nacionalno mjesani brak

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
uvjek dobar gost

#901 Re: nacionalno mjesani brak

Post by uvjek dobar gost »

Moj funkcioniše... funkcioniše od mojih roditelja.... samo glave nekih ljudi ne funkcionišu................................
Predrasude su čudo... kao i mimikrija... a neznanje je blaženstvo !
aerosa

#902 Re: nacionalno mjesani brak

Post by aerosa »

uvjek dobar gost wrote:Moj funkcioniše... funkcioniše od mojih roditelja.... samo glave nekih ljudi ne funkcionišu................................
Ma to ti samo misliš da funkcioniše, nisu ti još sve detaljno objasnili pa živiš u zabludi.... :roll: :roll:
iz dna duše

#903 Re: nacionalno mjesani brak

Post by iz dna duše »

aerosa wrote:
uvjek dobar gost wrote:Moj funkcioniše... funkcioniše od mojih roditelja.... samo glave nekih ljudi ne funkcionišu................................
Ma to ti samo misliš da funkcioniše, nisu ti još sve detaljno objasnili pa živiš u zabludi.... :roll: :roll:
Čekaj, još koji post, pa će Havana, UDFG i ini skontati da su u zabludi, sad će oni začas biti prosvijetljeni kako im brak ipak ne funkcioniše i da to oni samo misle da je sve OK :D Onda oni odu na PF Ljubav i seks i tamo nam se ispovijede :lol:
aerosa

#904 Re: nacionalno mjesani brak

Post by aerosa »

iz dna duše wrote:
aerosa wrote:
Čekaj, još koji post, pa će Havana, UDFG i ini skontati da su u zabludi, sad će oni začas biti prosvijetljeni kako im brak ipak ne funkcioniše i da to oni samo misle da je sve OK :D Onda oni odu na PF Ljubav i seks i tamo nam se ispovijede :lol:
Onda neka i meni pojasne, jer očito sam i ja u miješanoj zabludi na kvadrat....
iz dna duše

#905 Re: nacionalno mjesani brak

Post by iz dna duše »

@aerosa
Onda neka i meni pojasne, jer očito sam i ja u miješanoj zabludi na kvadrat....
aha, "otkrio si nam se" :lol:
jedna tamo

#906 Re: nacionalno mjesani brak

Post by jedna tamo »

havana tebi svaka čast kao i pojedinim forumašima ali ja sam evo od nove godine upoznala tri ozbiljna momka, znači momci imaju preko 30 godina, zaposleni i fini, znači bilo je hemije, ali čim kažem ime jbg...prvi se mislio malo izlazili i odustao, drugi mi je slijedeći dan poslao poruku znaš teška su vremena da išta počinjemo a treći mi je predložio sex u startu oš neš.....
znači zaključak dok si mlađi uđeš u mješani brak jer voliš tu osobu a čim uđeš u godine svejedno ti je jer volio si nekad a sada samo gledaš da ti što više odgovara pa i po vjeri.....
Richard Peti

#907 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Richard Peti »

i sta bi sa trecim :D zezam se

pa dobro, ne mozes na osnovu tri frajera presudjivati vecini
vjerujem da je to izrazajnije nego prije rata :(

nego mene zanima, ovdje se najvise prepucavaju na osnovu religijsko mjesanih brakova
pitanje muslimanima: "Da li bi ozenili muslimanku druge rase ili nacije"

Kina, Sudan, Malezija, Rusija ???

ili su vam samo Srbi i Hrvati problem, sto cisto sumnjam
uvjek dobar gost

#908 Re: nacionalno mjesani brak

.... Mentalitet sela je sišao u grad... pod pritiskom kvazi tradicije... ljudi spremni su da odustnu čak i kad klikne... između nje i njega ali kad oni nisu kao iste nacije.. vijere il religije... i onda nesretni uđu u brak sa nekim kao ko je njihov.. i tada cijeli život budu nesretni...

Mi smo još uvijek u vremenu plemena, rodnih zajednica i još uvijek smo na selu.... ljudi su zatucani, neobrazovani i nadahnuti seoskim mentalitetom...

živili
Zlata M.

#909 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Zlata M. »

aerosa wrote:
HAVANA wrote:
Pandaa wrote:Prije rata smo mi u Bosni imali navjeci procenat mijesanih brakova, i...

Šta tebe boli qrac za našim brakovima?
Image
Bravo Havana, sad mi treba svaki idiot govoriti da moji roditelji "ne mogu" funkcionisati već 33 godine zato jer su mješani brak, a i da moj brak od 7 godina ima da propadne iz istog razloga.....
Kakvih sve id..ta ovde ima.....
hmmm... :roll: a jeste i navalili na covjeka, onako kolektivno ! :D Ne volim situacije u kojima idu pet na jednoga, pa cu da stanem negdje "izmedju".
... jer u zivotu, vecinom, i jeste "izmedju".
DakleM, ljudi koji su sami uspjeli sacuvati svoj nacionalno mijesan brak, ili u rodbini, komsiluku ... imaju primjere za uspjesan brak iz te kategorije, govore na osnovu iskustva - licnog ili necijeg iz neposredne okoline.
@Pandaa cini to isto, je l' tako ?! :idea:
... i mi svi smo itekako svjesni da ne izmislja.
Nazalost. :(
Mozemo, znaci, uzeti u obzir obje krajnosti, bez da covjeka nesto kao provaljujemo. :) (a pogotovo, da ga ne proglasavamo idiotom ! )
aerosa

#910 Re: nacionalno mjesani brak

Post by aerosa »

Zlata M. wrote:
aerosa wrote:
HAVANA wrote:

Šta tebe boli qrac za našim brakovima?
Image
Bravo Havana, sad mi treba svaki idiot govoriti da moji roditelji "ne mogu" funkcionisati već 33 godine zato jer su mješani brak, a i da moj brak od 7 godina ima da propadne iz istog razloga.....
Kakvih sve id..ta ovde ima.....
hmmm... :roll: a jeste i navalili na covjeka, onako kolektivno ! :D Ne volim situacije u kojima idu pet na jednoga, pa cu da stanem negdje "izmedju".
DakleM, ljudi koji su sami uspjeli sacuvati svoj nacionalno mijesan brak, ili u rodbini, komsiluku ... imaju primjere za uspjesan brak iz te kategorije, govore na osnovu iskustva - licnog ili necijeg iz neposredne okoline.
Mozemo, znaci, uzeti u obzir obje krajnosti, bez da covjeka nesto kao provaljujemo. :) (a pogotovo, da ga ne proglasavamo idiotom ! )
Pa da onda napišemo da se ne treba ženiti ni udavati NIKAKO jer brakovi pucaju ko ledenice i zadnjih godina je tu tendencija rasta konstantna....
Daj sveg ti, razlog je NIĐE VEZE..................
Dozer

#911 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Dozer »

One more time - e, radi svega ovoga, svih ovih nebuloza o imaginarnim stvarima koje ljudima "toliko" znace, a u stvari se ogromna vecina vodi onom mahalsko-seljacko-plitkoumnom filozofijom "nas", "njihov" i sl., ateisti zive najmirnije, imaju prosjecno najstabilnije veze/brakove, i savrseno im puca qrac jel ' se neko zove ovako ili onako, vjeruje li u ovo ili ono, pripada li ovome ili onome.

A sva ta pripadanja "ovome" i "onome", ili "ovima" i "onima", su klasicni neopiljivi idiotluk koji ljude, u sustini, ne pravi razlicitima, osim jedino u mentalnim skolopovima.

Tita mi, ljudi nisu normalni s cim se zamaraju i cemu dozvoljavaju da im se usere u zivote...
Ali, to samo pokazuje stanje i nivo svijesti ljudske vrste. Izgleda da, osim manjeg broja, vecina jos nije prevazisla period krede i nenadertalizma.... :-)
Zlata M.

#912 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Zlata M. »

aerosa wrote:
Zlata M. wrote: hmmm... :roll: a jeste i navalili na covjeka, onako kolektivno ! :D Ne volim situacije u kojima idu pet na jednoga, pa cu da stanem negdje "izmedju".
Pa da onda napišemo da se ne treba ženiti ni udavati NIKAKO jer brakovi pucaju ko ledenice i zadnjih godina je tu tendencija rasta konstantna....
Daj sveg ti, razlog je NIĐE VEZE..................
Ma, jok... Napisacemo da se OBAVEZNO treba zeniti i udavati, jer takvi brakovi uspijevaju k'o gljive poslije kise i zadnjih godina je tu tendencija rasta konstantna...
Daj, svega ti, razlog je NIDJE VEZE...............

:D
...moze i ovako, zar ne ? :D

Ja samo posmatram. :)
I vidim oboje :!:
( istina o ovom fenomenu nije ni tvoja, ni ona od @Pandaa-e... :) od slucaja do slucaja......... :) )
HAVANA

#913 Re: nacionalno mjesani brak

Post by HAVANA »

jedna tamo wrote:havana tebi svaka čast kao i pojedinim forumašima ali ja sam evo od nove godine upoznala tri ozbiljna momka, znači momci imaju preko 30 godina, zaposleni i fini, znači bilo je hemije, ali čim kažem ime jbg...prvi se mislio malo izlazili i odustao, drugi mi je slijedeći dan poslao poruku znaš teška su vremena da išta počinjemo a treći mi je predložio sex u startu oš neš.....
znači zaključak dok si mlađi uđeš u mješani brak jer voliš tu osobu a čim uđeš u godine svejedno ti je jer volio si nekad a sada samo gledaš da ti što više odgovara pa i po vjeri.....

Shvatam ja tebe i to je beskrajno tužno ali ja u svom krugu prijatelja imam jako malo takvih ljudi...da li je to do generacije ili šta je nemam pojma .Ja sam jednostavno ne funkcionišem na taj način i posljedna stvar na koju mogu pomisliti kad upoznam nekoga je kako se zove i šta je... :-) Neke druge stvari mi odredjuju ko mi odgovara a ko ne.Jedna od tih su i ovakve stvari koje si ti navela. Onaj kome je to smetnja za prijateljstvo i ljubav, ja sa takvim ljudima mogu biti samo poznanik a što se prijateljstva tiče teško jer ćemo se razići i u mnogim drugim razmišljanjima.Puno sam prošao u životu i dobrog i lošeg i u svemu tome beskrajno sam sretan jer nisam pogriješio u procijeni ljudi koje smatram prijateljima :-D dok kod ovih poznanika :oops: razočarenja milion...bez obzira na ime...Ne traži se sa takvim ljudima...nikad se nećete naći...
Nisam ja ušao mlad ni u kakav miješani :-) brak,ja sam oženio ženu koju volim a godine sa tim nemaju veze...
Eno ocu mi 74godine,da vidiš kako upire dje stigne :lol:
Nek priča ko šta hoće ali oni koji ljude dijele i sude o njima na osnovu njihovog imena,vjere,boje kože...su ZLO :x
metronom

#914 Re: nacionalno mjesani brak

Post by metronom »

Ko voli nek izvoli. Ja licno ne bih i necu, jer mislim da bi u ovakvim uslovima u kojima zivimo kad tad doslo do nekog neslaganja po toj nacionalno/vjerskoj liniji. Prevelike su medjunacionalne tenzije na ovim prostorima, jos uvijek te stvari igraju preveliku ulogu u nasim zivotima. Djeci takodjer nije lako kad se nadju u jednom takvom procjepu, moze razorno djelovati na njihovu psihu, sposobnost da se identifikuju sa nekom grupom, da se osjecaju odbacenim od okoline... Ne mora to nuzno biti podgrijavano od strane muza i zene, ali vrlo cesto bude od strane njihovih porodica...

Mislim da takvi brakovi mogu uspjeti samo ako su osobe potpuno "operisane" od vjere i nacionalnih osjecanja ili ako jedan od partnera odbaci svoju vjeru i obicaje (ali iskreno i do kraja), a isto to vazi i za njihove porodice. Ipak to je u danasnje vrijeme izuzetno rijedak slucaj.

U svakom slucaju, svi nek rade onako kako misle da je za njih najbolje. Nema im niko pravo govoriti da su napravili pravi ili krivi izbor. Nismo svi isti. Nema garancije za dobar i kvalitetan brak. I to je kao i skoro sve u zivotu lutrija.
uvjek dobar gost

#915 Re: nacionalno mjesani brak

metronom wrote:Ko voli nek izvoli. Ja licno ne bih i necu, jer mislim da bi u ovakvim uslovima u kojima zivimo kad tad doslo do nekog neslaganja po toj nacionalno/vjerskoj liniji. Prevelike su medjunacionalne tenzije na ovim prostorima, jos uvijek te stvari igraju preveliku ulogu u nasim zivotima. Djeci takodjer nije lako kad se nadju u jednom takvom procjepu, moze razorno djelovati na njihovu psihu, sposobnost da se identifikuju sa nekom grupom, da se osjecaju odbacenim od okoline... Ne mora to nuzno biti podgrijavano od strane muza i zene, ali vrlo cesto bude od strane njihovih porodica...

Mislim da takvi brakovi mogu uspjeti samo ako su osobe potpuno "operisane" od vjere i nacionalnih osjecanja ili ako jedan od partnera odbaci svoju vjeru i obicaje (ali iskreno i do kraja), a isto to vazi i za njihove porodice. Ipak to je u danasnje vrijeme izuzetno rijedak slucaj.

U svakom slucaju, svi nek rade onako kako misle da je za njih najbolje. Nema im niko pravo govoriti da su napravili pravi ili krivi izbor. Nismo svi isti. Nema garancije za dobar i kvalitetan brak. I to je kao i skoro sve u zivotu lutrija.
vrlo bitno i izuzetno tačno !
Dozer

#916 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Dozer »

:faraon1:
hadzinicasa

#917 Re: nacionalno mjesani brak

Post by hadzinicasa »

moderator wrote:Narod koji ima vremena da naglaba o etnickoj pripadnosti je sit i besposlen i ima sve sto mu treba u zivotu.
ne slažem se. narod svjesno zamlaćuju etničkom pripadnošću kao jedinim i najvećim problemom, kako bi skrenuli pažnju s krucijalnih problema i dali sebi prostor za raznorazne malverzacije. pod mahramom kriju najveće kriminale, prvim safovima zaklanjaju nemoral, krstovima i križevima peru savjest a, crkvama i bogomoljama novac i sl. time samo sramoteći one koji istinski vjeruju.

narod je ovca, a etnička pripadnost zvono o vratu ovna predvodnika

kad počnu misliti svojom glavom umjeće razlučiti čovjeka od etikete. i niko nije rekao da je lako bilo šta i da ima garancija za bilo šta
Richard Peti

#918 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Richard Peti »

moderator wrote:
dzemmo wrote:i sta bi sa trecim :D zezam se

pa dobro, ne mozes na osnovu tri frajera presudjivati vecini
vjerujem da je to izrazajnije nego prije rata :(

nego mene zanima, ovdje se najvise prepucavaju na osnovu religijsko mjesanih brakova
pitanje muslimanima: "Da li bi ozenili muslimanku druge rase ili nacije"

Kina, Sudan, Malezija, Rusija ???

ili su vam samo Srbi i Hrvati problem, sto cisto sumnjam
Stara poslovica kaze "rdjavom kurcu i dlaka smeta" pa ce neko ako nista drugo naci manu nacionalnosti da snaha ili zet "ne valjaju".
Narod koji ima vremena da naglaba o etnickoj pripadnosti je sit i besposlen i ima sve sto mu treba u zivotu.
jel' to ti meni da naglabam ili govoris generalno ukljucujuci i samog/mu sebe
Richard Peti

#919 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Richard Peti »

ahh.. stas.. da nije tako ne bi ovog foruma bilo :D
JThomas

#920 Re: nacionalno mjesani brak

Post by JThomas »

Narod koji ima vremena da naglaba o etnickoj pripadnosti je sit i besposlen i ima sve sto mu treba u zivotu.
nije, nego mu je ispran mozak, i to smišljeno, to da je tako, na balkanu bi bili najsitiji i najzaposleniji narodi na svijetu, a znamo da nije tako.
Zlata M.

#921 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Zlata M. »

metronom wrote:
To bi bilo to. :)
...u oba slucaja ! ( bilo "za" ili "protiv")
Svijet se ne vrti oko moga iskustva, kakvo god ono bilo...
beautyfool

#922 Re: nacionalno mjesani brak

Post by beautyfool »

Svako sebi trazi srodnu dusu a naci ce je ako u toj osobi i vidi neka slicna interesovanja, slicna razmisljanja, kad jednostavno voli, razumije i postuje odluke voljene osobe, kad vide buducnost zajedno u kojem mogu odgajati djecu na neki svoj nacin u skladu sa svojim uvjerenjima.
Prioriteti ljudi su razliciti, nekome je prioritet karijera pa vjeruje da srodnu dusu moze naci samo u osobi koja je postigla nesto po tom pitanju, drugome je prioritet npr stil muzike i vidi se jedino uz osobu koja slusa muziku slicnu njemu npr neki roker/metalac tesko da ce se naci u nekoj idealnoj vezi sa nekom turbofolkerkom i slicno a onome kome je vjera prioritet trazi i takvu osobu, slicnih vjerskih razmisljanja i slicnih vidika u zivotu a ko smo mi da sudimo nekome ko ima neke druge prioritete u zivotu od nasih ???
Uopste ne znaci da ako je nekome prioritet njegova karijera da je ta osoba totalno zatucana sto se tice muzike ili vjere i nekih drugih stvari ili obratno.
Dosta vas pominje mahalu i sta ce mahala reci, danas, bar u Sarajevu mladi se plaho ne osvrcu na to sta ce mahala reci a Boga mi vecina njih se ne osvrce ni sta ce im roditelji reci a kamoli neko drugo, svako fura neki svoj film.
U svakom slucaju osobu koju izaberete je osoba koja vam treba biti podrska i koja vas moze razumiti i koja ce vas voliti bas onakvog kakav jeste sa svim vasim vrlinama i manama i obratno, tako da je bitno prvo upoznati sebe da bi bili u mogucnosti upoznati i druge i shvatiti bar koji su nam osnovni prioriteti i koji nam je smisao zivota.
makaranka

#923 Re: nacionalno mjesani brak

Post by makaranka »

da dam svoj obol ovoj temi, iz mog nicka skontate odakle sam, al zivot,ljubav me dovela u sa.
ja djete mjesanje familjije, moj buduci takoder.
s moje strane; jedan roditelj mi iz "cistog", drugi iz mjesanog braka, nisu imali nekih vecih problema, mene i moju sestru odgojili su da ne djelimo nikoga ni po nacionalnosti ni po vjeroispovjesti ( u zgradi dok sam odraslala s jedne strane susjedi pravoslavci, s druge muslimani, uvik je bilo veselo, pogotovo za vjerskih praznika, svak je svakome cestitao, kod svakoga se mezilo i pilo). i danas sam okuzena razlicitim prijateljima, koji na te stvari gledaju jednako kao ja. e sad druga prica: moj buduci, roditelji iz mjesanog braka, jedna familija za vezu znala, pokrivala ih, pomagala, druga ni cut ni vidit, s vremenom se s tim brakom pomirili, donekle prihvatili, nisu prognozirali neki dugi vjek al eto ipak ispadose u krivu.
moj izbor daljenjeg zivota gdje i s kim mozda nekome u mojoj siroj porodici nije prihvatljiv, al to me ni najmanje ne tangira, nit cu da razbijam glavu zbog toga, zivot je jedan gledam da ga iskoristim kako god najbolje mogu necu dopustiti da neko utjece na mene s glupim podjelama nasi i vasi, ovi i oni, dok god je meni dobro, dok mozemo da o svemu pricamo, dogovaramo, nalazimo zajednicka rjesenja, gradit cemo zajednicki zivot oni kojima se to nesvidja nece u njega biti ni ukljuceni. iskreno mi je zao onih koji dijele na nasi,vasi,ovi, oni, jer mozda su propustili pravu ljubav.
:bih:
Pasiflora

#924 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Pasiflora »

@makaranka :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Mislim da se na ovoj temi vise nema o cemu pisati. Vrlo lijepo poentirano :-D
Dozer

#925 Re: nacionalno mjesani brak

Post by Dozer »

Eeee....moja makaranka...
Isti sam ti takav (samo ne fizicki...bar se nadam :) ).

Samo je "malecki" problem objasniti ljudima da, u sustini i u realnosti, ne postoje "ovi" i "oni" osim u glavama ljudi.

Postoje samo manje ili vise inteligentni i/ili pametni, manje ili vise sposobni ili nesposobni, manje ili vise dobri ili losi, manje ili vise posteni ili pokvareni i, na kraju, manje ili vise ljudi ili neljudi.
Svaka druga podjela na "ove" i "one", sto najvise ukljucuje podjele po osnovu irelevantnih imaginarnih kategorija kakve su religija, narodnost ili nacija, nije nista vise nego budalastina.

Neko slavi Bajrame i pravi baklave, neko Bozice i Uskrse ili Vaskrse i pravi neki drugi kolac, a ako se sagleda realno - sve su to samo nekakvi praznici na kojima se i danas zajedno druze i vesele i oni koji u datom momentu ne slave taj neki praznik.

I, u cemu je onda tu stvarna razlika? U tome sto se neko zove Milan ili Milena, neko Ahmed ili Azra, neko Ivica ili Marica? Zar sve ovo nije samo - ime? Zalosno je u cemu mi zivimo...stvarno jeste...
Locked