Naravno.GAU8 wrote:Je li se slazemo da i islamu treba jedna zestoka reformacija, kakvu su imali krscani do sada par puta?nasa wrote:... grozno je to sto se desava muslimanima na istoku i ne moze kao covjeka da te ne dira stradanje, rusenje i sl. ali muslimani su u situaciji potpunog nerazumjevanja sopstvene politike i politike drugih...mozda ovo sve bude ogledalo stvarnosti za njih same, mozda samo iscrpljujuci i tragican tok koji vodi u zid, mozda oluja nakon koje slijedi sunce....ali sigurno negdje jesu i pravi,....
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- nasa
#8826 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- skupljac_zeljeza
#8827 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Hmmm, a gdje sam rekao da se u potpunosti slažemo? U islamu su priznate 4 pravne škole i uopšte nisu problem kada smo zajedno na hadžu. Niko nikome ne smeta. Kada počne da smeta to više nije stvar samo vjere nego niza faktora što nažalost dobro ilustruje trenutna situacija na Bliskom istoku.GAU8 wrote:Ja samo kazem da lazes kad tvrdis da je islamski nauk slozan, konzistentan, jedinstven, autentican, itd itd....skupljac_zeljeza wrote:aurora313 wrote: Ova tvoja zadnja rečenica je tipična za vjernika koji neće da se zamjera svojima bez obzira ko su i kakvi su. Ispada da musliman ne smije da kritikuje drugog muslimana koji po svim elementima shvatanja Kurana radi nešto naopako.GAU8 wrote:Pitanje za muslimane: koja od 10000 sekti je "prava"?
Ako se slažemo ne valja i ako se ne slažemo ne valja.
Hemičari koriste hemiju da proizvedu lijekove i pomognu čovjeku, a ima i hemičara koji proizvode hemijsko oružje za ubijanje čovjeka ili hemičara koji zaprljaše nam planetu. Ne pada mi na pamet da zbog ovih drugih pričam kako je hemija glupa nauka.
- nasa
#8828 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
To o cemu pisete je daleko kompleksnije pitanje od svodjenja na arapski svijet jer po bilo kojoj osnovi/vjerskoj, nacionalnoj, kulturoloskoj itd. da pricamo o jedinstvu dobicemo vrlo razlicite rezultate sto jasno upucuje da sve te kategorije pojedinacno, same za sebe su samo potencijalno uzrok jedinstva kao i razdora.
Mi u BiH imamo isti rasu, isto porijeklo, isti jezik, istu kulturu, dijelimo isti historijski prostor itd.ali razlog razdora odnosno razlicitih identifikacija ce biti gotovo iskljucivo religijska pripadnost.
U arapskom svijetu opet imamo niz zajednickih karakteristika plus zajednicka religija ali ipak nacionalni identiteti kao i historijijska pozadina ce biti razlog razdora i kreiranja razlicitih politicko-drzavnih sistema.Razlicite drzave, a dalje i politicka orgaznizacija, u islamskom svijetu ce nastati i unutar istih pravaca odnosno vjerskog jedinstva.
Mi u BiH imamo isti rasu, isto porijeklo, isti jezik, istu kulturu, dijelimo isti historijski prostor itd.ali razlog razdora odnosno razlicitih identifikacija ce biti gotovo iskljucivo religijska pripadnost.
U arapskom svijetu opet imamo niz zajednickih karakteristika plus zajednicka religija ali ipak nacionalni identiteti kao i historijijska pozadina ce biti razlog razdora i kreiranja razlicitih politicko-drzavnih sistema.Razlicite drzave, a dalje i politicka orgaznizacija, u islamskom svijetu ce nastati i unutar istih pravaca odnosno vjerskog jedinstva.
-
Edouard
#8829 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
belfy wrote:o edo.... kako mozes reci da atesiti nista ne prepustaju slobodnoj volji? kako mozes pitati zasto nisu preuzeli ulogu bozanstva? kako mozes reci da nijekanje boga ne cini istim, dok neces reci suprotno? i jos barem deset ovakvih pitanjha u samo ovako krtkom postu o kojima opet treba knjiga da se ispise. do sada nisi pokazao da si vrijedan da ti se takva napise da bi razumio. da si barem korak po kurak pitao, barem i ovako neprigodno mozda bi neko i uletio. ali ovakav nacin konverzacije nema smisla. jako ruzno.Edouard wrote: ...to su bili pojedinci s ateističkim stavom koji nisu ništa prepuštali slobodnoj volji građana iako su morali i mogli. Pošto su rekli/nametnuli da Bog ne postoji, oni su mogli preuzeti ulogu božanstva.
Zoro, da ponovim, nijekanjem Boga, Bog ne nestaje, ali nestaje temelja ljudskom dostojanstvu, moralu i vrijednostima, pa se time omogućuje i prema okolnostima otvara lov na konkretnog čovjeka.
To je ta veza između ateizma i totalitarističkih zločina 20. stoljeća koja je tako očita, ali je neki ne želi vidjeti, a kamoli priznati, tvrdeći da je ateizam samo neki bezazleni stav.nezdrav razum...pa vidi ISIL sta radi. jel ono zdrav razum? a kazu da su u vjeri. s druge strane najbolje u vjeri prolaze oni bez razuma jer nisu odgovorni za svoja djela. sto si ludji to je raj blizi, jer nemas odgovornosti. jel tako?Edouard wrote: Za vjeru nije dovoljan samo zdravi razum, ali jest nužan.
Usput i pitanje: znam da su ateisti do ne tako davno tvrdili da je materija vječna. A onda su nekako prihvatili i teoriju Velikog praska. Kako ti vjeruješ, iz čega je nastala materija, prostor, vrijeme?
Slažem se konačno i s tobom da nije u svim epohama pojam zdravog razuma značio isto, ali ako neka zajednica nema minimuma zajedničkog oko čega se velika većina mogu složiti, osuđena je na propast.
naucno - materija nije vjecna. energija je vjecna, tj. neunistiva. toliko promasaja u tako malo recenica, a velis diplomirao elektrotehniku... daj boze (sto bi rekao nevjernik).
Ovo se zove nedobronamjernost, podmetanje. Ja izričito napisah "to su bili pojedinci s ateističkim stavom koji nisu ništa prepuštali slobodnoj volji...", a ti ono u maniri samozvanog viteza... generalizirano....kako mozes reci da atesiti nista ne prepustaju slobodnoj volji?
Moram priznati da nisam shvatio.kako mozes pitati zasto nisu preuzeli ulogu bozanstva? kako mozes reci da nijekanje boga ne cini istim, dok neces reci suprotno?
Otkuda ti ova tvrdnja, i otkada, po kojoj nauci? Neka nova fizika, vše ne vrijed SM? Ima li to ikakve veze s E=mc*2?naucno - materija nije vjecna. energija je vjecna,...
Ti se nešto razumiješ u fiziku kad govoriš o promašajima?
-
5 0 5
#8830 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
edo, je li zemlja ravna ploca?
-
Edouard
#8831 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Daj nešto jednostavnije pitanje.5 0 5 wrote:edo, je li zemlja ravna ploca?
Hajde, da te ne ignoriram, kad si već kod ravne ploče, a znam da Crkva nikada nije to naučavala, navedi izvor, poznat mi je lažni, a možda je to isti taj tvoj. A kamoli da bi radi toga netko bio spaljen. Mislio sam da smo ovakve stvari svi već prevazišli.
-
5 0 5
#8832 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ma nema potrebe. samo me zanimalo sta ti mislis. da li je ravna ploca, da li je stacionirana i da li se sve oko zemlje vrti. odgovorio si mi. meni je dovoljno.Edouard wrote: Daj nešto jednostavnije pitanje.
Hajde, da te ne ignoriram, kad si već kod ravne ploče, a znam da Crkva nikada nije to naučavala, navedi izvor, poznat mi je lažni, a možda je to isti taj tvoj. A kamoli da bi radi toga netko bio spaljen. Mislio sam da smo ovakve stvari svi već prevazišli.
- supercali
#8833 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
naravno na zdravom razmisljanju i cistoj logicišatirana_ljubičica wrote:I?
Ustanoviste li na čemu ateisti baziraju svoj svjetonazor ?
- Leo_alfa
#8834 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
nasa wrote:Naravno.GAU8 wrote:Je li se slazemo da i islamu treba jedna zestoka reformacija, kakvu su imali krscani do sada par puta?
- Leo_alfa
#8835 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa ne bih bas rekao, iako se slazem za ovo napisano o istom jeziku, kulturi, rasi itd., da je razlog razdora iskljucivo vjerske prirode. Ratovi koji su vodjeni na ovim prostorima nisu bas vjerski ratovi, iako u malo daljoj historiji mozemo naici i na te. Bili smo toliko puta osvojeni i pod vlasti razlicitih sistema da su neki od najznacajnijih ratova imali cisto ideolosku pozadinu koja nije striktno religijska, nego fasisticka, nacionalisticka i sl. Koliko su te stvari slicne odnosno razlicite je neka druga prica.nasa wrote:To o cemu pisete je daleko kompleksnije pitanje od svodjenja na arapski svijet jer po bilo kojoj osnovi/vjerskoj, nacionalnoj, kulturoloskoj itd. da pricamo o jedinstvu dobicemo vrlo razlicite rezultate sto jasno upucuje da sve te kategorije pojedinacno, same za sebe su samo potencijalno uzrok jedinstva kao i razdora.
Last edited by Leo_alfa on 04/04/2015 16:17, edited 1 time in total.
- nasa
#8836 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nemoj gledati obrnutim pavcem odnosno od ovog sto imamo do razlicitih nacija vec kreni od trenutka kada nastaju nacije, otprilike u periodu AU, one ce nastati kao sto napisah gotovo iskljucivo na vjerskim razlikama naravno podrazumjevaju se neizostavne i nepromjenjive cinjenice kao sto je susjedstvo Srbije i Hrvatske.Ti ispravno uocavas da cak ni tada nece biti dovoljno samo vjersko.Cim one/etnicke pripadnosti nastanu dalje ce se gotovo automatski pokusati vezati za druge razlike kojih nema puno pa, ce se iste praviti jer i tada je bilo jasno da tesko da samo jedan factor moze biti znak razlicitosti.Kasnije kad se mi suocavamo s ratovima to je vec nadogradjena prica, vise se ne radi samo o vjerskoj razlici nego, se vec djelovalo snazno politicki da se te razlike ucvrste drugim faktorima.
Ali u biti mislim da mi imamo slicno misljenje oko tih vrsta identiteta iako mahom na temama, podjednako i ateisti i vjernici, tumace sve te identite kao nesto sto je cvrsta, izgradjena, nepromjenjiva, vjecna kategorija dok ustvari sirom svijeta mi svjedocimo da su svi ti identiteti jako rastezljive kategorije i da nema nikakve jasne definicije i pravila ni za jednu od njih koja bi vazila za svijet generalno.
Ali u biti mislim da mi imamo slicno misljenje oko tih vrsta identiteta iako mahom na temama, podjednako i ateisti i vjernici, tumace sve te identite kao nesto sto je cvrsta, izgradjena, nepromjenjiva, vjecna kategorija dok ustvari sirom svijeta mi svjedocimo da su svi ti identiteti jako rastezljive kategorije i da nema nikakve jasne definicije i pravila ni za jednu od njih koja bi vazila za svijet generalno.
-
Edouard
#8837 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Drugar, ni previse humora nije dobro.supercali wrote:naravno na zdravom razmisljanju i cistoj logicišatirana_ljubičica wrote:I?
- Leo_alfa
#8838 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislim da nacije na ovim prostorima imaju malo duzu historiju (time im niposto ne dajem neku vecu vaznost), mada to i nije bitno. Slazem se sa ovim sto pises. Prica o razlicitostima i koliko nas one dijele (kao da je to upravo "zadatak" razlicitosti) se previse potencira cime se stanovnistvo samo zatupljuje jos vise. Na zalost te razlike se i dalje stvaraju.nasa wrote:Nemoj gledati obrnutim pavcem odnosno od ovog sto imamo do razlicitih nacija vec kreni od trenutka kada nastaju nacije, otprilike u periodu AU, one ce nastati kao sto napisah gotovo iskljucivo na vjerskim razlikama naravno podrazumjevaju se neizostavne i nepromjenjive cinjenice kao sto je susjedstvo Srbije i Hrvatske.Ti ispravno uocavas da cak ni tada nece biti dovoljno samo vjersko.Cim one/etnicke pripadnosti nastanu dalje ce se gotovo automatski pokusati vezati za druge razlike kojih nema puno pa, ce se iste praviti jer i tada je bilo jasno da tesko da samo jedan factor moze biti znak razlicitosti.Kasnije kad se mi suocavamo s ratovima to je vec nadogradjena prica, vise se ne radi samo o vjerskoj razlici nego, se vec djelovalo snazno politicki da se te razlike ucvrste drugim faktorima.
Upravo tako, a ne pokazujemo sposobnost da od toga igradimo nesto sto bi moglo biti korisno i lijepo nego nama to predstavlja razlog sukoba. Moramo preispitati sta su vrijednosti koje njegujemo, kao kozmopoliti imamo zajednicku buducnost.nasa wrote:Ali u biti mislim da mi imamo slicno misljenje oko tih vrsta identiteta iako mahom na temama, podjednako i ateisti i vjernici, tumace sve te identite kao nesto sto je cvrsta, izgradjena, nepromjenjiva, vjecna kategorija dok ustvari sirom svijeta mi svjedocimo da su svi ti identiteti jako rastezljive kategorije i da nema nikakve jasne definicije i pravila ni za jednu od njih koja bi vazila za svijet generalno.
- supercali
#8839 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
znaci logicko razmisljanje i zdrav razum je humor a vjera je ozbiljna stvar?Edouard wrote:Drugar, ni previse humora nije dobro.supercali wrote:naravno na zdravom razmisljanju i cistoj logicišatirana_ljubičica wrote:I?
- harač
#8840 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
mah tako je to. svakodnevno vjerskim svjetonazorom inspirisani činioci uništavaju kulturno nasljeđe svijeta, masakriraju civile, raznose se po pijacama, odsijecaju glave, ubijaju novinare i sl., ali se ovdje raspravlja o svjetonazoru ateistasupercali wrote: znaci logicko razmisljanje i zdrav razum je humor a vjera je ozbiljna stvar?
- nasa
#8841 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa, upravo.Zato je Amerika ispred Evrope i zato je vise nivoa ispred Evrope po pitanju suzivota razlicitosti.Da je Evropa uspjela izgraditi evropski identitet mi bi imali bar upola manje sukoba.Leo_alfa wrote:Mislim da nacije na ovim prostorima imaju malo duzu historiju (time im niposto ne dajem neku vecu vaznost), mada to i nije bitno. Slazem se sa ovim sto pises. Prica o razlicitostima i koliko nas one dijele (kao da je to upravo "zadatak" razlicitosti) se previse potencira cime se stanovnistvo samo zatupljuje jos vise. Na zalost te razlike se i dalje stvaraju.nasa wrote:Nemoj gledati obrnutim pavcem odnosno od ovog sto imamo do razlicitih nacija vec kreni od trenutka kada nastaju nacije, otprilike u periodu AU, one ce nastati kao sto napisah gotovo iskljucivo na vjerskim razlikama naravno podrazumjevaju se neizostavne i nepromjenjive cinjenice kao sto je susjedstvo Srbije i Hrvatske.Ti ispravno uocavas da cak ni tada nece biti dovoljno samo vjersko.Cim one/etnicke pripadnosti nastanu dalje ce se gotovo automatski pokusati vezati za druge razlike kojih nema puno pa, ce se iste praviti jer i tada je bilo jasno da tesko da samo jedan factor moze biti znak razlicitosti.Kasnije kad se mi suocavamo s ratovima to je vec nadogradjena prica, vise se ne radi samo o vjerskoj razlici nego, se vec djelovalo snazno politicki da se te razlike ucvrste drugim faktorima.
Upravo tako, a ne pokazujemo sposobnost da od toga igradimo nesto sto bi moglo biti korisno i lijepo nego nama to predstavlja razlog sukoba. Moramo preispitati sta su vrijednosti koje njegujemo, kao kozmopoliti imamo zajednicku buducnost.nasa wrote:Ali u biti mislim da mi imamo slicno misljenje oko tih vrsta identiteta iako mahom na temama, podjednako i ateisti i vjernici, tumace sve te identite kao nesto sto je cvrsta, izgradjena, nepromjenjiva, vjecna kategorija dok ustvari sirom svijeta mi svjedocimo da su svi ti identiteti jako rastezljive kategorije i da nema nikakve jasne definicije i pravila ni za jednu od njih koja bi vazila za svijet generalno.
Ali da ne idemo u teske teme sukoba, uzmi banalan primjer kao gastronomija.Mi smo kroz historiju pratili razmjenu izmedju razlicitih krajeva svijeta i onda kako ta razmjena unaprjedjuje razvoj generalno ali u nekom momentu su te razlike kao proglasene jako vaznim dijelom identiteta i pod parolom zastite i njegovanja se patentira, zastiti cime se ustvari presjeca prirodna razmjena i razvoj i obiljezava...e tako nema sanse da usvojis tehniku pravljenja parmezana od talijana i da ga nazoves parmidjano redjano vec plati naziv ili smisli svoj parmezan...
- S4mpion
#8842 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa to je odlika svih ljudi, ne samo ateista.supercali wrote:naravno na zdravom razmisljanju i cistoj logicišatirana_ljubičica wrote:I?
- S4mpion
#8843 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kim-j ... /150222009harač wrote: mah tako je to. svakodnevno vjerskim svjetonazorom inspirisani činioci uništavaju kulturno nasljeđe svijeta, masakriraju civile, raznose se po pijacama, odsijecaju glave, ubijaju novinare i sl., ali se ovdje raspravlja o svjetonazoru ateista
Ateiste si zaboravio šefe, ni oni ne spavaju.
- supercali
#8844 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
jah vidimS4mpion wrote:Pa to je odlika svih ljudi, ne samo ateista.supercali wrote:naravno na zdravom razmisljanju i cistoj logicišatirana_ljubičica wrote:I?
- supercali
#8845 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
to je vec druga prica jer to ne radi u ime vjere nego za sebe kao sto ces naci i vjernika koji izrabljuju radnu snagu za svoj luksuzni nacin zivota kao sto su kojekakvi trumpovi mcdonaldi i slicniS4mpion wrote:http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kim-j ... /150222009harač wrote: mah tako je to. svakodnevno vjerskim svjetonazorom inspirisani činioci uništavaju kulturno nasljeđe svijeta, masakriraju civile, raznose se po pijacama, odsijecaju glave, ubijaju novinare i sl., ali se ovdje raspravlja o svjetonazoru ateista
ovdje je prica iskljucivo u ime vjere i na putu vjeri
- S4mpion
#8846 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ma nije to druga priča, to je ateizam. 100 hiljada ljudi čovječe.supercali wrote:to je vec druga prica jer to ne radi u ime vjere nego za sebe kao sto ces naci i vjernika koji izrabljuju radnu snagu za svoj luksuzni nacin zivota kao sto su kojekakvi trumpovi mcdonaldi i slicniS4mpion wrote: http://www.klix.ba/vijesti/svijet/kim-j ... /150222009
ovdje je prica iskljucivo u ime vjere i na putu vjeri
- supercali
#8847 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
kakav ateizam?
reci mi kako ti povezujes prodaju tih ljudi sa ateizmom?
-
5 0 5
#8848 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pa tako sto ti ateisti VJERUJU da im prosli predsjednik nije ni umro, a da je njegov sin spusten s neba da ih vodi. tipicno aTEISTICKI. tako nekako.supercali wrote:kakav ateizam?
- supercali
#8849 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
inace dobro poznato pod nazivom juche
- S4mpion
#8850 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Isti onaj kojeg su praktikovali Staljin, Musolini, Mao Zedong. Sve ateisti, koliko su samo ljudi pobili ti ateisti, a sve u "zdravom" razmišljanju i "čistoj" logici...supercali wrote:kakav ateizam?