goran16v wrote:
Bile su 2 ture amerikanaca i koristio ih je iskljucivo Odred za spec. namjene Bosna aka Vikicevi. Prva tura od 4 ili 5 Blazera S10 je nabavljena 1991. neposredno pred rat i svi su cijeli rat bili u sluzbi i prezivjeli. Sve je to kupljeno u Bosnaauto - Americaru u Radicevoj. U to vrijeme Chevrolet Beretta ili Corsica, pa i Pontiac Tran Sport nisu uopste bili rijetkost po Sa, cak se zadecio i Jedan Buick Park Avenue koji je za Alinije potrebe izmjesten u pazaric. Druga tura je dosla negdje 1995. Ako se dobro sjecam 2 GMC Suburbana, 2 GMC Yukona 2 vrata (u jednom su Cutuk u E. Ganic imali udes kod Capljine 95), mislim 1 x GMC Yukon sa 4 vrata, 1 x GMC Vendura, 4 - 5 x GMC Jimmy od kojih je jedan jos uvijek u sluzbi MUP-a KS. Svi osim Jimmya su bili met. tamno zeleni, jedino su oni bili met. svijetlo zeleni.
Inace u mojoj evidenciji "egzoticnih" policijski auta u blizoj okolini sy, mimo pomenutog Porsceha 944 (ne 924) bili tamno zelena Opel Omega A sa kamerom, met. sivi BMW E36, Mazda 323 za am. trziste sa crvenom kozom, BMW E21 (gdje li je taj zavrsio?!), u Ostroscu (Konjic) sam se godnu - dvije poslije rata valjao od sege svaki put kad bih prosao pored pilicijskog R-4. U PU Konjic jos uvijek koriste Mitshu L200 Pick upa i Nissana patroal Y60. U Ljubuskom sam prije 5-6 god vodio plavo-bijelog policijskog BMW-a 7-icu E32. MUP KS je koristio cak i R-Kangoo za krim tehniku, u SJB I. Sarajevo za iste svrhe koriste Kia Pregio, a glavesine MUP-a KS se voze u Ssang Yong Rextonu.
Omega je i danas u životu, zadnja poznata lokacija vlasnika autopraonica ispred Unisa u Velešićima...lik tamo radi, pričao mi je provale sa tim autom, kako ga raja zaustavlja i govore mu koliko im je ta Omega para uzela....
KIA Pregio za MUP KS je bila donacija policijama u FBIH i RS, dok Rexton koriste pripadnici interventnih jedinica za patrole, većinom PU Novi grad i nije samo za glavešine....nedavno je PU Centar od Općine Centar dobio RAV4 novi ko donaciju, ali izgeda da nije uniformisan još, nego je civilna verzija...
MUP TK, tačnije PU u Tuzli koriste Renault modele, imaju jedan Clio 3 i Megane Sedane isto...pored toga imaju i dvije ili tri Fieste...MUP ZDK i još neki kanton imaju nove Defendere kao vozila za interventne jedinice...inače S10 Blazeri se vide na onim snimcima pred rat, na dan kad su ubijeni Olga Sučić i Suada Dilberović...