NE ŽELIMO VIDJETI NIKAKVE POTEZE KOJI BI VODILI PODJELI MOSTARA
Subota, 31 Ožujak 2012 08:52
MOSTAR - Roderick Moore, zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, posjetio je jučer redakciju Dnevnog lista. Nakon posjeta dao je intervju u kojem se osvrnuo na posljednja događanja u Mostaru, dizanje tenzija i politiziranja oko implementacije odluke Ustavnog suda po pitanju mostarskog Statuta.
Možete li prokomentirati posljednja događanja u Mostaru, od bojkotiranja bošnjačkih vijećnika koji nisu došli na svečanost otvaranja gradske vijećnice pa sve do pucanja na taj objekt?
- Mi vjerujemo da Mostar ima veliku ulogu u ovoj zemlji. Iz tog razloga je i OHR prisutan u ovom gradu. Nadamo se kako se Mostar može razviti i postati model međuetičnog koegzistiranja. Moj dojam, koji je nastao iz razgovora s građanima Mostara, jest da i oni upravo dijele takvo viđenje. Zabrinuti smo i brinu nas političke tenzije koje izgleda jesu prisutne te se nadamo i želimo da dođe do relaksacije takvih tenzija. Upravo ovaj grad se suočava s izazovima i određenim rokovima. Govoreći o rokovima, to se odnosi na pitanje hoće li u Mostaru ove godine biti izbori. Budu li tenzije jake, ključnim političkim čimbenicima će biti jako teško doći do konsenzusa oko toga hoće li biti izbora u Mostaru ili ne.
Rok za raspisivanje lokalnih izbora je 10. svibnja. Vremena je sve manje za donošenje odluke vezane za Mostar. Iz OHR-a stalno poručujete kako se nećete miješati u rješenje mostarske situacije. Hoćete li se uključiti početkom svibnja ako se dogovor ne postigne?
- Mislim da bi bila pogreška kada bi se lokalni političari oslonili na ideju da će se međunarodna zajednica umiješati u slučaju da se ne ispoštuju rokovi. Međunarodna zajednica i OHR su stava kako se rješavanja ovako važnih pitanja moraju bazirati na odlukama i radu građana ove države, a ne nekih drugih država. I nadamo se kako će političari biti odgovorni prema građanima ove države. Moram reći da me ohrabruje činjenica da će se u ponedjeljak održati sastanak klubova vijećnika i neovisnih vijećnika koji će razgovarati o načinu na koji će se ispoštovati odluka Ustavnog suda. To je dobra prilika da se riješi ovo pitanje i napravi određeni napredak.
Hoće li OHR dopustiti daljnje dizanje tenzija u Mostaru, odnosno radikaliziranje situacije koje se događa posljednjih dana?
- Uloga visokog predstavnika je osigurati implementaciju mirovnog sporazuma i on tu odgovornost preuzima s velikom ozbiljnošću. Međunarodna zajednica, svakako, ne bi htjela vidjeti daljnji rast tenzija koje bi mogle čak imati utjecaj i na implementaciju mirovnog sporazuma. Mi ćemo, naravno, pratiti situaciju izbliza, ali isto tako računamo na to kako lokalni političari neće dopustiti eskalaciju tenzija.
Vjerujem da ste upoznati s prijedlozima političkih stranaka i njihovih viđenja kako i na koji način urediti Mostar. Koji od prijedloga je Vama najbliži rješenju?
- Mislim kako nije naša uloga da mi diktiramo kakvo će rješenje biti, niti to radimo. Naravno, najbolje rješenje bi bilo ono koje bi uživalo najširu političku podršku, s jednom opaskom. Međunarodna zajednica ne želi vidjeti nikakve poteze koji bi vodili u podjelu grada Mostara. Ovo je 21. stoljeće i mislim da smo u zemlji koja ide k Europskoj uniji. U takvoj Europi nema mjesta za nove berlinske zidove, podjele po etničkim linijama. Smatramo kako treba biti više integracija među građanima različitog porijekla.
Dio članova mostarske SDA Vas optužuje za koketiranje s HDZ-om i čak tvrde da je na djelu koalicija HDZ – OHR. Kako to komentirate?
- Kategorički odbijam da OHR ili bilo tko iz međunarodne zajednice staje na bilo čiju stranu u Mostaru. Ustvari, takvo nešto meni i nema smisla. Želimo da lokalni političari zajedno pronađu rješenje koje je na dobrobit ovoga grada. Ljudi koji žive ovdje mnogo bolje poznaju stanje nego mi u međunarodnoj zajednici. I sigurno oni imaju mnogo više i za izgubiti, a sve to ovisi o rješenju koje će se iznaći. Moram napomenuti kako neki čak vjeruju da je naša uloga u implementaciji odluke Ustavnog suda neka vrsta stajanja na nečiju stranu, a što je daleko od toga. Vjerujem da je Ustavni sud kao najviša sudska vlast temeljni stup pravičnosti. I bez obzira sviđalo se nekome ili ne, odluke ove institucije moraju biti implementirane. Na primjer, u mojoj zemlji Vrhovni sud SAD-a, koji ima nadležnosti slične ovdašnjem Ustavnom sudu, sada radi na predmetu ustavnosti zakona o zdravstvenoj zaštiti i kakvu god odluku donese, sigurno će razočarati jednu političku stranu, ali nemam sumnje da sve strane neće podržavati odluku, bez obzira kako sud odluči.
S obzirom da svakodnevno komuniciram s predstavnicima političkih stranaka, često s njihove strane mogu čuti komentare i optužbe na Vaš račun, primjerice, kako OHR svjesno produžuje krizu u Mostaru, kako bi duže ostao u BiH. Je li to istina?
- Opet kategorički odbijam takve izjave i demantiram ih. Upravo suprotno. U interesu OHR-a i međunarodne zajednice je da ova zemlja napreduje. OHR nije stalna institucija i nestat će onoga trenutka kada bude uvjerena da ova zemlja ide čvrsto naprijed prema europskim integracijama. OHR pozdravlja napredak koji je napravljen u onom tzv. dijelu pet plus dva, uključujući sporazum od 9. ožujka o vojnoj i državnoj imovini.
Što će se dogoditi u Mostaru ako se ne postigne dogovor stranaka i ne raspišu lokalni izbori?
- Plašim se nekoliko mogućih posljedica. Prije svega mislim da bi bila ogromna sramota ako građanima Mostara ne bude dopušteno da sudjeluju na izborima, kao svi ostali građani ove države. Drugo, vjerujem kako bi nešto takvo vodilo k još većim tenzijama i većim podjelama u gradu. Treće, pretpostavljam da bi takvo nešto moglo voditi prema pravnom vakuumu, posebno u odnosu na zakonodavnu vlast u Mostaru.
Naravno, nema razloga da se bilo što od toga dogodi, jer odluka Ustavnog suda traži samo rješenje dva specifična pitanja. Jedno bi osiguralo da birači iz jednog malog dijela, iz središnje zone, imaju ista prava kao i ostali građani Mostara. Drugo pitanje se odnosi da relativna težina glasova u šest gradskih zona bude proporcionalna relativnom broju birača. Što se tiče ove odluke Ustavnog suda, ona nije ni na koji način utjecala niti umanjila zaštitu konstitutivnih naroda u smislu minimalnih i maksimalnih kvota, niti vitalni nacionalni interes, a ni dvotrećinsku većinu potrebnu za određene odluke. Bojim se da možda neki političari malo preuveličali prijetnje koje mi mogle nastati iz implementacije odluke Ustavnog suda u odnosu na konstitutivne narode.
Nije nam ni želja ni namjera intervenirati
Hoće li OHR kazniti radikalne istupe pojedinih političara koji podgrijavaju stanje u Mostaru?
- Ponavljam, nije naša ni želja ni namjera intervenirati u Mostaru. Mislimo da se ova pitanja koja se trebaju riješiti mogu brzo napraviti ako postoji volja i želja za kompromisom. Naravno, međunarodna zajednica i visoki predstavnik sigurno razumiju i ozbiljno shvaćaju svoju ulogu u održavanju stabilnosti u ovoj zemlji. Ali, mislim da ne bi bilo dobro da ja predviđam u teoriji ili praksi poteze visokog predstavnika i međunarodne zajednice. Politički lideri ne samo da imaju odgovornost, nego im ovo pruža i određenu priliku da pokrenu stvari i proces, koji će pomoći gradu Mostaru. Nadamo se kako će iskoristiti već prvi sastanak u ponedjeljak da razgovaraju i krenu s implementacijom odluke i da će se konstruktivno kretati ka kompromisu, a ne ići prema razmiricama.
Razgovarao: Dalibor Drlje