Evo se i Vučić čudi:daddy-kool wrote:http://www.rtvbn.com/3833930/izetbegovi ... ugog-hraneJa sam bio šokiran kada sam čuo na sastanku kod predsjednika Nikolića i premijera Vučića da Dodik nije obavio konsultacije o stavu Srbije prije odluke o provođenju referenduma. Nevjerovatno je da donosite tako važne odluke bez širih konsultacija sa okolinom, a posebno Srbijom.
Srbija je u stvari rekla da ne može da podrži referendum, ali da prihvata bilo kakvu odluku RS o tome. Iza svega toga stoji mnogo opasnija igra. Mnogo je onih koji žele otvaranje Dejtonskog sporazuma, a sada se traži povod i krivac za to. Čini mi se da se Dodik sam nudi da uradi taj posao i to bi mogao biti i razlog ovako umjerene reakcije međunarodne zajednice.
To je opasno za RS i mi stalno upozoravamo na to. Čini mi se da su u tom pravcu išle i poruke koje je slao premijer Vučić. Ne vjerujem da Dodik to ne zna. Nisu mi poznati njegovi motivi, ali mogu da naslutim da bi oni mogli biti lične prirode. Pošto nije dobio otvorenu podršku iz Srbije on sada ide u Rusiju čiji stav je da RS ima pravo na referendum. To stavlja u nezgodan položaj vlasti u Srbiji koje su izrazile rezervu.

Srbija se ne miješa u unutrašnje stvari u BiH. (A. Vučić)