Nije morala da skoci plata ...dovoljno je da ostane ista ...znas ono o ocuvanju american way of living ...gdje ces jos da skace ...odem u ny i kupim za 100 usd farmerke i jaknu brandiranu (107 tacnije) i vratim se ovde i gledam te iste farmerke kostaju 220 KM ...a njima normala da imaju 3k-4k usd platu ...dje ces da jos skace ...samo neka 'vako ostane, moramo da zastitimo americke vrijednosti.jefferson wrote:Ma znam ba ne moras mi objasnjavati, kada se Irak napao prosjecna plata u SAD skocila odmah 10%.UnscarD wrote:Sta ces Jefferson, nemaju sve drzave bas sposobnost da vojskom nabijaju ekonomiju i standard zivota kao USA na racun pola svijeta...no to je karakteristika svake imperije pa i ove ...nadam se da ces na prvu shvatiti sta hocu da kazem da ne ulazimo previse u koncept petrodolara, instaliranja podobnih reyima sirom svijeta itd itd
Nego de ti meni reci zbog cega se nafta prodaje u dolarima? Sto to nije u Rubljama?
A za rublju ...pa to ti je zato sto Rusi nisu nikada garantovali da ce rublja uvijek biti zamjenjiva za zlato (google: bretton woods), pa onda nisu nikada unilaternalno raskinuli medjunarodni sporazum za koji su prije toga garantovale (google: Executive Order 11615) i "privremeno" (to "privremno" traje i danas) ukinule zamjenu USD za zlato drugim nacijama (predhodno ih garancijom navukle da se tim istim USD napune) i na kraju (zadnje ali najvaznije), Rusi nisu nikada napali nacije koje su se drznule da trguju naftom u nekoj drugoj valuti kao sto su to SAD uradile, cak i preventivno na samu pomisao da bi takvo nesto bilo moguce. Cak i onda kada je ta trgovina znacila samo razmjenu nafte za lijekove i hranu kao u slucaju Iraka. Cak i onda kada kao posljedica sankcija nametnutih zbog te zamjene nafte za hranu, umre 500.000 Iracke djece ...na to USA zvanicnici kazu ..."bila je to teska odluka, ali vrijedilo je" (Medline Albright) ...
Doduse, mozda ovo sve nije tacno, mozda je USD onako zelen, bas lijep i svima se svidja a Rublja onako smedja, grozna i ruzna