Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dimu1927

#9226 Re: Gras all about

Post by Dimu1927 »

drug_profi wrote: 12/02/2026 15:11 Svejedno imao je brzinu koja sasvim sigurno nije bila odgovarajuća za krivinu i ulazak u stanicu.
To svakako pa vidi gdje je otklizao skroz... pa kad je ono nedavno tu isto iskocio ostao je u odmah raskrsnici a isao je od pofalica ako se ne varam nije ni 10m van sina otklizao niti je citav tramvaj iskocio

Ovo je ozbiljan udes i propust
Pandakonda

#9227 Re: Gras all about

Post by Pandakonda »

Sta ti je rec slucajnost. Bas prije par dana imam raspravu sa prijateljom kako me nervira to što drze stare tramvaje na cesti samo radi reklama jer imas ove "cistunce" koji ne zele reklame na novim tramvajima. Kao da se GRAS finansira sam od sebe i nedo bog da zarade sta para :-) Ruglo ih vidjeti onakve stare i donirane.

Ne znam stvarno za druge drzave ali obzirom na nasu historiju odrzavanja treba skloniti sa šina sve stare tramvaje, ostaviti samo nove, nabavit ih jos da zamjene stare i naljepit reklame na njih da barem nesto povrata novca imaju. Sa starim cemo imati samo probleme. Nisam ekspert za tramvajsku tehnologiju ali sigurno bi na novijim morao biti neki mehanizam sigurnosti protiv ovog sto se desilo
thekupus

#9228 Re: Gras all about

Post by thekupus »

Pandakonda wrote: 12/02/2026 15:20 Sta ti je rec slucajnost. Bas prije par dana imam raspravu sa prijateljom kako me nervira to što drze stare tramvaje na cesti samo radi reklama jer imas ove "cistunce" koji ne zele reklame na novim tramvajima. Kao da se GRAS finansira sam od sebe i nedo bog da zarade sta para :-) Ruglo ih vidjeti onakve stare i donirane.

Ne znam stvarno za druge drzave ali obzirom na nasu historiju odrzavanja treba skloniti sa šina sve stare tramvaje, ostaviti samo nove, nabavit ih jos da zamjene stare i naljepit reklame na njih da barem nesto povrata novca imaju. Sa starim cemo imati samo probleme. Nisam ekspert za tramvajsku tehnologiju ali sigurno bi na novijim morao biti neki mehanizam sigurnosti protiv ovog sto se desilo
150 000 koje gras dobije za reklame je ništa, ničemu ne doprinosi, samo donosi ogroman profit marketinškoj firmi
Pandakonda

#9229 Re: Gras all about

Post by Pandakonda »

thekupus wrote: 12/02/2026 15:23
Pandakonda wrote: 12/02/2026 15:20 Sta ti je rec slucajnost. Bas prije par dana imam raspravu sa prijateljom kako me nervira to što drze stare tramvaje na cesti samo radi reklama jer imas ove "cistunce" koji ne zele reklame na novim tramvajima. Kao da se GRAS finansira sam od sebe i nedo bog da zarade sta para :-) Ruglo ih vidjeti onakve stare i donirane.

150 000 koje gras dobije za reklame je ništa, ničemu ne doprinosi, samo donosi ogroman profit marketinškoj firmi
Ima ona stara poslovica malo para je bolje nego nista para :D 150.000 je opet bolje nego 0 jer trenutno nista ne dobivas od ovih osim sto se dezurni cistunci bolje osjecaju. Ovo je posebno bitno za rupu kakva je GRAS gdje je svaka marka dobrodosla a ne gubis nista sa tim sto si stavio reklame.

A i neka marketing firma nesto zaradi. Oni također imaju usta koja trebaju nahranit i bolje je i to nego da se nista ne zarađuje. Ja tu vidim samo dvije koristi naspram necega beskorisnog kao sto je tramvaj bez reklama
Dimu1927

#9230 Re: Gras all about

Post by Dimu1927 »

thekupus wrote: 12/02/2026 15:23

Pa gras ima vise zaposlenih u marketingu nego vozaca, moraju i oni zaradit platu prodat 10ak reklama na vozilima

Ps izletio je i novi tramvaj doduse po snijegu ...
Peacean

#9231 Re: Gras all about

Post by Peacean »

Zar nije Stadler naredio da ne smije biti reklama na novim tramvajima?
perfect_guy

#9232 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

Peacean wrote: 12/02/2026 15:36 Zar nije Stadler naredio da ne smije biti reklama na novim tramvajima?
valjda ima nešto oko garancije i reklama, kao što je bilo s trolama
dresdener78

#9233 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

thekupus wrote: 12/02/2026 15:23 150 000 koje gras dobije za reklame je ništa, ničemu ne doprinosi, samo donosi ogroman profit marketinškoj firmi
Mislim da se ovdje (sveprisutne ružne reklame na vozilima GRAS-a) radi primarno o "vitalnom interesu pojedinaca".

Svakako ovo je strašno.

Porodici poginulog čovjeka sabur.
Nesretnoj djevojci koja je sa 17 godina izgubila nogu.... majke mi ne znam šta da kažem, ruiniran joj je život :(((( Draga moja da imaš dovoljno unutrašnje snage da se nekako "pomiriš" sa ovom okrutnom sudbinom... svakako najmanje što bi mogli političari za Tebe učiniti jeste trajna materijalna podrška sa ovim hendikepom sad ....

Kao posmatrač "sa strane" kažem jasno da su skoro svi ovi "izvorni" dvodijelni čehoslovački tramvaji na prvi pogled u katastrofalnom stanju, mene je strah da ulazim kada stižu. Nisam nimalo sentimentalan, osim sačuvanja jednog i renovacije istog u historijsko vozilo (ova priika je nažalost sramotno propuštena) svi su već duže vrijeme trebali ići na reciklažu.
Peacean

#9234 Re: Gras all about

Post by Peacean »

drndalo

#9235 Re: Gras all about

Post by drndalo »

Kako stari tramvaji u Ceskoj i Ausriji nisu rugla?
dresdener78

#9236 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

drndalo wrote: 12/02/2026 16:46

Održavanje, održavanje, održavanje....

Pogledaj na Google slike budimpeštanskih Tatri tipa T5C5, one su dijelom STARIJE od ovih sarajevskih rugla tipa K2, samo da ih Mađari već preko 40 godina periodično temeljito remontuju od točkova do pantografa.
U Milanu voze tramvaji tipa "Peter Witt" stari skoro STO GODINA. Opet, u odličnom stanju (redovno remontovani, održavani).

EDIT:
Moja slika, moj prst, jun 2025. godine u Sarajevu, tramvaj broj 525 (istog tipa):
Image
Last edited by dresdener78 on 12/02/2026 16:56, edited 1 time in total.
drndalo

#9237 Re: Gras all about

Post by drndalo »

Dimu1927 wrote: 12/02/2026 14:43 A skretnica otvorena za pravac od pofalica
Ovo nije skretnica! Barem ne aktivna, ona koja odredjuje pravac skretanja na pocetku skretanja. Ovo je ulivna skretnica ili tako nekako, koja je koliko ja znam uvijek pasivnog tipa, da se moze proci kroz nju.
drndalo

#9238 Re: Gras all about

Post by drndalo »

dresdener78 wrote: 12/02/2026 16:51
drndalo wrote: 12/02/2026 16:46

Održavanje, održavanje, održavanje....

Pogledaj na Google slike budimpeštanskih Tatri tipa T5C5, one su dijelom STARIJE od ovih sarajevskih rugla tipa K2, samo da ih Mađari već preko 40 godina periodično temeljito remontuju od točkova do pantografa.
U Milanu voze tramvaji tipa "Peter Witt" stari skoro STO GODINA. Opet, u odličnom stanju (redovno remontovani, održavani).
Pa upravo to hocu da pitam ove nase "nestrucnjake", jel do nas ili do starih tramvaja...?

To sto pokradose boga oca, nikom nista... Koliko od doniranih vozila nam jos vozi? Jer ih olako otpisuju, zarad valjanja njihovih dijelova nakon rashodovanja. Naravno ne naplacuje GRAS nista osim starog zeljeza, a majstori naplate automatske mjenjace, obicne mjenjace, motore, polu-motore, glave...
Last edited by drndalo on 12/02/2026 16:57, edited 1 time in total.
DonieBrasco

#9239 Re: Gras all about

Post by DonieBrasco »

Stare prestare masine ne odrzavanje i ko zna kako je ova pruga, krivine odrađena, koja je to kvlaiteta sina i svega.

Sve je kod nas javasluk, tehnicki pregledi automobila, pa i javnog prevoza, ali boljepi ga reklamama da se pare uzimaju.

Sjecate li se svojevremeno mjenjaca za tramvaje.
Last edited by DonieBrasco on 12/02/2026 16:58, edited 1 time in total.
vjeshalica

#9240 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /260212138

Profesor ne objasnjava svoju ulogu u Grasu dok je bio kita tamo....
dresdener78

#9241 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

drndalo wrote: 12/02/2026 16:55 Pa upravo to hocu da pitam ove nase "nestrucnjake", jel do nas ili do starih tramvaja...?
Do GRAS-a je dragi kolega, počevši od klepto-"profesora" Jusufranića kojem prema njegovim riječima "niti Alija nije mogao ništa"...
Plus do SVIH koji su politički odlučivali o Grasu od neke 1990. godine narednih +- 25 godina (rat je ustvari bio odlična prilika kako sakriti ogromne dubioze u krugu GRAS-a već u ono vrijeme)...
drndalo

#9242 Re: Gras all about

Post by drndalo »

Ma znam, nego kako niko sebe u svemu tome ne vidi...? Pocevsi od mene... Ja eto jos nesto i nazirem jer sam gledao vodstvo radnickih prava u pravoj kancelariji za autobusne dijelove. Ne u onoj laznoj u GRASu.
ZoomZoomKiwi

#9243 Re: Gras all about

Post by ZoomZoomKiwi »

30 godina nerada, nebrige, javašluka, bezobrazluka i Ad-hoc rješenja još nije naplaćeno u cjelosti, ni blizu.

Pravo je čudo i sreća da svaki dan nema propadanja cesta, poginulih na svakom ćošku države.
DonieBrasco

#9244 Re: Gras all about

Post by DonieBrasco »

Kazem ja nece se nista promjeniti, nece oni pare dati za redovne servise i odrzavanje pruge, ali ce trpati uhljebe koji ce redovno primati platu.

Ljudi pomirite se sa time mi smo propalo drustvo, narodi, drzava.
Hakiz

#9245 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/02/2026 17:09 30 godina nerada, nebrige, javašluka, bezobrazluka i Ad-hoc rješenja još nije naplaćeno u cjelosti, ni blizu.

Pravo je čudo i sreća da svaki dan nema propadanja cesta, poginulih na svakom ćošku države.
Evo ga, čekao sam ko će.

Pruga nova, rekonstruisana, kupljeni novi tramvaji, popravljeno prethodnih 30 godina javašluka.

Ovo nema veze sa SDA.

Sinoć umjesto tramvaja vozili autobusi, na web stranici Grasa informacija da je to zbog redovnog pregleda mreže. Jutros sudar dva tramvaja na Ilidži. A onda užas.

Previše da bi bilo slučajno.
ZoomZoomKiwi

#9246 Re: Gras all about

Post by ZoomZoomKiwi »

Hakiz wrote: 12/02/2026 17:14
ZoomZoomKiwi wrote: 12/02/2026 17:09 30 godina nerada, nebrige, javašluka, bezobrazluka i Ad-hoc rješenja još nije naplaćeno u cjelosti, ni blizu.

Evo ga, čekao sam ko će.

Pruga nova, rekonstruisana, kupljeni novi tramvaji, popravljeno prethodnih 30 godina javašluka.

Ovo nema veze sa SDA.

Sinoć umjesto tramvaja vozili autobusi, na web stranici Grasa informacija da je to zbog redovnog pregleda mreže. Jutros sudar dva tramvaja na Ilidži. A onda užas.

Teško je od SDA govana napraviti jestivu pitu.

Još je teže to objasniti jednom SDA botu.
HelaS

#9247 Re: Gras all about

Post by HelaS »

dresdener78 wrote: 12/02/2026 17:01
drndalo wrote: 12/02/2026 16:55 Pa upravo to hocu da pitam ove nase "nestrucnjake", jel do nas ili do starih tramvaja...?
Do GRAS-a je dragi kolega, počevši od klepto-"profesora" Jusufranića kojem prema njegovim riječima "niti Alija nije mogao ništa"...
Plus do SVIH koji su politički odlučivali o Grasu od neke 1990. godine narednih +- 25 godina (rat je ustvari bio odlična prilika kako sakriti ogromne dubioze u krugu GRAS-a već u ono vrijeme)...
Obzirom da si i samoproglašeni stručnjak za sarajevski javni saobraćaj i da su te takva proglasili mnogi, onda sigurno znaš učestalost iskakanja iz šina sarajevskih tramvaja, ako ne brojevima, onda procentualno, za taj period od Jusufranića do Štetinih dana. Ja imam dovoljno godina da se sjećam sveukupno 4-5 iskakanja, od kojih je zadnji bio takođe na raskrsnici na M. Dvoru.
Zanima me zašto je Jusufranić kriv za današnju tramvajsku nesreću, zašto su političari krivi. Iskaču li iz šina češki tramvaji, ili neki drugi, ili je katastrofalno samo sa sarajevskim tramvajima.

Ovo pitam naročito nakon ovog video snimka današnjeg događaja

https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /260212151
Leopard_SA

#9248 Re: Gras all about

Post by Leopard_SA »

Evo ga, čekao sam ko će.

Ovo nema veze sa SDA.

Sram i stid da te bude prije svega koristeci ovu tragediju da botujes, ali saml jedno pitanje.
Ne ocekujem fakat da jedna stranacka botina mi da odgovor na ovo, bez obzira bio to SDA bot ili Trojka bot, ali eto.

Kakve veze kma rekosnstrukcija pruge i nabavka novih vozila s ovim? Nesreca je izazvana jer je tehnicki neispravno vozilo bilo u saobracaju. Podsjecam te, vozilo u pitanju je Tatra K2YU koja je nabavljena prije vise od 40 godina.
Hajde reci mi, da li je trojka iskljucivo kriva sto GRAS radi s ovakvim vozilima ili je ipak dio krivice i na onima koji od rata nisu ulagali u odrzavanje vozila. Ovi i slicni tramvaji se bez problema i danas voze u Ceskoj i Slovackoj.

Hajde, reci na kome je veca krivica. Na onima koji su pustili javni prevoz u gradu da truhne 30 godina ili na onima koji i pored toga sto su idioti su makar nesto uradili po tom pitanju?
Hakiz

#9249 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

ZoomZoomKiwi wrote: 12/02/2026 17:15

Evo ga, čekao sam ko će.

Ovo nema veze sa SDA.

Teško je od SDA govana napraviti jestivu pitu.

Još je teže to objasniti jednom SDA botu.
Boli te, je li?

Isti si kao oni iz SDA koji su iskoristili ovu tragediju da po udare po Šteti. I ti je koristiš za svoje botovanje.

Usput, što se rječnika koji koristiš tiče, što ono kažu, svako nudi šta ima.

Bravo, majstore :thumbup:
vjeshalica

#9250 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Niko od vas da pita cija je odgovornost poslati svjesno vozilo koje je mrtvo groblje na voznju?
Sad serete gluposti ,cija je odgovornost poslati vozilo za rashoda u voznju? Smijesni ste. Gras ocito nema kapaciteta da razvija prevoz, uvaljuje grobusine na sine....
Post Reply