Skupljač je komentarisao: "Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri
(prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)..
piupiu wrote:Ja, na primjer, aurora313, uopste ne vidim sta je tu uvredljivo, jer interpretiram to iz potpuno drugog ugla (bez obizra na to sto mi se cini da je namjera skupljaca zeljeza da istakne univerzalnost islama, mislim da nam je argument u sustini isti - univerzalnost urodjenog osjecaja za etiku i dobro; a mozda nam argumenti i nisu isti, ko zna, no ja biram ovu interpretaciju,

).
Ne znam kako propuštate da vidite očito. Meni je upao u oči pojam fitra koju Skupljač naziva ..
.prirodnoj urođenoj vjeri islamu pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom. Nejasno mi je kako ovdje ne vidite vrijeđanje ljudi iz drugih vjera?!
Nepodobno je i objašnjavati da ovdje nema ničeg filozofskog. Ovdje se postavlja činjenična tvrdnja—samo što se ne udari šakom po stolu—da su se svi ljudi rodili po nečemu što pripada islamskom viđenju, a tek nakon toga dolazi nadgradnja djece po vjerskom ubijeđenju njihovih roditelja?! Zatim je u daljnjim komentarima neko dodao da bi se trebalo znati da je prvi čovjek bio musliman. Too bad, jaro; ime i pojam Adam je starije od Adema.
Po Novom zavjetu, praznoglava novohrišćanska tvrdnja je da se svi rađamo grešni, u islamu ne postoji. Ali to je NZ mogao da tvrdi i podstiče, i na tome da gradi vjeru (kao, Isus je na sebe preuzeo sve ljudske grijehe), obzirom da je isto zabilježeno prije nego što se i znalo za pojam islam. Ili primjer da je Kuran zadnja božija objava što može da prođe obzirom da je islam novija vjera od prethodne dvije, pa čak ni najžešći ateista ne može tu tvrdnju da porekne.
Dakle, moja jedina i najvažnija poenta i koju ću opet ponoviti je ta da su obje tvrdnje uvredljive za vjere koje su već postojale
prije islama. Jesu li Jevreji kao tvorci modernog monoteizma zaista slijedili nekakve kvazi-islamske vrijednosti (fitra), ili se islam kao vjera ustanovio na bazi Jevrejskih i hrišćanskih učenja i postavki? Zašto se fitri daje vrijednost nekakve islamske
urođene ljudske vrijednosti? Gornjim se definitivno omalovažavaju činjenice i vrijednosti istorijskog razvoja obje vjere koje predhode islamu.
Naravno, ako neko i dalje stoji na stanovištu da je islam prva vjera, onda razum zahtijeva da odustajem od gornjeg.