Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Lalena

#8951 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

Deda Kurcoje wrote:Cuvam se ljudi koji citaju samo jednu knjigu...
Ako te to tjesi, slobodno misli tako :)
Moj savjet zenama je da povremeno ostave po strani intimnu vjeru u Boga i romanticnu ideju o licnom prijatelju i zastitniku te objektivno i kriticki sagledaju svijet u kojem zivimo. To bi ih trebalo navesti da se okrenu zalaganju i insistiranju na sekularnom uredjenju drustva, jer teokratizacija drustva, nece im donijeti nista dobro u smislu njihovog drustvenog polozaja i njihovih prava i sloboda.
Nevezano za vjeru, ali naljuti me kada me muskarac savjetuje o mojim pravima i slobodama, i to kako da zivim i za sta se trebam zalagati, kako se osjecam, i tome slicno :twisted: Jer kao zena, posebno otkada zivim sama, vidjela sam kako to u praksi izgleda :run:
I da, hvala Bogu, pa sam u stanju zalagati se sama za sebe.
statixx

#8952 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

Nije bona hvala bogu, nego hvala bogu pa ne zivis pod serijatom. :lol:
fatamorgana

#8953 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Pa nemoj tako, moraju od nečega početi :wink:
Lalena

#8954 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

statixx wrote:Nije bona hvala bogu, nego hvala bogu pa ne zivis pod serijatom. :lol:
Fascinantno je to kako se jedan "prosvijeceni" ateista, "nacitan i realnog pogleda na zivot, sirokih shvatanja, itd", spusti na nivo obicnog muskog soviniste, i cinjenicu da razgovara sa zenom, iskoristi da omalovazi sve sto je napisala kao "intimno shvatanje i romanticnu ideju"...
Je li to samo tvoj stav ili dio ateistickog svjetonazora?
Bas me interesuje sta o tome misle zene ateisti?

Ahhhhh, ti imas puno blize probleme, nemoj se zamarati serijatom, nisi jos svario ni demokratiju, ravnopravnost spolova i slicno :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#8955 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by skupljac_zeljeza »

Ovo nije za replike. Pokušao sam da se uozbiljim i kažem je, ali ne ide. :lol:
Lalena

#8956 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Lalena »

fatamorgana wrote:
Pa nemoj tako, moraju od nečega početi :wink:
Znas, vrijedjanje sagovornika je pokazatelj nedostatka argumenata... ali, opet, ako te to tjesi, misli sta hoces, mada to ne bih ocekivala od jednog ateiste koji svoje stavove temelji na, parafraziram, "realnom, objektivnom sagkledavanju cinjenica, znanju, posmatranju svijeta oko sebe, prirodnim zakonitostima, izucavanju...."
Jel' ovo to?

Ja ne znam koga zavaravate, sebe ili druge?
skupljac_zeljeza

#8957 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Lalena wrote:
Deda Kurcoje wrote:Ova prepiska nema smisla, jer je razgovor gluhih. Na jednoj strani ljudi koji sa cinjenicama, na drugoj ljudi bez ikakvih cinjenica koji cvrsto vjeruju u nadnaravno vise bice i za navedene dokaze tvrde da su falsifikovani ili netacni, ne na osnovu vlastite erudicije, vec jednostavno po kafanskom defaultu, u stilu, pisac napise li se stagod.

Bozja rijec nije nista vise od izraza i proizvoda ljudske slabosti. Biblija i Kur'an su kolekcija primitivnih legendi koje su prilicno djetinjaste. U pogledu Isusa, ne postoji ni jedan istorijski dokaz da je postojao. Jedini izvor o Isusu jeste Biblija. U toj perspektivi je i Pinokio istorijska licnost.
Ne mislim da nema smisla, mozda je smisao u tome da razumijemo kako se osjeca "druga strana"?!
Npr. ti si lijepo opisao kako iz svoga ugla i iz svoje perspektive gledas na vjeru...
Evo, ja cu opisati svoj pogled...

Nastojim svakodnevno uciti/citati Kur'an, mislim, citam ja svasta nesto, ali ako nemam vremena za vise, stranica - dvije prije spavanja su obavezne... prvo arapski, zatim prevod... ne sjecam se, ne brojim koliko puta sam ga procitala do sada?!
Ponekad me neki djelovi tako dotaknu, obicno ih zabiljezim na neki nacin, i citam iznova, i iznova... i nikada do sada osjecaj nije bio isti, niti sam iste ajete razumjela na isti nacin, kako se ja mijenjam, mijenja se i moje razumijevanje Bozije objave.
To se ne cita samo ocima, i razumom, nego i srcem... to je vise od razgovora, to je vizija iz jedne vece perspektive, preispitivanje, savjetovanje, razgovor sa Bogom, sa samim sobom...

Interesantno, danas sam citala neke ajete koji otkrivaju da tvoj post i nije tako orginalan, niti su tvoje kritike nesto novo, vec nesto sto slusamo vec stoljecima... Mozda si i ti prepisivao :mrgreen:

U suri 68, ajet 15, govori se o nekome ko je govorio isto sto i ti...
"... koji govori, kad mu se ajeti Naši kazuju: “To su samo naroda drevnih priče!"

Ili, sura br. 30, "...Ti ne možeš mrtve dozvati, ni gluhe, kad se od tebe okrenu, dovikati, (52) niti možeš slijepe od zablude njihove odvratiti..."
"... U ovom Kur'anu Mi navodimo ljudima svakovrsne primjere. A kad bi im ti ne znam kakvo čudo donio, opet bi rekli oni koji neće da vjeruju: "Vi samo iznosite laži!" (58)"

:)
Odavno nisam pročitao ovako lijepu repliku. :) Dobro si ti ovo poredala. :) Naravno da se nekima neće dopasti. :wink:
skupljac_zeljeza

#8958 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

GAU8 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Nema vjere prije spoznaje. Kada dođeš do zbira zaključaka koje povežeš sa onim što je Bog rekao poslije više nemaš potrebe za preispitivanjem...
Da. Jer preispitivanje je OPASNO :D :D :D :D :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
Iza te tri tačke si nešto vrlo važno obrisao. Vjernik je na stalnoj provjeri....

"Vi ćete, sigurno, biti iskušavani u imecima vašim, i životima vašim, iskušat ćete, doista, mnoge uvrede od onih kojima je data Knjiga prije vas..."
(Ali Imran,186.)
statixx

#8959 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by statixx »

"... koji govori, kad mu se ajeti Naši kazuju: “To su samo naroda drevnih priče!"

Ili, sura br. 30, "...Ti ne možeš mrtve dozvati, ni gluhe, kad se od tebe okrenu, dovikati, (52) niti možeš slijepe od zablude njihove odvratiti..."
"... U ovom Kur'anu Mi navodimo ljudima svakovrsne primjere. A kad bi im ti ne znam kakvo čudo donio, opet bi rekli oni koji neće da vjeruju: "Vi samo iznosite laži!" (58)"

Odavno nisam pročitao ovako lijepu repliku. :) Dobro si ti ovo poredala. :) Naravno da se nekima neće dopasti. :wink
Vi bi da pricate o sovinizmu, a navodite nekakve vise perspektive, kojima covjecanstvo dijelite na prosvjetljene s jedne strane i slijepe i gluhe s drge strane.
fatamorgana

#8960 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
A da probaš sa starim nickom? :sax:
skupljac_zeljeza

#8961 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

statixx wrote:

Odavno nisam pročitao ovako lijepu repliku. :) Dobro si ti ovo poredala. :) Naravno da se nekima neće dopasti. :wink
Vi bi da pricate o sovinizmu, a navodite nekakve vise perspektive, kojima covjecanstvo dijelite na prosvjetljene i s jedne strane i slijepe i gluhe s drge strane.
Ona je citirala Boga koji tako govori o onima koji Ga negiraju. U tvojoj replici dobro bi bilo kada bi počeo kondicionalom. :wink:
skupljac_zeljeza

#8962 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Kojim od 50? :bih:
fatamorgana

#8963 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

statixx wrote:
Vi bi da pricate o sovinizmu, a navodite nekakve vise perspektive, kojima covjecanstvo dijelite na prosvjetljene s jedne strane i slijepe i gluhe s drge strane.
Pa rek'o glas iz pećine! :wink:
fatamorgana

#8964 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
Vatrogasac, :kiss:
skupljac_zeljeza

#8965 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

fatamorgana wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:
Vatrogasac, :kiss:
Ako si ženska, imam ja jarana vatrogasca. I on se još traži pa se dopunjujte. :wink:
fatamorgana

#8966 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Nije mati sina karala .... :lol:
skupljac_zeljeza

#8967 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

fatamorgana wrote:Nije mati sina karala .... :lol:
Fatamorgana ti je to @fatamorgana. :D
Deda Kurcoje

#8968 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

statixx wrote:Moj savjet zenama je da povremeno ostave po strani intimnu vjeru u Boga i romanticnu ideju o licnom prijatelju i zastitniku te objektivno i kriticki sagledaju svijet u kojem zivimo. To bi ih trebalo navesti da se okrenu zalaganju i insistiranju na sekularnom uredjenju drustva, jer teokratizacija drustva, nece im donijeti nista dobro u smislu njihovog drustvenog polozaja i njihovih prava i sloboda.
Odlicno receno. :thumbup:
GAU8

#8969 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Ja sam na sajtu prije postavio citat.... svo kino oko religija je samo s jednim ciljem - spasavanje vlastite guzice sto bi rekli....
fatamorgana

#8970 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

skupljac_zeljeza wrote:
fatamorgana wrote:Nije mati sina karala .... :lol:
Fatamorgana ti je to @fatamorgana. :D
Ugasi li se šta? :wink:
Edouard

#8971 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

aurora313 wrote:
Deda Kurcoje wrote:"Svjedoci" koje spominju teolozi, redom su rođeni nakon navodne Isusove smrti...
Edouard wrote:Čiča, o kojim se to konkretno "svjedocima" radi koji su rođeni nakon Isusove smrti?
Pusti bolan Čiču na miru... Da te podsjetim:

Jevanđelja su trebala biti zapisana sjećanja Isusovih slijedbenika i/ili apostola, dakle očevidaca, koji su proveli vrijeme zajedno sa nepostojećim božanstvom i bilježili sve od duboke mudrosti do čuda koja je činio. Ali i ovdje je jasno da su u laži kratke noge. Činjenica ostaje da je svako jevanđelje pisano daleko nakon Isusove smrti. Crkva teška srca ‘prihvata’ da su četiri zvanična jevanđelja pisana između 65 i 100. godine naše ere, što je opet diskutabilno jer postoje dokazi da su pisani kasnije. Elem, crkva k’o crkva, smatra da je pružila vlastito rješenje i to uvijek kompromisno ukoliko služi njenom interesu, pa sugeriše da su jevanđelja nastala u slijedećim periodima:

Marko, 65-70 Naše Ere
Mateja ili Matija, 70-100 N.E.
Luka, 80-100 N.E.
Jovan ili Ivan, 90-110 N.E.

Možda. Ali mnogi teološki znanstvenici se slažu da ništa nije napisano u prvom vijeku pa čak i kasnije. Luka nije bio Isusov slijedbenik tj. pratilac, ali se i dalje Isusu obraća u drugom licu i direktno navodi Isusove misli! Dalje, ta jevanđelja nisu mogla biti pisana od ove famozne četvorke, jer je teško predpostaviti da su iste pisali stogodišnjaci! Svi ‘dokazi’ autorstva pojedinih apostola su ustvari rekla-kazala izjave neočevidaca: jedan čuo priču od drugoga i prepričao trećem, dok je četvrti pisao kako je isto shvatio ili zapamtio, a peti dopunio kako njemu odgovara... Dijelovi priznatih jevanđelja, stilovi pisanja i način i prilazak ukazuju na to da su jevanđelja pisana ne od pojedinaca, nego su generacijama popunjavana i prepravljana. Ne smijemo zaboraviti ni to da je hrišćanstvo počelo da se širi pričama putnika propovjednika, i svaki od njih je imao svoj udio u raznovrsnosti. Dakle, niti jedan navod autorstva se ne može sa sigurnošću utvrditi. Mene posebno fascinira to da su materijal za jevanđelja najprije zapisivali pa kasnije kompletirali uglavnom nepismeni ribari sa Galileje, ali svijet fantazija i jeste u domenu plitke mozgovne gimnastike koju nam vjere tako zorno pružaju: Napravi laž što većom...
Zoro, jesi li ti čičin advokat kad se ubacuješ?.
Razumijem, nakon one tvoje ne tako davne blamaže s autorima, apostolima, učenicima, godinama, vizijama..., pokušavaš popraviti utisak.
Deda Kurcoje

#8972 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Nego Edvarde (ili EdUarde) ljubitelju infantilnih knjizevnih "djela", sta cemo sa magarcima koji pricaju u Bibliji? Ima li tih primjeraka jos danas? Kakav jednorog, mozda?
fatamorgana

#8973 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

Vidi Ede, brani falsifikovanu Bibliju po Islamu! :lol:
Deda Kurcoje

#8974 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Deda Kurcoje »

Pogledajmo malo magarce u Bibliji (ne u Ezopovim pricama, u svetoj knjizi, good book, knjizi mudrosti):

"Magarica vidi Anđela i progovara:
Ustane Bileam ujutro, osamari svoju magaricu i ode s moapskim knezovima. Anđeo Jahvin stade na put da ga spriječi. Kad magarica opazi anđela Jahvina kako stoji na putu s isukanim mačem u ruci, skrene sa staze i pođe preko polja. Bileam pobjesni i poče tući magaricu štapom. Tada Jahve otvori usta magarici te ona progovori Bileamu: "Što sam ti učinila da si me tukao tri puta?"
"Zar ja nisam tvoja magarica na kojoj si jahao svega svoga vijeka do danas? Jesam li ti običavala ovako?" - "Nisi!" - odgovori on. Tada Jahve otvori oči Bileamu i on opazi anđela Jahvina kako stoji na putu s golim mačem u ruci. Pognu on glavu i pade ničice. Onda će mu anđeo Jahvin: Magarica me opazila i preda mnom se uklonila sva tri puta. Da mi se nije uklanjala, već bih te ubio, a nju ostavio na životu."
Knjiga Brojeva 22, 28
Ljudskim glasom prozbori i spriječi prorokovo bezumlje."

2.Petrova poslanica
Ugledni suci su imali puno sinova i magaraca i gradova:
"Jair Gileađanin, koji je bio sudac Izraelu dvadeset i dvije godine. Imao je trideset sinova koji su jahali na tridesetero magaradi i imali trideset gradova."
"Poslije njega sudac u Izraelu bijaše Abdon, sin Hilela iz Pireatona. On je imao četrdeset sinova i trideset unuka koji su jahali na sedamdesetero magaradi."

Magareća čeljust je univerzalno, ubojito oružje:
"Samson: "Magarećom čeljusti gomile prebih, Magarećom čeljusti tisuću pobih."

I malo nauke iz Kur'ana, Zemlja je ravna k'o tepsija:
15:19: A Zemlju smo prostrli i po njoj nepomične planine razbacali i učinili da na njoj sve s mjerom raste.
(Prostrta Zemlja? Nepomicne planine? Naravno, pastiri ni danas ne znaju za geologiju!)

“The earth is flat. Whoever claims it is round is an atheist deserving of punishment.”
—Sheik Abdul-Aziz Ibn Baaz, supreme religious authority of Saudi Arabia, 1993
GAU8

#8975 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by GAU8 »

Superbowl - check

Locked