilne tj ne ex Milicija, mislim cak u vise boja.
ElRe

#942 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by ElRe »

Za G I i II znam da su bili aktueli i to na zalost dovuceni sa ratista iz HR i istocne BiH. Kao sto si i primijetio uglavnom su bili civilni, bez oznaka MUPa.
tempuser

#943 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by tempuser »

ElRe wrote:Za G I i II znam da su bili aktueli i to na zalost dovuceni sa ratista iz HR i istocne BiH. Kao sto si i primijetio uglavnom su bili civilni, bez oznaka MUPa.
Tacno se sjecam na ulasku u H. Novi kod Jugopetrol pumpe civilne met. plave jette II sa policijskim tablicama.
Takodjer se sjecam incidenta kad se ustanovilo da je kombi, misim Renault Traffic, nekog CG ministarstva ukraden u Sarajevu.
insomnia78

#944 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by insomnia78 »

Image
"Vodeni top"
Blindirano i specijalno preradjeno vozilo namjenjeno za razbijanje demonstracija. Kao baza je koristen Iveco kamion. Vodenim topom, kapaciteta 4200 litara koje izbacuje pod pritiskom od 20 bara se upravlja iz unutrasnjosti uz pomoc dzojstika i kamere. Vodeni mlaz je precizan na daljini do 40 metara. Takodje postoji mogucnost mjesanja vode sa suzavcem ili specijalnom bojom koja daje mogucnost da se u masi oznace pojedine osobe radi kasnijeg lakseg hapsenja. Vozilo je neprobojno za pistoljsku i puscanu municiju
Postoje samo dva ovakva u Fr
insomnia78

#945 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by insomnia78 »

Image[emoji1]
argyle

#946 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by argyle »

Image
Image
Image
Image
trambusek88

#947 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by trambusek88 »

Image
Image
ElRe

#948 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by ElRe »

1.4 benzin i 2.0 SDI
Kasnije su usle A klase 200 CDI

Image
johntra

#949 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by johntra »

Neko je pitao šta je bilo sa 128-cama u MUP RH tokom i nakon rata:

Image

Image
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#950 Re: Po(Mi)licjiski automobili

Post by bitanga_sa_otesa »

mup i sup nikad nije imao 128ice samo stojadine...
Post Reply