Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
GAU8

#9201 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
Imam ja dosta odgovora samo što nemam vremena...
:lol: :lol: reče čovjek koji visi na temi. Potrudi se naći bar malo bolji izgovor :mrgreen: :mrgreen: naravno da nemaš vremena kad zapne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
GAU8

#9202 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Čudi me da Dedu nisu banovali do sad. Iako se ne slažem sa dotičnim stilom pristupa problemu, moram priznati da je pravo osvježenje na temi.
skupljac_zeljeza

#9203 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

GAU8 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
:lol: :lol: reče čovjek koji visi na temi. Potrudi se naći bar malo bolji izgovor :mrgreen: :mrgreen: naravno da nemaš vremena kad zapne :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Šta nedostaje mojim komentarima osim što nisu po tvom ukusu?

Jedan kaže da visim, a drugi da me nema. Kako vam ugoditi? :mrgreen:
5 0 5

#9204 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

ostali samo crnobijeli avatari kod muslimana na ovoj temi. :D
mirza_15

#9205 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by mirza_15 »

GAU8 wrote:Čudi me da Dedu nisu banovali do sad. Iako se ne slažem sa dotičnim stilom pristupa problemu, moram priznati da je pravo osvježenje na temi.
Vodi ga kuci :mrgreen:
Njemu treba malo odgoja. Dobro, malo vise. Prije si napisao pa nisam stigao da odgovorim nesto o njegovim argumentima i sto se ne odgovara na njih. Prvo, "argumenti" su ovdje ponovljeni vise puta. Dosadno brate ponavljati se. On je ili mlad, ili jos uvijek zelen u ovim forumskim raspravama. Odmah nastupa arogantno, podcjenjivacki, bezobrazno i agresivno.
Drugo, necu da se upustam u raspravu na tom nivou. On uljudan nacin komuniciranja ne razumije i smatra slaboscu druge strane kada mu se tako odgovara. A da se spustam na njegov nivo necu. Tu je on na svom terenu.
Trece, ovako sigurno ne komunicira "uzivo", jer bi ga sagovornik sigurno ili ignorisao ili razbio ko dinju. Sta to govori o toj osobi? Forumski isfrustrirani mis koji je umislio da je pokupio svu pamet svijeta, se sakrio iza tastature i lijeci svoje frustracije.
5 0 5

#9206 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

mirza_15 wrote:
GAU8 wrote:Čudi me da Dedu nisu banovali do sad. Iako se ne slažem sa dotičnim stilom pristupa problemu, moram priznati da je pravo osvježenje na temi.
Vodi ga kuci :mrgreen:
Njemu treba malo odgoja. Dobro, malo vise. Prije si napisao pa nisam stigao da odgovorim nesto o njegovim argumentima i sto se ne odgovara na njih. Prvo, "argumenti" su ovdje ponovljeni vise puta. Dosadno brate ponavljati se. On je ili mlad, ili jos uvijek zelen u ovim forumskim raspravama. Odmah nastupa arogantno, podcjenjivacki, bezobrazno i agresivno.
Drugo, necu da se upustam u raspravu na tom nivou. On uljudan nacin komuniciranja ne razumije i smatra slaboscu druge strane kada mu se tako odgovara. A da se spustam na njegov nivo necu. Tu je on na svom terenu.
Trece, ovako sigurno ne komunicira "uzivo", jer bi ga sagovornik sigurno ili ignorisao ili razbio ko dinju. Sta to govori o toj osobi? Forumski isfrustrirani mis koji je umislio da je pokupio svu pamet svijeta, se sakrio iza tastature i lijeci svoje frustracije.
ova tema je prepucavanje. nema kvalitetnih rasprava i malo se da iz istih nauciti. ne treba nista uzimati kao sveto slovo, pa i nicija podjebavanja. s obje strane + edo. :D
S4mpion

#9207 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Vratimo se Youtube i Photoshop "argumentima". :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#9208 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote: ova tema je prepucavanje.
Svaka na kojoj se 'sretnu' mumini i ćafiri.
fatamorgana

#9209 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote: ova tema je prepucavanje.
Svaka na kojoj se 'sretnu' mumini i ćafiri.
Zar mumini mijenjaju nick-ove ko čarape @vatrogasac? :sax: :kiss:
fatamorgana

#9210 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:Vratimo se Youtube i Photoshop "argumentima". :mrgreen:
Morel' i sihiranju, ti si pobornik, :wink:
GAU8

#9211 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
GAU8 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Šta nedostaje mojim komentarima osim što nisu po tvom ukusu?

Jedan kaže da visim, a drugi da me nema. Kako vam ugoditi? :mrgreen:
ja sam iz tvojih samo zaključio da se knjige čas uzimaju doslovno čas kao metafora. Jako nepraktičan način za objaviti upute za sve aspekte života. Jedno savršeno biće je trebalo moći bolje to uraditi. Ko određuje kada ćemo primijeniti koji pristup? Drugo, nisi mi objasnio ko je točno prvi musliman na planeti - prvi čovjek ili kako si već rekao. Daj više detalja. Ili je i to metafora? Molim da odgovoris u interesu rasprave, kad već pozivas na diskusiju.
piupiu

#9212 Re: Komentar moderatora

Post by piupiu »

Jos jednom
Deda Kurcoje wrote:Koji, od sedam verzija?
"u vrijeme Muhameda i poslije njega postojale su razlicite verzije Kurana.Na samom pocetku arapski je bio prost jezik,bez samoglasnika i oznaka, pa čak i potrebne dijakritičke znakove da se moze razlikovati između pojedinih suglasnika.Kuran se usmeno prenosio, tako da za svaku sluzbenu verziju Kurana bilo je minimum dva recitatora.Svaka od tih verzija Kurana se razlikovala, neke rijeci se drugcije pisu ili je podpuno razlicita rijec u istom ajetu zavisno od Kuranske verzije.Takode te arapske verzije se razlikuju po broju ajeta."

http://quranskaproturjecja.blogspot.it/ ... rijec.html

Sto ce reci, sa koljena na koljeno, pa ovaj dodao, ovaj malo zapjevao, ovaj malo mucao, ovaj bio malo nagluh, ovome nana nije mira davala, ovaj se nije mogao koncentrisati, pa jos sedam verzija, pa jos bez samoglasnika, sve od nepismenog trgovca kamilama, epilepticara, pa uz to i pedofila...zaista, sjajna literatura. :lol: :lol: :lol: :lol:

Komentar moderatora

Ovaj post prijavljen je moderaciji uz napomenu da se polemisati moze i bez uvreda. [Pretpostavljam da se misli na goreupotrebljene atribute koristene u opisu Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.- opaska moderatora.]

Kao generalnim principom u moderiranju rasprave vodimo se dvjema namjerama: 1) postovanjem prema korisniku|ucesniku rasprave i njegovim pravom da iznese svoj stav, misljenje, itd i 2) zastitom prava svakog ucesnika u raspravi na fer i dostojanstven tretman, uz postovanje standardnih pravila za koristenje foruma, koje mozete procitati ovdje - http://www.klix.ba/uslovi.

Jedno od pravila kaze:

"Kao korisnik foruma također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima."

Goreprijavljeni post i njegovi navodi sami po sebi u tom smislu nisu u suprotnosti sa Uslovima koristenja foruma. U ovom slucaju preporuka je moderacije da se suzdrzite od provokativnog ili malicioznog ‘uokviravanja’ argumenata vezanih za doticnu tematiku (ovo se odnosi na autora posta); kao i od emotivnog reagovanja i argumentacije glede iste (ovo se odnosi na ‘prijavljivaca’).

Pokazati malo zrelosti, senzibiliteta i postovanja u iznosenju argumenata oko osjetljivih tema stvar je opste kulture. Uloga forumske moderacije nije da arbitrira oko vjerskih pitanja, no malicioznost ce biti sanksionisana u skladu sa Uslovima o koristenju foruma.

Hvala.
piupiu

#9213 Komentar moderatora

Post by piupiu »

Deda Kurcoje wrote:Ljudi koji vjeruju da ih poslije smrti cekaju djevice koje su visoke 27, 5 m, 3,2 m siroke, sa okruglim sisama koje ne vise i sa ukusnim vaginama (izvor wiki islam http://wikiislam.net/wiki/72_Virgins). Pa, koliko moras biti udaren za ovako nesto???

Opomena pred ban

1. Vrijedjanje citave vjerske grupe na osnovu osvrta na proizvoljno izolovan i dekontekstualizovan primjer nije dozvoljeno
2. Konstantan off topic - tema je “Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?”. Vratite se temi.

@Deda Kurcoje i ekipa strane 366-369, :-) :roll:. Vjerovatno cu malo “pometlati”, nemojte se iznenaditi.

Hvala.
piupiu

#9214 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by piupiu »

skupljac_zeljeza wrote:
aurora313 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)...
A kako su se rađala (fitrovala?) djeca kada se nije ni znalo za islam?
Naravno da ne tražim odgovor koji bi vjerovatno bio još besmisleniji, ali ovakva tvrdnja je zaista indirektno uvredljiva za ateiste, a bome i za Jevreje, katolike...
Zašto bi bila uvredljiva ja Jevreje i katolike ako uzmemo značenje riječi islam? Ateisti se ne slažu sa ovim pa ih vrijeđa, ali ne bi trebalo jer ne vjeruju u svete spise. Mislim....bar. Često se hvalite kako imate indiferentan odnos spram religije i onoga što one propovijedaju.
Vjerovati u nesto sto potvrdjuje ono sto zelimo misliti o sebi, sto nas cini ‘boljim’, ‘specijalnim’, itd od ostalih … zaista i jeste odlika djecije psihologije. Tako bar tvrdi nauka. To sto se svako dijete radja u ‘fitri’ covjek moze interpretirati i sa filozofskog stanovista, na primjer, i sasvim se sloziti da se svaki covjek radja sa prirodno urodjenim osjecajem za dobro, prirodno urodjenjim osjecajem za etiku, itd … sve zavisi iz koje perspektive gledas na stvari.

Ja, na primjer, aurora313, uopste ne vidim sta je tu uvredljivo, jer interpretiram to iz potpuno drugog ugla (bez obizra na to sto mi se cini da je namjera skupljaca zeljeza da istakne univerzalnost islama, mislim da nam je argument u sustini isti - univerzalnost urodjenog osjecaja za etiku i dobro; a mozda nam argumenti i nisu isti, ko zna, no ja biram ovu interpretaciju, :)).

I onaj tvoj argument o oxytoicnu i istrazivanjima o sociopatiji su takodje zanimljivi. Pitanje je, dakle, da li etika ima biolosku ili neku drugu 'dimenziju’. I to je zanimljivo pitanje.
Deda Kurcoje

#9215 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Primio k znanju, hvala moderatoru. Nije mi bila namjera da bilo koga vrijedjam, izvinjavam se, ako se neko nasao uvrijedjenim.

Vracam se temi, i uz duzno postovanje prema svima, da kazem dezurnim cuvarima vjere.
Nemate argumenata, ali nisam ocekivao da placete i tuzakate zbog toga. Dobro, eto vam i pricajuci mravi i djevice divovi i transformisani ljudi-svinje/majmuni i napukli Mjesec. Samo, o tome bi trebali da tabirite na Religiji, a ne na Filozofiji.
GAU8

#9216 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Deda Kurcoje wrote:Primio k znanju, hvala moderatoru. Nije mi bila namjera da bilo koga vrijedjam, izvinjavam se, ako se neko nasao uvrijedjenim.

Vracam se temi, i uz duzno postovanje prema svima, da kazem dezurnim cuvarima vjere.
Nemate argumenata, ali nisam ocekivao da placete i tuzakate zbog toga. Dobro, eto vam i pricajuci mravi i djevice divovi i transformisani ljudi-svinje/majmuni i napukli Mjesec. Samo, o tome bi trebali da tabirite na Religiji, a ne na Filozofiji.
Savjetujem da saras malo - predjes na kontroverze krscanstva i tako to :D
Oni ce se manje buniti :D :D
statixx

#9217 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

“If the people of this religion are asked about the proof for the soundness of their religion, they flare up, get angry and spill the blood of whoever confronts them with this question. They forbid rational speculation, and strive to kill their adversaries. This is why truth became thoroughly silenced and concealed.”

― Muhammad ibn Zakariya al-Razi
Deda Kurcoje

#9218 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

"Poslanik ( s.a.w.s.) nas je opomenuo o tome kako ne treba piti vodu stojeci. Na prvi pogled možda je ovo sve i bezmisleno, ali kada se bolje procita i razmisli, vidjecete da ove rijeci imaju mnogo veliku korist za naše zdravlje.
Neki hadisi nam ukazuju na štetu pijenja vode stojeci:

“Kada bi ljudi znali koliku štetu nanose želucu pijenjem vode stojeci, odmah bi sve ono što su popili povratili” (Abdurezzak 10/427 hadis 19588)

Takodjer se na istu temu kaze;

“Neka niko od vas ne pije stojeci, ako i popije neka pokuša da povrati” prenosi (Muslim)

Ako ljudi sjedeci budu pili vodu, skupljajuci se u želucu ubija sve mikrobe u njoj i tek onda prelazi u dvanaestoplacno crijevo.
U ovom slucaju, ljudi koji piju vodu sjedeci, bice zašticeni od mnogih bolesti kao i kolere."

Eto, sad znamo da voda ubija sve mikrobe i da stiti od kolere, ali samo ako se pije sjedeci. A, mozda je i ova neka metafora, od ljudi kojima je sve metafora? Heaven knows.
5 0 5

#9219 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

teisti precesto izvlace tu kartu "uvrijedljivosti cijele vjerske grupe". kao da ateiste ne vrijedjaju stvari ovdje. ali mozda smo veci muskarci, pa podnesemo lakse. :lol: ove princeze koje dusa zaboli svako malo, mozda ne bi trebale svracati na teme gdje znaju da bi mogli procitati nesto sto ce im izazvati "dusevnu" bol. :cry: i problem rijesen. :D
zagortenej

#9220 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by zagortenej »

statixx wrote:“If the people of this religion are asked about the proof for the soundness of their religion, they flare up, get angry and spill the blood of whoever confronts them with this question. They forbid rational speculation, and strive to kill their adversaries. This is why truth became thoroughly silenced and concealed.”

:thumbup:
piupiu

#9221 Komentar moderatora

Post by piupiu »

Jos jedared … tema je 'Na cemu ateisti baziraju svoj svjetnazor '. Otvorite posebnu temu ‘Ateisti o nevjerovatnim vjerovanjima religioznih ljudi’ … i tamo raspravljajte o istima.

Hvala.
statixx

#9222 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

5 0 5 wrote:teisti precesto izvlace tu kartu "uvrijedljivosti cijele vjerske grupe". kao da ateiste ne vrijedjaju stvari ovdje. ali mozda smo veci muskarci, pa podnesemo lakse. :lol: ove princeze koje dusa zaboli svako malo, mozda ne bi trebale svracati na teme gdje znaju da bi mogli procitati nesto sto ce im izazvati "dusevnu" bol. :cry: i problem rijesen. :D
Cim ne mogu da te uguraju pod svoj kalup odma' fol ne pozanjes materiju, trebas se upoznati sa tefsirima i hadisma. Jebote koda su osvajaci uz Kuran dijelili tefsire i tumacenja. Svi ti silni tomovi napisani su da se mistifikuju i cementiraju relgijske dogme, one koje nisu imale tu priliku uglavnom se propale.

Odo' sad zapalit rostilj i popit koje vopi, pozz :D
Last edited by statixx on 11/04/2015 09:54, edited 1 time in total.
Deda Kurcoje

#9223 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

statixx wrote:“If the people of this religion are asked about the proof for the soundness of their religion, they flare up, get angry and spill the blood of whoever confronts them with this question. They forbid rational speculation, and strive to kill their adversaries. This is why truth became thoroughly silenced and concealed.”

Svakako, jedan ovdje spomenu da bih trebao biti bijen k'o dinja, nesto u tom smislu. Toliko o kulturi i nivou dijaloga.
statixx

#9224 Re: Komentar moderatora

Post by statixx »

piupiu wrote:Jos jedared … tema je 'Na cemu ateisti baziraju svoj svjetnazor '. Otvorite posebnu temu ‘Ateisti o nevjerovatnim vjerovanjima religioznih ljudi’ … i tamo raspravljajte o istima.

Hvala.
Ljudi vec mjesec dana ljepe slike Staljina i Hitlera, aludirajuci da je ateizam ideologija koja proizvodi politicke genocidne rezime.
piupiu

#9225 Re: Komentar moderatora

Post by piupiu »

statixx wrote:
piupiu wrote:Jos jedared … tema je 'Na cemu ateisti baziraju svoj svjetnazor '. Otvorite posebnu temu ‘Ateisti o nevjerovatnim vjerovanjima religioznih ljudi’ … i tamo raspravljajte o istima.

Hvala.
Ljudi vec mjesec dana ljepe slike Staljina i Hitlera, aludirajuci da je ateizam ideologija koja proizvodi politicke genocidne rezime.
Uredno prijaviti, u buducnosti - a i sada, nikad nije kasno, ponekad moderator ne moze stici sve ‘ugledati’ sam. Sad cemo i to pregledati, pometlati, itd …
Locked