Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
walter kurtz

#9126 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by walter kurtz »

Kljucaj ovaj topic ateisti su u pravu
aurora313

#9127 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Kada smo već kod morala a kako bi natjerali tabor vjernika da razmišljaju 'van kutije' (out of the box), neka malo istraže najnovija dostignuća oko ispitivanja rada i funkcija ljudskog mozga, i pronađu dodatni materijal oko hormona zvanog OXYCOTIN. Istraživači ga zovu moralni molekul, obzirom da isti utiče na ljudsko zbližavanje, izgradnju povjerenja, ima uticaj na seks, i na dosta tačaka povezanih sa ljudskim moralom. Za sada su ovo eksperimenti, ali iz istih izlaze interesantni zaključci... i dokazi.

Zato prije nego što neko prepotentno komentariše bilo šta oko Oxycotina, tiho pratite o čemu se radi. I zamislite da se dokaže—što neki od vas nikada ne bi prihvatili—da je moral ugrađen u nas?!

Stay tuned!
GAU8

#9128 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

aurora313 wrote:Kada smo već kod morala a kako bi natjerali tabor vjernika da razmišljaju 'van kutije' (out of the box), neka malo istraže najnovija dostignuća oko ispitivanja rada i funkcija ljudskog mozga, i pronađu dodatni materijal oko hormona zvanog OXYCOTIN. Istraživači ga zovu moralni molekul, obzirom da isti utiče na ljudsko zbližavanje, izgradnju povjerenja, ima uticaj na seks, i na dosta tačaka povezanih sa ljudskim moralom. Za sada su ovo eksperimenti, ali iz istih izlaze interesantni zaključci... i dokazi.

Zato prije nego što neko prepotentno komentariše bilo šta oko Oxycotina, tiho pratite o čemu se radi. I zamislite da se dokaže—što neki od vas nikada ne bi prihvatili—da je moral ugrađen u nas?!

Stay tuned!
Ugradio "On"! :D Zar nije faca :D
skupljac_zeljeza

#9129 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

aurora313 wrote:Kada smo već kod morala a kako bi natjerali tabor vjernika da razmišljaju 'van kutije' (out of the box), neka malo istraže najnovija dostignuća oko ispitivanja rada i funkcija ljudskog mozga, i pronađu dodatni materijal oko hormona zvanog OXYCOTIN. Istraživači ga zovu moralni molekul, obzirom da isti utiče na ljudsko zbližavanje, izgradnju povjerenja, ima uticaj na seks, i na dosta tačaka povezanih sa ljudskim moralom. Za sada su ovo eksperimenti, ali iz istih izlaze interesantni zaključci... i dokazi.

Stay tuned!
To bi onda izazvalo nove članke kako je nešto rečeno u hadisu prije 1400 godina, a nauka tek sada otkrila. Riječa kafir/ćafir znači onaj koji skriva urođenu vjeru i moral, a ne znači bukvalno nevjernik. Božija Knjiga je u tom smislu i podsjetnik. :wink:
Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)

Dr. Justin Barrett, viši istraživač u Centru za antropologiju i um na Univerzitetu Oxford, tvrdi da djeca imaju predispoziciju da vjeruju u više biće jer pretpostavljaju da je sve na svijetu stvoreno sa svrhom. On tvrdi da mala djeca vjeruju iako ih to niko nije naučio kod kuće ili u školi, čak kaže da bi i ona djeca koja bi odrasla sama na pustom otoku razvila vjeru u Boga...

"Razmatranje naučnih dokaza prikupljenih u posljednjih 10 godina pokazalo je da se mnogo više toga formira tokom razvoja dječijeg mozga nego što smo ranije mislili, uključujući predispoziciju da se svijet posmatra determiniran na način kao da iza svega stoji neko inteligentno biće", rekao je Barrett za "BBC radio 4".
Deda Kurcoje

#9130 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)
:lol: :lol: :lol: :lol: :roll:
vatro poklonik...a, nije spomenuo Iron Man-a, Osvetnike, Hulka. Cccccc, koji propusti. Sta rece, prije 1400 godina, to u onoj knjizi po ideji od nepismenog autora koja ima poglavlja Krava i Pcele. Prirucnik za zemljoradnike. Naravno, ljudi opisivali ono sto ih je okruzivalo. Pastiri i nomadi. Logicno.
skupljac_zeljeza

#9131 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Deda Kurcoje wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :roll:
vatro poklonik...a, nije spomenuo Iron Man-a, Osvetnike, Hulka. Cccccc, koji propusti. Sta rece, prije 1400 godina, to u onoj knjizi po ideji od nepismenog autora koja ima poglavlja Krava i Pcele. Prirucnik za zemljoradnike. Naravno, ljudi opisivali ono sto ih je okruzivalo. Pastiri i nomadi. Logicno.
Pa da ti ne bi sada poredao sve? Marks je nešto slično rekao govoreći o utjecaju društvenog bića na čovjeka. O čemu se govori u suri Bekare/Krava vrli poznavaoče svetih spisa? A o čemu u suri Nahl/Pčele? Šta znači naslov sure Sad, a šta znači naslov sure Kaf?
aurora313

#9132 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

skupljac_zeljeza wrote:Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)...
A kako su se rađala (fitrovala?) djeca kada se nije ni znalo za islam?
Naravno da ne tražim odgovor koji bi vjerovatno bio još besmisleniji, ali ovakva tvrdnja je zaista indirektno uvredljiva za ateiste, a bome i za Jevreje, katolike...
Deda Kurcoje

#9133 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

"I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: “Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!” #
“Hvaljen neka si” – rekoše oni – “mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri.” #
“O Ademe,” – reče On – “kaži im ti nazive njihove!” I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: “Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!” #"

Allah je naučio Adema imenima svih biljaka i životinja, sto je potrajalo neko vrijeme, jer znamo danas za 1,7 miliona vrsta. To uključuje samo one koji su danas živi. Ako uključemo i izumrle vrste (~ 99%), Allah mora da je naučio Adema oko milijardu i vise imena. Zapanjujuca memorija kod Adema. Fascinantno, zaista. Koliko mu je trebalo da kaze sva imena? Adem, ekspert flore i faune.
skupljac_zeljeza

#9134 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

aurora313 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Rekao je Allahov Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem: “Svaki sin Ademov (svako dijete) rađa se u fitri (prirodnoj urođenoj vjeri islamu) pa ga njegovi roditelji (svojim odgojem) učine židovom, kršćaninom ili vatro-poklonikom.” (Hadis bilježe Buharija i Muslim)...
A kako su se rađala (fitrovala?) djeca kada se nije ni znalo za islam?
Naravno da ne tražim odgovor koji bi vjerovatno bio još besmisleniji, ali ovakva tvrdnja je zaista indirektno uvredljiva za ateiste, a bome i za Jevreje, katolike...
Zašto bi bila uvredljiva ja Jevreje i katolike ako uzmemo značenje riječi islam? Ateisti se ne slažu sa ovim pa ih vrijeđa, ali ne bi trebalo jer ne vjeruju u svete spise. Mislim....bar. Često se hvalite kako imate indiferentan odnos spram religije i onoga što one propovijedaju.
GAU8

#9135 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Deda Kurcoje wrote:"I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: “Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!” #
“Hvaljen neka si” – rekoše oni – “mi znamo samo ono čemu si nas Ti poučio; Ti si Sveznajući i Mudri.” #
“O Ademe,” – reče On – “kaži im ti nazive njihove!” I kad im on kaza nazive njihove, Allah reče: “Zar vam nisam rekao da samo Ja znam tajne nebesa i Zemlje i da samo Ja znam ono što javno činite i ono što krijete!” #"

Allah je naučio Adema imenima svih biljaka i životinja, sto je potrajalo neko vrijeme, jer znamo danas za 1,7 miliona vrsta. To uključuje samo one koji su danas živi. Ako uključemo i izumrle vrste (~ 99%), Allah mora da je naučio Adema oko milijardu i vise imena. Zapanjujuca memorija kod Adema. Fascinantno, zaista. Koliko mu je trebalo da kaze sva imena? Adem, ekspert flore i faune.
Na kojem jeziku?
Latinskom? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Deda Kurcoje

#9136 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

GAU8 wrote:
Deda Kurcoje wrote:"I pouči On Adema nazivima svih stvari, a onda ih predoči melekima i reče: “Kažite Mi nazive njihove, ako istinu govorite!” #

Na kojem jeziku?
Latinskom? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Jok, nego na najsavrsenijem jeziku i pismu, onom bez samoglasnika (u Arapskom postoje samo suglasnici). Arapsko pismo ne poznaje veliko i malo slovo, niti ima razlike između pisanih i tiskanih slova...Muhamed vidio dug i naporan posao za opismenit se, pa batalio. Nepismen covjek te uci i rezultati se i vide (i u Bosni i na ovom forumu). :D Latinski je jezik doktora, filozofa i advokata.
skupljac_zeljeza

#9137 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

John Naish kaže: “U svom arapskom originalu Kur'an posjeduje zavodničku ljepotu i čar samo njemu svojstvenu. Date u konciznom i uznositom stilu njegove prodorne rečenice, često u stihovima, imaju izražajnu snagu i eksplozivnu energiju, što je nemoguće sačuvati i u prevedenoj riječi.”

Edward Montet kaže: “Svi koji su se upoznali s Kur'anom u njegovom arapskom originalu, saglasni su u isticanju ljepote ove vjerske knjige; veličanstvenost njegove forme tako je uzvišena, da nam nijedan prijevod na evropske jezike ne dozvoljava da o tome sudimo.”
Deda Kurcoje

#9138 Komentar moderatora

Post by Deda Kurcoje »

Koji, od sedam verzija?
"u vrijeme Muhameda i poslije njega postojale su razlicite verzije Kurana.Na samom pocetku arapski je bio prost jezik,bez samoglasnika i oznaka, pa čak i potrebne dijakritičke znakove da se moze razlikovati između pojedinih suglasnika.Kuran se usmeno prenosio, tako da za svaku sluzbenu verziju Kurana bilo je minimum dva recitatora.Svaka od tih verzija Kurana se razlikovala, neke rijeci se drugcije pisu ili je podpuno razlicita rijec u istom ajetu zavisno od Kuranske verzije.Takode te arapske verzije se razlikuju po broju ajeta."

http://quranskaproturjecja.blogspot.it/ ... rijec.html

Sto ce reci, sa koljena na koljeno, pa ovaj dodao, ovaj malo zapjevao, ovaj malo mucao, ovaj bio malo nagluh, ovome nana nije mira davala, ovaj se nije mogao koncentrisati, pa jos sedam verzija, pa jos bez samoglasnika, sve od nepismenog trgovca kamilama, epilepticara, pa uz to i pedofila...zaista, sjajna literatura. :lol: :lol: :lol: :lol:

Komentar moderatora

Ovaj post prijavljen je moderaciji uz napomenu da se polemisati moze i bez uvreda. [Pretpostavljam da se misli na goreupotrebljene atribute koristene u opisu Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.- opaska moderatora.]

Kao generalnim principom u moderiranju rasprave vodimo se dvjema namjerama: 1) postovanjem prema korisniku|ucesniku rasprave i njegovim pravom da iznese svoj stav, misljenje, itd i 2) zastitom prava svakog ucesnika u raspravi na fer i dostojanstven tretman, uz postovanje standardnih pravila za koristenje foruma, koje mozete procitati ovdje - http://www.klix.ba/uslovi.

Jedno od pravila kaze:

"Kao korisnik foruma također prihvatate mogućnost da na pojedinim temama mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima."

Goreprijavljeni post i njegovi navodi sami po sebi u tom smislu nisu u suprotnosti sa Uslovima koristenja foruma. U ovom slucaju preporuka je moderacije da se suzdrzite od provokativnog ili malicioznog ‘uokviravanja’ argumenata vezanih za doticnu tematiku (ovo se odnosi na autora posta); kao i od emotivnog reagovanja i argumentacije glede iste (ovo se odnosi na ‘prijavljivaca’).

Pokazati malo zrelosti, senzibiliteta i postovanja u iznosenju argumenata oko osjetljivih tema stvar je opste kulture. Uloga forumske moderacije nije da arbitrira oko vjerskih pitanja, no malicioznost ce biti sanksionisana.

Hvala.
GAU8

#9139 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:John Naish kaže: “U svom arapskom originalu Kur'an posjeduje zavodničku ljepotu i čar samo njemu svojstvenu. Date u konciznom i uznositom stilu njegove prodorne rečenice, često u stihovima, imaju izražajnu snagu i eksplozivnu energiju, što je nemoguće sačuvati i u prevedenoj riječi.”

Edward Montet kaže: “Svi koji su se upoznali s Kur'anom u njegovom arapskom originalu, saglasni su u isticanju ljepote ove vjerske knjige; veličanstvenost njegove forme tako je uzvišena, da nam nijedan prijevod na evropske jezike ne dozvoljava da o tome sudimo.”
Ja se sa svim slažem, ali niko nije rekao da nije djelo čovjeka :)
skupljac_zeljeza

#9140 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:John Naish kaže: “U svom arapskom originalu Kur'an posjeduje zavodničku ljepotu i čar samo njemu svojstvenu. Date u konciznom i uznositom stilu njegove prodorne rečenice, često u stihovima, imaju izražajnu snagu i eksplozivnu energiju, što je nemoguće sačuvati i u prevedenoj riječi.”

Ovo su rekli nemuslimani o Kur'anu koji su poznavali arapski jezik pa nisu vidjeli kao @Dedo u tome minus.
skupljac_zeljeza

#9141 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Deda Kurcoje wrote:Koji, od sedam verzija?
"u vrijeme Muhameda i poslije njega postojale su razlicite verzije Kurana.Na samom pocetku arapski je bio prost jezik,bez samoglasnika i oznaka, pa čak i potrebne dijakritičke znakove da se moze razlikovati između pojedinih suglasnika.Kuran se usmeno prenosio, tako da za svaku sluzbenu verziju Kurana bilo je minimum dva recitatora.Svaka od tih verzija Kurana se razlikovala, neke rijeci se drugcije pisu ili je podpuno razlicita rijec u istom ajetu zavisno od Kuranske verzije.Takode te arapske verzije se razlikuju po broju ajeta."

Sto ce reci, sa koljena na koljeno, pa ovaj dodao, ovaj malo zapjevao, ovaj malo mucao, ovaj bio malo nagluh, ovome nana nije mira davala, ovaj se nije mogao koncentrisati, pa jos sedam verzija, pa jos bez samoglasnika, sve od nepismenog trgovca kamilama, epilepticara, pa uz to i pedofila...zaista, sjajna literatura. :lol: :lol: :lol: :lol:
Nekakav blog, ali nebitno. A kakva je razlika u smislu?

I pozuriti (wasaari’uu) u (3:133)_____Pozuriti (saari’uu) u (3:133)

vraćati se (yartadda) ... 5:54_____vraćati se (yartadid) ... 5:56

On rece (qaala), ".Gospodar moj zna" (21:4)_____Reci (qul): "Moj Gospodar zna" (21:4) (mada ovdje mora biti KUL zbog smisla i uobičajenosti u sličnim surama: Ihlas, Nas, Felek...)

i za njega nema straha (walaayakhaafu) ... 91:15_____Stoga, za njega nema straha(falaayakhaafu) ... 91:15
GAU8

#9142 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Ja kao ateista smatram da si ovdje pretjerao.
Kur'an je vrijedan dio historije čovječanstva, i ovo što pišeš je glupost. Daleko od toga da je savršen ili čak vjerodostojan nekom "originalu", ali svejedno postoji mnogo dokaza da je prilično autentično štivo.
GAU8

#9143 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
GAU8 wrote:

Ovo su rekli nemuslimani o Kur'anu koji su poznavali arapski jezik pa nisu vidjeli kao @Dedo u tome minus.
Koji?
Deda Kurcoje

#9144 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Jah, za početak, pola Kur'ana otpada na "vjernici će ići u nebo i drugi u pakao", druga polovina je samohvaljenje, jalovi egocentrizam i narcizam "Bog je generalno super"...Bljak!
skupljac_zeljeza

#9145 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote: Koji?
Bilo ih je više, a ja sam izdvojio samo dvojicu čisto kao ilustraciju. John Naish i Edward Montet.
Deda Kurcoje

#9146 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljac_zeljeza wrote:

Nekakav blog, ali nebitno. A kakva je razlika u smislu?

I pozuriti (wasaari’uu) u (3:133)_____Pozuriti (saari’uu) u (3:133)

vraćati se (yartadda) ... 5:54_____vraćati se (yartadid) ... 5:56

On rece (qaala), ".Gospodar moj zna" (21:4)_____Reci (qul): "Moj Gospodar zna" (21:4) (mada ovdje mora biti KUL zbog smisla i uobičajenosti u sličnim surama: Ihlas, Nas, Felek...)

i za njega nema straha (walaayakhaafu) ... 91:15_____Stoga, za njega nema straha(falaayakhaafu) ... 91:15
Nije jedan jedinstveni. Eto to znaci. Plagijat Biblije.
GAU8

#9147 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

skupljac_zeljeza wrote:
Bilo ih je više, a ja sam izdvojio samo dvojicu čisto kao ilustraciju. John Naish i Edward Montet.
Ne kontaš šta kažem.
Ovi svi rekoše kako je Kur'an najelegantniji na izvornom jeziku.
Svaki lingvista to zna - djela je nemoguće prevesti i sačuvati original.

Ali ja ti govorim kako to ne znači da ga nije čovjek pisao.
Arapi su bili poznati po dobroj poeziji svakako.
skupljac_zeljeza

#9148 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Ne kontaš šta kažem.
Ovi svi rekoše kako je Kur'an najelegantniji na izvornom jeziku.
Svaki lingvista to zna - djela je nemoguće prevesti i sačuvati original.

Ali ja ti govorim kako to ne znači da ga nije čovjek pisao.
Arapi su bili poznati po dobroj poeziji svakako.
Hazreti Omer je primio islam upravo zbog specifičnog stila Kur'ana koji nikako nije mogao doživjeti kao ljudsko djelo čitajući suru TA-HA, a dolazio je iz plemena u kome su svi bili pismeni i voljeli poeziju. Tog dana je krenuo da ubije Muhammeda a.s. i kod sestre našao jedan list Kur'ana. Zamisli te transformacije u samo nekoliko sati.
Deda Kurcoje

#9149 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Mislim da ovaj dio na Arapskom moze covjeka da uzvisi kao muzika Sunca:

"Reci: “Hoćete li da vam kažem koji su gori od takvih i koje će Allah još teže kazniti? Oni koje je Allah prokleo i na koje se rasrdio i u majmune i svinje pretvorio."

U majmune i u svinje. Pa se vi zajebajite sa Allhom. U majmune i u svinje. Gluho bilo!
Deda Kurcoje

#9150 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljac_zeljeza wrote:
Hazreti Omer je primio islam upravo zbog specifičnog stila Kur'ana koji nikako nije mogao doživjeti kao ljudsko djelo čitajući suru TA-HA, a dolazio je iz plemena u kome su svi bili pismeni i voljeli poeziju. Tog dana je krenuo da ubije Muhammeda a.s. i kod sestre našao jedan list Kur'ana. Zamisli te transformacije u samo nekoliko sati.
Pa nije valjda bio lud da rizikuje da ga Allah pretvori u svinju ili majmuna. Bolje ne rizikovati.
Locked