Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rockefeller

#901 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

U-zap wrote:
Rockefeller wrote:Još malo i put pod noge :zoka:
Sretno i ne okreci se. Lakse se dise :)
Hvala. Biće lakše i bolje jer ovdje radim za satnicu od tri marke ali poginem i to po 20h.
Rockefeller

#902 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Rockefeller »

Ommadawn wrote:
Sretno. Ne slušaj previše naše ljude ako želiš da uspiješ.
:izet:

Samo lagano.
mirsek

#903 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by mirsek »

Rockefeller wrote:
Ommadawn wrote:

Samo lagano.
Sretno i bericetno bilo. :thumbup:
Moze li se znati na koju poziciju ides raditi i kolika ce ti biti plata ?
U-zap

#904 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by U-zap »

Rockefeller wrote:
U-zap wrote:
Sretno i ne okreci se. Lakse se dise :)
Hvala. Biće lakše i bolje jer ovdje radim za satnicu od tri marke ali poginem i to po 20h.
Ma ne samo to. Kada odes, zatvoris vrata na kojima pise Bosna i lakse ces zivjeti :)
Mr.Penguin

#905 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Mr.Penguin »

Rockefeller wrote:
Ommadawn wrote:

Samo lagano.
Sretno
U-zap

#906 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by U-zap »

Ommadawn wrote:
I jos nesto: izbjegavaj balkance koliko god mozes :D najiskreniji i najrealniji savjet kojiti mogu dati
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#907 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by arman1 »

U zadnjih 7 dana 3 porodice koje dobro znma saopštiše da ganjaju da idu.
Ovdje će ostat samo onih 100.000 da jedu sa zlatnim kašikama. :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run: :run:
Gojeni H

#908 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Gojeni H »

U-zap wrote:
Ommadawn wrote:
I jos nesto: izbjegavaj balkance koliko god mozes :D najiskreniji i najrealniji savjet kojiti mogu dati
Ne dolazis u Bosnu - kontam.
Savjetujes druge da izbjegavaju Balkance - isto kontam.
Visis na bosanskom forumu - ne kontam, al' nikako.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#909 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Truba »

o tome izmedju ostalog pisem kad su dijasporci u pitanju :mrgreen:
Tabhana

#910 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Tabhana »

Želimo novi popis stanovništva :lol:
das auto

#911 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

Mirsek

Moze li se znati na koju poziciju ides raditi i kolika ce ti biti plata ?
[/quote]

Ja cu pokusati odgovoriti ako nemas nista protiv mada nije meni upuceno.ne u njegovo ime( nisam mu advokat) nego u svoje.
Pod uslovom da nisi hirurg ili IT inzinjer plate u njemackoj sa danas jako male.
Konobar, kuhar,( posebno je trazena niskogradnja- tj postavljanje asfalta, niskih mostova, trotoara, postavljanje betonskih ili kamenih kocki-kaldrma ) tesar, zidar, limar, elektricar,vodoinstalater, keramicar, sofer,baustelac,trgovac, skladistar, cistac, cistacica, pomocni radnik,vozac bagera, branje sparoga , branje jagoda, jabuka , sljive , kupusa, kombajni i krompir, posao u stali sa svinjama , konjima, ovcama , kozama, postar,( te poslove oko stoke i poljoprivrede uglavnom rade Poljaci, Rumuni i bugari ) osiguranje u diskoteci, cistaci i hamali u hotelu , cistaci javnih povrsina- to podrazumijeva ciscenje prostora zeljeznicke stanice , U bahn, tramvajske i bus stanice, hodnici, podvoznjaci, staklene povrsine i betonske povrsine , izlozi,ciscenje i odrzavanje parkova, fontana, spomenika, sisanje trave na groblju, obrezivanje starih stabala, farbanje i postavljanje klupa na setalistu, medicinska sestra, medicinski brat, razni tehnicari, odgajatelj, njegovatelj...to su uglavnom zanimnja gdje stranci rade ( u biroima sjede njemci) i gdje se moze naci eventualno posao...dakle tu se plate vrte od 1200 do 1700 Eura na mjesec. Netto.Brutto se vrti izmedju 1600 i 2000 max.Rijetki su oni koji prelaze tu sumu. najvise je onih koji dobiju na ruke 1300 - 1400 €.To je dovoljno novca da platis racune i da ne umres od gladi.Oni nasi ljudi koji rade u nasim restoranima mogu nesto ustediti jer imaju sobu iznad restorana, tamo jedu, nigdje ne izlaze jer rade rucak pa naprave malu pauzu i onda vecera dok ociste to je ponoc.To su samci ili oni koji su ostavili porodicu u zavicaju.
Slobodni su jedan dan i naprave preko 200 sati mjesecno. Kod njemca se danas radi 173 sata mjesecno.
Najbolja stvar je sto novac stize na vrijeme, svako dijete ima 180 € djecijeg doplatka, skole i vrtici su bagatela tj to ti sve placas preko poreza.
Zdravstvena zastita je nesto najbolje. Kada radis pokriven s 100 % jedino se lijekovi placaju. Ne znam koliko jer sam sucur njemu zdrav. Jednom sam platio neke medikamente 5 €.Zubari su posebna prica.Porculanska plomba 40 eura. dobro dosli :)
U-zap

#912 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by U-zap »

das auto wrote:
Ja cu pokusati odgovoriti ako nemas nista protiv mada nije meni upuceno.ne u njegovo ime( nisam mu advokat) nego u svoje.
Pod uslovom da nisi hirurg ili IT inzinjer plate u njemackoj sa danas jako male.
Konobar, kuhar,( posebno je trazena niskogradnja- tj postavljanje asfalta, niskih mostova, trotoara, postavljanje betonskih ili kamenih kocki-kaldrma ) tesar, zidar, limar, elektricar,vodoinstalater, keramicar, sofer,baustelac,trgovac, skladistar, cistac, cistacica, pomocni radnik,vozac bagera, branje sparoga , branje jagoda, jabuka , sljive , kupusa, kombajni i krompir, posao u stali sa svinjama , konjima, ovcama , kozama, postar,( te poslove oko stoke i poljoprivrede uglavnom rade Poljaci, Rumuni i bugari ) osiguranje u diskoteci, cistaci i hamali u hotelu , cistaci javnih povrsina- to podrazumijeva ciscenje prostora zeljeznicke stanice , U bahn, tramvajske i bus stanice, hodnici, podvoznjaci, staklene povrsine i betonske povrsine , izlozi,ciscenje i odrzavanje parkova, fontana, spomenika, sisanje trave na groblju, obrezivanje starih stabala, farbanje i postavljanje klupa na setalistu, medicinska sestra, medicinski brat, razni tehnicari, odgajatelj, njegovatelj...to su uglavnom zanimnja gdje stranci rade ( u biroima sjede njemci) i gdje se moze naci eventualno posao...dakle tu se plate vrte od 1200 do 1700 Eura na mjesec. Netto.Brutto se vrti izmedju 1600 i 2000 max.Rijetki su oni koji prelaze tu sumu. najvise je onih koji dobiju na ruke 1300 - 1400 €.To je dovoljno novca da platis racune i da ne umres od gladi.Oni nasi ljudi koji rade u nasim restoranima mogu nesto ustediti jer imaju sobu iznad restorana, tamo jedu, nigdje ne izlaze jer rade rucak pa naprave malu pauzu i onda vecera dok ociste to je ponoc.To su samci ili oni koji su ostavili porodicu u zavicaju.
Slobodni su jedan dan i naprave preko 200 sati mjesecno. Kod njemca se danas radi 173 sata mjesecno.
Najbolja stvar je sto novac stize na vrijeme, svako dijete ima 180 € djecijeg doplatka, skole i vrtici su bagatela tj to ti sve placas preko poreza.
Zdravstvena zastita je nesto najbolje. Kada radis pokriven s 100 % jedino se lijekovi placaju. Ne znam koliko jer sam sucur njemu zdrav. Jednom sam platio neke medikamente 5 €.Zubari su posebna prica.Porculanska plomba 40 eura. dobro dosli :)

Da su plate lose u Njemackoj kako opisujes ne bi svi tamo hrlili da rade :) niti bi Njemacka bila 4-ta ekonomska sila na svijetu. Tu pricu da ne umres od gladi mozes macku o rep. Ako radis prekovremeno, placeno ti je :) Sto se zdravstva tice, imas zdravstveno i ako imas ceste posjete doktoru nakon ne znam koliko, sve ti bude besplatno.
Last edited by U-zap on 31/07/2015 09:39, edited 1 time in total.
das auto

#913 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

u zap

prvo nauci da postavljas post.
dalje, postavljas retoricko pitanje ( ako su plate tako male kako je njemacka, odnosno ne bi bila ... 4 ta ekonomska sila na svijetu ? )
pa gledaj mozes li ti meni objasniti kako je Amerika prva ekonmska sila svijeta a plate su jos manje nego u njemackoj.
Kako ces mi objasniti da su najbolje plate na svijetu u UAE a nisu nikakva sila ni ekonomska ni privredna.
ti bi za pocetak takodje trebao da naucis razlikovati ekonomiju od gospodarstva.
i ono sto je najvaznije. ne mislis li da je malo tupavo i infantilno i hrabro i drsko da o platama u njemackoj i zdravstvu i skolstvu i opcenito o zivotu u njemackoj pricas i trunis covjeku koji zivi u toj istoj njemackoj zivi i radi 35 godina i koji je promijenio 5 gradova i 9 poslova za to vrijeme.
prog321

#914 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by prog321 »

Das Auto,

Nemoj ih obeshrabrivati odmah. Neka osjete na svojoj kozi kako je. Nema bolje skole od zivota. :-D
Sociolog

#915 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by Sociolog »

prog321 wrote:Das Auto,

Nemoj ih obeshrabrivati odmah. Neka osjete na svojoj kozi kako je. Nema bolje skole od zivota. :-D

das auto, nemoj Boga tii tako nisko pricati... kolega iz srednje medicinske, ozenio komsinicu, svi smo skupa blizu Bosmala- radi u predgradju Minhena na Klinici, plata 1800 euraa netto, ne radi prekovremena..salje supruzi 500 eura mjesecno cistih para..doduse zivi s cimerom u stanu, kiriju placa 370 eura popola 58 m2... eto ne valja Njemacka ;) nemoj molim te, da ne valja, sto onda želi 95 % medicinskog kadra da ode tamo??? :sad: :sad: :sad: :-)
madner

#916 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Pa eto da ne zivi za cimerom slao bi 0, jer bi morao i rezije pokriti.

Nije covjek rekao da se ne moze ziviti, nego da ce se malo morati stisnuti. I taj se stisno :D
das auto

#917 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

Sociolog wrote:
prog321 wrote:Das Auto,

das auto, nemoj Boga tii tako nisko pricati... kolega iz srednje medicinske, ozenio komsinicu, svi smo skupa blizu Bosmala- radi u predgradju Minhena na Klinici, plata 1800 euraa netto, ne radi prekovremena..salje supruzi 500 eura mjesecno cistih para..doduse zivi s cimerom u stanu, kiriju placa 370 eura popola 58 m2... eto ne valja Njemacka ;) nemoj molim te, da ne valja, sto onda želi 95 % medicinskog kadra da ode tamo??? :sad: :sad: :sad: :-)
ja nista drukcije nisam napisao nego sto si ti sam napisao ovdje.
1800 netto u Minchenu. to je tacno !
Tamo stan kosta oko hiljadu Eura i to mali stan . i to je tacno
pa ti sad racunaj kada neko ima porodicu a nema cimera a zena trudna :D
jos nesto. medicinska sestra ne moze biti svako. mislim opet na ove koji su frisko tu. diploma se mora prevesti. nece proci ako je kupljena ili na brzinu sklepana. radno iskustvo , preporuke od doktora, radna dozvola , boravisna dozvola , prijava za stan, potvrda iz policije da nisi kaznjavan i znanje njemackog jezika su minimum koji moras imati da bi dobio tih 1800 netto.
Last edited by das auto on 31/07/2015 10:36, edited 1 time in total.
das auto

#918 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

madner wrote:Pa eto da ne zivi za cimerom slao bi 0, jer bi morao i rezije pokriti.

Nije covjek rekao da se ne moze ziviti, nego da ce se malo morati stisnuti. I taj se stisno :D
:thumbup: ja takodje pisem sta ceka covjeka sa srednjom skolom koji je dosao jucer.
kada sam ja dosao bile su DM , posla ko u prici, sve jeftino.za jednu platu si mogao kupiti auto.
to su druga vremena.
tada su jedino turci i kurdi bili tamnoputi.
nije bilo cak ni poljaka. jugosi , talijani grci i pomenuti turci su bili stranci.danas dnevno udje u njemacku nekoliko hiljada crnaca, arapa , kosovara, kineza...mene su na cesti vukli za rukav i nudili posao. plata je tada bila moja 2600 DM netto.Danas ljudi kao psi cekaju da dobiju sta. Na ulicima Frankfurta imas na hiljade prosjaka i hiljade ljudi koji skupljaju flase i vracaju ih u samoposlugu. Staklo 8 centi a plastika 25 centa. itd itd
bierkof

#919 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by bierkof »

28 godina, visokoobrazovan sa dosta iskustva u vrlo perspektivnoj struci. Vratio se prije godinu i pol iz bogate zemlje. Radim za ok privatnu firmu. Plata na nivou drzavnih firmi. Medjutim desavaju se kasnjenja plata, buducnost neizvjesna, i zivot skup. Moj ugovor se postuje samo dobrom voljom poslodavca. Nakon placanja kirije, racuna i hrane, stednja je nikakva za samca, a cesto se zna zagrabiti u minus ako se pojave neplanirani troskovi. Kupovina novog ili novijeg automobila je nemoguca misija.
Pocetkom godine dobio sam upalu pluca, i nakon uzasnog tretmana od strane naseg zdravstvenog sistema, u koji godisnje uplatim 3000KM (mozda i vise) odlucim da opet dignem sidro.

Dobio posao nakon samo 2 poslane aplikacije, u poznatoj Njemackoj firmi (btw. ne znam 3 recenice sastavit na Njemackom :D ), vizu dobio nakon 2 dana od aplikacije. Vidimo se u Bundes ligi za neke 3 sedmice, i na zalost se ne planiram vise vracati, osim na cevape i pitu.

Moram reci da se bolje osjecam uz saznanje da lopovi, uhljebi i ostali hostapleri na vlasti (i u drzavnim firmama i institucijama) nece vidjeti vise feninga od mog poreza.
das auto

#920 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

bierkof wrote:28 godina, visokoobrazovan sa dosta iskustva u vrlo perspektivnoj struci. Vratio se prije godinu i pol iz bogate zemlje. Radim za ok privatnu firmu. Plata na nivou drzavnih firmi. Medjutim desavaju se kasnjenja plata, buducnost neizvjesna, i zivot skup. Moj ugovor se postuje samo dobrom voljom poslodavca. Nakon placanja kirije, racuna i hrane, stednja je nikakva za samca, a cesto se zna zagrabiti u minus ako se pojave neplanirani troskovi. Kupovina novog ili novijeg automobila je nemoguca misija.
Pocetkom godine dobio sam upalu pluca, i nakon uzasnog tretmana od strane naseg zdravstvenog sistema, u koji godisnje uplatim 3000KM (mozda i vise) odlucim da opet dignem sidro.

Dobio posao nakon samo 2 poslane aplikacije, u poznatoj Njemackoj firmi (btw. ne znam 3 recenice sastavit na Njemackom :D ), vizu dobio nakon 2 dana od aplikacije. Vidimo se u Bundes ligi za neke 3 sedmice, i na zalost se ne planiram vise vracati, osim na cevape i pitu.

Moram reci da se bolje osjecam uz saznanje da lopovi, uhljebi i ostali hostapleri na vlasti (i u drzavnim firmama i institucijama) nece vidjeti vise feninga od mog poreza.
mada niko od tebe nije trazio biografiju (ali ako si se samovoljno upustio u to ) mogao si biti konretniji. Prilicno konfuzno i nejasno. Nisam rekao da nije tacno ali jako konfuzno i neodredjeno.
madner

#921 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by madner »

Mogao si napisati plate tamo i vamo.
Steta, no sretno. :)
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#922 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by arman1 »

das auto wrote:
bierkof wrote:28 godina, visokoobrazovan sa dosta iskustva u vrlo perspektivnoj struci. Vratio se prije godinu i pol iz bogate zemlje. Radim za ok privatnu firmu. Plata na nivou drzavnih firmi. Medjutim desavaju se kasnjenja plata, buducnost neizvjesna, i zivot skup. Moj ugovor se postuje samo dobrom voljom poslodavca. Nakon placanja kirije, racuna i hrane, stednja je nikakva za samca, a cesto se zna zagrabiti u minus ako se pojave neplanirani troskovi. Kupovina novog ili novijeg automobila je nemoguca misija.

mada niko od tebe nije trazio biografiju (ali ako si se samovoljno upustio u to ) mogao si biti konretniji. Prilicno konfuzno i nejasno. Nisam rekao da nije tacno ali jako konfuzno i neodredjeno.
difuzno
das auto

#923 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by das auto »

arman1 wrote:
das auto wrote:

difuzno
:)
bierkof

#924 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by bierkof »

Inzinjer Energetske, analogne i digitalne elektronike. To mi je osnovna oblast i to sada radim, mada imam diplomu inzinjera bezicnih komunikacija. Takodjer nisam los ni sa programiranjem firmware-a za razlicite procesore, mada energetska elektronika mi je najveca ljubav.

Mozes procitati npr ovaj post, gdje govorim zasto sam izabrao tu oblast.

Pocetna plata u BiH (kada sam tek dosao u firmu) je bila 1200KM, i privremeni ugovor, nakon 5-6 sedmica 1500 (stalni ugovor), i nedavno ponudjeno 1700KM.
Takodjer ima perioda kada se radi prekovremeno plata izadje na 2400-2500KM.
2 godisnja regresa ali nisu cemu,

U Njemackoj pocetna plata 50.000e. Takodjer snose dobar dio troskova pocetka zivota i preseljenja.
Dalje cemo vidjeti kako ce plata da raste, i kojim tempom. Ovaj posao volim i iskreno, radio bih ga i za manju platu. Takodjer mogucnosti ucenja i napredka su ogromne, kao i nagrade za patente i slicna postignuca. Rad u ovoj firmi (necu da otkrivam ime) je dobra referenca za dalji nastavak karijere,i to ne treba zaboraviti.
Meni je vaznije da je zivot bez stresa, i da su radni uslovi dobri, a zaista jesu. Firma ima fantasticnu opremu i alate, i za nekoga ko voli elektroniku poput mene, to je kao mali raj.
sema911s

#925 Re: Moda i/ili potreba: Masovna iseljavanja iz BiH

Post by sema911s »

Birkof bravo majstore.... Tako sam i ja i sada hadzija... U Bosni radio u unicreditu plata 2300km bilo dobro ali sada u austriji svex2...
i ta. Prica radi se puno zahebano ne pije vode

U basnu dodjes cisto reda radi,, mada su cevapi bolji u njemackoj
Post Reply