Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tuitamo

#8951 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tuitamo »

Haris.ba wrote: 06/01/2023 20:26
tuitamo wrote: 06/01/2023 20:22 Sve te nove zgrade na Otoci imaju visak spratova a samim tim i visak stanovnika za povrsinu. Izgradjeno bez popratnih sadrzaja. Nedostaju prije svega djecija igralista i sportski sadrzaji. Bulevar je isti. Malo bolja Tibra.
Kad udjes u naselje asfalt, beton, asfalt, zid, beton.
A koje je poslijeratno naselje tako izgradjeno da ima to sve?
Jel logika ‘dobro je jer su i drugi losi’?
Ovdje je zakazala opcina. Za svaku ulicu i udaljenost objekta od ceste mora biti predvidjena visina tj. broj spratova.
Sad kad su cijene enormne uz mozda 30% opravdanosti zbog poskupljenja ima se prostora traziti kvalitet a ne kvantitet.
Haris.ba

#8952 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

tuitamo wrote: 06/01/2023 20:29 Jel logika ‘dobro je jer su i drugi losi’?
Ovdje je zakazala opcina. Za svaku ulicu i udaljenost objekta od ceste mora biti predvidjena visina tj. broj spratova.
Sad kad su cijene enormne uz mozda 30% opravdanosti zbog poskupljenja ima se prostora traziti kvalitet a ne kvantitet.
Ne. Logika je da investitor ne mora da pravi nista, niti da se brine da ce mu ostati neprodano.

Sta god da napravi - narod ce kupiti.

Oni sto imaju pare, oni gledaju stanove i projekte od 7000KM po kvadratu.
citroen xm

#8953 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Pa realno ni 4000 nije cijena za narod, jer pošten čovjek bez para iz nasljedstva treba kožu da oguli za 60 m2 što je neki prosječan normalan porodičan stan.

Nije stvar hoće li se prodati, hoće i da prave 5 puta više jer je tržište očigledno gladno i svi hoće u Sarajevo kao glavni grad i centar svega u BiH. Problem je što vlasti dopuštaju investitorima da svako gradi kako mu se i gdje mu se kita digne.

Očigledno da u gradskim upravama više ne postoje odjeljenja za urbanizam. Tj. ima na papiru, ali očigledno ne funkcioniše kako bi trebalo. I onda dođe neki papak koji prije 20 godina u svojoj selendri nije znao svoje dvorište srediti, dođe sa sumnjivim kapitalom i počne graditi u velikom gradu. Šta će njega zanimati već isključivo profit, drugo ga i ne može zanimati kada o tome ništa ne zna.

Za samo 100 KM više po m2 stana imao bi naselje sa brojem parking mjesta gdje ne postoji momenat dana i noći da se ne možeš parkirati. Imao bi naselje sa zelenom površinom prihvatljive veličine, igrališta za djecu i sportske terene, čak i objekat poput vrtića... Ali što zaraditi 2000 KM po m2 kada možeš 2100, a neko ti to fino sve dopusti za šaku oraha.
Haris.ba

#8954 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 06/01/2023 21:03 Za samo 100 KM više po m2 stana imao bi naselje sa brojem parking mjesta gdje ne postoji momenat dana i noći da se ne možeš parkirati. Imao bi naselje sa zelenom površinom prihvatljive veličine, igrališta za djecu i sportske terene, čak i objekat poput vrtića... Ali što zaraditi 2000 KM po m2 kada možeš 2100, a neko ti to fino sve dopusti za šaku oraha.
Je li se to nesta promjenilo?
Koliko znam parking mjesta svaka zgrada novogradnje ima vise nego stanova ima.

Pa bice skola, bice i vrtic.
Za nekih 10 godina.
neki

#8955 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by neki »

citroen xm wrote: 06/01/2023 21:03 Pa realno ni 4000 nije cijena za narod, jer pošten čovjek bez para iz nasljedstva treba kožu da oguli za 60 m2 što je neki prosječan normalan porodičan stan.

Nije stvar hoće li se prodati, hoće i da prave 5 puta više jer je tržište očigledno gladno i svi hoće u Sarajevo kao glavni grad i centar svega u BiH. Problem je što vlasti dopuštaju investitorima da svako gradi kako mu se i gdje mu se kita digne.

Očigledno da u gradskim upravama više ne postoje odjeljenja za urbanizam. Tj. ima na papiru, ali očigledno ne funkcioniše kako bi trebalo. I onda dođe neki papak koji prije 20 godina u svojoj selendri nije znao svoje dvorište srediti, dođe sa sumnjivim kapitalom i počne graditi u velikom gradu. Šta će njega zanimati već isključivo profit, drugo ga i ne može zanimati kada o tome ništa ne zna.

Za samo 100 KM više po m2 stana imao bi naselje sa brojem parking mjesta gdje ne postoji momenat dana i noći da se ne možeš parkirati. Imao bi naselje sa zelenom površinom prihvatljive veličine, igrališta za djecu i sportske terene, čak i objekat poput vrtića... Ali što zaraditi 2000 KM po m2 kada možeš 2100, a neko ti to fino sve dopusti za šaku oraha.
Pojedinci u našem društvu, rekao bih zanesenjaci, ne shvataju da živimo u populističkoj demokratiji u kojoj je bukvalno svakom načelniku, bez obzira na partiju i svjetonazor, bitnije da potroši 2 miliona godišnje na asfaltiranje ulica u ilegalno sagrađenom naselju nego da za ta dva miliona otkupi parcelu na npr. otoci i sagradi park
Haris.ba

#8956 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

neki wrote: 06/01/2023 21:12 Pojedinci u našem društvu, rekao bih zanesenjaci, ne shvataju da živimo u populističkoj demokratiji u kojoj je bukvalno svakom načelniku, bez obzira na partiju i svjetonazor, bitnije da potroši 2 miliona godišnje na asfaltiranje ulica u ilegalno sagrađenom naselju nego da za ta dva miliona otkupi parcelu na npr. otoci i sagradi park
Postoji neka pregrada u mozgovima da se shvati kako stvari su funkcionisale i kako funkcionisu. I komunisti su vrsili eksproprijaciju i placali nadoknadu za tu oduzetu zemlju i pravili parkove. Posebna je prica je li to kako su to sprovodili ok.

Je li bila nedavno prica o "parku kod Unitica"? Pogleda u papire - ono dobrano gradjevinska parcela.

Hoce narod park - plati pa klati. Proglasi javni interes za parkom i otkupi zemlju i ucrtaj i napravi park.

Ili, da zgrada bude vlasnik zelene povrsine. Evo, sada gdje zivim zelene povrsine oko zgrade su vlasnistvo zgrade. I upravitelj odrzava, kosi, cisti. Ali, da hocemo mozemo kapiju zakljucati - i samo mogu uci djeca iz zgrade.
citroen xm

#8957 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Ja zato i govorim da se zna kako stvari funkcionišu i da se ne čudimo što se od grada pravi ruglo i mjesto nesnosno za život. Ne postoji u tim glavama vizija grada kao pored svega ostalog i mjesta udobnog za život što bi trebao biti prioritet. Najlakše je svaki komadić zelene površine betonirati, uzeti za to neku lovu i onda betoniranjem neke ilegalne vukojebine prikupiti glasove za sledeće izbore i tako ostati na izvoru para.
Haris.ba wrote: 06/01/2023 21:11
Je li se to nesta promjenilo?
Koliko znam parking mjesta svaka zgrada novogradnje ima vise nego stanova ima.

Pa bice skola, bice i vrtic.
Za nekih 10 godina.
Više teško, a ako ima isti broj kao stanova opet je problem. Dođe ti u poslovne prostore jedna osrednja firma i eto ti zauzetih 10 parking mjesta(službena auta, radnici, klijenti). Dođu nekome gosti nekada. Da ne pričamo o broju porodica sa 2 auta.

A škole, vrtići i slično... Pa biće... Biće nekada ako u međuvremenu ne dođe do izmjene Regulacionog plana, a to se kod nas mijenja kao gaće.
sabanss

#8958 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sabanss »

Biće, kako neće. Ako se bude imalo gdje napraviti a nema.

Imate street view na Google maps pa prošetajte gradovima ako se već ne može otputovati. Samo da se čovjek zijani na šta Sarajevo liči
Haris.ba

#8959 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 06/01/2023 21:49

Više teško, a ako ima isti broj kao stanova opet je problem. Dođe ti u poslovne prostore jedna osrednja firma i eto ti zauzetih 10 parking mjesta(službena auta, radnici, klijenti). Dođu nekome gosti nekada. Da ne pričamo o broju porodica sa 2 auta.
Kupis dva parking mjesta. Kad gosti dodju ako nema mjesta vani, pustim ih u garazu.
forumskivojnik

#8960 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by forumskivojnik »

Evo ga, naidjoh na olix-u : Stan (31,23m2), Novogradnja, Bulevar - Prodavac NaseljeBulevar (isti agenti prodaje kao i za aveniju). Sitnica 4200 KMm² :D

Objekat "C" spada u fazi IV izgradnje rezidencijalnog naselja Bulevar.....https://www.olx.ba/artikal/49883857/sta ... a-bulevar/
nekome

#8961 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by nekome »

je li ocekujete da cijene padnu?

mislim, na sta se tacno zalimo ovdje
made_in_sarajevo

#8962 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by made_in_sarajevo »

Bulevar je vala bas sve kontra od tibre. U novu otoku nisam ulazio nikad, u tibru jesam i vala bulevar je puno vise napredovao kao naselje. To beton i zid pa koje to naselje nije takvo. Grbavica manje vise nije takva jer se nema mjesta uvaliti zgrada ali nikakvi to veliki parkovi nisu. Komad trave j jedno drvo. Breka mozda malo vise ima. Bulevar ima ako nista 2 igralista za djecu, fudbalski i kosarkaski teren. Naselje puno djece i mladih parova. Evo sad trenutno od jela brze hrane, picerija, amko, konzum, mujanic, bingo, za zivotinje prodavnica, neki butici za moderne hanume, kafici. U okolini pjeske da se ode 2 vrtica imaju i sad jos skola pocinje i tramvajska stanica ce biti izgradjena ispred naselja. Realno za brzi tempo danas sve je na dohvat ruke za svaki dan zivota. Kupi da jedes, hljeb, kupi za kuce za dan-dva, popij kafu. Ima cak i kladionica ne znam sta vise od toga treba :mrgreen: . Ima 3-4 frizera u naselju.

Hocu reci za danasnji tip gradnje bulevar je definitivno najbolji dosad, a bio sam kroz posao na velikoj vecini jos za vrijeme gradilista stambenih objekata. Veneto mi je super sto su vodeci bili ljudi titinog vremena, ali bruku podizvodjaca bilo. Unutra kad se udje kao kasarna. Dijamant ista stvar uz to jos ni blizu sadrzaju kao bulevar. Miljacka onaj cirkus necu ni spominjati i famozne trosobne stanove od 45 kvadrata. Nina stan ko ima zelju u kasarnoj zivjeti. Benis skenderija kao miljacka, fuj. Po ilidzi arapi investitori i stanovi za arape. Po starom gradu uvale zgradu a za parking se jebi. Sarajevo tower cirkus vala ispao. Kompletan taj dio sad sa milkosom ce cirkus da bude, a jos ima plan negdje na prostoru automehanike da se uvalk zgrada. U 21h ce biti guzva kao da je 16h.

Dobrinja kao naselje je odlicno ali to je sve staro. Od novog bulevar se jedino izdigo malo iz ove moderne gradnje, kolika je parcela rokni jednu zgradu i cao.

Ljubljanska ns znam i to jr zgrada i beton. Dzekos u vogosci st sad radi prve komsije groblje ali bukvalno. Rosulje nije lose ali dosad sve izgradjeno su socijalni stanovi gdje se obarala cijena na svemu. Sad ovu zgradurinu sto rade vidjet cemo na sta ce ispasti.

Nema ni u gradu vise mjesta za zgrade, ne sjecam se kad smo radili zgradu sa vise od 50 stanova. Investitora logicno kao sto bi i sve nas zanimalo maksimalni profit, nigdje nije natjeran da mora napraviti park, parking i tako dalje jos ako imas nacelnika kao memic, rumeni, hadzibajric, koldzo onda sve moze za pravu cijenu.

Bulevar gradnjom je prosjek kao sve danas, komsija 2 sprata iznad nema peta mislim kako hoda, 2-3 sprata iznad se moze cuti i jebavanje majki, bogova ili ljubavnih uzdaha ako su dovoljno glasni. Naprimjer sa strana nista, ispod nista ali gornji spratovi cuje se sve ako se pojaca ton dovoljno. Grijanje truba teska, garaza js OK 60KM mjesecno uz potpisan ugovor na 12 mjeseci. U dijamant kad sam usao naprimjer grohotom se nasmijao na kvalitet unutrasnjih radova, na zidove mislim i izolaciju stanova. U bulevaru je lift najgori od sve djece. Kazu skupa automatika pa lift radi na fazon ko pritisne njegov je, a ako ko pritisne ispod jebi ga cekaj svoj red doci ce nekad :mrgreen: .
citroen xm

#8963 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Šta je prijedlog, gdje živjeti :mrgreen:
Haris.ba wrote: 06/01/2023 23:24
Kupis dva parking mjesta. Kad gosti dodju ako nema mjesta vani, pustim ih u garazu.
To nije nikakvo rješenje. Kupiti? Kupi ovo, kupi ono i na kraju te stančić od 50 m2 košta 300000 KM. I onda dođe neki XX lik da opere lovu, kupi 3 stana i 10 parking mjesta i neko ko kupuje pri kraju nema parking mjesta sve i da zlatom plaća.
Ajatolah_

#8964 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Ajatolah_ »

Pretpostavljam da će u Aveniji biti jedna etaža za naplatu na sat kao u Bulevaru, trebalo bi da bude dovoljno da se ne mora kupovati mjesto samo za goste. Sad, ne znam koliko mjesta po stanu ostane za prodaju.

Meni je najveći minus što je u tim zgradama i grijanje u Tibrinoj režiji, koliko sam skontao poprilično čeliče raju :D , djeluje mi da je dosta više nezadovoljnih nego zadovoljnih.
Last edited by Ajatolah_ on 07/01/2023 09:54, edited 1 time in total.
skaut_83

#8965 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by skaut_83 »

Kakva je Otoka Meandar?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#8966 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Entropio »

made_in_sarajevo wrote: 07/01/2023 06:42 Bulevar je vala bas sve kontra od tibre. U novu otoku nisam ulazio nikad, u tibru jesam i vala bulevar je puno vise napredovao kao naselje. To beton i zid pa koje to naselje nije takvo. Grbavica manje vise nije takva jer se nema mjesta uvaliti zgrada ali nikakvi to veliki parkovi nisu. Komad trave j jedno drvo. Breka mozda malo vise ima. Bulevar ima ako nista 2 igralista za djecu, fudbalski i kosarkaski teren. Naselje puno djece i mladih parova. Evo sad trenutno od jela brze hrane, picerija, amko, konzum, mujanic, bingo, za zivotinje prodavnica, neki butici za moderne hanume, kafici. U okolini pjeske da se ode 2 vrtica imaju i sad jos skola pocinje i tramvajska stanica ce biti izgradjena ispred naselja. Realno za brzi tempo danas sve je na dohvat ruke za svaki dan zivota. Kupi da jedes, hljeb, kupi za kuce za dan-dva, popij kafu. Ima cak i kladionica ne znam sta vise od toga treba :mrgreen: . Ima 3-4 frizera u naselju.

Hocu reci za danasnji tip gradnje bulevar je definitivno najbolji dosad, a bio sam kroz posao na velikoj vecini jos za vrijeme gradilista stambenih objekata. Veneto mi je super sto su vodeci bili ljudi titinog vremena, ali bruku podizvodjaca bilo. Unutra kad se udje kao kasarna. Dijamant ista stvar uz to jos ni blizu sadrzaju kao bulevar. Miljacka onaj cirkus necu ni spominjati i famozne trosobne stanove od 45 kvadrata. Nina stan ko ima zelju u kasarnoj zivjeti. Benis skenderija kao miljacka, fuj. Po ilidzi arapi investitori i stanovi za arape. Po starom gradu uvale zgradu a za parking se jebi. Sarajevo tower cirkus vala ispao. Kompletan taj dio sad sa milkosom ce cirkus da bude, a jos ima plan negdje na prostoru automehanike da se uvalk zgrada. U 21h ce biti guzva kao da je 16h.

Dobrinja kao naselje je odlicno ali to je sve staro. Od novog bulevar se jedino izdigo malo iz ove moderne gradnje, kolika je parcela rokni jednu zgradu i cao.

Ljubljanska ns znam i to jr zgrada i beton. Dzekos u vogosci st sad radi prve komsije groblje ali bukvalno. Rosulje nije lose ali dosad sve izgradjeno su socijalni stanovi gdje se obarala cijena na svemu. Sad ovu zgradurinu sto rade vidjet cemo na sta ce ispasti.

Nema ni u gradu vise mjesta za zgrade, ne sjecam se kad smo radili zgradu sa vise od 50 stanova. Investitora logicno kao sto bi i sve nas zanimalo maksimalni profit, nigdje nije natjeran da mora napraviti park, parking i tako dalje jos ako imas nacelnika kao memic, rumeni, hadzibajric, koldzo onda sve moze za pravu cijenu.

Bulevar gradnjom je prosjek kao sve danas, komsija 2 sprata iznad nema peta mislim kako hoda, 2-3 sprata iznad se moze cuti i jebavanje majki, bogova ili ljubavnih uzdaha ako su dovoljno glasni. Naprimjer sa strana nista, ispod nista ali gornji spratovi cuje se sve ako se pojaca ton dovoljno. Grijanje truba teska, garaza js OK 60KM mjesecno uz potpisan ugovor na 12 mjeseci. U dijamant kad sam usao naprimjer grohotom se nasmijao na kvalitet unutrasnjih radova, na zidove mislim i izolaciju stanova. U bulevaru je lift najgori od sve djece. Kazu skupa automatika pa lift radi na fazon ko pritisne njegov je, a ako ko pritisne ispod jebi ga cekaj svoj red doci ce nekad :mrgreen: .
Zanimljivo. Znaci u principu sve je to go kurac. Sta onda kupiti? Starogradnju i renovirati?
acuupo

#8967 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by acuupo »

Na Aveniji imaju tri etaze pod zemljom ,prva je za izdavanje a druge dvije su za privatne parkinge.
Neko upita da li ce doci do pada cijene stanova ,moje misljenje je da nece osim u nekom slucaju masovne gradnje sto realno gledajuci ne vidim na horizontu .
Posmatrajuci cijene po Makedoniji,Srbiji i ovim zemljama okolo mislim ali opet kazem moje misljenje da znacajnog pada cijene kod novogradnje vise nema .
Mi raspravljamo o cijeni izgradnje u glavnom gradu jedne drzave i ruku na srce jest poskupo za obicnog smrtnika ali hajde da se pomjerimo na Tuzlu koja nije glavni grad pa ove cijene su nista u poredjenju sa Tuzlom i čuj ovo i pored takvih cijena haman pa sve vec u izgradnji je rasprodato.
Pogledajte cijene Deling sto pravi zgradu ili park residence ili na stupinama u Tuzli i onda vam jednostavno Avenija dodje jeftina 😁
Cijena za stan od 50 do 60m2 u Aveniji ako placas 90 % je 3950KM/m2.
Jednostavno u obicnoj jednacini u ovaj kontekst ne moze da dodje obican gradjanin u situaciju da sebi priusti ovakvu cijenu nekretnina, a zasto ?
Pa zato sto mi nismo evropska unija da se zaradjuje u evricima 😃 ali imas 300k potencijalnih europejaca koji u svakom datom trenutku su sposobni i gledaju da kupe nesto u nama nam lijepoj domovini ili sto bi rekli nismo u eVropi ali nam evropa u kuci .
Zato i razumijem ove pojedine ogorcene po ovom forumu 😉.
Last edited by acuupo on 07/01/2023 10:28, edited 1 time in total.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8968 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Truba »

Rjesenje je da ti ne dolaze gosti :mrgreen:
acuupo

#8969 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by acuupo »

Truba wrote: 07/01/2023 10:17 Rjesenje je da ti ne dolaze gosti :mrgreen:
:izet: :lol: :lol: :lol:
Haris.ba

#8970 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 07/01/2023 09:25 Šta je prijedlog, gdje živjeti :mrgreen:
Haris.ba wrote: 06/01/2023 23:24
To nije nikakvo rješenje. Kupiti? Kupi ovo, kupi ono i na kraju te stančić od 50 m2 košta 300000 KM. I onda dođe neki XX lik da opere lovu, kupi 3 stana i 10 parking mjesta i neko ko kupuje pri kraju nema parking mjesta sve i da zlatom plaća.

Sta je problem kupiti?

Klasno raslojavanje se odvija. Kome se ne svidja - idemo komunisticka partija....
citroen xm

#8971 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Kada ti država obezbjedi minimum uslova da možeš da radiš i svojim radom i znanjem pridoneseš dovoljno, onda neće biti problem ni kupiti.

Ovo nije klasna podjela, ovo jesprega države i mafije stvorena da se opljačka narod. Klasna podjela je nešto sasvim drugo.
tuitamo

#8972 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tuitamo »

citroen xm wrote: 07/01/2023 12:25 Kada ti država obezbjedi minimum uslova da možeš da radiš i svojim radom i znanjem pridoneseš dovoljno, onda neće biti problem ni kupiti.

Ovo nije klasna podjela, ovo jesprega države i mafije stvorena da se opljačka narod. Klasna podjela je nešto sasvim drugo.
Nisam bas siguran da ti drzava treba osigurati koncept u kojem kupujes nekretninu.

U svim razvijenim zemljama je nekretnina luksuz i tako ce nazalost postati i u BiH. Kad tad.
To sto nas mentalni sklop i sistem vrednovanja tezi ka posjedovanju nekretnine je nasa boljka.

Covjek sa prosjecnim primanjima treba da ima mogucnost najma nekretnine i da time bude zasticen pravilnikom i zakonom kao npr u Njemackoj. Ugovor i zivis kao u svom x godina.

Elita kupuje.
citroen xm

#8973 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by citroen xm »

Dobro, daj mi sve njemačke uslove pa ću plaćati kiriju X godina. Šta ćemo sa ljudima koji plaćaju kiriju pa se penzionišu pa sa plate lupam 1000 KM padnu na 500 KM penzije?

U njemačkoj velika većina ljudi može glatko otplaćivati ratu kredita za nekretninu koju će u toku radnog vijeka glatko otplatiti. Druga stvar je da li hoće ili neće.
tuitamo

#8974 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by tuitamo »

Ne bih da tema ide u poredjenje Njemacka BiH. Ne mogu ni Svabe placati kiriju i ratu za nekretninu. Ne mogu trenutno i samu ratu da placaju.
Bore se da odrze kirije prihvatljivim.

Zelim reci da je zbog razvoja BiH luksuz kupiti nekretninu u glavnom gradu. Ljudi osjecaju pritisak zbog mentaliteta i okoline.

Imati platu u Sa 1500KM i kao samac placati stan 500KM je ok.

Imati neto prihod bracnog para 2500KM i vise i tako placati kiriju 700KM je ok.
Tako zivi Njemac samo preracunato na standard i primanja. Odnos je isti.
Osmi Socrates

#8975 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Osmi Socrates »

Njemačka je otprilike najgori zapadni primjer što se tiče posjedovanja nekretnine u kojoj živiš.
Post Reply