Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Deda Kurcoje

#9001 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Zaista je jako logicno da visa sila (hipoteticna) objavi "ucenje" ili "poruku", ne na nekom rasirenom jeziku tog doba (Latinski, recimo), nego na Arapskom i to kome? Nepismenom tipu, jos epilepticaru. Koji za zivota nije dozvolio da se zapise ono sto je propovjedao (napredan, bezbeli). Pa, mogla se visa sila smilovati i naci kakvo dijete da ga nauci da cita i pise, to bar nije tesko. I onda ti poturaju kako nijedan prijevod nije adekvatan. Pa, samo ovaj minoran primjer pokazuje kolika je besmislica i glupost religija.
skupljac_zeljeza

#9002 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Deda Kurcoje wrote:Nepismenom tipu, jos epilepticaru. Koji za zivota nije dozvolio da se zapise ono sto je propovjedao (napredan, bezbeli).
Deda Kurcoje wrote:Nego Edvarde (ili EdUarde) ljubitelju infantilnih knjizevnih "djela", sta cemo sa magarcima koji pricaju u Bibliji? Ima li tih primjeraka jos danas? Kakav jednorog, mozda?
Deda Kurcoje wrote: Bozja rijec nije nista vise od izraza i proizvoda ljudske slabosti. Biblija i Kur'an su kolekcija primitivnih legendi koje su prilicno djetinjaste. U pogledu Isusa, ne postoji ni jedan istorijski dokaz da je postojao. Jedini izvor o Isusu jeste Biblija. U toj perspektivi je i Pinokio istorijska licnost.
Deda Kurcoje wrote:Cuvam se ljudi koji citaju samo jednu knjigu...
Deda Kurcoje wrote:Ma, nemam sta vise da razgovaram sa poluobrazovanim ljudima sa osnovnom skolom kao najvisim dometom.
Deda Kurcoje wrote:Baziraju na pameti i emotivnoj zrelosti. Ne pricaju sa imaginarnim likovima. Zna se ko prica sa imaginarnim prijateljima. Religija je poligon za skupljanje slabih ljudi kojima je potrebna ocinska figura, a u krajnoj liniji regrutuje sizofrenicare i pishopate.
Samo u posljednja tri dana niska bisera. Ovo je očigledno posljedica traume. Možda ti neki pop ili hodža maznuli curu ispred oltara?
Deda Kurcoje

#9003 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Kada se nema argumenata, odmah se ide po licnoj osnovi. Tipicno. Meni ni iz dzepa, ni u dzep. Slobodan sam od bedastoca i losih fantazija, koje se nalaze u vasim "svetim" knjigama. Ima boljih autora, vjeruj mi. U domenu fantastike Tolkien razvaljuje i Kur'an i Bibliju zajedno (sto i nije tesko, Ezop je bolji), a za nesto ozbiljnije, kao naucna fantastika imas Klarka, Asimova, Lema. Uclani se u neku biblioteku, procitaj nesto drugo, citas jednu te istu knjigu ostampanu u Tunisu, Kalkuti, Konjicu...
skupljac_zeljeza

#9004 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Deda Kurcoje wrote:Kada se nema argumenata, odmah se ide po licnoj osnovi. Tipicno. Meni ni iz dzepa, ni u dzep. Slobodan sam od bedastoca i losih fantazija, koje se nalaze u vasim "svetim" knjigama. Ima boljih autora, vjeruj mi. U domenu fantastike Tolkien razvaljuje i Kur'an i Bibliju zajedno (sto i nije tesko, Ezop je bolji), a za nesto ozbiljnije, kao naucna fantastika imas Klarka, Asimova, Lema. Uclani se u neku biblioteku, procitaj nesto drugo, citas jednu te istu knjigu ostampanu u Tunisu, Kalkuti, Konjicu...
Nastavljaš niz. Već viđeno. A šta to Muhammed a.s "nije dozvolio da se zapiše"?
Lopov-eliminator

#9005 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lopov-eliminator »

@Deda Kurcoje polako bolan, hajde što ti ne vjeruješ u to, ali ti nije nimalo uredu da se nečija religija ili religije nepotrebno ovako omalovažavaju.
5 0 5

#9006 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Lopov-eliminator wrote:@Deda Kurcoje polako bolan, hajde što ti ne vjeruješ u to, ali ti nije nimalo uredu da se nečija religija ili religije nepotrebno ovako omalovažavaju.
zasto nije? ja mislim da je apsolutno uredu. kada je neko na osnovu nekih prastarih bajki u stanju napraviti toliko zla, onda je sarkazam najmanji problem.
skupljac_zeljeza

#9007 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
Lopov-eliminator wrote:@Deda Kurcoje polako bolan, hajde što ti ne vjeruješ u to, ali ti nije nimalo uredu da se nečija religija ili religije nepotrebno ovako omalovažavaju.
zasto nije? ja mislim da je apsolutno uredu. kada je neko na osnovu nekih prastarih bajki u stanju napraviti toliko zla, onda je sarkazam najmanji problem.
Ko je napravio zlo u ime vjere?
fatamorgana

#9008 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:
Ko je stigo, kupi novine za početak! :kiss:
5 0 5

#9009 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Ko je napravio zlo u ime vjere?
prelistaj ovu ateisticku stranicu pa mi prenesi utiske. nemoj zaboraviti. http://is.gd/1YnJNn
skupljac_zeljeza

#9010 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote: zasto nije? ja mislim da je apsolutno uredu. kada je neko na osnovu nekih prastarih bajki u stanju napraviti toliko zla, onda je sarkazam najmanji problem.
Ko je stigo, kupi novine za početak! :kiss:
Aha, evo naguglah jedne novine i piše tamo da je Gavrilov pucanj u Ferdinanda uzrok Prvom svjetskom ratu koji je uzeo tričavih 17 miliona ljudskih života.

Image
skupljac_zeljeza

#9011 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ko je napravio zlo u ime vjere?
prelistaj ovu ateisticku stranicu pa mi prenesi utiske. nemoj zaboraviti. http://is.gd/1YnJNn
Sigurno je i napad na novinare u Parizu uzrok Drugog svjetskog rata koji uze između 60 i 85 miliona ljudskih života. Historičari još ne znaju tačan podatak, šta je deset miliona gore, dole.
5 0 5

#9012 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Sigurno je i napad na novinare u Parizu uzrok Drugog svjetskog rata koji uze između 60 i 85 miliona ljudskih života. Historičari još ne znaju tačan podatak, šta je deset miliona gore, dole.
ko o tome prica. pitao sam te konkrentnu stvar. sta mislis o onoj stranici sa linka? jedan po jedan upis, ako treba. http://is.gd/1YnJNn
skupljac_zeljeza

#9013 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Sigurno je i napad na novinare u Parizu uzrok Drugog svjetskog rata koji uze između 60 i 85 miliona ljudskih života. Historičari još ne znaju tačan podatak, šta je deset miliona gore, dole.
ko o tome prica. pitao sam te konkrentnu stvar. sta mislis o onoj stranici sa linka? jedan po jedan upis, ako treba. http://is.gd/1YnJNn
Prije tvog linka ja sam ostavio na paralelnoj temi svoj komentar. Ko razmišlja, shvatit će šta sam njime htio reći.
skupljac_zeljeza wrote:Umjesto vojnici 'hilafeta' da pokrenu džihad na Izrael oni ubijaju Palestince. Tačka.
Militanti Islamske države već su zauzeli značajan dio palestinskog kampa, a izvještaji UN-a govore da su na ulicama kampa otpočele egzekucije zarobljenika. Prema riječima Sirijske opservatorije za ljudska prava, militanti su zarobili i pogubili Palestince koji su pružali otpor IDIL-u.

Zbog činjenice da su pogubljeni Palestinci bili odani Hamasu, ova palestinska organizacija obećala je odmazdu prema militantima IDIL-a koji trenutno drže blizu 90 posto Yarmouka.
Ko ih obuči?

5 0 5

#9014 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

opet, izbjegavanje direktnog odgovora na direktno pitanje je kukavicki i ljigavo. vrati se na link i pojasni. o cemu se tamo radi! precizno, molim.
skupljac_zeljeza

#9015 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:opet, izbjegavanje direktnog odgovora na direktno pitanje je kukavicki i ljigavo. vrati se na link i pojasni. o cemu se tamo radi! precizno, molim.
Pa ne mogu ja progutati novinsku priču (što reče @fatamorgana) o arapskom proljeću kao ti. Slično i oko ovih dešavanja sa ISIL-om kome ni jedna od preko 50 članica OIC-a ne daje podršku.
5 0 5

#9016 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:opet, izbjegavanje direktnog odgovora na direktno pitanje je kukavicki i ljigavo. vrati se na link i pojasni. o cemu se tamo radi! precizno, molim.
Pa ne mogu ja progutati novinsku priču (što reče @fatamorgana) o arapskom proljeću kao ti. Slično i oko ovih dešavanja sa ISIL-om kome ni jedna od preko 50 članica OIC-a ne daje podršku.
ko ratuje? cime su motivisani? protiv koga ratuju?
skupljac_zeljeza

#9017 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
ko ratuje? cime su motivisani? protiv koga ratuju?
Osvajaju Siriju i Irak da ih islamiziraju? To misliš?
5 0 5

#9018 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Osvajaju Siriju i Irak da ih islamiziraju? To misliš?
ti mi reci. da nisu mozda ateisti?
skupljac_zeljeza

#9019 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Osvajaju Siriju i Irak da ih islamiziraju? To misliš?
ti mi reci. da nisu mozda ateisti?
Koliko ima sličnosti samoproglašeni halifa sa drugim halifom Omerom? Želiš reći da ovo što rade je islam? Ne moram ti ja pričatio o tome, šta je rekao još davno naš reis?

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/re ... vog-ucenja

5 0 5

#9020 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Koliko ima sličnosti samoproglašeni halifa sa drugim halifom Omerom? Želiš reći da ovo što rade je islam? Ne moram ti ja pričatio o tome, šta je rekao još davno naš reis?

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/re ... vog-ucenja

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=TEcFsRLOUyA[/youtub
ne. nego imaju veze sa staljinom kojeg cesto prizivas. :lol: :lol: mozda i sa hitlerom. a i sa darvinom do neke mjere. hajd spavat. dosta si se izvlacio za danas. sutra je novi dan.
Deda Kurcoje

#9021 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

skupljac_zeljeza wrote:
Al' cu ' ladno da progutam pricu o svevisnjem bicu koje me odnekud, voajeristicki gleda, sta radim svaki jebeni dan, da mi presudi poslije smrti hocu li skidati za nagradu junfer djevicama (nagrada za seksualno ugrozene) ili ce me rostiljati (za moje vlastito dobro, jer me On voli). Blago ti pameti.
Deda Kurcoje

#9022 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

:lol: :lol: :D
aurora313

#9023 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

skupljac_zeljeza wrote:Nastavljaš niz. Već viđeno. A šta to Muhammed a.s "nije dozvolio da se zapiše"?
Kao u svim pričama o tzv. prorocima, o tome ima više magle nego što bi logično trebalo da bude. Naravno, oko Isusa mi je jasnije jer sam se time bavio i znam da je oko njega sve izmišljotina uključujući i njegova učenja i čuda, i ako je neko pod tim imenom mogao da postoji.

Šta mi nije jasno oko Muhameda zašto se tvrdi da on nije zapisivao što mu Džibril govori. Budući da je bio ugledni trgovac, nije za vjerovati da nije znao pisati. Predpostavljam da je to dio mistike jer eto, trenutno Alah pred svjedocima govori kroz njega, a da je pisao, to kao ne bi bilo sve čisto i božije.

Dalje, tvrdnja je da dok je on govorio narodu—a nikada se nije znalo kada će to učiniti—pojedinci bi se rastrčali da pronađu bilo šta kako bi mogli to da zapišu njegove riječi. Nalazili su kamenje, kosti, kožu, pa i žive krave na kojima bi se navodno to zapisalo. Naravno, ne izgleda moguće da se sve u tom metežu tačno zapiše, zatim prikupi i složi u cjelinu (ko li je tu bio recenzent?), kako bi Alahova riječ bila doslovno prenešena. Je li taj materijal Muhamed zatim pregledao i odobrio? Dakle, sve mi to u najmanju ruku izgleda neobično. A veoma je neobično i to da su se u tim momentima oko Muhameda skupljali pismeni ljudi koji su bili u stanju da pokupe svaku njegovu i Alahovu riječ.

I još jedno. Dvadeset godina—manje ili više—je Džibril prenosio božiju poruku. Svijet, ljudi i sve ostalo je stvoreno za 6 dana. Što bi Alisa iz zemlje čuda rekla: Curiouser and curiouser...
GAU8

#9024 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Problem je što onaj koji vjeruje, ima sve da izgubi, dok neko ko je ateista, nema ništa izgubiti.

Samim tim, kroz život idu potpuno drugačije, neopterećeno, otvoreno, bez straha.
Zašto bih se ja plašio da sam pogriješio, i da nešto kao bog ipak postoji?
Nemam razloga, jer da bih shvatio da sam pogriješio, morao bih zaista spoznati to božanstvo, a to bi onda bilo nešto sasvim novo, i nevjerovatno iskustvo (u pozitivnom smislu), i ne bi imalo nikakve veze sa onim bogovima koja imaju ljudske odlike i opisana su u knjigama starim 1000 i više godina.
Zašto se toga bojati, mogu samo reći, ako sam u zabludi svo vrijeme, to je još i bolje :lol: ali dok se ne otkrije jasno i neosporivo, to božanstvo za mene ne postoji - tačka.

S druge strane, vjernik se vječito bori sa strahovima, sumnjama, opsesivnim ponašanjem (kad vjeruješ da te neko posmatra 24h, nije lako)
Deda Kurcoje

#9025 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Vjernike koji su bili dobri i koji su imali petice, cekaju junferice (koje se regenerisu, skines junfer, automatski fura u back up i dize ga ponovo, samo po sebi, pain in the ass, ali ima valjda ko voli da bude prvi, nevjest jebac, koji ne voli konkurenciju). Ali, hanume? Sta njih ceka? 66 kuronja iz Konga, koji su isto tako junferi, a obdareni? E, o tome nema ni rijeci, bezbeli, zena je nize bice. Ima da keti negdje umotana, dok hairlija stema djevice. :lol: :lol: :lol: :lol:
Locked