Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
User avatar
seln
Posts: 21854
Joined: 06/02/2007 13:57
Location: FORGET? HELL!

#901 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by seln » 28/03/2012 16:47

JozefK wrote: Dapače, jedina institucija koja je opstala 8. stoljeća i postoji i danas je katolička crkva unutar franjevačkog reda, a ona je predominantno hrvatske odrednice.
Katolicka crkva je katolicka crkva, a hrvati su 0,4% katolicke crkve.
A franjevci su cesto prezirani upravo od strane "kamen gori" frakcije i nazivani daidzama, ture-fratrima i kako sve ne...


User avatar
RED SKY
Posts: 248
Joined: 27/03/2012 12:10
Location: Ispod drenjine

#902 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by RED SKY » 28/03/2012 17:39

Slučajno ili ne,baš u Mostaru ima najviše tih obilježja katoličke vjere i hrvatskog naroda.Više nego u vjekovnim hrvatskim krajevima,Širokom,Grudama,Posušju.Razlog?
Da se razumijemo,ne smetaju meni ta obilježja,smeta mi to forsiranje,'na silu',postavljanje gdje treba i ne treba.
Meni je Franjevačka Crkva bila puno ljepša prije,baš je bila nekako usklađena i lijepa,danas je obično ruglo,soliter,išlo se u visinu bezveze.
Isto tako mi smetaju i silne Džamije u Mostaru,nema bola u Mostaru ni 5% vjernika,kome se sve ovo pravi?
Nameće se nešto što nema veze sa ovim gradom.
Lijep pozdrav uz prigodnu numeru.


detroit-mercy
Posts: 12133
Joined: 07/04/2009 16:54
Location: povis jajca

#903 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by detroit-mercy » 28/03/2012 21:27

JozefK wrote:
joint union wrote:
JozefK wrote:
Onda bi valjda znao objasniti zašto se 60 i više posto svih stećaka nalazi u Hercegovini i zašto im je pravi naziv Hercegovački bilig.
Pravi naziv? Znas li ti kad je nastao pojam Hercegovina a kad stećci?
Neka onda budu Humski bilizi, šta ćeš sad? Pojam Hercegovine je star gotovo 6 stoljeća, malo li je.

Još jednom ponavljam, više od 60% svih stećaka na ovim prostorima je smješteno u Hercegovini. Kako to onda može biti poznato kao bosanski stećak, kad je dominantan u Hercegovini i tamo ga se zove Hercegovački bilig?
Sta je sa onim cestama i utvrdama po Hercegovini sto sagradise Iliri i Rimaljani. Jesu li i to Ercegovacke ceste ili rimske ili ilirske :mrgreen: .

User avatar
blue_sky
Posts: 49306
Joined: 01/06/2009 15:51
Location: Mostar nije skutorija

#904 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by blue_sky » 28/03/2012 23:45

Usvojena Mostarska rezolucija 2012.

MOSTAR -- "Mostarska inicijativa za ravnopravnost građana i naroda", koja okuplja predstavnike pet političkih parlamentarnih stranaka (SDA, SDP, SBIH, SBB i NSRZB), nevladinih organizacija, pripadnike vjerskih zajednica, Srpskog građanskog vijeća, Jevrejske općine, te brojne pojedince iz političkog, kulturnog i drugih oblasti života Mostara usvojila je večeras dokument pod nazivom "Mostarska rezolucija 2012."."Ona iskazuje volju i osjećanja većine građana Grada Mostara, u kojoj zaista zahtijevaju da žive životom koji je u bukvalnom smislu koji je na civilizacijskom, demokratskom nivou", izjavio je nakon zasjedanja Inicijative, održanog večeras u galeriji Centra za kulturu Mostar, predsjednik Kluba Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara, Faruk Ćupina. Podsjećanja radi, Klub bošnjačkih vijećnika je i pokretač osnivanja ovakve inicijative.

"To prvenstveno znači da ne prihvatimo nikakvu mogućnost ostvarivanja u ratu neostvarenog cilja za proglašenje Mostara hrvatskim stolnim gradom, zatim da protestujemo protiv svih oblika isticanja religijskih simbola i kroatizacije javnih prostora, kao i neizbrisanim tragovima pogubne i krajnje desne ideologizacije u imenima mostarskih ulica; tražimo od svih političkih faktora, prvenstveno od međunarodne zajednice, da uzmu aktivno učešće u rješavanju problema grada Mostara", rekao je takođe Ćupina.

On je naglasio da je skup donio i određene mjere, predviđene za slučaj ako se ne čuje glas građana, a to je "da smo u tački 10 napomenuli da, u namjeri da zaštitimo ravnopravnost građana i naroda Grada Mostara, spremni smo djelovati svim raspoloživim demokratskim metodama, uključujući i građansku neposlušnost".

"To je pokušaj da animiramo građane Grada Mostara, da učestvuju u kreiranju sudbine spostvenog grada, a ne ni na koji način da ga prepustimo da sudbinu kreira neko treći, a pogotovo da bi je kreirali samo politički lideri pojedinih stranaka. Dakle, mora se čuti glas naroda, mora se oslušnuti eho šta misle građani o ovakvom gradu Mostaru i šta misle građani kako bi se trebala stvarati budućnost i ovog grada i budućih generacija Mostara", dodao je Ćupina.

Radni tekst Rezolucije pretrpio je manje korekcije, nakon čega će – kako saznajemo – biti upućena svim učesnicima u Inicijativi na potpisivanje.

"Mostarska inicijativa" raspravljala je večeras i o otvorenom pismu koje će za dva-tri dana biti upućeno visokom predstavniku Valentinu Inzku, a u kojem se uz ostalo izražava zabrinutost posljednjim dešavanjima u Mostaru.

Sa skupa je najavljeno i održavanje niza javnih tribina, na kojima će se sa aspekta ustavnog prava razmotriti trenutna situacija u kojoj se našao Grad Mostar, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo odredbe Izbornog zakona koje se odnose na Mostar.

Na tim tribinama govorit će, kako je rečeno, eminentni stručnjaci i intelektualci, poput profesora Nurke Pobrića, Ćazima Sadikovića, Kasima Trnke i brojnih drugih.

Nass
Posts: 1794
Joined: 20/05/2010 16:17

#905 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Nass » 29/03/2012 08:09

Hm... sta je rec'? Je li ovo Cupina iskazuje neposlusnost Tihicu? Gdje su im opcine u ovoj rezoluciji, ili neko u SDA Mostar ipak odustaje od toga?

palermo
Posts: 16653
Joined: 23/07/2007 21:46
Location: BiH

#906 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo » 29/03/2012 09:36

Nass wrote:Hm... sta je rec'? Je li ovo Cupina iskazuje neposlusnost Tihicu? Gdje su im opcine u ovoj rezoluciji, ili neko u SDA Mostar ipak odustaje od toga?
Pa Faruk Ćupina je bio jedan od osnivača Viječa Muslimana Hercegovine davne 1992 godine, koje je bilo zapravo prvi artikulirani izraz otpora tadašnjoj kapitulantskoj politici, prevashodno mostarskog SDA, ali i njegove centrale.
Ne bih da ulazim u historisjku prcjenu dostignuća Vijeća muslimana Mostara, pogotovo ne u procjenu uloge bilokojeg od tadašnjih protagonista, ali pitanje Mostara je za mnoge (većinu) mostaraca veće od stranačkih interesa Ne treba se pitati, da li Faruk Ćupina ili netko drugi otkazuje poslušnost Tihiću. Ako stvari izmaknu kontroli, mnogi će otkazati poslušnost svojim centralama. Što jeste dobro, ali sa druge strane pokazuje i osjetljivost samog pitanja Mostara i nepredviljivost procesa koji se u njemu mogu desiti. Upravo s toga je jako opasno kada se čuju glasovi da Mostar mora biti kao i drugi gradovi u BiH. On jednostavno nije kao i drugi gradovi u BiH.

Rekao bih, na sreću svih nas.

Nass
Posts: 1794
Joined: 20/05/2010 16:17

#907 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Nass » 01/04/2012 12:26

NE ŽELIMO VIDJETI NIKAKVE POTEZE KOJI BI VODILI PODJELI MOSTARA
Subota, 31 Ožujak 2012 08:52

MOSTAR - Roderick Moore, zamjenik visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, posjetio je jučer redakciju Dnevnog lista. Nakon posjeta dao je intervju u kojem se osvrnuo na posljednja događanja u Mostaru, dizanje tenzija i politiziranja oko implementacije odluke Ustavnog suda po pitanju mostarskog Statuta.

Možete li prokomentirati posljednja događanja u Mostaru, od bojkotiranja bošnjačkih vijećnika koji nisu došli na svečanost otvaranja gradske vijećnice pa sve do pucanja na taj objekt?
- Mi vjerujemo da Mostar ima veliku ulogu u ovoj zemlji. Iz tog razloga je i OHR prisutan u ovom gradu. Nadamo se kako se Mostar može razviti i postati model međuetičnog koegzistiranja. Moj dojam, koji je nastao iz razgovora s građanima Mostara, jest da i oni upravo dijele takvo viđenje. Zabrinuti smo i brinu nas političke tenzije koje izgleda jesu prisutne te se nadamo i želimo da dođe do relaksacije takvih tenzija. Upravo ovaj grad se suočava s izazovima i određenim rokovima. Govoreći o rokovima, to se odnosi na pitanje hoće li u Mostaru ove godine biti izbori. Budu li tenzije jake, ključnim političkim čimbenicima će biti jako teško doći do konsenzusa oko toga hoće li biti izbora u Mostaru ili ne.

Rok za raspisivanje lokalnih izbora je 10. svibnja. Vremena je sve manje za donošenje odluke vezane za Mostar. Iz OHR-a stalno poručujete kako se nećete miješati u rješenje mostarske situacije. Hoćete li se uključiti početkom svibnja ako se dogovor ne postigne?
- Mislim da bi bila pogreška kada bi se lokalni političari oslonili na ideju da će se međunarodna zajednica umiješati u slučaju da se ne ispoštuju rokovi. Međunarodna zajednica i OHR su stava kako se rješavanja ovako važnih pitanja moraju bazirati na odlukama i radu građana ove države, a ne nekih drugih država. I nadamo se kako će političari biti odgovorni prema građanima ove države. Moram reći da me ohrabruje činjenica da će se u ponedjeljak održati sastanak klubova vijećnika i neovisnih vijećnika koji će razgovarati o načinu na koji će se ispoštovati odluka Ustavnog suda. To je dobra prilika da se riješi ovo pitanje i napravi određeni napredak.

Hoće li OHR dopustiti daljnje dizanje tenzija u Mostaru, odnosno radikaliziranje situacije koje se događa posljednjih dana?
- Uloga visokog predstavnika je osigurati implementaciju mirovnog sporazuma i on tu odgovornost preuzima s velikom ozbiljnošću. Međunarodna zajednica, svakako, ne bi htjela vidjeti daljnji rast tenzija koje bi mogle čak imati utjecaj i na implementaciju mirovnog sporazuma. Mi ćemo, naravno, pratiti situaciju izbliza, ali isto tako računamo na to kako lokalni političari neće dopustiti eskalaciju tenzija.

Vjerujem da ste upoznati s prijedlozima političkih stranaka i njihovih viđenja kako i na koji način urediti Mostar. Koji od prijedloga je Vama najbliži rješenju?
- Mislim kako nije naša uloga da mi diktiramo kakvo će rješenje biti, niti to radimo. Naravno, najbolje rješenje bi bilo ono koje bi uživalo najširu političku podršku, s jednom opaskom. Međunarodna zajednica ne želi vidjeti nikakve poteze koji bi vodili u podjelu grada Mostara. Ovo je 21. stoljeće i mislim da smo u zemlji koja ide k Europskoj uniji. U takvoj Europi nema mjesta za nove berlinske zidove, podjele po etničkim linijama. Smatramo kako treba biti više integracija među građanima različitog porijekla.

Dio članova mostarske SDA Vas optužuje za koketiranje s HDZ-om i čak tvrde da je na djelu koalicija HDZ – OHR. Kako to komentirate?
- Kategorički odbijam da OHR ili bilo tko iz međunarodne zajednice staje na bilo čiju stranu u Mostaru. Ustvari, takvo nešto meni i nema smisla. Želimo da lokalni političari zajedno pronađu rješenje koje je na dobrobit ovoga grada. Ljudi koji žive ovdje mnogo bolje poznaju stanje nego mi u međunarodnoj zajednici. I sigurno oni imaju mnogo više i za izgubiti, a sve to ovisi o rješenju koje će se iznaći. Moram napomenuti kako neki čak vjeruju da je naša uloga u implementaciji odluke Ustavnog suda neka vrsta stajanja na nečiju stranu, a što je daleko od toga. Vjerujem da je Ustavni sud kao najviša sudska vlast temeljni stup pravičnosti. I bez obzira sviđalo se nekome ili ne, odluke ove institucije moraju biti implementirane. Na primjer, u mojoj zemlji Vrhovni sud SAD-a, koji ima nadležnosti slične ovdašnjem Ustavnom sudu, sada radi na predmetu ustavnosti zakona o zdravstvenoj zaštiti i kakvu god odluku donese, sigurno će razočarati jednu političku stranu, ali nemam sumnje da sve strane neće podržavati odluku, bez obzira kako sud odluči.

S obzirom da svakodnevno komuniciram s predstavnicima političkih stranaka, često s njihove strane mogu čuti komentare i optužbe na Vaš račun, primjerice, kako OHR svjesno produžuje krizu u Mostaru, kako bi duže ostao u BiH. Je li to istina?
- Opet kategorički odbijam takve izjave i demantiram ih. Upravo suprotno. U interesu OHR-a i međunarodne zajednice je da ova zemlja napreduje. OHR nije stalna institucija i nestat će onoga trenutka kada bude uvjerena da ova zemlja ide čvrsto naprijed prema europskim integracijama. OHR pozdravlja napredak koji je napravljen u onom tzv. dijelu pet plus dva, uključujući sporazum od 9. ožujka o vojnoj i državnoj imovini.

Što će se dogoditi u Mostaru ako se ne postigne dogovor stranaka i ne raspišu lokalni izbori?
- Plašim se nekoliko mogućih posljedica. Prije svega mislim da bi bila ogromna sramota ako građanima Mostara ne bude dopušteno da sudjeluju na izborima, kao svi ostali građani ove države. Drugo, vjerujem kako bi nešto takvo vodilo k još većim tenzijama i većim podjelama u gradu. Treće, pretpostavljam da bi takvo nešto moglo voditi prema pravnom vakuumu, posebno u odnosu na zakonodavnu vlast u Mostaru. Naravno, nema razloga da se bilo što od toga dogodi, jer odluka Ustavnog suda traži samo rješenje dva specifična pitanja. Jedno bi osiguralo da birači iz jednog malog dijela, iz središnje zone, imaju ista prava kao i ostali građani Mostara. Drugo pitanje se odnosi da relativna težina glasova u šest gradskih zona bude proporcionalna relativnom broju birača. Što se tiče ove odluke Ustavnog suda, ona nije ni na koji način utjecala niti umanjila zaštitu konstitutivnih naroda u smislu minimalnih i maksimalnih kvota, niti vitalni nacionalni interes, a ni dvotrećinsku većinu potrebnu za određene odluke. Bojim se da možda neki političari malo preuveličali prijetnje koje mi mogle nastati iz implementacije odluke Ustavnog suda u odnosu na konstitutivne narode.

Nije nam ni želja ni namjera intervenirati
Hoće li OHR kazniti radikalne istupe pojedinih političara koji podgrijavaju stanje u Mostaru?
- Ponavljam, nije naša ni želja ni namjera intervenirati u Mostaru. Mislimo da se ova pitanja koja se trebaju riješiti mogu brzo napraviti ako postoji volja i želja za kompromisom. Naravno, međunarodna zajednica i visoki predstavnik sigurno razumiju i ozbiljno shvaćaju svoju ulogu u održavanju stabilnosti u ovoj zemlji. Ali, mislim da ne bi bilo dobro da ja predviđam u teoriji ili praksi poteze visokog predstavnika i međunarodne zajednice. Politički lideri ne samo da imaju odgovornost, nego im ovo pruža i određenu priliku da pokrenu stvari i proces, koji će pomoći gradu Mostaru. Nadamo se kako će iskoristiti već prvi sastanak u ponedjeljak da razgovaraju i krenu s implementacijom odluke i da će se konstruktivno kretati ka kompromisu, a ne ići prema razmiricama.

Razgovarao: Dalibor Drlje
Eto, toliko o SDA i njihovim "spasnonosnim rjesenjima" o podjeli grada, a i o snovima HDZ-a o nekakvom trecem entitetu i etnickim podjelama. Od toga jednostavno nema nista, MZ je rekla svoje, integracija je jedino rjesenje i to je jedini film koji cemo gledati u buducnosti, a sve ove price o podjelama i glupostima ce pasti u vodu, samo je pitanje da li cemo morati sacekati tri ili dva dana da doticni prestanu davati uzaludne otpore.

Ova SDA inace ulazi u vrlo cudne paktove i koalicije koje zagovaraju podjelu drzave. Sjecam se da je Covic u vrijeme formiranja federalne vlasti nakon proslih izbora govorio da on i Dodik imaju sagovornike medju istaknutim bosnjackim ljudima i partijama koje bi podrzali njihov projekt i vidjenje uredjenja BiH. Ocito je iz svega ovoga sto se do sada desavalo da je to SDA. SDA sad i otvoreno na tome radi, dijeli Mostar, ulazi u predizborne koalicije sa HDZ-om na svim nivoima i vjecito najavljuje rekonstrukciju federalne vlade (koja se nikad nece desiti). Ali sve im je to uzaludno, oni zaista zive u proslosti jer je ta politika vec osudjena na propast, a nadam se da ce ovakvim potezima samo i oni sami sto prije propasti. Mi cvrsto idemo ka EU, kao i cijeli region i tu nema povratka, i bez obzira na ogromne otpore nacionalistickih projekata iz zemlje i susjedstva kao i raznorazne mafije koja ih predvodi, te snage su vec porazene i kraj je jasno zapisan.

User avatar
Skijaš
Posts: 11220
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

#908 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Skijaš » 01/04/2012 12:39

Nass wrote:Ova SDA inace ulazi u vrlo cudne paktove i koalicije koje zagovaraju podjelu drzave.
Samo tako može opstati, na polarizaciji i podjelama. Jer u kojem bi to stabilnom društvu na političkoj sceni bilo mjesta za kokošare poput Tihića ?

Mostar treba ići ka reintegraciji po svaku cijenu, a mehanizmi kojim bi se HDZ učinilo kooperativnim, postoje.

User avatar
Josip321
Posts: 509
Joined: 22/12/2011 10:42

#909 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Josip321 » 01/04/2012 18:25

Skijaš wrote:Mostar treba ići ka reintegraciji po svaku cijenu, a mehanizmi kojim bi se HDZ učinilo kooperativnim, postoje.
Slažem se. treba biti kao i svi ostali gradovi u Bh i da i za nejga vrijedi isti izborni zakon. Pa da građani grada Mostara odluče o svemu, pa i gradonačelniku.

User avatar
Opetja033
Posts: 10035
Joined: 01/11/2011 20:33

#910 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Opetja033 » 01/04/2012 22:53

Nass wrote:Eto, toliko o SDA i njihovim "spasnonosnim rjesenjima" o podjeli grada, a i o snovima HDZ-a o nekakvom trecem entitetu i etnickim podjelama. Od toga jednostavno nema nista, MZ je rekla svoje, integracija je jedino rjesenje i to je jedini film koji cemo gledati u buducnosti, a sve ove price o podjelama i glupostima ce pasti u vodu, samo je pitanje da li cemo morati sacekati tri ili dva dana da doticni prestanu davati uzaludne otpore.

Ova SDA inace ulazi u vrlo cudne paktove i koalicije koje zagovaraju podjelu drzave. Sjecam se da je Covic u vrijeme formiranja federalne vlasti nakon proslih izbora govorio da on i Dodik imaju sagovornike medju istaknutim bosnjackim ljudima i partijama koje bi podrzali njihov projekt i vidjenje uredjenja BiH. Ocito je iz svega ovoga sto se do sada desavalo da je to SDA. SDA sad i otvoreno na tome radi, dijeli Mostar, ulazi u predizborne koalicije sa HDZ-om na svim nivoima i vjecito najavljuje rekonstrukciju federalne vlade (koja se nikad nece desiti). Ali sve im je to uzaludno, oni zaista zive u proslosti jer je ta politika vec osudjena na propast, a nadam se da ce ovakvim potezima samo i oni sami sto prije propasti. Mi cvrsto idemo ka EU, kao i cijeli region i tu nema povratka, i bez obzira na ogromne otpore nacionalistickih projekata iz zemlje i susjedstva kao i raznorazne mafije koja ih predvodi, te snage su vec porazene i kraj je jasno zapisan.
Kako nevjest pokusaj zamjene teza. Kompletna prica ti se zasniva na tvojoj proizvoljnoj lazi i izmisljotini da je Covic mislio na SDA pri onoj svojoj izjavi a onda od toga pravis kompletnu pricu. Pionirko, uskoro bi mogla dobiti posao na FTV - cestitam. Ako cemo vec pricati o tome ko je pokusao prodati Mostar, onda cemo se vratiti na prosle lokalne izbore kada su crveni kmeri velikodusno stali uz HDZ samo da gradonacelnik Mostara ne bi bio iz reda SDA. Nakon te izdaje, vi ste zadnji koji imate pravo bilo sta da pricate o Msotaru. Na kraju krajeva, SDA se barem bavi politikom i nudi prijedloge - dok tvoja stranka svo ovo vrijeme provodi otvoreno braneci korupciju i nepotizam, organizovanjem odbora za docek ljigavcu Bregi i dajuci mu sav medijski prostor da na njemu djeluj, te organizovanjem orgijanja po Igmanu koji se zavrsavaju pucnjavama.

User avatar
torcida
Posts: 784
Joined: 26/08/2009 13:10
Location: gens una sumus

#911 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida » 02/04/2012 09:48

RED SKY wrote: Da se razumijemo,ne smetaju meni ta obilježja,smeta mi to forsiranje,'na silu',postavljanje gdje treba i ne treba.
sve se danas forsira i ističe...bilo ili ne bilo potrebe za tim
Meni je Franjevačka Crkva bila puno ljepša prije,baš je bila nekako usklađena i lijepa,danas je obično ruglo,soliter,išlo se u visinu bezveze.
Isto tako mi smetaju i silne Džamije u Mostaru,nema bola u Mostaru ni 5% vjernika,kome se sve ovo pravi?
Nameće se nešto što nema veze sa ovim gradom.
potpisujem!!!
Lijep pozdrav uz prigodnu numeru.
niti je zapadna a niti istočna prerija, bez iznimke! (samo što su dotične amebe imale šta nadodati na moj komentar koji sam ostavio uz taj prigodan clip)

palermo
Posts: 16653
Joined: 23/07/2007 21:46
Location: BiH

#912 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo » 02/04/2012 09:50

Josip321 wrote:
Skijaš wrote:Mostar treba ići ka reintegraciji po svaku cijenu, a mehanizmi kojim bi se HDZ učinilo kooperativnim, postoje.
Slažem se. treba biti kao i svi ostali gradovi u Bh i da i za nejga vrijedi isti izborni zakon. Pa da građani grada Mostara odluče o svemu, pa i gradonačelniku.
Ne može biti isti jer jednostavno nije isti kao drugi gradovi u BiH. Naprosto činjenica.

User avatar
torcida
Posts: 784
Joined: 26/08/2009 13:10
Location: gens una sumus

#913 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by torcida » 02/04/2012 09:54

palermo wrote:
Ne može biti isti jer jednostavno nije isti kao drugi gradovi u BiH. Naprosto činjenica.
jebga, radi dvostrukih mjerila i jesmo svi otišli u mp3

User avatar
Skijaš
Posts: 11220
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

#914 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Skijaš » 02/04/2012 09:58

palermo wrote:
Josip321 wrote:
Skijaš wrote:Mostar treba ići ka reintegraciji po svaku cijenu, a mehanizmi kojim bi se HDZ učinilo kooperativnim, postoje.
Slažem se. treba biti kao i svi ostali gradovi u Bh i da i za nejga vrijedi isti izborni zakon. Pa da građani grada Mostara odluče o svemu, pa i gradonačelniku.
Ne može biti isti jer jednostavno nije isti kao drugi gradovi u BiH. Naprosto činjenica.
Upravo tako, Mostar je najbolji poligon za one koji se zalažu za multietničko društvo. Imamo bogato srpsko nasljeđe, hrvatsku demografsku većinu i bošnjačku geografsku rasprostranjenost, solidan spoj za reintegraciju društva i ovom gradu čitava bosanskohercegovačka javnost mora posvetiti više pažnje.

palermo
Posts: 16653
Joined: 23/07/2007 21:46
Location: BiH

#915 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo » 02/04/2012 10:09

torcida wrote:
palermo wrote:
Ne može biti isti jer jednostavno nije isti kao drugi gradovi u BiH. Naprosto činjenica.
jebga, radi dvostrukih mjerila i jesmo svi otišli u mp3
Nisu to dvostruka mjerila. Neuviđanej činjenice da je Mostar danas jedini istinski multietnički grad u BiH i pokušaj preslikavanja recepata koji važe za druge gradove nužno nas vodi u sukob.
Mostar , ovakakav kakav je, može da predstavlja istinsku šansu za čitavu BiH, ali ako se razumije na pogrešan način, onda neće biti dobro. Za sve nas.

P.S Moj prvi post na novom forumu :D

User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#916 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by kiky » 02/04/2012 10:14

smatram da se treba ispoštovati presuda suda bih bez obzira kakva je ...
a mostar, pa taman da navuku još toliko bijednika "osvakle", neče nikad bit nikakav i ničiji stolni grad ...
logično i jednostavno ...

User avatar
JohnnyS
Posts: 5051
Joined: 05/05/2007 12:03
Location: Brijuni

#917 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by JohnnyS » 14/04/2012 14:40

http://bljesak.info/web/article.aspx?a= ... aa1c12c7ae

Malo i lijepih stvari iz Mostara. OK, rak zasigurno nije lijepa vijest, ali svatko tko ima nekoga u obitelji kojemu je potrebno zračenje zna kakva je dodatna patnja transport u drugi grad, često i državu. Sad je to dostupno i u Hercegovini, pa će barem malo olakšati ljudima koji proživljavaju najteže trenutke. Šteta što je sva pažnja usmjerena na otvaranje trgovačkog centra i da je ljudima bitnija Zara i McDonald's nego Centar za onkologiju, ali možda je tako i bolje, da se ljudi bave veselim stvarima, a ne crnjacima...

User avatar
vaučer
Posts: 3624
Joined: 04/08/2009 15:22

#918 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer » 15/04/2012 16:44

http://www.bljesak.info/web/article.asp ... aa1c12c7ae

Spomenikom na spomenik.
Ne mogu vjerovati koliko nisko padaju u borbi da zadrže vlast.
SDA i HDZ u savršenoj sinkronizaciji zakuhavaju predizborni gulaš, majstori svog zanata, propaganda piči na 200%, ovčice u strahu, evo ih, evo ih, evo onih otamo da nas opet ubijaju.. Jebem ti narod koji i dalje puši ove priče i naročito jebem kvazi opoziciju koja pored ovakvih govnara nije u stanju dati normalnu alternativu građanima Mostara.

Jebeš ovaj grad, povraća mi se od ovog. :-x

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#919 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by PipiDugaDevetka » 15/04/2012 16:59

Zaustavimo podjele grada na Neretvi


Tražimo zaustavljanje podjela u gradu na Neretvi, ali i uvođenje elektronskog glasovanja za naredne lokalne izbore u Mostaru, kazao namje Rešid Babović, tajnik udruge građana Svjetski savez Mostaraca i Mostarki. Babović kaže kako Savez trenutno broji preko 5.000 članova, te kako ima i veliki broj simpatizera koji nisu članovi udruge.

"Mi smo udruđenj e građana koji su Mostarci i koji simpatiziraju Mostar. Nemamo nikakvih podjela 'na ove i na one.' Mi se upravo borimo protiv tih podj ela, j er su nas one dovele do situacije u kojoj se danas nalazimo. Cilj našeg djelovanja, za početak, je da se uvede elektronsko glasovanje za izbore uMostaru. Imamo blizu 20.000 raseljenih MostaracaitojerespektabiInabrojka.Timljudima se treba omogućiti da lakše ostvare svoje ljudsko pravo da glasuju", rekaojeBabović.

Ističe kako Savez za sada ne želi izlazM na izbore, no ne bježe ni od aktivnijegpolitičkoga djelovanja. Cilj im je rješavanje nagomilanih problema uMostaru.

"Za sada ne bismo htj eli izlaziti s listom za izbore. Želimo pomoći vladajućim strukturama da riješimo ključna problematična žarišta u gradu, no ako to ne uspijemo onda ćemo napraviti listu i izaći na izbore. Želimo da vladajuće strukture ponude jasne planove o rješavanju, primerice, komunalnih problema i problemauurbanizmu, gdjeje situacijajednostavno loiminalna. Statut Grada Mostara, pak, nij e toliko veliki problem", smatra Babović te dodaje kako će prema presudi Ustavnoga suda o izmjeni izbornih pravila za Mostara, samo doći do izmjena u izbornim jedinicama, a ne i struktura grada

Svjetski savez Mostaraca i Mostarki neće biti nikakva politička stranka. "Cilj nam je da pod jednim krovom okupimo veliku mostarsku dijasporu u cijelom svijetu i one koji žive u Mostaru, kako bismo zajednički radili na poboljšanju prilika u gradu" veliBabović. (J.G.)

User avatar
Skijaš
Posts: 11220
Joined: 15/06/2011 09:56
Location: na terenu

#920 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Skijaš » 15/04/2012 17:07

vaučer wrote:Jebeš ovaj grad, povraća mi se od ovog. :-x
kako to ružno zvuči kad se odnosi na Mostar

User avatar
vaučer
Posts: 3624
Joined: 04/08/2009 15:22

#921 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by vaučer » 15/04/2012 17:14

Skijaš wrote:
vaučer wrote:Jebeš ovaj grad, povraća mi se od ovog. :-x
kako to ružno zvuči kad se odnosi na Mostar
A kako bi se trebao osjećati?
Opet ista priča i bit će isti rezultat.
Ljudi su smeće jer toleriraju ovakvo stanje, Gradska uprava je malo više od glorificirane mafijaške podružnice, mladi su 90% neproduktivni kreteni zadojeni mržnjom čiji uzrok nit razumiju, sam grad je nevoljen, prljav i zaostao. Pajdaška mafija vodi za nos religijom zadojene glupane koji su nakon 20 godina opet spremni ubijati, a vjeruj da jesu. Nema države da ih dovede u red, nema kritičkog stava kod onih koji ih biraju, sve po nekoj inerciji vozi iz goreg u gore.

User avatar
kiky
Posts: 4725
Joined: 13/02/2008 13:20

#922 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by kiky » 16/04/2012 22:24

žao mi je mostara i njegovih građana ...
mislim da sda sada plača godine kurvanja na kredit ...
i to sa kamatama ...

User avatar
Opetja033
Posts: 10035
Joined: 01/11/2011 20:33

#923 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Opetja033 » 16/04/2012 22:33

kiky wrote:žao mi je mostara i njegovih građana ...
mislim da sda sada plača godine kurvanja na kredit ...
i to sa kamatama ...
Meni se ipak cini da je najveca drolja dole SDP. Ne zaboravi da je Beslic danas gradonacelnik iskljucivo zahvaljujuci rukicama iskompleksiranih vijecnika iz reda SDP-a.

palermo
Posts: 16653
Joined: 23/07/2007 21:46
Location: BiH

#924 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by palermo » 16/04/2012 22:45

Opetja033 wrote:
kiky wrote:žao mi je mostara i njegovih građana ...
mislim da sda sada plača godine kurvanja na kredit ...
i to sa kamatama ...
Meni se ipak cini da je najveca drolja dole SDP. Ne zaboravi da je Beslic danas gradonacelnik iskljucivo zahvaljujuci rukicama iskompleksiranih vijecnika iz reda SDP-a.
Ako sto puta ponoviš tu rečenicu, opet neće biti istina. SDA je dvadeset godina jedan od vlasnika naših života u MOstaru, i imao je dovoljno vremena i prostora da nešto uradi. Nije.
SDP je u ovoj priči nebitan, kao što je nebitna i pozicija gradonačelnika.

Meni kao čovjeku je porazno to što si ti spreman zbog stranačkih interesa prodati i Mostar i njegove stanovnike.A ne bi trebalo biti tako

User avatar
Opetja033
Posts: 10035
Joined: 01/11/2011 20:33

#925 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Opetja033 » 16/04/2012 22:56

palermo wrote: Ako sto puta ponoviš tu rečenicu, opet neće biti istina. SDA je dvadeset godina jedan od vlasnika naših života u MOstaru, i imao je dovoljno vremena i prostora da nešto uradi. Nije.
SDP je u ovoj priči nebitan, kao što je nebitna i pozicija gradonačelnika.

Meni kao čovjeku je porazno to što si ti spreman zbog stranačkih interesa prodati i Mostar i njegove stanovnike.A ne bi trebalo biti tako
SDP je u ovoj prici itekako bitan. Jesu li prodali (bukvalno ili u prenesenom znacenju nebitno) Mostar HDZ-u i Beslicu nakon proslih lokalnih izbora? Dakle vrlo jednostavno pitanje- jesu li ili nisu? Naravno da jesu. I samim time postaju itekako bitan faktor u svoj ovoj prici. Da je danas gradonacelnik Mostara iz reda SDA (ili SDP-a nebitno, da ne bude da navlacim pricu na jedan mlin) sva prica o stolnom gradu bi bila posljednji vapaj velikohrvatske ideologije. Isto tako predstavnik probosanske opcije na celu grada Mostara bi imao itekako bitan psiholoski efekat po hrvatski radikalizam i Bosnjake u Mostaru.
Dakle, ako iko ovdje gleda kroz stranacku prizmu onda si to ti i ne mogu da vjerujem da ocekujes kako cu nasjesti na ovu zamjenu teza. Pljuvanje po SDA je OK, sutis i ne javljas se. Cim neko pocne pljuvati po SDP-u onda pocne prica o tome da ne trebamo gledati uskostranacke interese, kako radi tih interesa prodajemo Mostar i Bosnjake u Mostaru. Tu suplju pricu mozes nekome ko je retardiran da ponavljas, nemas trunku kredibiliteta iz razloga sto sa tom mantrom ne ides kada se pljuje po drugim strankama mimo SDP-a.

I isto tako, sa kakvim god prijedlozima SDA dolazila po ovom pitanju - ocigledno je da jedino ta stranka nesto radi. Sta konkretno SDP ili bilo koja druga stranka radi na zastiti Bosnjaka u Mostaru? Konkretno dakle.

Locked