Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
drugi_profil
#901 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hajde da to malo rasclanimo.
Sta je konkretno laz u koju vjerujemo?
Znam da neces odgovoriti.
-
biofa
#902 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
definiicija gluposti:Kllikker wrote:i ja bih se nadovezao, ako dozvolite naravno!?
u stvari nesto kontam, pa zasto mi ne dozvoliti
definiicija gluposti:
gledati istinu i znati da je to istina, ali i dalje vjerovati u laz.
Bog je jedan i sve je stvorio. ako se do sada niste uvjerili, polako bice vremena...vjecnost je ispred nas.
toliko od mene i hvala na citanju
gledati istinu i znati da je to istina, ali i dalje vjerovati u laz.
Samo u jednom nisi u pravu - To nije samo "definicija gluposti" - već i "definicija munafikluka od. licimjerstva"
-
biofa
#903 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ne znam o kakvom "vjerovanju" misliš? Govorimo o Istini i manifestacijama Istine! Odgovor je jednostavan: Sve što nije istina - laž je. Pred istinom um stane, laž te tjera da postavljaš hiljade pitanja, to isto radi i neznanje - sve dok ne shvatih odgovor. Zato su laž i neznanje - bliske jedna drugoj, isto kao i istina i znanje. U koju konkretno ti laž vjeruješ - to stvarno ne znam. Izvan mogućnosti ljudskog uma je da čita tuđe misli.drugi_profil wrote:Hajde da to malo rasclanimo.
-
5 0 5
#904 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
dokaži da nije?Kllikker wrote: mozda je neki softver pomahnit'o pa poceo da pametuje po forumu...
-
biofa
#905 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U svakom slučaju, čak da je i softver - i on ima inteligenciju, mada "vještačku". Slučajno i samo od sebe se svakako nije napisalo, naročito ako ima smisla i nekog reda.Kllikker wrote:odlican post. ako ti ista znace komplimenti na ovom kinu, onda brate skidam kapu, iako je nemam na glavibiofa wrote:
Govorimo o poimanju Istine, jedne, stalne, nepromjenjljive. Evo, najjednostavniji primjer, ako želiš da osjetiš Istinu i njene granice: Trenutno - jedna i jedina nepromjenjljiva istina je da JA I TI POSTOJIMO. Manifestacija te istine je: naše dopisivanje i imena koja smo si dali za postove. I niti jedna više istina nije relevantna. Sada stupaju na scenu tkz. "relevantne ljudske istine" - ko smo, šta smo, da li su naša imena prava, koliko smo stari, čak i istina da smo obrazovani i pismeni ne može biti prava, jer možemo misliti, govoriti a neko drugi da piše! Znači, sve su to stavovi, mišljenja, razmišljanja, drugim riječima naše zablude i laži, koje bi pale u vodu jedino kada bi "vidjeli istinu". To je Istina o kojoj govorim, i koja postoji i manifestuje se svojom stalnošću i nepromjenjljivošću kroz vrijeme. Takva istina ima samo jedno lice, i nedaje prostor za sumnju. Dakle, POSTOJIMO, i trenutno manifestacija našeg postojanja je dopisivanje i imena kojim smo sebe nazvali - i to je jedina istina. Um zastane i ušuti pred njom. O svemu drugom možemo samo misliti, ali sve su to ljudske zablude i laži, pretpostavke i tapkanje u mraku!
nego, za neke ni ti ne postojis...zavisi od ugla gledanja
mozda je neki softver pomahnit'o pa poceo da pametuje po forumu...
- NIN
#906 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako kazesbiofa wrote:Kao što naš narod kaže: U laži su kratke noge! Tj. svaka laž se veoma brzo otkrije, mijenja svoja lica, uzima druga imena i nazive, drugačija mišljenja, svjetonazore, filozofije, pravce, uređenja, definicije.... nepostojana je i promjenjliva! Istina je ono što traje, što generacije za generacijama prihvataju tačno onako kako se je obznanila i prvi puta, ništa joj ne dodaju, ništa ne oduzimaju, nije protivrječna samo sebi, slijede je u današnjem 21. vijeku, isto kao što su je slijedile i generacije u proteklim vijekovima. Istina je ono što mnogi, koji su živjeli u laži, kada je shvate i osjete, napuštaju sve, čak i svoje najbliže ... i priklone joj se, kao što joj se priklanjaju stotine miliona drugih ljudi ... i u njoj nalaze odgovore na sva pitanja koja ih muče, u njoj nalaze smiraj čak i u najvećim olujama svoga života! Istina je ono što "zdrav razum" veoma brzo prihvaća i niti jednom dovodi u sumnju! Jer, ako posumnja, to znači da još uvijek nije osjetio moć istine! Istina je nepromjenjljiva i stalna, bez promjene.NIN wrote:Naravno, ali kako znamo da je nesto istina?biofa wrote:Istina ne traži odgovore, ona ih nudi!
...onda ispade i da je organizovana religija jedna velika laz jer, kako ti rece, cinjenica je da se i ona itekako mijenjala od pamtivjeka pa do danas?svaka laž se veoma brzo otkrije, mijenja svoja lica, uzima druga imena i nazive, drugačija mišljenja, svjetonazore, filozofije, pravce, uređenja, definicije.... nepostojana je i promjenjliva!
A mozemo reci i to da je, po ovome tvom, budizam prava istina jer je jos stariji od ostalih istina, a i danas je itekako tu sa oko milijardu sljedbenika. Slazes li se?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#907 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Govorimo o poimanju Istine, jedne, stalne, nepromjenjljive. Evo, najjednostavniji primjer, ako želiš da osjetiš Istinu i njene granice: Trenutno - jedna i jedina nepromjenjljiva istina je da JA I TI POSTOJIMO. Manifestacija te istine je: naše dopisivanje i imena koja smo si dali za postove. I niti jedna više istina nije relevantna. Sada stupaju na scenu tkz. "relevantne ljudske istine" - ko smo, šta smo, da li su naša imena prava, koliko smo stari, čak i istina da smo obrazovani i pismeni ne može biti prava, jer možemo misliti, govoriti a neko drugi da piše! Znači, sve su to stavovi, mišljenja, razmišljanja, drugim riječima naše zablude i laži, koje bi pale u vodu jedino kada bi "vidjeli istinu". To je Istina o kojoj govorim, i koja postoji i manifestuje se svojom stalnošću i nepromjenjljivošću kroz vrijeme. Takva istina ima samo jedno lice, i nedaje prostor za sumnju. Dakle, POSTOJIMO, i trenutno manifestacija našeg postojanja je dopisivanje i imena kojim smo sebe nazvali - i to je jedina istina. Um zastane i ušuti pred njom. O svemu drugom možemo samo misliti, ali sve su to ljudske zablude i laži, pretpostavke i tapkanje u mraku![/quote]biofa wrote:Dakle ta istina o kojoj pises u svom postu bi bila bog koji je vjecan i zasluzan za sve sto postoji?
Dobro, mogu reci da se slazem. Vjerovatno ne pristupamo "istini" iz istog konteksta, ali to je manje bitno. Zadnja recenica donekle mirise i na agnosticizam, sa kojim nemam problem, iako ga smatram previse zicerskim pogledom na svijet. O istini se moze puno polemisati, ali na kraju opet istina nije za svakog ista i tesko je da se nesto moze posmatrati vjecnom istinom.
- MyTao
#908 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
[/quote]Govorimo o poimanju Istine, jedne, stalne, nepromjenjljive. Evo, najjednostavniji primjer, ako želiš da osjetiš Istinu i njene granice: Trenutno - jedna i jedina nepromjenjljiva istina je da JA I TI POSTOJIMO. Manifestacija te istine je: naše dopisivanje i imena koja smo si dali za postove. I niti jedna više istina nije relevantna. Sada stupaju na scenu tkz. "relevantne ljudske istine" - ko smo, šta smo, da li su naša imena prava, koliko smo stari, čak i istina da smo obrazovani i pismeni ne može biti prava, jer možemo misliti, govoriti a neko drugi da piše! Znači, sve su to stavovi, mišljenja, razmišljanja, drugim riječima naše zablude i laži, koje bi pale u vodu jedino kada bi "vidjeli istinu". To je Istina o kojoj govorim, i koja postoji i manifestuje se svojom stalnošću i nepromjenjljivošću kroz vrijeme. Takva istina ima samo jedno lice, i nedaje prostor za sumnju. Dakle, POSTOJIMO, i trenutno manifestacija našeg postojanja je dopisivanje i imena kojim smo sebe nazvali - i to je jedina istina. Um zastane i ušuti pred njom. O svemu drugom možemo samo misliti, ali sve su to ljudske zablude i laži, pretpostavke i tapkanje u mraku!biofa wrote:Dakle ta istina o kojoj pises u svom postu bi bila bog koji je vjecan i zasluzan za sve sto postoji?
Ja, sve to stoji... i kako si ti tu "pravu" istinu povezao sa vjerom i bogom?
Da bi mogao doci do tog zakljucka potrebno je da znas tu "pravu", "stalnu", "neporomjenljivu" istinu... A to je nemoguce, cak i da ona postoji (mada postoje filozofi koji tvrde drugacije)... al hajd recimo da postoji, zasto onda vezes to sa vjerom i bogom?
Zar nije lakse reci, NEZNAM sta je prava istina, i sve dok se ta istina ne dokaze ne treba donositi zakljucke o tome sta je ta "prava" istina. To je ustvari definicija Ateizma... Mi neznamo dali bog postoji ili ne, al po defaultu ga nema sve dok se ne dokaze da postoji.
Siguran sam da se slazes da je jako neozbiljno i glupo vjerovati da Zeus prouzrokuje munju samo zato sto se nemoze dokazati suprotno... e isto je tako glupo vjerovati da je Muhamed na konju odletio do boga, samo zato sto je nemoguce dokazati da nije... Po defaultu nista od toga nije istina sve dok se ne dokaze.
-
biofa
#909 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako kazes
A mozemo reci i to da je, po ovome tvom, budizam prava istina jer je jos stariji od ostalih istina, a i danas je itekako tu sa oko milijardu sljedbenika. Slazes li se?[/quote]
Treba razlikovati pojam religija (isključivo ljudski) i vjera. Istina tj. vjera u odnosu Stvoritelj - čovjek, nikada se nije mijenjala. Ono što je "mijenjano" jeste Uputa kako živjeti na ovom svijetu i zakoni, koji su se mijenjali ovisno o načinu ljudskog života, brojnosti ljudi na planeti, organizaciji života. Uvijek su postojali, i još uvijek postoje "vjerski zakoni", kojih se ljudi pridržavaju manje ili više. Oni su čak utkani i u Ustav Amerike. Dakle, primjese su dodavane preko "religije", ali sama srž vjere, odnos Bog - čovjek, ili Istina se kao nit proteže od prve Upute pa do zadnje, i ona je kao biser u zatvorenoj školjci, na dnu okeana. Put do njega je izuzetno težak, pun odricanja, opasnosti, ali želja i hrabrost mogu dovesti istinskog ronioca do njega.
Što se tiče Budizma .... i Bude .... da li uistinu vjeruješ da ijedan čovjek, prostorno i vremenski ograničen, svojim kratkim životom, čiji pogled doseže samo ispred njega, čak nije kadar da vidi šta je iza njega, sve dok se ne okrene ..... može ponuditi Pravu Istinu - sam od sebe. Njegova filozofija života, prije svega ne odgovara potrebama ljudskog bića, pa zar to da bude Istina! U nekim stvarima poštujem Budu - a to je prije svega - da treba razmišljati o životu, gledati, posmatrati oko sebe, nastojati doći do istine. Treba odvojiti vrijeme za svoju duhovnost, nije samo materijalizam ono o čemu trebamo razmišljati, prije svega, kao što Dino pjeva "nije sreća - para puna vreća."
...onda ispade i da je organizovana religija jedna velika laz jer, kako ti rece, cinjenica je da se i ona itekako mijenjala od pamtivjeka pa do danas?svaka laž se veoma brzo otkrije, mijenja svoja lica, uzima druga imena i nazive, drugačija mišljenja, svjetonazore, filozofije, pravce, uređenja, definicije.... nepostojana je i promjenjliva!
A mozemo reci i to da je, po ovome tvom, budizam prava istina jer je jos stariji od ostalih istina, a i danas je itekako tu sa oko milijardu sljedbenika. Slazes li se?[/quote]
Treba razlikovati pojam religija (isključivo ljudski) i vjera. Istina tj. vjera u odnosu Stvoritelj - čovjek, nikada se nije mijenjala. Ono što je "mijenjano" jeste Uputa kako živjeti na ovom svijetu i zakoni, koji su se mijenjali ovisno o načinu ljudskog života, brojnosti ljudi na planeti, organizaciji života. Uvijek su postojali, i još uvijek postoje "vjerski zakoni", kojih se ljudi pridržavaju manje ili više. Oni su čak utkani i u Ustav Amerike. Dakle, primjese su dodavane preko "religije", ali sama srž vjere, odnos Bog - čovjek, ili Istina se kao nit proteže od prve Upute pa do zadnje, i ona je kao biser u zatvorenoj školjci, na dnu okeana. Put do njega je izuzetno težak, pun odricanja, opasnosti, ali želja i hrabrost mogu dovesti istinskog ronioca do njega.
Što se tiče Budizma .... i Bude .... da li uistinu vjeruješ da ijedan čovjek, prostorno i vremenski ograničen, svojim kratkim životom, čiji pogled doseže samo ispred njega, čak nije kadar da vidi šta je iza njega, sve dok se ne okrene ..... može ponuditi Pravu Istinu - sam od sebe. Njegova filozofija života, prije svega ne odgovara potrebama ljudskog bića, pa zar to da bude Istina! U nekim stvarima poštujem Budu - a to je prije svega - da treba razmišljati o životu, gledati, posmatrati oko sebe, nastojati doći do istine. Treba odvojiti vrijeme za svoju duhovnost, nije samo materijalizam ono o čemu trebamo razmišljati, prije svega, kao što Dino pjeva "nije sreća - para puna vreća."
- MyTao
#910 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Toliko toga pises a nista ne govoris... jos uvijek ne nudis nikakav dokaz da je bog "prava" istina... kako si povezao istinu sa bogom i vjerom?
Zasto je vjera u jednog boga istina, a Budizam ne? Daj nam neke dokaze za to, a ne samo "Zar stvarno mislis da je moguce da je Budizam istina"
Zasto je vjera u jednog boga istina, a Budizam ne? Daj nam neke dokaze za to, a ne samo "Zar stvarno mislis da je moguce da je Budizam istina"
-
drugi_profil
#911 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma daj bolan zar ne prepoznajes ove sto pisu romane, a nista ne kazu.
-
biofa
#912 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
]
Da bi mogao doci do tog zakljucka potrebno je da znas tu "pravu", "stalnu", "neporomjenljivu" istinu... A to je nemoguce, cak i da ona postoji (mada postoje filozofi koji tvrde drugacije)... al hajd recimo da postoji, zasto onda vezes to sa vjerom i bogom?
Zar nije lakse reci, NEZNAM sta je prava istina, i sve dok se ta istina ne dokaze ne treba donositi zakljucke o tome sta je ta "prava" istina. To je ustvari definicija Ateizma... Mi neznamo dali bog postoji ili ne, al po defaultu ga nema sve dok se ne dokaze da postoji.
Siguran sam da se slazes da je jako neozbiljno i glupo vjerovati da Zeus prouzrokuje munju samo zato sto se nemoze dokazati suprotno... e isto je tako glupo vjerovati da je Muhamed na konju odletio do boga, samo zato sto je nemoguce dokazati da nije... Po defaultu nista od toga nije istina sve dok se ne dokaze.[/quote]
Riječ je o Istini i manifestaciji istine. Istina: Ja postojim! Manifestacija: Imam Ime! Dokaz: Moja akcija (pisanje), koja uzrokuje tvoju reakciju! Dokaži da ne postojim!
Za vjernike Bog Postoji! Nazvao se je Imenima. Manifestacije Njegove moći ili akcije su svugdje oko nas. On se manifestuje kroz svoje stvaranje. Drugačiji je od svega što je stvorio, zato ga ne možemo pojmiti. Jednostavan primjer: Čovjek je napravio, recimo "plastičnu vrećicu". Plastična vrećica je u svemu drugačija od čovjeka. "Stvoritelj i stvoreno - nisu isti! Kako i čime da "stvoreno" dokaže svog Stvoritelja. Stvoritelj mu je dao Uputu kako da Ga vidi - kroz manifestaciju stvorenoga: Vrijeme, Univerzum, Svijet oko nas i u Nama ... Istina je "živa", isto kao i "laž". Laž i zabluda tjeraju čovjeka, kao i neznanje, da postavlja pitanja, da sumnja, da raspravlja ..... Mada, neznanje je, ako te tjera da istražuješ, korisno jer će te dovesti do znanja i istine. Međutim, laž je loš saputnik!
Siguran sam da se slazes da je jako neozbiljno i glupo vjerovati da Zeus prouzrokuje munju samo zato sto se nemoze dokazati suprotno... e isto je tako glupo vjerovati da je Muhamed na konju odletio do boga, samo zato sto je nemoguce dokazati da nije... Po defaultu nista od toga nije istina sve dok se ne dokaze.[/quote]
Riječ je o Istini i manifestaciji istine. Istina: Ja postojim! Manifestacija: Imam Ime! Dokaz: Moja akcija (pisanje), koja uzrokuje tvoju reakciju! Dokaži da ne postojim!
Za vjernike Bog Postoji! Nazvao se je Imenima. Manifestacije Njegove moći ili akcije su svugdje oko nas. On se manifestuje kroz svoje stvaranje. Drugačiji je od svega što je stvorio, zato ga ne možemo pojmiti. Jednostavan primjer: Čovjek je napravio, recimo "plastičnu vrećicu". Plastična vrećica je u svemu drugačija od čovjeka. "Stvoritelj i stvoreno - nisu isti! Kako i čime da "stvoreno" dokaže svog Stvoritelja. Stvoritelj mu je dao Uputu kako da Ga vidi - kroz manifestaciju stvorenoga: Vrijeme, Univerzum, Svijet oko nas i u Nama ... Istina je "živa", isto kao i "laž". Laž i zabluda tjeraju čovjeka, kao i neznanje, da postavlja pitanja, da sumnja, da raspravlja ..... Mada, neznanje je, ako te tjera da istražuješ, korisno jer će te dovesti do znanja i istine. Međutim, laž je loš saputnik!
-
biofa
#913 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Budizam je filozofija života, službeno nije "vjera" niti religija. Ako ti više odgovara slijediti drugog čovjeka, živjeti na osnovu njegovih principa - slobodan si u izboru. Ali, da li doista možeš biti pravi sljedbenik Budizma, i živjeti kao što je Buda živio. Ne! Dakle, odstupaš od principa. Da li ti uistinu Budizam nudi odgovore na sva tvoja životna pitanja i probleme ... Ne! Dakle, odgovore na neka pitanja moraš potražiti drugdje. Vjera u Jednog Boga ti nudi sve odgovore. I tu je kraj puta!MyTao wrote:Toliko toga pises a nista ne govoris... jos uvijek ne nudis nikakav dokaz da je bog "prava" istina... kako si povezao istinu sa bogom i vjerom?
- MyTao
#914 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Gori sam ja sto ulazim u ovu raspravu s tobom...
Znaci tolika prica o "PRAVOJ" istini i na kraju sve sve svelo na to, "za vjernike on postoji"
I za mnoge ljude u SAD-u Elvis je jos uvijek ziv... al jbg on opet nikad vise da se pojavi, djaba sto ovi svi vjeruju da je ziv... Kako to?
I nije laz ta koja tjera ljude da postavlja pitanja i istrazuje, vec istina... trazeci nju mi postavljamo pitanja i istrazujemo, i tako u isto vrijeme odbacujemo lazi. Tebi je dovoljno da je neki Arapski trgovac prije 1400 godina rekao nesto, i to uzimas kao "pravu", "jedinu" istinu... oni koji stvarno zele doci do te istine postavljaju pitanja, istrazuju i odbacuju da vjeruju nekom na rijec bez ikakvih dokaza...
Znaci tolika prica o "PRAVOJ" istini i na kraju sve sve svelo na to, "za vjernike on postoji"
I za mnoge ljude u SAD-u Elvis je jos uvijek ziv... al jbg on opet nikad vise da se pojavi, djaba sto ovi svi vjeruju da je ziv... Kako to?
I nije laz ta koja tjera ljude da postavlja pitanja i istrazuje, vec istina... trazeci nju mi postavljamo pitanja i istrazujemo, i tako u isto vrijeme odbacujemo lazi. Tebi je dovoljno da je neki Arapski trgovac prije 1400 godina rekao nesto, i to uzimas kao "pravu", "jedinu" istinu... oni koji stvarno zele doci do te istine postavljaju pitanja, istrazuju i odbacuju da vjeruju nekom na rijec bez ikakvih dokaza...
- NIN
#915 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja se samo povedoh tvojom logikom pa eto, kao sto i sam priznajes ovim gore postom, ona ti je puna rupa.biofa wrote:Treba razlikovati pojam religija (isključivo ljudski) i vjera. Istina tj. vjera u odnosu Stvoritelj - čovjek, nikada se nije mijenjala. Ono što je "mijenjano" jeste Uputa kako živjeti na ovom svijetu i zakoni, koji su se mijenjali ovisno o načinu ljudskog života, brojnosti ljudi na planeti, organizaciji života. Uvijek su postojali, i još uvijek postoje "vjerski zakoni", kojih se ljudi pridržavaju manje ili više. Oni su čak utkani i u Ustav Amerike. Dakle, primjese su dodavane preko "religije", ali sama srž vjere, odnos Bog - čovjek, ili Istina se kao nit proteže od prve Upute pa do zadnje, i ona je kao biser u zatvorenoj školjci, na dnu okeana. Put do njega je izuzetno težak, pun odricanja, opasnosti, ali želja i hrabrost mogu dovesti istinskog ronioca do njega.
- MyTao
#916 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja na budizam gledam isto kao i na Islam i sve druge vjere...biofa wrote:Budizam je filozofija života, službeno nije "vjera" niti religija. Ako ti više odgovara slijediti drugog čovjeka, živjeti na osnovu njegovih principa - slobodan si u izboru. Ali, da li doista možeš biti pravi sljedbenik Budizma, i živjeti kao što je Buda živio. Ne! Dakle, odstupaš od principa. Da li ti uistinu Budizam nudi odgovore na sva tvoja životna pitanja i probleme ... Ne! Dakle, odgovore na neka pitanja moraš potražiti drugdje. Vjera u Jednog Boga ti nudi sve odgovore. I tu je kraj puta!MyTao wrote:Toliko toga pises a nista ne govoris... jos uvijek ne nudis nikakav dokaz da je bog "prava" istina... kako si povezao istinu sa bogom i vjerom?
I nije poenta naci vjeru koja ti nudi sve odgovore, svi odgovori nepostoje... sto je jos jedan dokaz da su vjere lazne.
Zeus i grcki bogovi su nekad Grcima nudili sve odgovore, dok nisu poceli razmisljati i sami svatili da to nije tako... isto tako Islam i druge vjere, stvorene su da bi objasnile stvari koje nemozemo mi logikom, i naukom objasniti.
- Corto Maltese
#917 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Bog je najuspješniji izum u istoriji čovječanstva. Izuzimajući točak, naravno.
-
opremdobro30
#918 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
On the first day man created god
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
-
biofa
#919 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Samo žedan čovjek traži vodu da pije ... Tako je i sa Istinom. Očigledno je da samo oni koji žive u laži i zabludama - tragaju za njom i traže dokaze. Oni koji su je već našli - prestali su da tragaju i traže dokaze! Oni žive sa Istinom!
-
drugi_profil
#920 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Najtuznije je sto ti sad mislis da si rekao nesto pravo pametno, a da je moguce da se otrijeznis pa opet procitas, trazio bi da se post izbrise.biofa wrote:Samo žedan čovjek traži vodu da pije ... Tako je i sa Istinom. Očigledno je da samo oni koji žive u laži i zabludama - tragaju za njom i traže dokaze. Oni koji su je već našli - prestali su da tragaju i traže dokaze! Oni žive sa Istinom!
- nasa
#921 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Trebala bi biti obaveza svakog od nas da trazi istinu i da se u zivotu opredjeli za istinu,da li ce je naci i sta je istina je druga prica,svi mi na osnovu svojih sposobnosti,razmujevanja,promisljanja,iskustva i jos puno toga za nesto zakljucimo da je istina sto cesto moze biti samo relativna istina ,ne mora uopce biti istina itd.
Ja se cesto bojim da za nesto mislim da je ispravno ,a da nisam u pravu,bojim se procjene jer znalo mi se i promijeniti vidjenje istine
...to inace u zivotu...
Ako pricamo o vjeri u Boga onda vjernici osjecaju,procjenjuju,vjeruju da slijedeci vjerski put slijede istinu i da ce se to dokazati na onom svijetu kada ce spoznati apsolutnu istinu -Boga!
Ne postoji istina koja se ukaze vjerniku i gotovo to je to ,vec slijedeci put vjere istina se otkriva upravo zahvaljujuci predanosti vjernika putu koji je izabrao sve do kraja zivota i do trenutka kada ce se istina u potpunosti otkriti i nama i drugima...
Znaci radi se o procesu potrage i spoznaje istine ,a ne o zavrsenoj radnji jer kada bi to pomislili mozda bi se mogli probuditi na drugoj strani koju drzimo kao neistinitu.
Mozda zvuci zbunjujuce jer naravno da vjernici drze da je Bog apsolutna istina ....ali prakticno zivot vjernika jeste teznja i trud da ostanu na strani istine ,a ne vec dosegnuta apsolutna istina !
Ja se cesto bojim da za nesto mislim da je ispravno ,a da nisam u pravu,bojim se procjene jer znalo mi se i promijeniti vidjenje istine
Ako pricamo o vjeri u Boga onda vjernici osjecaju,procjenjuju,vjeruju da slijedeci vjerski put slijede istinu i da ce se to dokazati na onom svijetu kada ce spoznati apsolutnu istinu -Boga!
Ne postoji istina koja se ukaze vjerniku i gotovo to je to ,vec slijedeci put vjere istina se otkriva upravo zahvaljujuci predanosti vjernika putu koji je izabrao sve do kraja zivota i do trenutka kada ce se istina u potpunosti otkriti i nama i drugima...
Znaci radi se o procesu potrage i spoznaje istine ,a ne o zavrsenoj radnji jer kada bi to pomislili mozda bi se mogli probuditi na drugoj strani koju drzimo kao neistinitu.
Mozda zvuci zbunjujuce jer naravno da vjernici drze da je Bog apsolutna istina ....ali prakticno zivot vjernika jeste teznja i trud da ostanu na strani istine ,a ne vec dosegnuta apsolutna istina !
- fatamorgana
#922 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo što kažeš za Budu možemo također reći i za Muhameda, "prostorno i vremenski ograničen" etc., zar ne ....biofa wrote:
....Što se tiče Budizma .... i Bude .... da li uistinu vjeruješ da ijedan čovjek, prostorno i vremenski ograničen, svojim kratkim životom, čiji pogled doseže samo ispred njega, čak nije kadar da vidi šta je iza njega, sve dok se ne okrene ..... može ponuditi Pravu Istinu - sam od sebe. Njegova filozofija života, prije svega ne odgovara potrebama ljudskog bića, pa zar to da bude Istina!...
- nasa
#923 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da , jednako je bio vremenski i prostorno ogranicen,zato je Ebu Bekr nakon smrti Muhameda rekao:
Svi vi, koji vjerujete u Muhammeda, znajte — Muhammed je umro! I svi vi koji vjerujete Allaha,, znajte, da je Allah vjecan!"
A onda je izgovorio rijeci Kur'ana :
"Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili?"
Svi vi, koji vjerujete u Muhammeda, znajte — Muhammed je umro! I svi vi koji vjerujete Allaha,, znajte, da je Allah vjecan!"
"Muhammed je samo poslanik, a i prije njega je bilo poslanika. Ako bi on umro ili ubijen bio, zar biste se stopama svojim vratili?"
- fatamorgana
#924 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hvala na pojašnjenju i citatu ali i bez toga je jasno da je i on bio prostorno i vremenski ograničen, kao uostalom i svi ostali smrtnici ....nasa wrote:Da , jednako je bio vremenski i prostorno ogranicen,zato je Ebu Bekr nakon smrti Muhameda rekao:
- nasa
#925 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa da samo sam se slozila s tobom bio prije njega Buda,prije Bude neko itd.koliko god posebni samo ljudi,smrtnici!fatamorgana wrote:Hvala na pojašnjenju i citatu ali i bez toga je jasno da je i on bio prostorno i vremenski ograničen, kao uostalom i svi ostali smrtnici ....nasa wrote:Da , jednako je bio vremenski i prostorno ogranicen,zato je Ebu Bekr nakon smrti Muhameda rekao:
A promakla ti je poenta ....steta