Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Logovan

#9026 Re: Gras all about

Post by Logovan »

Hajlac wrote: 09/01/2026 12:03 Kao prvo, ako se vec odluci (Sokolac-skola) za nabavku novog modela tramvaja koji jos nigdje drugo nije 'potvrdjen', onda se naruci prvo JEDAN da odvozi SVE CETIRI SEZONE u gradu, pa tek onda zavisno od rezultata pristupi ogromnoj narudzbi 10+ komada. Jer tako drugi "glupi" evropski gradovi rade!!! (cak naruce na dvije a ne samo jednu godinu/sezonu, da budu 100% sigurni u investiciju za svoje gradjane, jer nije svaka zima jednako zestoka, niti proljece/jesen jednako kisovito (novi trolejbusi-smece redovno prokisnjavaju unutra!), niti ljeto jednako pakleno(pregrijavanje elektronike itd.) )
Nije to budalastina koja kosta 100 ili hiljadu KM pa da 'halalis' ili se patis prepravljas ako se pokaze muhanato, stavis na OLX i rijesis se sranja.

Kao drugo, ako vec prvi put na ovoj lokaciji uvodis niskopodni tip tramvaja, valjda istrazis obavijestis se o dodatnim obaveznim praksama/opremi (pitas lupam Helsinki za iskustva i opremu) u smislu odrzavanja pruge za takav novi tip, i to PRIJE NEGO 10+ takvih skupocjenih vozila pustis da pokusaju voziti na napadalih 40cm snijega + zaledjeno tj. hladni talas od -5 i nize, a kako ne bi OSTETIO tek kupljene iskakanjem iz sina, od zaledjenih vrata, ledenim snijegom ostecenih kablova, senzora itd. ispod takvog niskopodnog vozila.

Kao trece, valjda napravis neki plan preventive poput redovnog ubacivanja starih visokopodnih robusnih ne-elektronickih tramvaja da 'prociste' zaledjene sine itd. - ne cekas da ti vise puta dnevno zbog senzora/elektronike i proklizavanja novi tramvaj ugasi se i blokira citav grad.

Ili alternativno, recimo uopste ne nabavis nesto hi-tech netestirano, sto je netom na sajmu predstavljeno kao "proizvod razvijen bas za Sarajevo" nego narucis nesto 5+ godina unazad u opticaju tj. svakodnevnom radu po evropskim gradovima koji dozivljavaju slicne zime kao Sarajevo.

Evo npr. Helsinki koristi, uz klasicne 'strijela' šinske i cestovne grtalice) i ovakav nastavak u obliku dobos-cetke koja cas posla rastjera snijeg kad tek napada prije nego se skori, pogotovo na gradskim raskrsnicama (cetka izvuce snijeg i iz samih šina):

https://www.shutterstock.com/video/clip ... snow-brush?
Kao prvo, nisi mi odgovorio na pitanje.
Kao drugo, taj "Sokolac" je uradio nešto što nije niko sa drugih fakulteta, niko od silnih stručnjaka. Zamisli Sokolac bolji od tebe. Šta to govori o tebi? Naravno, nije samo do njega, okupio je tim oko sebe.
Kao treće, puno pametuješ, a ja pametnjaković, znaš eto šta nije urađeno, šta treba, šta ne treba, itd.
Kao četvrto, ostavi se više tih "robusnih" tramvaja, ispade sad da mogu voziti po bilo kakvom snijegu. Nema tramvaja da neće zapeti u snijegu i ledu, kao što ti predstavljaš, sve zavisi koliko je napadalo.
Kao peto, vrati se na prvo i nađi odgovor.
vjeshalica

#9027 Re: Gras all about

Post by vjeshalica »

Logovan wrote: 09/01/2026 13:59
Hajlac wrote: 09/01/2026 12:03 Kao prvo, ako se vec odluci (Sokolac-skola) za nabavku novog modela tramvaja koji jos nigdje drugo nije 'potvrdjen', onda se naruci prvo JEDAN da odvozi SVE CETIRI SEZONE u gradu, pa tek onda zavisno od rezultata pristupi ogromnoj narudzbi 10+ komada. Jer tako drugi "glupi" evropski gradovi rade!!! (cak naruce na dvije a ne samo jednu godinu/sezonu, da budu 100% sigurni u investiciju za svoje gradjane, jer nije svaka zima jednako zestoka, niti proljece/jesen jednako kisovito (novi trolejbusi-smece redovno prokisnjavaju unutra!), niti ljeto jednako pakleno(pregrijavanje elektronike itd.) )
Nije to budalastina koja kosta 100 ili hiljadu KM pa da 'halalis' ili se patis prepravljas ako se pokaze muhanato, stavis na OLX i rijesis se sranja.

Kao drugo, ako vec prvi put na ovoj lokaciji uvodis niskopodni tip tramvaja, valjda istrazis obavijestis se o dodatnim obaveznim praksama/opremi (pitas lupam Helsinki za iskustva i opremu) u smislu odrzavanja pruge za takav novi tip, i to PRIJE NEGO 10+ takvih skupocjenih vozila pustis da pokusaju voziti na napadalih 40cm snijega + zaledjeno tj. hladni talas od -5 i nize, a kako ne bi OSTETIO tek kupljene iskakanjem iz sina, od zaledjenih vrata, ledenim snijegom ostecenih kablova, senzora itd. ispod takvog niskopodnog vozila.

Kao trece, valjda napravis neki plan preventive poput redovnog ubacivanja starih visokopodnih robusnih ne-elektronickih tramvaja da 'prociste' zaledjene sine itd. - ne cekas da ti vise puta dnevno zbog senzora/elektronike i proklizavanja novi tramvaj ugasi se i blokira citav grad.

Ili alternativno, recimo uopste ne nabavis nesto hi-tech netestirano, sto je netom na sajmu predstavljeno kao "proizvod razvijen bas za Sarajevo" nego narucis nesto 5+ godina unazad u opticaju tj. svakodnevnom radu po evropskim gradovima koji dozivljavaju slicne zime kao Sarajevo.

Evo npr. Helsinki koristi, uz klasicne 'strijela' šinske i cestovne grtalice) i ovakav nastavak u obliku dobos-cetke koja cas posla rastjera snijeg kad tek napada prije nego se skori, pogotovo na gradskim raskrsnicama (cetka izvuce snijeg i iz samih šina):

https://www.shutterstock.com/video/clip ... snow-brush?
Kao prvo, nisi mi odgovorio na pitanje.
Kao drugo, taj "Sokolac" je uradio nešto što nije niko sa drugih fakulteta, niko od silnih stručnjaka. Zamisli Sokolac bolji od tebe. Šta to govori o tebi? Naravno, nije samo do njega, okupio je tim oko sebe.
Kao treće, puno pametuješ, a ja pametnjaković, znaš eto šta nije urađeno, šta treba, šta ne treba, itd.
Kao četvrto, ostavi se više tih "robusnih" tramvaja, ispade sad da mogu voziti po bilo kakvom snijegu. Nema tramvaja da neće zapeti u snijegu i ledu, kao što ti predstavljaš, sve zavisi koliko je napadalo.
Kao peto, vrati se na prvo i nađi odgovor.
Sokolac nije iz privatnog dzepa merhametio za tramvaje.
Tramvaji se kupuju kao i ostala vozila shodno potrebama i tehnickim uslovima sto ne radi SokHolac vec inzinjering firme
Pa se vidi sta kako i raspise tender
Tramvaji su kupljeni kreditom od gradjana a ne merhametom
Logovan

#9028 Re: Gras all about

Post by Logovan »

vjeshalica wrote: 09/01/2026 14:05 Sokolac nije iz privatnog dzepa merhametio za tramvaje.
Tramvaji se kupuju kao i ostala vozila shodno potrebama i tehnickim uslovima sto ne radi SokHolac vec inzinjering firme
Pa se vidi sta kako i raspise tender
Tramvaji su kupljeni kreditom od gradjana a ne merhametom
Malo si ti to bukvalno shvatila, ali hajde ok je to. :D
Naslovnica

#9029 Re: Gras all about

Post by Naslovnica »

Drugari, hajmo malo biti realni.
Ovi novi svako malo stanu. Da li zbog pruge ili samog tramvaja, to ne znam.
Turčin ujutro prvi proprti put i vozi bez problema.
Stari crveni isto vozio bez problema, jeste da se raspadao, ali nije mu smetalo ovakvo vrijeme, nije se dešavalo ovo što se sada dešava.
Dajte pls, u čemu je problem pa svako malo tramvajski saobraćaj u prekidu, postoji li konkretna informacija?
Tramvaj, pruga, kombinacija?
Nemojte mi samo govoriti da je do visine snijega, snijeg padne, tramvaji prođu, voze, voze, i najednom kurcšlus. I tako nekoliko puta dnevno, svakodnevno.
Šta se konkretno dešava, u čemu je problem?
Svi polemišete a očito niko nema pravu informaciju vazano za uzroke konstantnih prekida tramvajskog saobraćaja. Ili ima, ali mudro šuti, kao i obično.
drug_profi

#9030 Re: Gras all about

Post by drug_profi »

Napisano. Neki senzor kojeg treba čistit, ili ako stane resetovat.
Ljudski faktor podbacuje...
Hajlac

#9031 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

Naslovnica wrote: 09/01/2026 14:20 Drugari, hajmo malo biti realni.
Ovi novi svako malo stanu. Da li zbog pruge ili samog tramvaja, to ne znam.
Turčin ujutro prvi proprti put i vozi bez problema.
Stari crveni isto vozio bez problema, jeste da se raspadao, ali nije mu smetalo ovakvo vrijeme, nije se dešavalo ovo što se sada dešava.
Dajte pls, u čemu je problem pa svako malo tramvajski saobraćaj u prekidu, postoji li konkretna informacija?
Tramvaj, pruga, kombinacija?
Nemojte mi samo govoriti da je do visine snijega, snijeg padne, tramvaji prođu, voze, voze, i najednom kurcšlus. I tako nekoliko puta dnevno, svakodnevno.
Šta se konkretno dešava, u čemu je problem?
Svi polemišete a očito niko nema pravu informaciju vazano za uzroke konstantnih prekida tramvajskog saobraćaja. Ili ima, ali mudro šuti, kao i obično.
Sute ko zaliveni jer im od "uspjeha" tj. toga kako ce se u praksi pokazati ovaj najnoviji model u Sarajevu (nigdje drugo se ovaj model jos ne koristi) zavisi i reputacija za buduce ugovore/tendere po svijetu, ne samo po Evropi. Samo ugovor za Helsinki tramvaje, zbog kojeg sad konkurentska Skoda ide na Sud, vrijedi 1,6 milijardi eura!

Maloprije citam - isto u Finskoj skandal ispao oko odabira dobavljaca za nove borbene avione (10 miilijardi eura vrijedna narudzba) - vrhovni komandant Finske avijacije nakon odabira F35 hladno odmah presao iz vojske u Lockheed Martin tj. proizvodjaca upravo odabranog F35 aviona.

Sjetimo se i onog slucaja koliko se sjecam na Dolac malti cim su pusteni ovi novi tramvaji u opticaj - tup! pantograf se slomi/deformisa u toku voznje...
Ljulja im se pantograf lijevo-desno i u blagim krivinama. Boli glava dizajn!
Nek ovi Stedlerovci i Stetini vojnici navedu s kojim drugim modelom tramvaja je bilo ovoliko raznovrsnih problema/kvarova u Sarajevu, na istoj pruzi, na istoj kontaktnoj mrezi itd. uz podsjetnik da nakon renoviranja ne voze samo novi vec zajedno i stari tramvaji ?
Last edited by Hajlac on 09/01/2026 14:54, edited 6 times in total.
muha_sa

#9032 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet ... jen/621136
Kolaps i u Njemačkoj zbog snijega: Autoceste blokirane, saobraćaj obustavljen

Image

Kod ovih sve stalo.
Hajlac

#9033 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

Efikasno uklanjanje snijega dok jos pada:

Image

https://www.shutterstock.com/video/clip ... wfall-city

i nakon sto se stvrdne:

moimoi

#9034 Re: Gras all about

Post by moimoi »

Hajlac wrote: 09/01/2026 15:12 Efikasno uklanjanje snijega dok jos pada:

Image

https://www.shutterstock.com/video/clip ... wfall-city

i nakon sto se stvrdne:

Pa i kod nas vako rade. Vidis da nema putnika u traJvanima
Hajlac

#9035 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

moimoi wrote: 09/01/2026 15:41 Pa i kod nas vako rade. Vidis da nema putnika u traJvanima
Da bogdo!

Gledaj koliko im je odignut prednji dio grtalice koji prvi i ujedno najvise treba da zahvati/skloni snijega:

Image

Tu skalameriju kao da su od Zeljeznica dobili/hajrovali. Vozac uopste ne vidi sta se desava naprijed tj koliko je uspjesno uklanjanje snijega, a da o podesavanju visine i ugla grtalice i ne pricam (pogledati iznad postavljeni video).

Moze to puno puno bolje:

Image

Image
Last edited by Hajlac on 09/01/2026 15:59, edited 1 time in total.
amidzazeher

#9036 Re: Gras all about

Post by amidzazeher »

muha_sa wrote: 09/01/2026 13:24

:lol: :lol:

Kako kad ja tebe pitam koje cu boje permant u auto nasut a vozim 50 godina :lol:

Jaran mi se žali kako ga odavno ledja bole :-) slušam ga i kad je završio velim--imam ja dobar lijek za to :shock:
Koji-pricaj :?
Imaš li vuneni šal :?
Imam :D
Uzmeš vuneni šal--fino ga raširiš--staviš rodni list na gola ledja i dobro umotaj :lol:
Kaže--marš u picku materinu :lol:

Neki dan sa komšijom, znamo se 20 godina, djeca isto godište, opletemo o svima i svemu! Sve nam smeta, političari, domaći i svjetski, snijeg, omladina ‘vaka ‘naka, vozači, parkira se svugdje i svakako, ma ništa ne valja!!!
Kaže lik e jesmo ostarili u PM!! :lol:
Sjetim se, kaže kad su mi smetale one babe što po vazdan špijuniraju sa prozora a sada se dosta puta uhvatim da isto to radim!
Jebiga ili je do godina ili viška vremena. Možda je i do foruma i ovih društvenih mreža, ali znam da kad sam bio mlad ništa od toga nisam ni primjećivao niti me je interesovalo, bilo bitno gdje će se izaći, gdje je dobar hamburger, kako naći trebu koja ima izlaz do 21:00, da poslije možeš i sa rajom.
Moj Muha i ti “otvorio” kafanu na forumu a zajebaješ jarana za rodni list :lol:

Edit: @Hajlac dobro je ba idi šetaj malo dok je barem čist zrak, jebo forum očigledno ti loše utiče na zdravlje.
Last edited by amidzazeher on 09/01/2026 15:59, edited 1 time in total.
moimoi

#9037 Re: Gras all about

Post by moimoi »

Ne znam, zato sto nikad nisam tram vozila, niti grtalicu pa da ti mogu reci jel radi gresku i to u krivini koliko vidim.
Znas li ti kako se ponasa grtalica na tramu u krivini?
Pretpostavljam da lik sigurno zna sta radi i nije mu prvi put.
Bilo je snijega i ranije na sinama
Hajlac

#9038 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

moimoi wrote: 09/01/2026 15:56 Ne znam, zato sto nikad nisam tram vozila, niti grtalicu pa da ti mogu reci jel radi gresku i to u krivini koliko vidim.
Znas li ti kako se ponasa grtalica na tramu u krivini?
Pretpostavljam da lik sigurno zna sta radi i nije mu prvi put.
Bilo je snijega i ranije na sinama
Jel ti vidis koliko je citav prednji dio tj. 70% grtalice odignuto od nivoa sina i asfalta? Da izmedju samih sina maltene nista ne ocisti (a najgore je na raskrsnicama jer auti nanesu izmedju sina), sto i jeste najveci problem jer su ovi novi tramvaji niskopodni pa se pod njima brzo naslaze/zgrudva snijeg i led a onda i iskoce iz sina ili ih preventivno elektronika ugasi cim detektuje da tockovi ne nalijezu citavom tezinom tramvaja na sine.

Video:

https://video.klix.ba/hls/oNOg3A3d/oNOg3A3d.m3u8

Evo na sta je licila pruga prije svega 2 dana:

Image
muha_sa

#9039 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

amidzazeher wrote: 09/01/2026 15:55

Neki dan sa komšijom, znamo se 20 godina, djeca isto godište, opletemo o svima i svemu! Sve nam smeta, političari, domaći i svjetski, snijeg, omladina ‘vaka ‘naka, vozači, parkira se svugdje i svakako, ma ništa ne valja!!!
Kaže lik e jesmo ostarili u PM!! :lol:
Sjetim se, kaže kad su mi smetale one babe što po vazdan špijuniraju sa prozora a sada se dosta puta uhvatim da isto to radim!
Jebiga ili je do godina ili viška vremena. Možda je i do foruma i ovih društvenih mreža, ali znam da kad sam bio mlad ništa od toga nisam ni primjećivao niti me je interesovalo, bilo bitno gdje će se izaći, gdje je dobar hamburger, kako naći trebu koja ima izlaz do 21:00, da poslije možeš i sa rajom.
Moj Muha i ti “otvorio” kafanu na forumu a zajebaješ jarana za rodni list :lol:

Edit: @Hajlac dobro je ba idi šetaj malo dok je barem čist zrak, jebo forum očigledno ti loše utiče na zdravlje.

I ja sam mahaluša kako fasova ovu diplopiju--od prozora do prozora--ništa mi ne može promac :D
Komšinici u zgradi preko puta koja živi u visokom prizemlju u po dana kroz prozor ušli u stan i maznuli tv i laptop a niko ništa. Veli ona meni--da mi je švaler ušo svi bi vidjeli. Dobro si mi rekla-sad Muhenzi nece skidat pogled sa tvog ulaza :lol:
muha_sa

#9040 Re: Gras all about

Post by muha_sa »

Rade li trajvani :?
nepass1

#9041 Re: Gras all about

Post by nepass1 »

muha_sa wrote: 10/01/2026 06:15 Rade li trajvani :?
Trola svakih 35 minuta
Zakasnih na posao
made_in_sarajevo

#9042 Re: Gras all about

Post by made_in_sarajevo »

Konacno dosao lik sa mudima uzeo evropsku banku, napisali evropski tender, uzeta firma koja nije juce osnovana za tramvaje, obucio majstore, koliko znam i dan danas bez stadlera se ne smije dirati po tramvaju kako ti hoces. Tramvaj niskopodni i valjda se sa razlogom tako zove, znaci neko ko je sef u grasu ne treba cekati nikoga nego mora znatu da je niskopodni sto samo ime kaze, nizi od starih tramvaja i da ce mu pod strugati po snijegu, pa shodno tome prilagod grtalicu i spremis se. Ako ti i za to treba ministar i kunto i panto onda buraz otkaz jer nisi sposoban da obezbjedis saobracaj. Znaci vidis okom stari tramvaj dignut i zato ima 2,3,4 stepenika, novi udjes samo u njega ravno sve. Moj mali od 3,5 godine bi skontao razliku. Opet u zagrebu pao snijeg ista stvar sa njihovim niskopodnim koji su usput domaca proizvodnja (stariji modeli), ispadali iz sina i zaglavili se. Dakle ima rjesenje, ima model kako raditi i pripremiti se ali jebiga moraju garant cekati da licno steta dodje pa ce onda, kao i za sve ostalo.

Inace nek nov tranvaj provjerene firme ne valja ali donacija je njbolja, a vjerovatno i stara pruga koja se raspala i ispucala sva je bolja od nove
ReymondReddington

#9043 Re: Gras all about

Post by ReymondReddington »

made_in_sarajevo wrote: 10/01/2026 07:39 Konacno dosao lik sa mudima uzeo evropsku banku, napisali evropski tender, uzeta firma koja nije juce osnovana za tramvaje, obucio majstore, koliko znam i dan danas bez stadlera se ne smije dirati po tramvaju kako ti hoces. Tramvaj niskopodni i valjda se sa razlogom tako zove, znaci neko ko je sef u grasu ne treba cekati nikoga nego mora znatu da je niskopodni sto samo ime kaze, nizi od starih tramvaja i da ce mu pod strugati po snijegu, pa shodno tome prilagod grtalicu i spremis se. Ako ti i za to treba ministar i kunto i panto onda buraz otkaz jer nisi sposoban da obezbjedis saobracaj. Znaci vidis okom stari tramvaj dignut i zato ima 2,3,4 stepenika, novi udjes samo u njega ravno sve. Moj mali od 3,5 godine bi skontao razliku. Opet u zagrebu pao snijeg ista stvar sa njihovim niskopodnim koji su usput domaca proizvodnja (stariji modeli), ispadali iz sina i zaglavili se. Dakle ima rjesenje, ima model kako raditi i pripremiti se ali jebiga moraju garant cekati da licno steta dodje pa ce onda, kao i za sve ostalo.

Inace nek nov tranvaj provjerene firme ne valja ali donacija je njbolja, a vjerovatno i stara pruga koja se raspala i ispucala sva je bolja od nove
Kupis novo auto pa ga moras odrzavati. Ovdje isto novi tramvaj puni neke elekotronike senzora kao i novo auto. Nisi osigurao uvjete da se ti tramvaji voze a pustio si ih da voze. Znaci mozes ga samo sjebati. Ovaj sto je izletio na ilidzi jel mislis da podlijeze garanciji ili ce to gras morati platiti stetu?

Ovako ako nastave tesko da ce ovi novi tramvaji docekati 5 godina koristenja.

Pruga se mora odrzavati ako mislis da ti traje. Vidimo kako to ide.

Ironija je da su i stare tramvaje bolje odrzavali oni su po ovome vremenu mogli voziti normalno a nove ubacivati kad se pruga bolje ocisti.
Hakiz

#9044 Re: Gras all about

Post by Hakiz »

Nije problem u samom tramvaju.

Problem ne u tome što se ne stvaraju uslovi da taj tramvar radi ono za šta je kupljen i kako treba.

Očisti mu šine kada padne snijeg.

Evo, opet pada snijeg. Jesu li gralice na pruzi? Vidi li ih neko? Preventivno, da se spriječi stvaranje nanosa koji će onemogućiti vožnju tramvaja?

Ili će se čekati da padne toliko snijega da se opet desi "niskopodni, ne može po snijegu"?
k4mi

#9045 Re: Gras all about

Post by k4mi »

ReymondReddington wrote: 10/01/2026 11:02 Ironija je da su i stare tramvaje bolje odrzavali oni su po ovome vremenu mogli voziti normalno a nove ubacivati kad se pruga bolje ocisti.
tako su ih dobro odrzavali da su spali na ispod 20 ispravnih prije nabavke novih vozila

sa grasom i radnicima u istom je trebalo zavrsiti najkasnije kada je Himzanija skinuo gace pred tv ekipom. Dok se to preduzece ne ugasi, i ne formira novo na zdravim osnovama bolje nece biti.

Da, nova pruga ce poboljsati komfor i sigurnost kao i nova vozila, ali dati sve to ljudima za koje znas da ce to unistiti...
Hajlac

#9046 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

Hakiz wrote: 10/01/2026 11:22 Nije problem u samom tramvaju.

Problem ne u tome što se ne stvaraju uslovi da taj tramvar radi ono za šta je kupljen i kako treba.

Evo, opet pada snijeg. Jesu li gralice na pruzi? Vidi li ih neko? Preventivno, da se spriječi stvaranje nanosa koji će onemogućiti vožnju tramvaja?

Ili će se čekati da padne toliko snijega da se opet desi "niskopodni, ne može po snijegu"?
A nakon sto danas napada, od nocas novi jaki minusi sve do naredne srijede:
Image

Hadalji nesposobni!
HelaS

#9047 Re: Gras all about

Post by HelaS »

Hakiz wrote: 10/01/2026 11:22 Nije problem u samom tramvaju.

:thumbup: Tačno. Međutim, vikend je :D
Hajlac

#9048 Re: Gras all about

Post by Hajlac »

k4mi wrote: 10/01/2026 11:27
ReymondReddington wrote: 10/01/2026 11:02 Ironija je da su i stare tramvaje bolje odrzavali oni su po ovome vremenu mogli voziti normalno a nove ubacivati kad se pruga bolje ocisti.
tako su ih dobro odrzavali da su spali na ispod 20 ispravnih prije nabavke novih vozila

sa grasom i radnicima u istom je trebalo zavrsiti najkasnije kada je Himzanija skinuo gace pred tv ekipom. Dok se to preduzece ne ugasi, i ne formira novo na zdravim osnovama bolje nece biti.

Da, nova pruga ce poboljsati komfor i sigurnost kao i nova vozila, ali dati sve to ljudima za koje znas da ce to unistiti...
Ma ovaj narod su te STETOCINE toliko navikli na kratki vijek trajanja svega sto bude nabavljeno i donirano da je to za plakati - koliko su prekvalitetnih/maltene neunistivih tramvaja i trolejbusa ti govnari uspjeli za svega nekoliko godina koristenja u Sarajevu unistiti!

Gradjani uopste nisu svjesni da svi oni stari tramvaji, od Tatri do onih svicarskih, njemackih itd., da u drugim evropskim zemljama I DAN DANAS BESPRIJEKORNO SAOBRACAJU po njihovim gradovima - mnogi od tramvaja su im proizvedeni 1960-ih do 1980-ih, pa cak uredno svakodnevno saobracaju i tramvaji koji su kontinuirano u upotrebi skoro STO GODINA - proizvedeni 1920-ih (npr. u Milanu...).
I to uz minimalne operativne troskove/odrzavanje, sto je ustvari idealno za siromasne zemlje kakva je nasa.

Image

Image

Last edited by Hajlac on 10/01/2026 11:47, edited 7 times in total.
kabal1337

#9049 Re: Gras all about

Post by kabal1337 »

to su te diplome iz pickovaca na djelu
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#9050 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

Hajlac wrote: 10/01/2026 11:36

Gradjani uopste nisu svjesni da svi oni stari tramvaji, od Tatri do onih svicarskih, njemackih itd., da u drugim evropskim zemljama I DAN DANAS BESPRIJEKORNO SAOBRACAJU po njihovim gradovima - mnogi od tramvaja su im proizvedeni 1960-ih do 1980-ih, pa cak uredno svakodnevno saobracaju i tramvaji koji su kontinuirano u upotrebi skoro STO GODINA - proizvedeni 1920-ih (npr. u Milanu...).
I to uz minimalne operativne troskove/odrzavanje, sto je ustvari idealno za siromasne zemlje kakva je nasa.
evidentna je ovdje nebriga prema svemu... tehnolosko naslijedje nikakvo nemamo,ja ne znam kako su uspjeli da sacuvaju uopste ona dva stara tramvaja...sve je unisteno i baceno u staro zeljezo.hajd kontam bio je rat dosta toga je unisteno,takodjer nema ovdje ni nekih oldtimera kojih je bilo puno po gradu cak i poslije rata ,sve je to unisteno i pobacano.druge zemlje imaju muzeje tehnoloske vrijednosti...doduse nama to i ne treba ,mozda jedino neku truhlu golf dvicu da stave sto se pokazo u ratu :lol:
Post Reply