Lalena wrote:Deda Kurcoje wrote:Ova prepiska nema smisla, jer je razgovor gluhih. Na jednoj strani ljudi koji sa cinjenicama, na drugoj ljudi bez ikakvih cinjenica koji cvrsto vjeruju u nadnaravno vise bice i za navedene dokaze tvrde da su falsifikovani ili netacni, ne na osnovu vlastite erudicije, vec jednostavno po kafanskom defaultu, u stilu, pisac napise li se stagod.
Bozja rijec nije nista vise od izraza i proizvoda ljudske slabosti. Biblija i Kur'an su kolekcija primitivnih legendi koje su prilicno djetinjaste. U pogledu Isusa, ne postoji ni jedan istorijski dokaz da je postojao. Jedini izvor o Isusu jeste Biblija. U toj perspektivi je i Pinokio istorijska licnost.
Ne mislim da nema smisla, mozda je smisao u tome da razumijemo kako se osjeca "druga strana"?!
Npr. ti si lijepo opisao kako iz svoga ugla i iz svoje perspektive gledas na vjeru...
Evo, ja cu opisati svoj pogled...
Nastojim svakodnevno uciti/citati Kur'an, mislim, citam ja svasta nesto, ali ako nemam vremena za vise, stranica - dvije prije spavanja su obavezne... prvo arapski, zatim prevod... ne sjecam se, ne brojim koliko puta sam ga procitala do sada?!
Ponekad me neki djelovi tako dotaknu, obicno ih zabiljezim na neki nacin, i citam iznova, i iznova... i nikada do sada osjecaj nije bio isti, niti sam iste ajete razumjela na isti nacin, kako se ja mijenjam, mijenja se i moje razumijevanje Bozije objave.
To se ne cita samo ocima, i razumom, nego i srcem... to je vise od razgovora, to je vizija iz jedne vece perspektive, preispitivanje, savjetovanje, razgovor sa Bogom, sa samim sobom...
Interesantno, danas sam citala neke ajete koji otkrivaju da tvoj post i nije tako orginalan, niti su tvoje kritike nesto novo, vec nesto sto slusamo vec stoljecima... Mozda si i ti prepisivao
U suri 68, ajet 15, govori se o nekome ko je govorio isto sto i ti...
"... koji govori, kad mu se ajeti Naši kazuju: “To su samo naroda drevnih priče!"
Ili, sura br. 30, "...Ti ne možeš mrtve dozvati, ni gluhe, kad se od tebe okrenu, dovikati, (52) niti možeš slijepe od zablude njihove odvratiti..."
"... U ovom Kur'anu Mi navodimo ljudima svakovrsne primjere. A kad bi im ti ne znam kakvo čudo donio, opet bi rekli oni koji neće da vjeruju: "Vi samo iznosite laži!" (58)"