Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MyTao

#901 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by MyTao »

fatamorgana wrote:Previše iskomplikovano da bi bilo savršeno ....
To je zato sto ti je Allah zatamnio srce, pa nevidis kako je sve to kristalno jasno :D
Teea

#902 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Teea »

nasa wrote:Pa fino si ti ignorisala vecinu mog posta i samo izabrala djelice :D
ostavila sam ono o cemu smo mi diskutovali ,ono sto si ubacila nevezano za temu sam odstranila.Napunila si post samo da bi nesto rekla,totalno nepovezano sa mojim postom.

Teea:Eto reci mi zbog cega je Osman odbacio Zeydovu zbirku Kuranskih ajeta kada ga je Zeyd inb Tabit pod naredjenju ebu Bekra kompletirao??
ne znam o cemu pricas,ja sam tvrdila da Kuran koji je on sastavio za vrjeme ebu Bekra je spaljen od strane Osmana,a da li je ucestvovao u bitci ili ne o tome uopste nije bilo rijeci,ne znam odakle izvadi to?
a sta si ti napisala :
nasa wrote:
Isti Zejd za kojeg si tvrdila da nije ucestvovao odnosno postavila si pitanje zasto nije ucestvovao.

i gdje ja u mom postu koji si kopirala govorim ista o tome da on nije ucestvovao?I jeli ti primecujes nepovezanost tvog odgovora sa onim sto sam ja napisala??Gdje stoje u tom mom postu pitanje zasto nije ucestvovao??

Osman kada je zavrsio kompletiranje svoje verzije Kurana zapalio i zbirku koju je imala Hafsa i zbirku koju je za vrijeme ebu Bekra stastavljena od Zejda i sve ostale uzorke koji su postojali.

e nasa vec sam ti jednom rekla da sa tobom ne zelim diskutovati jer ni sama uglavnom ne znas sto zelis reci, i toliko se upetljas kada pocnes da izmisljas da postajes smjesna ,a sve protkano sarkasticnim cinizmom ,bolje reci idiotizmom.Sa tobom ne volim da pricam jer tebi moram odgovore da crtam da bi iole nesto ukapirala.
hajd vozdra tebi.
PS:ostali dio tvog posta nisam citala jer nema vremena za bacanje.
harač

#903 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

vatrogasac wrote:Trebao si mi odmah skrenuti pažnju da vidim o čemu je riječ. Nije ni Hiti posljednja riječ u islamskoj historiji uzimajući u obzir da je tu svoju knjigu pisao sredinom prošlog stoljeća. Hitija sam uzeo baš iz razloga što ga u obaveznoj literaturi koriste i teološki fakulteti i orijentalistike čak i tipa Tanaskovićeve, a poznato je da Tanasković voli često ovako kontra islama kao @Teea. Tanaskoviću se i omakne nešto afirmativno o islamu, ali @Teei neće nikako. :mrgreen

ne sjećam se koja je tema bila, mogao bih se zakleti da si to kazao i prošli put :lol:
vatrogasac wrote:A šta je trebao reći Naik? :mrgreen:
simpatično mi je to da se pored svega naik još uvijek citira od svih vjernika na forumima kao vrhunski doprinos islamske misli sadašnjice :lol: ne bitno da li se radi o evolucionarnoj biologiji, astronomiji, kvantnoj fizici, teologiji :-) inače, jedno od objašnjenja propasti islamske civilizacije i njenog patetičnog stanja danas: počelo s gazalijem, završilo na naiku... prirodan slijed :D
vatrogasac

#904 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

harač wrote: simpatično mi je to da se pored svega naik još uvijek citira od svih vjernika na forumima kao vrhunski doprinos islamske misli sadašnjice :lol: ne bitno da li se radi o evolucionarnoj biologiji, astronomiji, kvantnoj fizici, teologiji :-) inače, jedno od objašnjenja propasti islamske civilizacije i njenog patetičnog stanja danas: počelo s gazalijem, završilo na naiku... prirodan slijed :D
Predvidivo karikiranje. Sličnih tekstova na netu imaš na stotine samo na našem jeziku pa provjeravaj.

http://www.spasenaskupina.com/Kuran/sak ... vanje.html

http://www.bastinaobjave.com/kuran/kura ... -mushaf-29

Nije nam Naik ništa novo i revolucionarno otkrio. Mrzilo me pisati detalje pa sam dao u linku posloženo kako je Kur'an ostao nepromijenjen.
nasa

#905 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

Hajde @Teea onda cekaj nekog ko ce diskutovati na tvom nivou koji nikako ne podrazumjeva sve to sto si meni pripisala...narocito sarkazam :D
vatrogasac

#906 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

Teea wrote: naravno da se Teea koristi hadisima ,ali nikada koji po koncenzusu vase uleme nisu vjerodostojni!,vec uvjek koristim koji su iz sahiha Buharija Muslima Tirimizi il ebu Davuda pa i imam Ahmeda (eventualno uz nekog od njih citiram jos nekog ali prvenstveno njihova prenosenja). To imaj na umu za ubuduce jer jako volis da okreces i prevrces stvari,i cesto se sluzis lazima kada nemas dokaza.I sa namjerom koristim vase vjerodostojne izvore, a ne neke koje i onako smtrate neispravnim i "antiislamskim".

Eto ti tvrdis da je bilo na stotine koji su znali kuran napamet ,onaj prije tebe da ih je bilo preko 100.000 hiljada a sahih Buhari ovo:

Anas je reko po smrti poslanika,nije bio vise od cetiri covjeka koja su znala Kuran napamet:
Ebu’d-Derda, Muaz Ibn Cebel, Zeyd Ibn Sabit und Ebu Zeyd.” (Bukhari bzw. Vol. 6 – Virtues of the Quran – Hadith 525)
Ako sam ja onaj prije nje onda sam ja rekao 100.000 hadžija, a ne hafiza, ali u tom broju hadžija je sigurno bilo očekivati više od 4-5 hafiza. Pročitah članak iz znatiželje koji sam postavio @haraču piše komentar na taj hadis....

"Ograničavanje hafiza na sedmericu spomenutih u hadisu koji bilježi Buharija u tri rivajeta odnosi se na one koji su naučili čitav Kur´an napamet i proučili ga pred Poslanikom (i to je do nas senedima preneseno za razliku od ostalih hafiza koji su bili u vrijeme Poslanika, sallAllahu alejhi ve sellem, koji ne ispunjavaju ove uslove, a većina njih bila je raseljena po različitim pokrajinama i jedni od drugih su pamtili. Dovoljan dokaz da je bilo više hafiza jeste Bitka kod bunara Me´une, gdje se kaže za one koji su bili ubijeni u toj bitki da su učači Kur´ana (hafizi), a bilo ih je sedamdeset."
fatamorgana

#907 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

Teea wrote:
nasa wrote:Pa fino si ti ignorisala vecinu mog posta i samo izabrala djelice :D
ostavila sam ono o cemu smo mi diskutovali ,ono sto si ubacila nevezano za temu sam odstranila.Napunila si post samo da bi nesto rekla,totalno nepovezano sa mojim postom.
Na ovo što kažeš za nasu sam joj već prije skrenuo pažnju da kad nema nešto argumentovano da odgovori onda se koristi tehnikom "punjenja" odgovora frazama koju su bez nekog sustinskog značenja tako da izgleda da je odgovorila a u suštini je zapravo izbjegla da odgovori ....
nasa

#908 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
Na ovo što kažeš za nasu sam joj već prije skrenuo pažnju da kad nema nešto argumentovano da odgovori onda se koristi tehnikom "punjenja" odgovora frazama koju su bez nekog sustinskog značenja tako da izgleda da je odgovorila a u suštini je zapravo izbjegla da odgovori ....
Odgovorila sam joj i to vrlo detaljno i nemam namjeru voditi raspravu dalje oko onog sto nije tema , ja -
A i ti bi mogao malo razmisliti o sustini,sadrzaju ,temi i sl.prije nego pritisnes "Posalji"
fatamorgana

#909 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

nasa wrote:
fatamorgana wrote:
Odgovorila sam joj i to vrlo detaljno i nemam namjeru voditi raspravu dalje oko onog sto nije tema , ja -
A i ti bi mogao malo razmisliti o sustini,sadrzaju ,temi i sl.prije nego pritisnes "Posalji"
Za razliku od tvojih odgovora koji nisu uvijek razumljivi, namjerno ili ne, neznam, moji odgovori su uglavnom jednostavni i razumljivi....
harač

#910 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by harač »

vatrogasac wrote:
harač wrote: simpatično mi je to da se pored svega naik još uvijek citira od svih vjernika na forumima kao vrhunski doprinos islamske misli sadašnjice :lol: ne bitno da li se radi o evolucionarnoj biologiji, astronomiji, kvantnoj fizici, teologiji :-) inače, jedno od objašnjenja propasti islamske civilizacije i njenog patetičnog stanja danas: počelo s gazalijem, završilo na naiku... prirodan slijed :D
Predvidivo karikiranje. Sličnih tekstova na netu imaš na stotine samo na našem jeziku pa provjeravaj.

http://www.spasenaskupina.com/Kuran/sak ... vanje.html

http://www.bastinaobjave.com/kuran/kura ... -mushaf-29

Nije nam Naik ništa novo i revolucionarno otkrio. Mrzilo me pisati detalje pa sam dao u linku posloženo kako je Kur'an ostao nepromijenjen.
pa to i ističem. muslimani, poput vjernika svih drugih vjera, imaju jedan nabuban narativ koji ponavljaju da bi sami sebi opravdali svoje vjerovanje. ali bilo mi je, kao što istakoh, simpatično da si od svih izbora baš išao na vrhunac islamske misli današnjice (Z. Naika) - poput svih drugih muslimanskih vjernika na forumima. sve su to neki refleksi od stalnog ponavljanja :D
Kroksica

#911 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Kroksica »

Selam alejk, narode.
nasa

#912 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by nasa »

Kroksica wrote:Selam alejk, narode.
Alejkumu selam
A tamam sam se odjavila kad vidim tebe,e bas mi je drago :) bas,bas
Kako si?
Kontam danas fali KroskY da razbaci ovo bez hadisa :lol:
Kroksica

#913 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Kroksica »

nasa wrote:
Alejkumu selam
A tamam sam se odjavila kad vidim tebe,e bas mi je drago :) bas,bas
Kako si?
Kontam danas fali KroskY da razbaci ovo bez hadisa :lol:
I meni drago da si se vratila da me poselamis. :D Evo malo navratila da vidim kako vam ide. Nisam citala temu, pa ne mogu ni kometarisat ali pretpostavljam da je opet presipanje iz supljeg u prazno.
fatamorgana

#914 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

Bolje te našli Kroksice, kojim dobrom? :D
Kroksica

#915 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Blago, blago! Evo malo navratila da vas vidim. :D
vatrogasac

#916 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

harač wrote: pa to i ističem. muslimani, poput vjernika svih drugih vjera, imaju jedan nabuban narativ koji ponavljaju da bi sami sebi opravdali svoje vjerovanje. ali bilo mi je, kao što istakoh, simpatično da si od svih izbora baš išao na vrhunac islamske misli današnjice (Z. Naika) - poput svih drugih muslimanskih vjernika na forumima. sve su to neki refleksi od stalnog ponavljanja :D
Šta kaže jedna društvena nauka? Jesu li postojali Muhammed a.s., Ubejj ibn Ka'b, Muaz ibn Džebel, Zejd ibn Sabit, Ebu-Derda, Abdulah ibn Mes'ud, Ebu Musa el-Eš'ari, Ebu Bekr, Omer el-Hattab, Osman b 'Affan, Alija b. Ebu Talib, Hafsa....i još niz njih koji su imali aktivnu ulogu u očuvanju originalnog Kur'ana? Kur'an nije objavljen za 23 dana nego za 23 godine. Ako je sačuvan govor Muhammeda a.s. od slova do slova sa Oprosnog hadža u jednom danu kakva je tek briga bila za Kur'an koji je objavljivan 23 godine? Svo to vrijeme je i zapisivan i učen napamet. Kako je jednostavno, a nekima i dalje povod ili prilika za dijeljenje atributa. Od koga je...i ne čudi više.

Alejkumu selam. :)
fatamorgana

#917 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Blago, blago! Evo malo navratila da vas vidim. :D
I, na šta ti ličimo, :lol:
Kroksica

#918 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Kroksica »

vatrogasac wrote:
Vidim ja ti se jos uvijek trudis. Svaka cast, brato :D
Kroksica

#919 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote: I, na šta ti ličimo, :lol:
Isto k'o i kad sam zadnji put bila, samo sto si ti tad bio u Banovićim. :D
fatamorgana

#920 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
vatrogasac wrote:
Nema šta, trudbenik je to, :wink:
fatamorgana

#921 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote: I, na šta ti ličimo, :lol:
Isto k'o i kad sam zadnji put bila, samo sto si ti tad bio u Banovićim. :D
Dobro je, ja se prep'o da ćeš reć' da ti ličimo na bjesomučnike, :lol:
Kroksica

#922 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Ma jok, jos uvijek ste mi v'oma plahi. :D
fatamorgana

#923 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by fatamorgana »

Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Znaš li šta znači skraćenica JOKS?
vatrogasac

#924 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by vatrogasac »

Kroksica wrote:
vatrogasac wrote:
Ma jok šveco....proletim ponekad. Jedva skupio ovu tisuću i po za 7 godina. :mrgreen:
Kroksica

#925 Re: Ne-religijski dokazi postojanja Boga

Post by Kroksica »

fatamorgana wrote:
Kroksica wrote:
fatamorgana wrote:
Znaš li šta znači skraćenica JOKS?
Jok. :D
Post Reply