Kupovna moć novog automobila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
goran16v

#926 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

mali_milojica wrote:Slozio bih se sa goranom kada je u pitanju stan.
To je nesto sto se rjesava jednom u zivotu,stvar na kojoj tesko da mozes biti u minusu. I razumijem ljude koji ce jesti grah 2x sedmicno,redovno ce se odrzavati krompirijada. Tu i tamo ce se pojesti meso,a vecinom ce to biti piletina. Auto se i ne mora imati,ne mora se ici svake godine na more. Sa porodicom se moze i jednom mjesecno izlaziti da se proseta po gradu i pojedu cevapi.
Ja bih samo volio cuti,koliko to neko izlazi u grad na kafu od 3 KM,na cevape,restorane,na planine,a djeca kuci. Meni je draze da se igram sa svojim sinom kod kuce,nego da mi svaki dan placaju cevape ili nesto drugo. Koliko puta godisnje kupuju farmerke od 150 KM,tene od 250 ili jakne od 400 KM itd itd. Reklo bi se da pojedini ni ne jedu kuci,ono sto zena napravi.
Moji roditelji su bil obican radni narod, prosjecna primanja, nikad se nije hranilo vani, ali otkad znam za sebe jedem cevape kad mi god zamirisu, od 8. razreda osnovne skole idem na kafu, jednom godisnje kupim leviske, nove adidaske, svake 2 god nove gojzerice i svake 2-3 god kupim dobru jaknu (nekad bila popularna mont) i nikad nisam bio iznad prosjeka i to nikad nije bio luksuz, svi oko meme su bili u 5 deke i zato bi to danas kad imam svoj dinar za mene bio luksuz?!?!?!
Osim sto se hipotetticki govori o paru bez djece, nisam jos uvijek roditelj i predpostavljam da se nista ne moze mjeriti sa uzitkom biti sa svojim djetetom, ali poredis neoporedive stvari. Sta ces sutra kad te dijete pita za planinu, ljetovanje, da mu kupis dobre tene, farmerke ili jaknu, das za kafu, a ti kazes, nema tajo para kupio nov auto, a bolje nam je da provedemo vrijeme skupa?
emko1234

#927 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

goran16v wrote:
emko1234 wrote:
Jarane, šta znači može se živjeti?
Živi ona žutaljka na horsu bez noge, što prosi po Ferhadiji, živi brate i onaj čovjek što spava s onim debelim kerom po ulici, živi i oni cigani što spavaju po haustoru. Svi oni žive isto ko i ja i ti. Samo jel to čovjeka dostojan život.
U tome je cijela razlika, pojam zivjeti za mene i pojam zivjeti za tebe ne mora biti isti, takvim rezonom moze se kupiti nov auto sa miljom prihoda, ali se bojim da je dosta ljudi devalviralo svoj zivotni standard cim se spominju varijante oblacenja po pijacama, da su cipele ili pantalone od 100-njak KM kao neki aman-zaman luksuz.
Vala kad ne bi imao dovoljno za oboje, prije bi odvojio za dobre cipele nego za ratu za novo auto.
Jebo te život, ako ću ga provesti pritščući pedale novog auta u deichman radioaktivnim cipelama od 49 maraka. Skineš, ne možeš noge oprat domestosom.
goran16v

#928 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:koliko godisnje puta kupis obucu?
koliko puta godisnje kupis te pantalone od 140 KM?
da kupis svaki mjesec pa hajd ali ne drzi ta prica vode ali nikako.
eh sada ako ti imas 2000 KM a hoces da zivis kao da imas 5000 KM pa normalno da ne moze, ko moze bujrum, ali da je nemoguce sa 2000 KM imati normalan zivot i imati nov automobil od 15 tKM, a pri tome rijeseno stambeno pitanje, i da svako ispod te magicne cifre oskudjeva u necemu to je preserans samo takav.
sigurno u kafani biftek ili teletina imaju drugaciji okus od onog koji ti spremi zena kuci?
Nije bitno koliko puta kupim sta, ja zivim u skladu s mogucnostima i ne protezem se preko jorgana, ono sto je bitno da je ono sto je za mene sasvim normalan i prisjecan zivot, kakav smo moja generacija i ja zivjeli cijeli zivot, za tebe ocigledno luksuz i preseravanje. Posto se znamo i posto sam stariji nekih 7-8 god cisto iz iskustva ti mogu reci da se jednom zivi, sto propustis - propustio si. No bez obzira na to, ja postujem tvoj rezon, ali ocekujem da ti postujes moj rezon i stoga nemas potrebe evidentirati sta ja kupujem i gdje jedem.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#929 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by mali_milojica »

goran16v wrote:
mali_milojica wrote:Slozio bih se sa goranom kada je u pitanju stan.
To je nesto sto se rjesava jednom u zivotu,stvar na kojoj tesko da mozes biti u minusu. I razumijem ljude koji ce jesti grah 2x sedmicno,redovno ce se odrzavati krompirijada. Tu i tamo ce se pojesti meso,a vecinom ce to biti piletina. Auto se i ne mora imati,ne mora se ici svake godine na more. Sa porodicom se moze i jednom mjesecno izlaziti da se proseta po gradu i pojedu cevapi.
Ja bih samo volio cuti,koliko to neko izlazi u grad na kafu od 3 KM,na cevape,restorane,na planine,a djeca kuci. Meni je draze da se igram sa svojim sinom kod kuce,nego da mi svaki dan placaju cevape ili nesto drugo. Koliko puta godisnje kupuju farmerke od 150 KM,tene od 250 ili jakne od 400 KM itd itd. Reklo bi se da pojedini ni ne jedu kuci,ono sto zena napravi.
Moji roditelji su bil obican radni narod, prosjecna primanja, nikad se nije hranilo vani, ali otkad znam za sebe jedem cevape kad mi god zamirisu, od 8. razreda osnovne skole idem na kafu, jednom godisnje kupim leviske, nove adidaske, svake 2 god nove gojzerice i svake 2-3 god kupim dobru jaknu (nekad bila popularna mont) i nikad nisam bio iznad prosjeka i to nikad nije bio luksuz, svi oko meme su bili u 5 deke i zato bi to danas kad imam svoj dinar za mene bio luksuz?!?!?!
Osim sto se hipotetticki govori o paru bez djece, nisam jos uvijek roditelj i predpostavljam da se nista ne moze mjeriti sa uzitkom biti sa svojim djetetom, ali poredis neoporedive stvari. Sta ces sutra kad te dijete pita za planinu, ljetovanje, da mu kupis dobre tene, farmerke ili jaknu, das za kafu, a ti kazes, nema tajo para kupio nov auto, a bolje nam je da provedemo vrijeme skupa?
Ne bih da nekome pametujem,ali djeca se trebaju odgajati u skladu sa mogucnostima. Barem sam ja tako odgajan. Ako nesto nema i ne moze biti,onda tu prica sva zavrsava. Djeci se treba maximalno pruziti,ali neka granica treba postojati. Slazem se da treba dijete odvesti na ljetovanje,na planinu. Ali bgm ne treba imati tel od 500 KM. Tene od 300 KM ili jaknu od 400. Kad sebi zaradi pa neka kupuje,kao sto sam ja. Ja za sebe licno mogu reci,da mi roditelji nisu kupili nijednu odjevnu stvar,a o vecim i da ne govorim od moje 15 godine. Radio sam preko ljetnih raspusta i nikada me nisu pitali kako sam trosio svoje pare.
goran16v

#930 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

prog321 wrote: U Njemackoj ima svasta kao i kod nas.
U jednosobnom stanu zivi sa zenom i dvoje djece, a vozi Q7.
Meni nije oskudjevanje ne ici svake godine na skijanje i plazu. Oblaciti markiranu odjecu. To je ipak luksuz . Nije prosjek ni u Njemackoj.

Imas svugdje svasta kao do nas, samo je pitanje u kojoj mjeri.
Vidis, ici na more, ici sa SOFKA-om ili sa roditeljima na skijanje, nositi kvalitetnu odjecu, ne nesto tipa Hilfger, Gant, Armani, Salomom, North Face, Mammut itd) nego Levis, Wrangler, Lee Cooper, Adidas, Puma, Loto itd nekad nije bio nikakav luksuz nego cisti prosjek koji je sebi mogla priustiti velika vecina.To nije luksuz ni danas, a pogotovo ne u Njemackoj iako tvrdis da jeste. To sto su za tebe sasvim noirmalne stvari luksuz je upravo ta devalvacija zivoitnog standarda.
Bakir1

#931 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by Bakir1 »

do rata apsolutno ono sto si ti imao u zivotu imao sam i ja i nikada se nije stedilo na tome sta mi kao djeca roditelja, obicnih smrtnika trebamo imati, mora, zimovanja, tene ove, tene one, farmerke ovakve farmerke onakve i sa te strane svi smo zivjeli isto, ali poslije odricanja koja smo svi prozivjeli tako je postalo sve apsolutno nebitno sem sacuvati zivu glavu, nekako mi se taj rezon nastavio kroz zivot, nista mi nece biti ako nosim proslogodisnji model tena koji je na snizenju i od aktuelnog jeftiniji 50%.
zasto zivjeti skromnije znaci zivjeti u oskudici?
jednom se zivi? apsolutno da ali za koga? za koga zivis ako nosis markiranu odjecu i obucu?
postujem ja tvoj rezon, ali tvoj rezon i rezon onih koji su poredali stvari u zivotu, materijalno prvenstveno kaze da je nemoguce imati normalan zivot sa skromnim primanjima.
da rezimiramo jer nemam namjeru palamudit vise na ovu temu, evo ja jadan sam radim nas troje, nemamo za kifle, tugaljivo gledamo kroz svaki izlog...
:run:
goran16v

#932 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Bakir1 wrote:do rata apsolutno ono sto si ti imao u zivotu imao sam i ja i nikada se nije stedilo na tome sta mi kao djeca roditelja, obicnih smrtnika trebamo imati, mora, zimovanja, tene ove, tene one, farmerke ovakve farmerke onakve i sa te strane svi smo zivjeli isto, ali poslije odricanja koja smo svi prozivjeli tako je postalo sve apsolutno nebitno sem sacuvati zivu glavu, nekako mi se taj rezon nastavio kroz zivot, nista mi nece biti ako nosim proslogodisnji model tena koji je na snizenju i od aktuelnog jeftiniji 50%.
zasto zivjeti skromnije znaci zivjeti u oskudici?
jednom se zivi? apsolutno da ali za koga? za koga zivis ako nosis markiranu odjecu i obucu?
postujem ja tvoj rezon, ali tvoj rezon i rezon onih koji su poredali stvari u zivotu, materijalno prvenstveno kaze da je nemoguce imati normalan zivot sa skromnim primanjima.
Zivjeti skromnije ne znaci zivjeti o oskudici, vjeruj da mi ta neka srednja klasa itekako zivimo u oskudici, ali je problem sto mi zivimo na donjoj granici skromnosti i svako skromnije od toga za mnoge znaci oskudjevanje. Najbolji ti je dokaz za to da se ovdje stvari koje su namjenjenje za siroku potrosnju tretiraju kao luksuz.
Zivis izmedju ostalih i za sebe. Preskoci danas putovanje ili komad odjece koji ti se svidja, bilo sta sto je zapravo sasvim normalno i nimalo luksuzno zarad novog auta , 20-30 god auto nece biti nov ili ga nece biti uopste, a ti neces moci pricati kako si negdje otputovao i nesto vodio ili kako si se dobro obukao i zbog toga dobro osjecao.
madner

#933 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Levis i Adidas su iznad prosjeka u svom segmentu sto se tice cijena.
goran16v

#934 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

madner wrote:Levis i Adidas su iznad prosjeka u svom segmentu sto se tice cijena.
Sta je u prosjeku cijena?
emko1234

#935 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by emko1234 »

Ja ne znam čemu opšte rasprava, poznajem radnike u svojoj firmi koji dolaze iz drugih kantona, i koji s nama imaju ugovorene poslove kad negdje nešto drugo radimo, mi ih plaćamo po standardu KS.
Prosječna plata u KS je premija za recimo Srednje Bosanski kanton, ili za Zeničko Dobojski.
Dakle činjenica je da se može živjeti i sa 400km.
Znam čovjeka kojem je moj otac više puta pomagao, anagažujući ga da radi neke fizičke poslove oko naše vikendice. Čovjek je dolazio iz Kaknja kako bi radio kod nas za dnevnicu od 50 maraka. Ima malo dijete, žena ne radi. On sjedne na bus i dođe, nekad sam nekad kad ima više posla povede mlađeg brata. Čovjek kaže da od tih 50 maraka živi idućih 5 dana. Kad sklopi 2-3 dana da radi za nas u komadu, to mu je premija.
Nažalost.
Pored toga što zaradi, ima još par kokoški, dvije koze i dvije ovce. Imaju i nešto zemlje pa sade, eto kako se ljudi snalaze. Zaradi 400-500 maraka od fizičkih poslova, nešto proda, nešto iskoristi i živi.

Ali nije to život o kojem pričamo.
Ako je potoršačka korpa za šetverošlanu porodicu u KS 1600 maraka, a ti zaradiš dvije milje i imas troškova 1000 koji si su fiksni, jasno je šta možeš s tih 1000 maraka šta ti ostane.
prog321

#936 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

Najsmjesnije je da ima nekoliko ducana koji su jeftiniji od pijace. :D
Jebes odjecu. Odkad je to bilo mjerilo necega ?
madner

#937 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by madner »

Prosjek su manje poznate marke.
Adidas, Nike i Jack Wolfskin su trenutno neki premium u sport segmentu.
prog321

#938 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by prog321 »

goran16v wrote:
Meni nije oskudjevanje ne ici svake godine na skijanje i plazu. Oblaciti markiranu odjecu. To je ipak luksuz . Nije prosjek ni u Njemackoj.

Vidis, ici na more, ici sa SOFKA-om ili sa roditeljima na skijanje, nositi kvalitetnu odjecu, ne nesto tipa Hilfger, Gant, Armani, Salomom, North Face, Mammut itd) nego Levis, Wrangler, Lee Cooper, Adidas, Puma, Loto itd nekad nije bio nikakav luksuz nego cisti prosjek koji je sebi mogla priustiti velika vecina.To nije luksuz ni danas, a pogotovo ne u Njemackoj iako tvrdis da jeste. To sto su za tebe sasvim noirmalne stvari luksuz je upravo ta devalvacija zivoitnog standarda.
Ti si rekao da si sa roditeljima preko zime isao na skijanje, preko ljeta na kupanje.
E pa majstore, onda si ti luksuz i za prosjecnog Nijemca jer ni oni ne mogu priustiti zimovanje i ljetovanje u istoj godini, a istovremeno se odijevati najkijima i imati sve sto pozele.
To nije srednja klasa, nego neki donji luksuz premium. :D
goran16v

#939 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

prog321 wrote:
goran16v wrote:

Ti si rekao da si sa roditeljima preko zime isao na skijanje, preko ljeta na kupanje.
E pa majstore, onda si ti luksuz i za prosjecnog Nijemca jer ni oni ne mogu priustiti zimovanje i ljetovanje u istoj godini, a istovremeno se odijevati najkijima i imati sve sto pozele.
To nije srednja klasa, nego neki donji luksuz premium. :D
Jesam i ne samo ja nego 3/4 drugih.
ado-šampion

#940 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

Ja vala nisam, 8 godina do rata bio sam jednom na moru i to u Neumu. Kakvo zimovanje. A nit je iko u mom okruzenju. Roditelji mi nisu bas bili prosjek, oboje Izvrsnom vijecu, stari visoka, stara srednja SS.
drndalo

#941 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by drndalo »

ado-šampion wrote:Ja vala nisam, 8 godina do rata bio sam jednom na moru i to u Neumu. Kakvo zimovanje. A nit je iko u mom okruzenju. Roditelji mi nisu bas bili prosjek, oboje Izvrsnom vijecu, stari visoka, stara srednja SS.
Onda seres ko foka... Ili ti starci nisu volili more, ili su negdje pravili neku nekretninu pa su tamo isle pare...
goran16v

#942 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

madner wrote:Prosjek su manje poznate marke.
Adidas, Nike i Jack Wolfskin su trenutno neki premium u sport segmentu.
Pogledaj cijene Salomona, The North Facea, Haglofsa, Columbie, Acteryxa i te lige pa ces da vidis sta je premium u sport segmentu.
ado-šampion

#943 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

drndalo wrote:
ado-šampion wrote:Ja vala nisam, 8 godina do rata bio sam jednom na moru i to u Neumu. Kakvo zimovanje. A nit je iko u mom okruzenju. Roditelji mi nisu bas bili prosjek, oboje Izvrsnom vijecu, stari visoka, stara srednja SS.
Onda seres ko foka... Ili ti starci nisu volili more, ili su negdje pravili neku nekretninu pa su tamo isle pare...
Ne znam kao neko ko je imao 8 godina kad je rat poceo da imam razloga da lazem. Pravili nekretninu jesu, no od para koje su vec bile tu (dosle zamjenom veceg stana za manji). A volili su itekako i ranije isli. Kad je poceo rat nismo imali ustedjevine za hljeba. A oboje skomno zivjeli. Otac danas ko penzioner uz malo pomoc mene i brata prezivi sam mjesec s penzijom od 450 maraka.

Nije toliko ni bitno, jebo to, to je svakako proslo vrijeme, ali neka prica ispade mi smo prije rata bili Amerika. Jesmo al u qrcu. Mnogo je ovdje onih koji su bili mala djeca kad je rat poceo, ali isto tako mnogi jos imamo roditelje hvala Bogu, koji nam mogu ispricati sta i kako je bilo.
drndalo

#944 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by drndalo »

OK, upitaj ih onda tacan razlog zasto niste isli na more 1985-1990 ? Jel sto nisu imali para da ti to priuste, ili nesto drugo ?
ado-šampion

#945 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by ado-šampion »

drndalo wrote:OK, upitaj ih onda tacan razlog zasto niste isli na more 1985-1990 ? Jel sto nisu imali para da ti to priuste, ili nesto drugo ?
Mah pravo da ti kazem ni ne interesuje me. Danas nemam problema zbog icega sto je bilo prije, pa ni rata, tako da je sve dobro. Ja gledam u buducnost ne u proslost.

Ali ta neka prica o medu i mlijeku, toga ne mogu. I sto je bilo bilo je na guzove. Dzaba podijeljeni stanovi, primala se plata, nista se nije radilo, otimacina, itd.
goran16v

#946 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Nekad bilo sve na guzove, danas sve po zasluzi, nista na guzove, otimacina, stan moras da sam kupis, a plata se vise ne prima!
citroen xm

#947 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Taj stan koji su ljudi dobijali itekako je otplaćen kroz odbijanja od plata.
Druga stvar, i moji su radili, imali stan, novo auto, kupili zemlju i gradili vikendicu, a išli su na more svake godine. Niti su bili direktori, niti šefovi. Jbg mogli su nekako.
Tada nije bilo dupljaka kada je garderoba u pitanju, ali išlo se zbog nje i do Trsta. Do Mađarske se išlo pa se usput donese nešto jeftinije hrane(spojiš ugodno sa korisnim.
Ali jbg druže, tada se vozi nov Stojadin i Yugo ili nešto iz sličnog cjenovnog razreda. Pri tom su ljudi radili, uživali i imali sva radnička prava. A niko tada nije govorio kako je Yugo kanta i stizalo se svugdje sa njim.
Danas smo realno bijeda, zadnja rupa na sviralu, nezaposlenih koliko hoćeš, minimalaca koliko hoćeš, a opet kada nekome pomeneš nov Logan, hoće oči da ti izvadi što ga vrijeđaš jer gdje će se čovjek voziti u smeću.

Standardi su se promjenili kao i životne okolnosti, ali su nas Američke serije ujebale momački. Sada i onaj koji može i onaj koji ne može teže samo luksuzu. Bar je takva priča po forumu ovde.
goran16v

#948 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Taj stan koji su ljudi dobijali itekako je otplaćen kroz odbijanja od plata.
To kako je taj stan placen odnosno taj samoddoprinos bi danasnjim jezikom bilo kao da ti drzava da stan i beskamatni kredit na 40 god da ga otplatis, a otplacujes ga kad primas platu, odnosno kad ostanes bez posla ili si u penziji nema kredita. Za razliku od danasnje koja ide od 1/2 do komplet prosjecne plate taj samodoprinost skoro pa da nije uticala zivotni standard, da mi to neko ponuda danas ja bih 2 stana uporedo otplacivao - s pjesmom!
Last edited by goran16v on 07/11/2014 19:22, edited 2 times in total.
citroen xm

#949 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by citroen xm »

Da je danas teže dođi do stana to svakako stoji. I to daleko teže. Ali nije ni tada bilo džaba. Plaćen je on fino, a nije sigurno ni cijena kvadrata koštala firmu koja je dijelila stanove kao što sada košta građanina kada kupuje.
goran16v

#950 Re: Kupovna moć novog automobila

Post by goran16v »

Nije bilo dzaba, ali u poredjenju s tim kako danas kupujes stan skoro pa jeste!
Post Reply