SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Toffee karamela

#91052 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Toffee karamela »

insaneinthebrain wrote: 23/05/2025 15:14
pa jesil dobila alergiju ili se otrovala. ne moze i jedno i drugo
alergija od OTROVA u/na njegovim jb jagodama...nije bilo trovanja

ali meni je i alergija ko mrtva glava
Laplace

#91053 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

1Dante1 wrote: 23/05/2025 12:00 Malo su vam sale morbidne za sve nas kojima je neko u toj jebenoj koroni preminuo. Zdravi, pravi ljudi sa unistenim plucima (da nebi poceli preseravati da nema zdravih).
Tačno, evo sve se valjam od smijeha od tolike duhovitosti. Sit gladnom ne vjeruje, ni zdrav bolesnom. Još samo da neko poentira kako su se starci ionako dovoljno naživjeli pa zašto da pazimo na njih.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#91054 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 14:38
Naslovnica wrote: 23/05/2025 14:35
Chmoljo wrote: 23/05/2025 14:25 imate vijest na klixu, a pouzdano znam da su oduzimane jagode od prodavača.

na njih je trenutno najveća sumnja. i ako bude tako, onda sva priča o kanalima, travi, vlagi kurcima palcima je izlišna.
Priča o nepokošenoj travi 25 maja, o štakorima koji trčkaraju po dječjim parkovima, o upitnom 3D, o ulicama koje se nikada ne peru, gomilama smeća i njegovom neredovnom odnošenju su izlišne ako jagode budu krivac?
Ništa onda, sad mi je laknulo, samo zabraniti jagode i sve će biti OK.
:thumbup:
ovdje se konkretno priča o leptospirozi.

nije teško ne glumiti francusku sobaricu. pokušaj.
JoseMujica wrote: 23/05/2025 14:37
svi su krivi sem aktuelne vlasti :evil:
i za tebe važi.
pa zar ima šta konkretnije nego reći da je vlast, koja ne vrši osnovne funkcije poput košenja, čišćenja, deritizacija, dezinsekcija, odvoza smeća itd. snosi krivicu za izbijanje epidemije?

štaviše, imamo situaciju u kojoj ne bi ni znali da se ovo dešava da jedna doktorica nije progovorila o nečemu što traje već mjesec dana

tako da i za tebe isto važi što i za sve nas, a nama koji visimo po forumu već godinama je jasno da si uletio i na ovu temu samo da kanališeš narativ, kako se ova situacija ne bi prišila trenutnoj vlasti :D

ps

de isposluj da mi i na ovom podforumu zabrane pisanje :lol:

a ovaj post će biti svakako izbrisan...a tema vjerovatno zaključana samo dok neko upita šta je vlast radila dok se ovo dešavalo :roll:
Last edited by JoseMujica on 23/05/2025 15:21, edited 1 time in total.
Naslovnica

#91055 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

Laplace wrote: 23/05/2025 15:17
Naslovnica wrote: 23/05/2025 11:40
Ateista wrote: 23/05/2025 11:37 Predlazem lockout ili drustvostaj. Iduce dvije sedmice su kljucne.
Večeras lupamo u šerpe, 20:30h.
#lupamo
edit: https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavod-z ... /250523073

MANDALI SVE!
Daj vakcina!
Ne znam čemu odmah izrugivanje, sarkazam i nekakve vakcine (koje niko nije spomenuo) u igri. Ovo se rješava higijenom i civilizovanim odnosom prema okolini.

Btw, ne samo da sam znao nego sam to i pisao/pričao/predviđao da će ovakav nehat o ovolika nehigijena kod nas dovesti do neke epidemije. Nepokošena trava, smeća gdje god pogledaš, deratizacija koja se obavlja reda radi (tu i tamo se baci otrov i to je kao rješenje) doveli so do namnožavanje glodara i posljedične zoonoze. Nije kvantna mehanika i ne trebaju vakcine ni lockdown, trebamo naprosto biti savjesni i uredni i to je to.

SARA-CoV-2 je virus,leptospira je bakterija. Zaraze se prenose na druge načine. Osim toga, na linku koji je @drug_profi priložio piše da se boles ne širi sa čovjeka na čovjeka, pa mi je nejasna veza sa kovidom (osim da ste htjeli ispasti duhoviti).
Ne znam ni ja šta ste se navili i šta vam smeta izrugivanje, sarkazam i vakcine, jel' ti rod?
Forum jbte, nije rektorat
dječak sa šibicama

#91056 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

drug_profi wrote: 23/05/2025 13:25 Također, PARK. Ne znam koji je izgovor, ali košenje je nedovoljno često.
Pitam se da li bi trebalo smisliti neki novi sistem koji bi bolje funkcionisao.
Opštinske ekipe za održavanje zelenila, možda po MZ zaposliti po jednog čovjeka koji bi ljeti kosio, skupljao smeće, zimi posipao sol i frakciju, čistio trotoare....

Šta ja znam, ovo zadnje mi ima čak i smisla.
Neredovito i slampavo, to rade. A sad imaju i "vozila" za kosenje, dodatno im je olaksano. Nema ni 10 godina da su dolazili sa obicnim kosama i kosili.

Sve se progospodilo rekao bih :D

suspect_zero

#91057 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

talijan97 wrote: 23/05/2025 15:07 Necu da sam kreten, ali ima ih dosta koji rovinjaju kontejner, otvaraju kese i raznose smece. I za ovo trebaju biti adekvatne kazne.
Nisi kreten ali razmisli kako da adekvatno kazne nekoga ko rovi po kontejneru ...kontam sta hoces reci, gledam cesto cige kada obilaze nase kontejnere, izbacuje iz kontejnera smece po ulici trazeci ono sta vec trazi :roll: ali kako ga kazniti, nema banke
insaneinthebrain

#91058 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:19

:lol: :lol: :lol:
cuj alergija od otrova. sta sve neces procitiati ovdje. ti si dobila alergiju na jagode, nista vise
zbunjola71sa

#91059 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zbunjola71sa »

Znaci trenutno nam u dobrinji i gradu zohari i misevi kolo vode
Toffee karamela

#91060 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

insaneinthebrain wrote: 23/05/2025 15:24
cuj alergija od otrova. sta sve neces procitiati ovdje. ti si dobila alergiju na jagode, nista vise
e nek si ti postavio dijagnozu, neotkriveni Gavrankapetanoviću

idi se keslati na nečijem drugom postu živ bio
vjeshalica

#91061 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

suspect_zero wrote: 23/05/2025 15:22
talijan97 wrote: 23/05/2025 15:07 Necu da sam kreten, ali ima ih dosta koji rovinjaju kontejner, otvaraju kese i raznose smece. I za ovo trebaju biti adekvatne kazne.
Nisi kreten ali razmisli kako da adekvatno kazne nekoga ko rovi po kontejneru ...kontam sta hoces reci, gledam cesto cige kada obilaze nase kontejnere, izbacuje iz kontejnera smece po ulici trazeci ono sta vec trazi :roll: ali kako ga kazniti, nema banke
Ugradis u Zakon sva nedopustiva ponasanja i klepas po dzepu. Da mi nesto bilo neko djelo dal krivice ili prekrsaja mora biti kao takvo odredjeno u zakonu i propisana sankcija. To sto kod nas prolaze stoljeca a mi nismo sva neprikladna ponasanja ugradili u zakone je ozbiljan problem. A znamo srati kako negdje nesto funkcionise vani a ovde ne.
Haris.ba

#91062 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

zbunjola71sa wrote: 23/05/2025 15:24 Znaci trenutno nam u dobrinji i gradu zohari i misevi kolo vode
Podsjeti me na staru temu na forumu: Misevi u Sarajevu.

Nego. Jedva docekalo.

https://srpskainfo.com/video-misevi-sir ... radjanima/
(VIDEO) MIŠEVI ŠIRE ZARAZU SARAJEVOM
Direktor Zavoda Zlatan Hamza priznao je da je deratizacija u Kantonu Sarajevo izostala dvije godine – od 2022. do sredine 2024.

– To je javno poznat problem u zdravstvenim sektorima – tenderi prave najveće probleme. Ako uradimo jednu mjeru, a drugu ne – samo gasimo vatru, ne rješavamo požar – rekao je Hamza, aludirajući na izostanak deratizacije kanalizacijskog sistema.
insaneinthebrain

#91063 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:25
e nek si ti postavio dijagnozu, neotkriveni Gavrankapetanoviću

idi se keslati na nečijem drugom postu živ bio
suspect_zero

#91064 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

zbunjola71sa wrote: 23/05/2025 15:24 Znaci trenutno nam u dobrinji i gradu zohari i misevi kolo vode
Ne treba ti ovo "trenutno".
insaneinthebrain

#91065 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Haris.ba wrote: 23/05/2025 15:27
Podsjeti me na staru temu na forumu: Misevi u Sarajevu.

Nego. Jedva docekalo.

https://srpskainfo.com/video-misevi-sir ... radjanima/
(VIDEO) MIŠEVI ŠIRE ZARAZU SARAJEVOM
Direktor Zavoda Zlatan Hamza priznao je da je deratizacija u Kantonu Sarajevo izostala dvije godine – od 2022. do sredine 2024.

– To je javno poznat problem u zdravstvenim sektorima – tenderi prave najveće probleme. Ako uradimo jednu mjeru, a drugu ne – samo gasimo vatru, ne rješavamo požar – rekao je Hamza, aludirajući na izostanak deratizacije kanalizacijskog sistema.
bjezte srbi eto misOva da vas ubiju :zzzz:
Toffee karamela

#91066 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Chloe wrote: 23/05/2025 14:40

Nisam vidjela neki veći grad kao Sarajevo, da ljudi izlaze iz stanova napucaniji, mirišljiviji, da su im ulazi užasni, dvorišta zgrada neuredna, smeće oko kontejnera rasuto u krugu metar i dva, ulice prljave .. I ljudima to paše, nit općine nit stanari ništa me poduzimaju.
Da se građani bune, reaguju, traže urednost i čistoću, bilo bi rezultata. Uostalom i sami trebaju biti dio toga.

bravo, u sridu

i to kultura koja se diči kultom vode, čistoće, imali-hamame-dok-se-Henry-VIII-kupao-u-potoku i tako te šuplje spike

ovako je valjad bilo i u srednjom vijeku - u kućama brokat. svila i parfemi, vani do gležnjeva u blatu i bez kanalizacije

još samo da nas kuga posjeti. i nju prenose pacovi
nepass1

#91067 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

JoseMujica wrote: 23/05/2025 15:20
Priča o nepokošenoj travi 25 maja, o štakorima koji trčkaraju po dječjim parkovima, o upitnom 3D, o ulicama koje se nikada ne peru, gomilama smeća i njegovom neredovnom odnošenju su izlišne ako jagode budu krivac?

i za tebe važi.
pa zar ima šta konkretnije nego reći da je vlast, koja ne vrši osnovne funkcije poput košenja, čišćenja, deritizacija, dezinsekcija, odvoza smeća itd. snosi krivicu za izbijanje epidemije?

štaviše, imamo situaciju u kojoj ne bi ni znali da se ovo dešava da jedna doktorica nije progovorila o nečemu što traje već mjesec dana

tako da i za tebe isto važi što i za sve nas, a nama koji visimo po forumu već godinama je jasno da si uletio i na ovu temu samo da kanališeš narativ, kako se ova situacija ne bi prišila trenutnoj vlasti :D

ps

a ovaj post će biti svakako izbrisan...a tema vjerovatno zaključana samo dok neko upita šta je vlast radila dok se ovo dešavalo :roll:
Pa ne moze bog pocistiti za nasim narodom. Je li vlast kriva sto je neko jucer iz auta izbacio 5,6,7 usranih pelena? Na sred ceste jebene pelene u aleji b.s.
Haris.ba

#91068 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 23/05/2025 15:26
Ugradis u Zakon sva nedopustiva ponasanja i klepas po dzepu. Da mi nesto bilo neko djelo dal krivice ili prekrsaja mora biti kao takvo odredjeno u zakonu i propisana sankcija. To sto kod nas prolaze stoljeca a mi nismo sva neprikladna ponasanja ugradili u zakone je ozbiljan problem. A znamo srati kako negdje nesto funkcionise vani a ovde ne.
I za to je kriv samo UK i ministar komunalne.
Ali, zacesljalo se praviti komunalnu policiju.

A, kad se sjetim pozitive Forte kad je npr.krenuo sa uklanjanje olupina sa parkinga.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91069 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

i za tebe važi.

ps

Pa ako budes nastavio lazno optuzivati svakako da cu ti prijaviti post. Tuzno.
JoseMujica

#91070 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

nepass1 wrote: 23/05/2025 15:29

i za tebe važi.

ps

Pa ne moze bog pocistiti za nasim narodom. Je li vlast kriva sto je neko jucer iz auta izbacio 5,6,7 usranih pelena? Na sred ceste jebene pelene u aleji b.s.
jarane ja sam juče proveo sat vremena čisteći pelene oko zgrade što su ih kerovi razbucali i raznijeli
Naslovnica

#91071 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Naslovnica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ljekari ... /250523084

Sarajevo
Ljekari iz Zavoda pozvali građane da ostanu smireni: Zaraza ne dolazi iz vode, mjere će dati rezultat

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo održao je danas konferenciju za novinare nakon što se pojavio veći broj slučajeva leptospiroze u Sarajevu.
Zlatan Hamza, direktor Zavoda za javno zdravstvo, kazao je kako se pažljivo prate i analiziraju svi slučajevi i poduzimaju sve mjere kako bi se spriječilo širenje zaraze.

"Molim i pozivam građane da ostanu smireni, nije ovo ta vrsta pandemije kakva nas je u prošlosti zadesila", kazao je.

Doktorica Anisa Bajramović je istakla da ovo oboljenje ne podliježe epidemiološkom ispitivanju.

"Bitno je da ovo oboljenje ljekari prepoznaju na vrijeme i da nama prijave. Mi onda poduzimamo mjere kad se desi veći broj slučajeva. Da ne bi došlo do epidemije, važno je da se provodi program deratizacije koji je propisan. Dva puta u toku godine se obavlja obavezna deratizacija koja svodi glodare na biološki prihvatljiv nivo".
Kako je navela, u ovom slučaju se dogodilo da u KS pune dvije godine nije obavljana deratizacija i da zbog toga "imamo ovo što imamo".

"Naglasila bih da gradski vodovod nije izvor leptospiroze, samim tim što hlor koji se stavlja u vodu ubija tu zarazu. Vodu, dakle, isključujemo".

Objasnila je kako je krenula da se širi zaraza.

"29. aprila sam dobila poziv od doktorice iz Aerodromskog naselja. Rekla je da je došlo više muškaraca koji imaju iste simptome - temperatura, malaksalost itd. Isti dan sam uputila mail infektivnoj klinici. Rekla sam da smo dobili tu informaciju tako da obrate pažnju da za svakog sljedećeg pacijenta izvrše laboratorijsko analiziranje. Poslije 15-ak dana dobijamo prve tri laboratorijske potvrde. Onda smo zajednički shvatili na šta bi to moglo upućivati. Bila su tri hospitalizirana slučaja, ali ni jedan nije bio težak. Naložili smo da se povećaju korektivne mjere, posebno u dijelovima gdje imamo ove slučajeve. Kontrolisat će se sve pijace, piljare, dali smo preporuke da se provjere svi stambeni objekti u Novom Gradu. Većina stambenih objekata ne radi deratizaciju. Ni trava se nije kosila. Smeće se mora redovno nositi, mora se voditi računa o higijeni okoliša. To će sve pomoći da se ovo prevaziđe i da se smanji broj glodara", kazala je.

Objasnila je da nema neki poseban izvor zaraze i da ništa na to ne upućuje.

Izrazila je nadu da će u narednih 15 do 30 dana mjere imati efekat.

Doktor Anes Jogunčić je kazao kako leptospirozu prijavljuju gradovi u Evropi i SAD i da su tri glavna razloga za njeno širenje.

"Veći period vlažnih dana, neredovan odvoz smeća i treća stvar je dotjerana kanalizaciona mreža su razlozi širenja. Svi pacijenti su prošli standardne faze oboljenja - prva je temperatura, pa glavobolja, malaksalost i onda se osjećaju bolje i misle da je prošlo. Nakon jednog perioda dolazi do povratka oboljenja. Vraćaju se svi simptomi, temperatura ide i do 40 stepeni. Prvi pacijenti koji su pristigli bili su najviše vezani za Dobrinju i Aerodromsko naselje. Pacijenti su jako često govorili da su podrumi njihovih zgrada poplavljeni i da su imali jako neugodan miris. Glavni uzor širenja zaraze je i aktivnost samih glodara čije su pojavljivanje oboljeli primijetili u naseljima. Postoje slučajevi na Alipašinu, Ilidži i općini Centar", kazao je.

Na kraju je direktor kazao da je održavanje lične higijene i higijene stanovanja ključna mjera za građane.
Znači vjerovatno već mjesec i duže imamo ovo što imamo, evo hoće da proglase epidemiju, ali se ispostavlja da su krive jagode sa Hece.
Doduše, HECO je priča za sebe. :roll:
Zatvorite HECU jeboga HECO.
Ali poenta je kontrola populacije glodara, deratizacija.
JoseMujica

#91072 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 15:33

i za tebe važi.

ps

Pa ako budes nastavio lazno optuzivati svakako da cu ti prijaviti post. Tuzno.
:lol: :lol: :lol: :lol:

sjaši i ne kvotaj me sendvičaru

ideš na foe

ps

još uvijek koristiš privilegije jer mi sistem ne dopušta da te stavim na foe....ne znam kako te nije stid prijetiti bilo kome ovdje :roll:
Last edited by JoseMujica on 23/05/2025 15:36, edited 1 time in total.
vjeshalica

#91073 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 23/05/2025 15:32
I za to je kriv samo UK i ministar komunalne.
Ali, zacesljalo se praviti komunalnu policiju.

A, kad se sjetim pozitive Forte kad je npr.krenuo sa uklanjanje olupina sa parkinga.
Imaju komunalne redare godinama,komsinica godinama radi, zelena odijela isto sumari, akntašn i kafica i lelemudija. Grad ko zadnja ona indijska raspalina.
Sid the sloth

#91074 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sid the sloth »

Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:19

Neces vjerovati ali sam i ja licno vidio takav slucaj. Dijete pojelo neke kupovne jagode i imalo katastrofalnu alergijsku reakciju, kontamo dijete alergicno na jagode. I hajd da probamo nakon mjesec dana kad su i nase domace bile zrele, pojede dijete jednu - nista, nakon nekih sat vremena pojede jos par komada i nista. Nakon toga je svakih par dana jeo domace jagode i nije imao alergiju.
Tako da je izgleda alergija na neki od preparata koje su davali tim kupovnim jagodama a ne na same jagode.
Last edited by Sid the sloth on 23/05/2025 15:38, edited 1 time in total.
suspect_zero

#91075 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

suspect_zero wrote: 23/05/2025 15:22
Ko i za vecinu stvari koje nisu zakonski regulisane ili su nakaradno regulisane....evo ponovo nam se copor pascadi pojavio, mislis da ce iko uputiti na pravi broj ..koga god zoves nije nadležan, nema mjesta u azilu :? ...Opstina nema nista sa tim, inspekcija upucuje na veterinarsku, ovi na policiju :-) jbo lud ludjeg.
Post Reply