Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
5 0 5

#9226 Re: Komentar moderatora

Post by 5 0 5 »

piupiu wrote:Jos jedared … tema je 'Na cemu ateisti baziraju svoj svjetnazor '. Otvorite posebnu temu ‘Ateisti o nevjerovatnim vjerovanjima religioznih ljudi’ … i tamo raspravljajte o istima.

Hvala.
ja sam bio otvorio temu koja je bila namjenjena samo ateistima. no, tad su se upravo teisti toliko bunili, gurali se, ne moze ovako, hocemo i mi, trolali su temu dok ju nin nije izbrisao. a razlog zasto je tema bila samo za ateiste je upravo taj. mjesto gdje se moze otvoreno pisati o ateistickim stvarima bez straha da ce nekoga uvrijediti.

realno, svaka ateisticka tema na ovom forumu se pretvori u muslimansku temu sa citatima iz kurana. to sto njih njihova vjera svrbi, pa dolaze ovdje da se sile i provociraju, nije problem ateista. evo, napravi nam ti veliku uslugu. otvori nam temu samo za ateiste u kojoj ce se pisati samo o ateizmu, a svako spominjanje islama i muhameda ce rezultirati banom. da vidimo kako ce to ici. hvala unaprijed. :kiss:
aurora313

#9227 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Skupljač je komentarisao: "Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)..
piupiu wrote:Ja, na primjer, aurora313, uopste ne vidim sta je tu uvredljivo, jer interpretiram to iz potpuno drugog ugla (bez obizra na to sto mi se cini da je namjera skupljaca zeljeza da istakne univerzalnost islama, mislim da nam je argument u sustini isti - univerzalnost urodjenog osjecaja za etiku i dobro; a mozda nam argumenti i nisu isti, ko zna, no ja biram ovu interpretaciju, :)).
Ne znam kako propuštate da vidite očito. Meni je upao u oči pojam fitra koju Skupljač naziva ...prirodnoj urođenoj vjeri islamu pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom. Nejasno mi je kako ovdje ne vidite vrijeđanje ljudi iz drugih vjera?!

Nepodobno je i objašnjavati da ovdje nema ničeg filozofskog. Ovdje se postavlja činjenična tvrdnja—samo što se ne udari šakom po stolu—da su se svi ljudi rodili po nečemu što pripada islamskom viđenju, a tek nakon toga dolazi nadgradnja djece po vjerskom ubijeđenju njihovih roditelja?! Zatim je u daljnjim komentarima neko dodao da bi se trebalo znati da je prvi čovjek bio musliman. Too bad, jaro; ime i pojam Adam je starije od Adema.

Po Novom zavjetu, praznoglava novohrišćanska tvrdnja je da se svi rađamo grešni, u islamu ne postoji. Ali to je NZ mogao da tvrdi i podstiče, i na tome da gradi vjeru (kao, Isus je na sebe preuzeo sve ljudske grijehe), obzirom da je isto zabilježeno prije nego što se i znalo za pojam islam. Ili primjer da je Kuran zadnja božija objava što može da prođe obzirom da je islam novija vjera od prethodne dvije, pa čak ni najžešći ateista ne može tu tvrdnju da porekne. :-D

Dakle, moja jedina i najvažnija poenta i koju ću opet ponoviti je ta da su obje tvrdnje uvredljive za vjere koje su već postojale prije islama. Jesu li Jevreji kao tvorci modernog monoteizma zaista slijedili nekakve kvazi-islamske vrijednosti (fitra), ili se islam kao vjera ustanovio na bazi Jevrejskih i hrišćanskih učenja i postavki? Zašto se fitri daje vrijednost nekakve islamske urođene ljudske vrijednosti? Gornjim se definitivno omalovažavaju činjenice i vrijednosti istorijskog razvoja obje vjere koje predhode islamu.

Naravno, ako neko i dalje stoji na stanovištu da je islam prva vjera, onda razum zahtijeva da odustajem od gornjeg.
Last edited by aurora313 on 11/04/2015 10:22, edited 1 time in total.
GAU8

#9228 Re: Komentar moderatora

Post by GAU8 »

piupiu wrote:Jos jedared … tema je 'Na cemu ateisti baziraju svoj svjetnazor '. Otvorite posebnu temu ‘Ateisti o nevjerovatnim vjerovanjima religioznih ljudi’ … i tamo raspravljajte o istima.

Hvala.
Ne slazem se. I ovo nije komentar na rad moderacije, vec na tvoj komentar, kao kad bi bio od bilo kog forumasa.
Vlastiti svjetonazor objasnjavamo BAS TAKO da ukazemo na besmislenost i nelogicnost vjerskog svjetonazora.
capisci :D
5 0 5

#9229 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

aurora313 wrote:Skupljač je komentarisao: "Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)..
piupiu wrote:Ja, na primjer, aurora313, uopste ne vidim sta je tu uvredljivo, jer interpretiram to iz potpuno drugog ugla (bez obizra na to sto mi se cini da je namjera skupljaca zeljeza da istakne univerzalnost islama, mislim da nam je argument u sustini isti - univerzalnost urodjenog osjecaja za etiku i dobro; a mozda nam argumenti i nisu isti, ko zna, no ja biram ovu interpretaciju, :)).
Ne znam kako propuštate da vidite očito. Meni je upao u oči pojam fitra koju Skupljač naziva ...prirodnoj urođenoj vjeri islamu...

Nepodobno je i objašnjavati da ovdje nema ničeg filozofskog. Ovdje se postavlja činjenična tvrdnja—samo što se ne udari šakom po stolu—da su se svi ljudi rodili samo po nečemu što pripada islamskom viđenju. Zatim je u daljnjim komentarima neko dodao da bi se trebalo znati da je prvi čovjek bio musliman. Too bad; ime i pojam Adam je starije od Adema.

Po Novom zavjetu, praznoglava novohrišćanska tvrdnja je da se svi rađamo grešni, u islamu ne postoji. Ali to je NZ mogao da tvrdi i podstiče, i na tome da gradi vjeru (kao, Isus je na sebe preuzeo sve ljudske grijehe), obzirom da je isto zabilježeno prije nego što se i znalo za pojam islam. Ili primjer da je Kuran zadnja božija objava što može da prođe obzirom da je islam novija vjera od prethodne dvije, pa čak ni najžešći ateista ne može tu tvrdnju da porekne. :-D

Dakle, moja jedina i najvažnija poenta i koju ću opet ponoviti je ta da su obje tvrdnje uvredljive za vjere koje su već postojale prije islama. Jesu li Jevreji kao tvorci modernog monoteizma zaista slijedili nekakve kvazi-islamske vrijednosti (fitra), ili se islam kao vjera ustanovio na bazi Jevrejskih i hrišćanskih učenja i postavki? Zašto se fitri daje vrijednost nekakve islamske urođene ljudske vrijednosti? Gornjim se definitivno omalovažavaju činjenice i vrijednosti istorijskog razvoja obje vjere koje predhode islamu.

Naravno, ako neko i dalje stoji na stanovištu da je islam prva vjera, onda razum zahtijeva da odustajem od gornjeg.
old switcheroo :thumbup: :lol: :lol:

svaka cast. sad ispade da vjernici vrijedjaju cijelu vjersku grupu.

uvreda je pravo minsko polje. kada bi gledali sta cemo reci a da ne uvrijedimo nikoga, malo toga bi ostalo. :twisted:
Deda Kurcoje

#9230 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

aurora313 wrote:Skupljač je komentarisao: "Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)..
Ne znam kako propuštate da vidite očito. Meni je upao u oči pojam fitra koju Skupljač naziva ...prirodnoj urođenoj vjeri islamu...

Nepodobno je i objašnjavati da ovdje nema ničeg filozofskog. Ovdje se postavlja činjenična tvrdnja—samo što se ne udari šakom po stolu—da su se svi ljudi rodili samo po nečemu što pripada islamskom viđenju. Zatim je u daljnjim komentarima neko dodao da bi se trebalo znati da je prvi čovjek bio musliman. Too bad; ime i pojam Adam je starije od Adema.

Ovaj post u kvaliteti toliko odskace i daje jasan i precizan kontrast dijalogu (uslovno receno, jer ima i prijetnji) izmedju vjernika i ateista. Na ovako inteligentan, argumentovan i logicno napisan odgovor, sa druge strane dolaze uglavnom, hajde da ih nazovem svojim imenom, kafanske postapalice "informisi se malo", "nemas argumenata", ili idiotizmi koji odslikavaju jezivu pustinju razmisljanja ("prvi covjek je bio musliman").
GAU8

#9231 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

5 0 5 wrote:

old switcheroo :thumbup: :lol: :lol:

svaka cast. sad ispade da vjernici vrijedjaju cijelu vjersku grupu.

uvreda je pravo minsko polje. kada bi gledali sta cemo reci a da ne uvrijedimo nikoga, malo toga bi ostalo. :twisted:
Vjernici su "zglajsali" i logicki i filozofski, samo sto ne smiju to priznati. Ali nema povratka, moraju se drzati price unedogled. (sto ce postajati sve teze i teze)
GAU8

#9232 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Deda Kurcoje wrote:... koji odslikavaju jezivu pustinju razmisljanja ...
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
piupiu

#9233 Re: Komentar moderatora

Post by piupiu »

GAU8 wrote:

Hvala.
Ne slazem se. I ovo nije komentar na rad moderacije, vec na tvoj komentar, kao kad bi bio od bilo kog forumasa.
Vlastiti svjetonazor objasnjavamo BAS TAKO da ukazemo na besmislenost i nelogicnost vjerskog svjetonazora.
capisci :D
Ne slazem se ni ja s tobom. Ja se vodim onim ‘mudrolijama’ o tome kako pricati s drugim ljudskim bicima tipa prvo se slozite oko onoga sto dijelite i gdje ste slicni, pa se onda malo bolje upoznate, pa, onda svako o svome prica … pa, tek na kraju zasluzite da se osvrnete na drugoga. Tako nekako. :wink:
5 0 5

#9234 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

GAU8 wrote: Vjernici su "zglajsali" i logicki i filozofski, samo sto ne smiju to priznati. Ali nema povratka, moraju se drzati price unedogled. (sto ce postajati sve teze i teze)
pokusat cu napisati sta mislim, a da ne zvucim previse arogantan. misliim da ovi nasi koji svracaju ovdje, imaju razlog zasto ih ateizam skaklji i cesto mi se cini da sa svojim argumentima pokusavaju vise sebe uvjeriti nego nas. pogotovo towlly i nasa. mada ni ovi sa crnobijelim avatarima nisu daleko. jedino sto nisu bas toliko obrazovani, mozda zbog uzrasta, pa onda zvuce arogantno i nadmeno. a mozda takvi i jesu. ko ce ga znati. nisam psiholog. sve u svemu, dobro je da se interesuju. a odmak nije lako napraviti od vjere. tj. od straha prvo, pa onda sve ostalo.
piupiu

#9235 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

5 0 5 wrote:
GAU8 wrote: Vjernici su "zglajsali" i logicki i filozofski, samo sto ne smiju to priznati. Ali nema povratka, moraju se drzati price unedogled. (sto ce postajati sve teze i teze)
pokusat cu napisati sta mislim, a da ne zvucim previse arogantan. misliim da ovi nasi koji svracaju ovdje, imaju razlog zasto ih ateizam skaklji i cesto mi se cini da sa svojim argumentima pokusavaju vise sebe uvjeriti nego nas. pogotovo towlly i nasa. mada ni ovi sa crnobijelim avatarima nisu daleko. jedino sto nisu bas toliko obrazovani, mozda zbog uzrasta, pa onda zvuce arogantno i nadmeno. a mozda takvi i jesu. ko ce ga znati. nisam psiholog. sve u svemu, dobro je da se interesuju. a odmak nije tesko napraviti od vjere. tj. od straha prvo, pa onda sve ostalo.
I oni isto govore o ateistima, kad dodju ne njihove teme. :lol:

Zanimljivo je sve to … a najvise to nepristajanje na razlicitost i potreba da nekoga ubijedis da je bas ono sto ti vjerujes ispravno (ovo se odnosi na obje strane, :)), jer, u sustini, otuda sve i potice … Mene je jedan ucen covjek naucio jednu stvar - prvo procitaj 20,000 strana literature o onome o cemu zelis pricati, pa se onda upusti u razgovor s onim kome je to vrlo blisko.
mirza_15

#9236 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

Deda Kurcoje wrote:
Svakako, jedan ovdje spomenu da bih trebao biti bijen k'o dinja, nesto u tom smislu. Toliko o kulturi i nivou dijaloga.
Citiraj napisano, nije daleko. Jasno je meni da neko kao ti ne preza od "pakovanja" kako bi navukao na svoj mlin. Uostslom, cijelo vrijeme to radis.
Deda Kurcoje

#9237 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Ne radi se o nepristajanju na razlicitost, neka svako vjeruje u sta i kako zeli. Ovdje se radi o nametanju bajki, na ovoj temi, kao o aksiomima istine. Ipak, postoji razlika izmedju 20000 stranica o mravima koji pricaju (ne treba toliko stranica za bajke, ali hajde da koristim tvoj broj za ilustriranje poznavanja materije) i recimo "Kritika cistog uma" od Emanuela Kanta. S time sto ja necu potencirati Kantovo misljenje kao apsolutnu istinu. I necu izjednacavati ateiste ili teiste sa serijskim i masovnim ubicama. I necu prijetiti da bi neko trebao da bude prebijen/spaljen/ubijen zbog ismijavanja ideje.
5 0 5

#9238 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

piupiu wrote: I oni isto govore o ateistima, kad dodju ne njihove teme. :lol:

Zanimljivo je sve to … a najvise to nepristajanje na razlicitost i potreba da nekoga ubijedis da je bas ono sto ti vjerujes ispravno (ovo se odnosi na obje strane, :)), jer, u sustini, otuda sve i potice … Mene je jedan ucen covjek naucio jednu stvar - prvo procitaj 20,000 strana literature o onome o cemu zelis pricati, pa se onda upusti u razgovor s onim kome je to vrlo blisko.
pa jeste. i istina je to. ne idu ni ateisti tamo onako. prije par godina bi se mozda i uzbudio oko stvari koje procitam. danas sve pustim niz vodu. forum je zabava. nije skola. na kraju krajeva, sve se vrti izmedju par desetina ljudi. kad odes u kafanu, oko tebe je par desetina ljudi. nista posebno. ne smije se na osnovu par forumasa generalizirati cijela jedna skupina. bez obzira na koju se stranu svrstavaju. samo nek' je veselo. :)
Deda Kurcoje

#9239 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

5 0 5 wrote:
piupiu wrote: I oni isto govore o ateistima, kad dodju ne njihove teme. :lol:

pa jeste. i istina je to. ne idu ni ateisti tamo onako. prije par godina bi se mozda i uzbudio oko stvari koje procitam. danas sve pustim niz vodu. forum je zabava. nije skola. na kraju krajeva, sve se vrti izmedju par desetina ljudi. kad odes u kafanu, oko tebe je par desetina ljudi. nista posebno. ne smije se na osnovu par forumasa generalizirati cijela jedna skupina. bez obzira na koju se stranu svrstavaju. samo nek' je veselo. :)
Ma, naravno. Licno, htio sam samo postirati odgovor na sam naslov teme, koji je bio u stilu, da ne pricam sa imaginarnim prijateljima i da vjernicima nedostaje ocinska figura, na sta Sakupljac postira naslovnicu Mein Kampfa, mislim WTF, to nije zabava, to je impliciranje neke sasvim druge ideje. Zabava da, Adolf Hitler ne!
5 0 5

#9240 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Deda Kurcoje wrote: Ma, naravno. Licno, htio sam samo postirati odgovor na sam naslov teme, koji je bio u stilu, da ne pricam sa imaginarnim prijateljima i da vjernicima nedostaje ocinska figura, na sta Sakupljac postira naslovnicu Mein Kampfa, mislim WTF, to nije zabava, to je impliciranje neke sasvim druge ideje. Zabava da, Adolf Hitler ne!
https://allthetropes.orain.org/wiki/Godwin%27s_Law

It is generally accepted that whoever is the first to play the "Hitler card" has lost the argument as well as any trace of respect, as having to resort to comparing your adversary to the most infamous mass-murdering dictator in history generally means you've run out of better arguments.
Deda Kurcoje

#9241 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

5 0 5 wrote: https://allthetropes.orain.org/wiki/Godwin%27s_Law

It is generally accepted that whoever is the first to play the "Hitler card" has lost the argument as well as any trace of respect, as having to resort to comparing your adversary to the most infamous mass-murdering dictator in history generally means you've run out of better arguments.
Wow 5 0 5!!! Nisam znao. Odlicno! Ovo sve objasnjava. Zaista sjajno!

"Occasionally Stalin is referenced, often by people who are aware of Godwin's Law but want to convey a similar message."
piupiu

#9242 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

:lol: Odlicno! :thumbup:

I, nista neobicno - ova vrsta komentara i komentarisanja je gotovo univerzalna (kulturoloski) kad su u pitanju ideoloska prepucavanja. Dokaz da se vecina tih debata vodi s ciljem dokazivanja svoje superiornosti (superiornosti svoga misljenja), a ne da bi se nesto raspravilo, naucilo ili doslo do nekog ozbiljnog zakljucka. Posebno je vole koristiti djeca (jos je tuznije kad je koriste odrasli) koja ne znaju puno o nekoj temi, a osjecaju se superiorno ‘naoruzani’ Googletom i ostalim prigodnim i lako dostupnim oruzjima i orudjima. :D
S4mpion

#9243 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote: Morel' i sihiranju, ti si pobornik, :wink:
Što te neko presvuče. :mrgreen:
S4mpion

#9244 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Neosporno je, a tome svjedoči i ova tema, da bi svjetonazor mnogih ateista, na ovoj temi, ostao šupalj nestankom religija, Youtube-a, Wikipedie i Photoshop-a. :mrgreen:
piupiu

#9245 Re: Komentar moderatora

Post by piupiu »

5 0 5 wrote:

Hvala.
ja sam bio otvorio temu koja je bila namjenjena samo ateistima. no, tad su se upravo teisti toliko bunili, gurali se, ne moze ovako, hocemo i mi, trolali su temu dok ju nin nije izbrisao. a razlog zasto je tema bila samo za ateiste je upravo taj. mjesto gdje se moze otvoreno pisati o ateistickim stvarima bez straha da ce nekoga uvrijediti.

realno, svaka ateisticka tema na ovom forumu se pretvori u muslimansku temu sa citatima iz kurana. to sto njih njihova vjera svrbi, pa dolaze ovdje da se sile i provociraju, nije problem ateista. evo, napravi nam ti veliku uslugu. otvori nam temu samo za ateiste u kojoj ce se pisati samo o ateizmu, a svako spominjanje islama i muhameda ce rezultirati banom. da vidimo kako ce to ici. hvala unaprijed. :kiss:
Privatno, nisam pristalica zatvorenih podforuma i tema - ako nekoga zanima nekakav ekskluzivno ateisticki forum, odes i otvoris forum samo za ateiste. Ovdje su sve teme otvorene za sve. A, sto se doticne teme tice, otvori temu, evo, ovdje na filozofiji - ateisti pricaju s ateistima, odgovaraju ateistima, ogovaraju teiste :lol: ... itd … ne znam sta je sustina. Sve je u postavci teme, nesto je u ‘izvrsenju’, a nesto i do moderatora.

Mislim da je problem s takvim temama sto se na njima uvijek nadju i nezreli i tenedenciozni komentatori (kao sto je to slucaj i sa ovom temom, i sa svakom temom gdje dolazi do ideoloskih ‘okrsaja’), i da je na kraju za moderatora najlakse da je zatvori. :D :kiss: Dakle … nije do mene - ni da je otvorim, ni da je zatvorim. U principu, ne vidim problem s temom - da je tema, na pr, ‘’samo za ljubitelje zute boje”, pretpostavljam da je niko ne bi ni primijetio ...
piupiu

#9246 Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

S4mpion wrote:Image
Kakve ovo ima veze sa temom? Neka usputna misao?
S4mpion

#9247 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

piupiu wrote:
Kad uzmemo u obzir koga je sve Staljin smatrao neprijateljem, itekako ima veze.

Uostalom, radi se o svjetonazoru jednog ateiste, šta je sporno? :pusi:
piupiu

#9248 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

S4mpion wrote:
piupiu wrote:
Kad uzmemo u obzir koga je sve Staljin smatrao neprijateljem, itekako ima veze.

Hm. Tema nije na cemu je Staljin bazirao svoj svjetonazor. Staljin je … Staljin. :wink:
S4mpion

#9249 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

piupiu wrote:
S4mpion wrote: Kad uzmemo u obzir koga je sve Staljin smatrao neprijateljem, itekako ima veze.

Hm. Tema nije na cemu je Staljin bazirao svoj svjetonazor. Staljin je … Staljin. :wink:
Staljin je Staljin isto kao što je ateista "x" ateista "x".

Staljin je ateista, to je potreban i dovoljan uslov da se njegovi svjetonazori nađu na ovoj temi. :pusi:
Deda Kurcoje

#9250 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Tvoja nacin razmisljanja i ne zasluzuje ni da se zove tim imenom. Ovo se zove sofistickom logikom i uci se u srednjoj skoli: Staljin je bio ateista i ubijao je ljude, Ajnstajn je bio ateista, znaci Anstajn je ubijao ljude. Sa tom pricom si mozda sampion u dzamiji i nigdje vise.
Locked