Ateista wrote: ↑10/04/2025 12:01
Naslovnica wrote: ↑10/04/2025 09:44
Što se mene tiče, ove kamere za stajališta su super, samo zaista postoji problem kada trebaš nekoga pokupiti/ostaviti.
Ono, samo staneš na 30 sekundi.
Znaaaaam, sada će početi priča 30 po 30, i sve ste u pravu.
Ali evo, recimo u Nedžarićima prema Ilidži, vazda neko nekoga čeka za pick-up.
Znaaaam, neka ga pokupi iza Bitumenke...
To sam i ja govorio kad su jos onu prvu kod socijalnog postavili, pa osuli paljbu po meni...
Treba omoguciti do nekih 10 sekundi koliko nekome ko te ceka treba da udje u auto i to je to, preko toga da ide kazna, nije ni to problem regulisati onim kamerama.
Ovako ce ili stajati po trakama, ili ce neko ko ide glavnom morati skretati sa ulice na neki parking da nekog pokupi, pa se opet ukljucivati, na tome se moze i 5-10 minuta izgubiti zavisno od guzve, da ne govorim o tome sto se pravi dodatna bespotrebna guzva u manjim ulicama.
Ideja jeste dobra a prvu, parkiranje po stajalistima pravi problem, ali mora se ostaviti mogucnost nekome da stane na par sekundi da neko udje ili izadje.
Ljudi gdje ste vi polagali vozacki. Zaustavljanje, parkiranje na autobuskim stajalistima je zabranjeno. Osim ako nije drugacije oznaceno saobr znakom. A nije.
Dakle, nema 10 sekundi. Nema sekunda. Kraj price. Pusti ba to. Kakva je onda poenta stanemo ti i ja po 10 sekundi u tome nailazi bus, ne moze stati. I? Sta smo dobili? Isto tako, ko ti garantuje da ce to biti 10 sekundi. Kako se mislis ukljuciti u guzvi, zurit ces da izbjegnes kaznu i onda napraviti jos veci belaj. Bjezi.
Moguce da bude stajanja po trakam, ali pazi to je lutrija. Da ti kazes nekome da te ceka i da ces ti stati nasred ceste? Kad krenu auta sa semafora, nema jebene sanse da ces moci sigurno stati nasred trake, ide lancani lagano. Mada, moguce je sve sa nasim ludacima.
Vani toga nema, ili barem nisam vidio te kamere nigdje. Nisam mozda obracao paznju. Ali nema zaustavljanja ba ma stanicama, nema voznje trakom za javni prevoz. Nema i tacka. I niko to ne radi.
Kod nas bi svi da uvedu neke zakone i pravila, ali da se njihov komfor ne poremeti.
Mene prvog ovo dotice. Jer cesto, barem dva tri puta sedmicno nakratko stanem na stajaliste. Nekad to bude 10 sekundi. Nekad 60 sekundi. Pomjerim se uvijek naprijed. Al cesto nas bude vise i autobus ne moze stati. Dakle, evo i ja sam priznajem da to radim. Zasto. Pa jer svi to rade, ono, sta ima veze. E kad sam vani, to i ne pomisljam da uradim zasto? Pa jer niko to ne radi. Sad cu morati kruziti i neka cu. Big deal.
Ne moze. Mi moramo nazalost to ovako rjesiti i nauciti ljude. Kad smo zapustena samoziva stoka. Jebiga.