skupljac_zeljeza wrote:
Ni najveći islamofobi ne koriste više prijevod Roberta Kettonskog iz 1143. iako je napravljen s tom namjerom.
koga boli kita buraz. na danasnji dan kada se razni sojevi muslimana istrebljuju na najsvirepiji nacin oko razlika u sitnicama, tipa, savijaju li se nepostojecem tiraninu s prekrizenim ili spustenim rukama, onda sve postaje irelevantno. umjesto da se ljudi bave stvarima, kako poboljsati svoj zivot, biti koristan u drustvu, postovati prirodu oko sebe, diveci se dostignucima nasih predaka i gradeci na tom temelju. svejedno mi je ko je preveo, kako je preveo, koju je motivaciju imao, kada se cak i ovdje mogu cuti argumenti da ljudi koji citaju kuran na svom maternjem jeziku, ne razumiju islam bas kako treba, nego ga eto ti razumijes, prihvatajuci prvo prevod, pa onda i interpretaciju nekog mudonje s peksinavom bradom.
sve je to svakome ko napravi odmak, toliko smijesno i zalosno u isto vrijeme. a ponajvise besmisleno. male stvari ispunjavaju zivot, kao sto su zdravlje, ljubav, porodica, prijatelji, nadogradnja, ucenje, istrazivanje, prelijep osjecaj kada si koristan, drustvu, sredini, planeti, i samom sebi, na kraju krajeva.
i religija igra veliku ulogu u svemu tome pozitivnom u drustvu i jedinki. i svako ko izabere teoloski svjetonazor kao motivaciju da postane bolji i korisniji covjek, pozdravljam. nema nista ljepse. a da li bi ja gradio svoj zivot na temelju tih knjiga ili nekih drugih, aposlutno je svejedno.
meni ne treba prevazidjena knjiga da mi kaze sta smijem jesti, kako se oblaciti, s kim se druziti, s kim i kada i kako voditi ljubav. ostavljam si prostor da sam odlucim o tim elementarnim stvarima u zivotu, bez ikakvog osjecaja krivice ili straha, dok god ne cinim stetu ili bol ikome. no, postujem ljude koji prihvataju takav sistem, dok god ih cini dobrim ljudima. ali, to nije razlog sto sam ateist. ateist sam samo iz razloga sto mi se cini, na osnovu svega sto sam u zivotu dozivio i naucio, da su sve price o abrahamskim bogovima, u najmanju ruku smijesno izmastane. ali, ako se tebi cine logicnim i istinitim, postujem. dok god mi ne zelis skinuti glavu zbog toga sto o tome razmisljam drugcije. i naravno, ne prihvatam da mi iko namece svoja pravila zivljenja, zbog njegovog straha od imaginarnog egocentricnog tiranina, tvorca svih svjetova.