Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
GAU8

#8976 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Deda Kurcoje wrote:
“The earth is flat. Whoever claims it is round is an atheist deserving of punishment.”
—Sheik Abdul-Aziz Ibn Baaz, supreme religious authority of Saudi Arabia, 1993
Dobro, ako cemo iskreno, je li iko vidio da je zemlja okrugla, ono vlastitim ocima :D
razmisli! :P
Edouard

#8977 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Deda Kurcoje wrote:Nego Edvarde (ili EdUarde) ljubitelju infantilnih knjizevnih "djela", sta cemo sa magarcima koji pricaju u Bibliji? Ima li tih primjeraka jos danas? Kakav jednorog, mozda?
Ima čiča ima, ima danas i previše magaraca koji pričaju.
Nego čiča. vidjeh da daješ do znanja, da se hvališeš, kako si između ostalih čit'o i Dostojevskog, Kafku, Krlezu, Andrica.
A kaži ti jesi li što i skont'o od toga, a ne samo čit'o? I po tvom nicku ne bi se baš reklo, ali nikad se ne zna...
Idemedosumom

#8978 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

I jopet ateljisti barataju krivim prijevodima Kur'ana i tako ga pokušavaju pobiti. :facepalm:
Idemedosumom

#8979 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Image
5 0 5

#8980 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Idemedosumom wrote:I jopet ateljisti barataju krivim prijevodima Kur'ana i tako ga pokušavaju pobiti. :facepalm:
ne postoji krivi prevod kurana. sam se bog pobrinuo da se njegova poruka prenosi kako je on namijenio.
Deda Kurcoje

#8981 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Edouard wrote:
Deda Kurcoje wrote:Nego Edvarde (ili EdUarde) ljubitelju infantilnih knjizevnih "djela", sta cemo sa magarcima koji pricaju u Bibliji? Ima li tih primjeraka jos danas? Kakav jednorog, mozda?
Ima čiča ima, ima danas i previše magaraca koji pričaju.
Nego čiča. vidjeh da daješ do znanja, da se hvališeš, kako si između ostalih čit'o i Dostojevskog, Kafku, Krlezu, Andrica.
A kaži ti jesi li što i skont'o od toga, a ne samo čit'o? I po tvom nicku ne bi se baš reklo, ali nikad se ne zna...
Kada se nema argumenata, onda smo kod svoje kuce na pljuvackom i infantilnom nivou, bas kao magarci iz Biblije.
Leo_alfa

#8982 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Leo_alfa »

Idemedosumom wrote:Image
Kako si nas samo provalio :lol:

Evo jos jedna, uzivaj ;-)

Image
Idemedosumom

#8983 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

Jel to nestalo antidepresiva? :(
5 0 5

#8984 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Idemedosumom wrote:Jel to nestalo antidepresiva? :(
je li to najbolje sto si uspio smisliti? mozda nisi dobro procijenio. daj nam i ostale opcije o kojima si razmisljao. :D
skupljac_zeljeza

#8985 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

5 0 5 wrote:
Idemedosumom wrote:I jopet ateljisti barataju krivim prijevodima Kur'ana i tako ga pokušavaju pobiti. :facepalm:
ne postoji krivi prevod kurana. sam se bog pobrinuo da se njegova poruka prenosi kako je on namijenio.
Ni najveći islamofobi ne koriste više prijevod Roberta Kettonskog iz 1143. iako je napravljen s tom namjerom.
aurora313

#8986 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

Edouard wrote:Čiča, o kojim se to konkretno "svjedocima" radi koji su rođeni nakon Isusove smrti?
aurora313 wrote:Pusti bolan Čiču na miru... Da te podsjetim:
Jevanđelja su trebala biti zapisana sjećanja Isusovih slijedbenika i/ili apostola, dakle očevidaca, koji su proveli vrijeme zajedno sa nepostojećim božanstvom i bilježili sve od duboke mudrosti do čuda koja je činio...
Edouard wrote:Zoro, jesi li ti čičin advokat kad se ubacuješ?.
Razumijem, nakon one tvoje ne tako davne blamaže s autorima, apostolima, učenicima, godinama, vizijama..., pokušavaš popraviti utisak.
Da bi drugi razumjeli fra Edu, on ovdje dotiče neke moje propuste koje sam napravio u http://www.nevandjelje.com a koji su se odnosili na to ko su bili Isusovi apostoli, ko učenici, a ko slijedbenici. Tu je on bio u pravu. Ja sam iz svog ličnog neinteresa za tu vrstu detalja—boli me patka da li je neko u Bibliji bio označen kao apostol ili učenik—sve njih stavio pod zajednički imenitelj apostoli, obzirom da sam u materijal uveo i neke svoje vlastite 'apostole' koji služe za paralelu.

Radi se o tome da je moj pisani materijal uvijek podložan manjim greškama i propustima koje ispravljam kada god mi se na to ukaže ili kada nađem vjerodostojnije informacije. Do sada sam prihvatio bar 20-30 manjih sugestija za korekcije sa svih strana, uključujući naravno i Edine. Međutim—a to i Edo zna—materijal nikako ne gubi u smislu dokaza oko Biblijskih petljanija i izmišljotina.

Ovo samo potvrđuje da ateistu nije sramota da prizna da pravi greške i spreman je da ih prihvati i koriguje, a sve u svrhu da se na taj način ustanove činjenice i prikaže istina.

Nego Edo, važi li isto u vezi sa brljotinama koje se nalaze Bibliji?
Deda Kurcoje

#8987 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Hehe, kada im ne odgovara ono sto je u Kur'anu napisano, onda se izvlace na prevod. Doduse, ima 20 verzija Kur'ana, pa materijala ima dosta (sedam po Hadisima).
Idemedosumom

#8988 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

5 0 5 wrote:
Idemedosumom wrote:Jel to nestalo antidepresiva? :(
je li to najbolje sto si uspio smisliti? mozda nisi dobro procijenio. daj nam i ostale opcije o kojima si razmisljao. :D
Ovo, nažalost nisam morao smišljati, znam da mnoge od vas pogađa, ali šta ću :D

Da odete do kakvog dobrog hodže, sigurno biste odbili. Ostaju psihijatri. :wink:
5 0 5

#8989 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Ni najveći islamofobi ne koriste više prijevod Roberta Kettonskog iz 1143. iako je napravljen s tom namjerom.
koga boli kita buraz. na danasnji dan kada se razni sojevi muslimana istrebljuju na najsvirepiji nacin oko razlika u sitnicama, tipa, savijaju li se nepostojecem tiraninu s prekrizenim ili spustenim rukama, onda sve postaje irelevantno. umjesto da se ljudi bave stvarima, kako poboljsati svoj zivot, biti koristan u drustvu, postovati prirodu oko sebe, diveci se dostignucima nasih predaka i gradeci na tom temelju. svejedno mi je ko je preveo, kako je preveo, koju je motivaciju imao, kada se cak i ovdje mogu cuti argumenti da ljudi koji citaju kuran na svom maternjem jeziku, ne razumiju islam bas kako treba, nego ga eto ti razumijes, prihvatajuci prvo prevod, pa onda i interpretaciju nekog mudonje s peksinavom bradom.

sve je to svakome ko napravi odmak, toliko smijesno i zalosno u isto vrijeme. a ponajvise besmisleno. male stvari ispunjavaju zivot, kao sto su zdravlje, ljubav, porodica, prijatelji, nadogradnja, ucenje, istrazivanje, prelijep osjecaj kada si koristan, drustvu, sredini, planeti, i samom sebi, na kraju krajeva.

i religija igra veliku ulogu u svemu tome pozitivnom u drustvu i jedinki. i svako ko izabere teoloski svjetonazor kao motivaciju da postane bolji i korisniji covjek, pozdravljam. nema nista ljepse. a da li bi ja gradio svoj zivot na temelju tih knjiga ili nekih drugih, aposlutno je svejedno.

meni ne treba prevazidjena knjiga da mi kaze sta smijem jesti, kako se oblaciti, s kim se druziti, s kim i kada i kako voditi ljubav. ostavljam si prostor da sam odlucim o tim elementarnim stvarima u zivotu, bez ikakvog osjecaja krivice ili straha, dok god ne cinim stetu ili bol ikome. no, postujem ljude koji prihvataju takav sistem, dok god ih cini dobrim ljudima. ali, to nije razlog sto sam ateist. ateist sam samo iz razloga sto mi se cini, na osnovu svega sto sam u zivotu dozivio i naucio, da su sve price o abrahamskim bogovima, u najmanju ruku smijesno izmastane. ali, ako se tebi cine logicnim i istinitim, postujem. dok god mi ne zelis skinuti glavu zbog toga sto o tome razmisljam drugcije. i naravno, ne prihvatam da mi iko namece svoja pravila zivljenja, zbog njegovog straha od imaginarnog egocentricnog tiranina, tvorca svih svjetova.
Deda Kurcoje

#8990 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Da, da hodza lijeci na egzaktan nacin (buduci da one book fits it all):

"Liječenje Kur'anom je sastavnio dio islama, a sastoji se u tome da se opsihrenoj osobi uče određeni dijelovi iz Kur'ana za koje se smatra da istjeruju šejtane i džine iz te osobe."

A, moze se lijeciti i pogledom:

"Ovaj način pregleda je veoma efikasan. Ovjde je iznešen radi toga što su ga monogi koristili, uz napomenu da su neki rekli da ovaj način može se primijeniti samo kod muškaraca, jer su neki zlouoptrijebili ovu metodu, vidjevši priliku u njoj da gledaju ženama u oči."

Ili dizanjem ruku:

"Kod ovog načina liječenja bolesnik sjedi, ispruži noge, a ruke ispruži na koljena i zatvori oči. Tada liječnik stane ispred njega ili sa strane i na uho bolesnika uči kur'an. Ruke pokazuju određene znakove. To može biti u jednom momentu i da odmah prestane, pa se neće pojaviti dok se ne ponovi cijelo učenje.
Bolesnik mora bit miran i opušten i dobro slušati učenje kur'ana. Ne smije opirati pokret ruku ili prstiju."

A, za prizivanje kise u susnom periodu trci se oko totema, uz urlike i vrisku. Pardon, ovo zadnje su bili obicaji Sjevernoamerickih indijanaca, prije vijek i pol. I oni se prosli corava posla. Zbunila me identicnost sa gore navedenim "lijecenjem".
GAU8

#8991 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image

Za bisere s teme i njihove "argumente" :lol: :lol: :lol: :lol:
5 0 5

#8992 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Idemedosumom wrote: Da odete do kakvog dobrog hodže, sigurno biste odbili. Ostaju psihijatri. :wink:
i hodza i psihijatar i psiholog su za ljude. ako moze pomoci, super. ja volim pogledati utakmicu, otici na izlozbu. odem i u pozoriste da pogledam predstavu, nekad slusam muziku, nekad se napijem sa prijateljima, nekad hodam po sumi. ima raznih nacina da se "dusa" smiri. ako nista od toga ne upali, onda imaju ovi strucnjaci gore koje si nabrojao. rekao bih da je tableta zadnja opcija za mene, ali kad ne budem vise mogao funkcionisati u drustvu i ako nista od gorenavedenog ne bude pomagalo, i tableta ce biti ok. :)
Idemedosumom

#8993 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Idemedosumom »

God=crime
atheist=detective

:lol:
GAU8

#8994 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Image
skupljac_zeljeza

#8995 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ni najveći islamofobi ne koriste više prijevod Roberta Kettonskog iz 1143. iako je napravljen s tom namjerom.
koga boli kita buraz. na danasnji dan kada se razni sojevi muslimana istrebljuju na najsvirepiji nacin oko razlika u sitnicama, tipa, savijaju li se nepostojecem tiraninu s prekrizenim ili spustenim rukama, onda sve postaje irelevantno. umjesto da se ljudi bave stvarima, kako poboljsati svoj zivot, biti koristan u drustvu, postovati prirodu oko sebe, diveci se dostignucima nasih predaka i gradeci na tom temelju. svejedno mi je ko je preveo, kako je preveo, koju je motivaciju imao, kada se cak i ovdje mogu cuti argumenti da ljudi koji citaju kuran na svom maternjem jeziku, ne razumiju islam bas kako treba, nego ga eto ti razumijes, prihvatajuci prvo prevod, pa onda i interpretaciju nekog mudonje s peksinavom bradom.

sve je to svakome ko napravi odmak, toliko smijesno i zalosno u isto vrijeme. a ponajvise besmisleno. male stvari ispunjavaju zivot, kao sto su zdravlje, ljubav, porodica, prijatelji, nadogradnja, ucenje, istrazivanje, prelijep osjecaj kada si koristan, drustvu, sredini, planeti, i samom sebi, na kraju krajeva.

i religija igra veliku ulogu u svemu tome pozitivnom u drustvu i jedinki. i svako ko izabere teoloski svjetonazor kao motivaciju da postane bolji i korisniji covjek, pozdravljam. nema nista ljepse. a da li bi ja gradio svoj zivot na temelju tih knjiga ili nekih drugih, aposlutno je svejedno.

meni ne treba prevazidjena knjiga da mi kaze sta smijem jesti, kako se oblaciti, s kim se druziti, s kim i kada i kako voditi ljubav. ostavljam si prostor da sam odlucim o tim elementarnim stvarima u zivotu, bez ikakvog osjecaja krivice ili straha, dok god ne cinim stetu ili bol ikome. no, postujem ljude koji prihvataju takav sistem, dok god ih cini dobrim ljudima. ali, to nije razlog sto sam ateist. ateist sam samo iz razloga sto mi se cini, na osnovu svega sto sam u zivotu dozivio i naucio, da su sve price o abrahamskim bogovima, u najmanju ruku smijesno izmastane. ali, ako se tebi cine logicnim i istinitim, postujem. dok god mi ne zelis skinuti glavu zbog toga sto o tome razmisljam drugcije. i naravno, ne prihvatam da mi iko namece svoja pravila zivljenja, zbog njegovog straha od imaginarnog egocentricnog tiranina, tvorca svih svjetova.
Ovdje se svaki dan mora par puta ponoviti isto. Generalizuješ na osnovu jednog miliona u milijardi i po. Pa neka je i dva. Šta ostali milioni rade?
skupljac_zeljeza

#8996 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Deda Kurcoje wrote:Hehe, kada im ne odgovara ono sto je u Kur'anu napisano, onda se izvlace na prevod. Doduse, ima 20 verzija Kur'ana, pa materijala ima dosta (sedam po Hadisima).
Ti možda miješaš pojmove kiraet i Kur'an. Ja sam dobijao iz raznih zemalja poklone i onaj iz Turske je isti kao onaj iz Irana ili iz Malezije. Prijevodi su nešto drugo i nikada nećemo imati idealan prijevod koliko god se trudili jer je nemoguće prenijeti i stil i smisao istovremeno, ali ti imaš 'sreću' pa te to ne dotiče. :D
5 0 5

#8997 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

skupljac_zeljeza wrote: Ovdje se svaki dan mora par puta ponoviti isto. Generalizuješ na osnovu jednog miliona u milijardi i po. Pa neka je i dva. Šta ostali milioni rade?
pa nije bas tako. da generaliziram muslimane po tebi, mislio bih da su svi poprilicno plitki. ovako, posto znam dosta muslimana koji su skolovani, koji razmisljaju svojom glavom a i nisu zlonamjerni, onda zakljucujem da je istina negdje na sredini. mozda malo vise na ovu pametnu stranu. :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#8998 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

5 0 5 wrote:
skupljac_zeljeza wrote: Ovdje se svaki dan mora par puta ponoviti isto. Generalizuješ na osnovu jednog miliona u milijardi i po. Pa neka je i dva. Šta ostali milioni rade?
pa nije bas tako. da generaliziram muslimane po tebi, mislio bih da su svi poprilicno plitki. ovako, posto znam dosta muslimana koji su skolovani, koji razmisljaju svojom glavom a i nisu zlonamjerni, onda zakljucujem da je istina negdje na sredini. mozda malo vise na ovu pametnu stranu. :mrgreen:
To mi se već dopada. :D
aurora313

#8999 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by aurora313 »

skupljac_zeljeza wrote:
Deda Kurcoje wrote:Hehe, kada im ne odgovara ono sto je u Kur'anu napisano, onda se izvlace na prevod. Doduse, ima 20 verzija Kur'ana, pa materijala ima dosta (sedam po Hadisima).
Ti možda miješaš pojmove kiraet i Kur'an. Ja sam dobijao iz raznih zemalja poklone i onaj iz Turske je isti kao onaj iz Irana ili iz Malezije. Prijevodi su nešto drugo i nikada nećemo imati idealan prijevod koliko god se trudili jer je nemoguće prenijeti i stil i smisao istovremeno, ali ti imaš 'sreću' pa te to ne dotiče. :D
Metalac, ako ovdje misliš da je svaki primjerak Kurana tačan u prevodu, onda si sigurno u zabludi... i to velikoj. Gledao sam TV program poprilično davno... vjerovatno 20/20, 60 minutes ili sličan... oko nekakve zvanične štamparije u Saudi Arabiji, gdje navodno štampaju za nekih 25 zemalja. NITI JEDAN primjerak nije 100 procenata identičan u prevodu.
skupljac_zeljeza

#9000 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

aurora313 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Metalac, ako ovdje misliš da je svaki primjerak Kurana tačan u prevodu, onda si sigurno u zabludi... i to velikoj. Gledao sam TV program poprilično davno... vjerovatno 20/20, 60 minutes ili sličan... oko nekakve zvanične štamparije u Saudi Arabiji, gdje navodno štampaju za nekih 25 zemalja. NITI JEDAN primjerak nije 100 procenata identičan u prevodu.
Ta štamparija je dosta donirala primjeraka Kur'ana poslije rata pa znam o čemu govoriš. Ti Kur'ani se još uvijek koriste u džamijama na mukabelama paralelno sa onim iz turskih štamparija pa niko ne ispravlja učača. Prijevodi su nešto drugo i napisao sam jutros. Iako nam je jezik isti još uvijek Durakovićev prijevod nije potpuno identičan Korkutovom ili Karićevom. Svaki prevodilac je mislio da je on bliži stvarnom smislu.
skupljac_zeljeza wrote: Prijevodi su nešto drugo i nikada nećemo imati idealan prijevod koliko god se trudili jer je nemoguće prenijeti i stil i smisao istovremeno, ali ti imaš 'sreću' pa te to ne dotiče. :D
Locked